Излези прошетај и ти опушти се. Секој период од растењето носи нешто ново. Јас имам бебче кое е два месеци и поголемо девојче кое е 3 год и не сме прибрани дома, само за ручек и за бањање сме дома. Мало е уште затоа е цело време на града. Почекај за некоја недела. Сите сме поминале низ тоа, не си сама. Од една недела излегувам со бебето.
Нормално дека станува полесно Само кај секое бебе е различно. Моето до 2 месеци имаше грчеви по цел ден.
Nema vrska ne veruvam vo toa se porodiv 2 januari i deka bese ladno ne mozev da ja setam i da sakm pred 40 dena mi bese strav da ne ja rabolam ama od sredima na fevriari ne sne pripbrani doma osven ka vrne i mn ka duva, da se porodev ovoj period nikoj nemase da me zadrze doma zosto jas si znam kako zbrlabuvav doma sama slusav najrazlicni muabeti ne setaj kao demek ka e temno nema da imas mleko i sl toa se samo babini devetini molzam mleko pa fala bogu imam najbitno e ti da si dobro oti sega sfakam ka vikat srekno majka srekno bebe pa i soprug zosto ne se trpevme mislam na pocetokot a za grcevi tvrdam deka e od toa sto nie jadime kafe kivi marula zelka od toa kaj mene imase grcevi
Мојата е два ипол месеци грчеви имавме многу малку до кај 40 дена. Индивидуално е колку ќе траат кај секое бебе. Немаш потреба да седиш дома,за тебе не е добро. Јас породена во јануар уште првата недела вртевме кругови со количка низ населба. Одбегнував гужви и луѓе во затворен простор заради вируси ама тебе сега времето ти е преубаво апсолутно немораш да седиш дома. Првите излегувања од дома се стресни ама станува полесно во секој поглед со тек на време. Ќе се навикнеш и ти на новото секојдневие и бебо ќе пркне полесно ќе биде. Не се затварај дома ќе паднеш психички,барај друштво барем во најтесен круг и шетај
Kako go oblekuvate za nadvor? I Kako od sonce da se zastiteme? Nz lugje, nikoj ne mi kazal deka e tolku tesko. Mislev deka sum spremna na ova ama ne sum bila. Mi doagjaat izlivi na placenje ama SE smiruvam. Dali na 5 6 meseci barem e drugo...na rab na depresija sum bukvalno. Ovie denovi viknav pomos zasto nemozam sama da izdrzam tempoto pa ke vidime kako. Bukvalno na race I vo raci mi spie bebeto I nikade na drugo mesto
Me faka panika koga doagja za nadvor so kolicka. Sto ako SE rasplace a nemozam da go smiram I sl raboti. Cucla nejke nikako. Samo na cicka se smiruva....
Сите стравови се нормални. Јас бев иста и сама не се осмелив да излезам до 50денови на бебето. Ќе менува, ти ќе научиш што друго го смирува и најважно ќе се опуштиш. Завчера на кафе со другарка да ја видам после 1год, бебе не заспива никако и од еднаш почнува си плаче (кенка повеќе не онака истраумено плачење) и само го нишкам со количка си седам, враќам цуцла она се сецка на секое и викам уживај така се успива и за 3мин стварно заспа, едноставно веќе ќе распознаваш што му е. Ехе колку плачев со него кога не се смируваше првите недели, па дали ждригнал,прднал, дали се закашлал. Сега тој се закашлува и си се смее сам јас само ќе го тропнам и тераме. Се совладуваат сите тие стресни мали ситници кои се дел од мајчинството. Бебе е 3месеци и се чуваме сами 97% од времето 3% е мм овде (работи и кога се враќа бебе е 1ч буден и веќе спие од 7.30)
I mene mi stvara paniki uste sto ako place kako ke go smirm isto cucla neke ama ke go zemis niskas i se smiruva prvo izleguvav so sobrugot za vikend niz nedelata so svekrvata posle nedela i nesto i sama i ke vidis kolku si raat bas pisuvav ovde deka nekogas bebe place jas ednostavno nemozam da reagirm samo ja gledav zatoa radi mene i nejze pocnav da vezbam zumba doma dodeka bese ladno ko nemozev da setam mi minese cela nervoza. Treski m tresat sreda sne na ortoped vo skopje sama prv pat ke pstuvsm so taksi i bebe isto me faka panika ama taka se ucime da bidime majki bar taka mislam
Kje se rasplace taka dva tri pati I kje ti pomine stravot. Kje otrpnes. Nisto strasno ako bebeto se rasplace. Mene mi se sluci bas na ortoped, sram me fati sto ne mozev da ja smiram, na vakcina tolku ne mi placese. Isto i vo siti mol. Sega mi e normalno toa
Sinoka se rasplaci do stepen Sto plakase nekolku saati, so maz mi moravme da ispadneme nadvor da se vozime u kola I se smiri. Valda koa ke potporasnat ne e vaka
Колку недели е малото? Следи прозори на будност ако се премори ќе плаче со саати,обично од 17ч плачеше моево до 21ч, додека фатите ред е најмачно. Реално растеме со нив ќе биде сè ок Ако почне да зевка, црвени веѓи, стаклени очиња гледа во една точка ...тоа се знаци на замор и потрудете се да го заспиете. Ако почне така да плаче оставете го да се смири па со галкање полека пак пробајте да го успиете во тивко темно
Надвор се на воздух, се ниша количката и така им е убаво, обично спијат на отворено. Нема да се плашиш, првиот ден кружи блиску до дома за да можеш да се вратиш ако испаничиш, секој ден опуштај се се повеќе. На ова топло лесно ќе го облечеш бебето, земи една прекривка, ќе го шеташ од сабајле додека е посвежо или попладне. Гледај да не го пече директно јако сонце, имај со тебе се што може да ти притреба и ако спишти ќе си седнеш некаде ќе си го надоиш. Кога ќе се опуштиш и бебе ќе си дремнува во количка, ќе видиш дека само времето си го губела дома.
Мајка, скоро сите сме го минале истото, верувај ми особено кога првпат стануваш мајка. И мислиш којзнае колку ќе трае таков "тежок" период. Верувај ми, минува тоа чувство особено некаде баш после тие фамозни 40 дена. Бебе ми е скоро 4 полни месеци и скоро иста како тебе бев на почеток. Нормално е да ти е тешко, да си збунета но верувај ми ПОМИНУВА Пробај вклучи фен кога не можеш поинаку да го смириш. Реален фен не од апликација. Тоа нас многу ни помогна особено на почетокот. За гасовите, скоро сите бебиња ја поминуваат таа фаза. Пробај топло термофорче на меше и ноџињата благо подигнати на перничка. Во позадина повторно бел звук или звук од фен и верувај ми колку толку ќе му биде полесно на бебчето. Како поминува времето се' повеќе и повеќе ќе се запознавате со бебчето и ќе ти станува полесно и полесно. Само смирено и трпеливо ❤❤❤
И заборавив да допишам за новите мајки, не ја покривајте количката со ќебиња, им правите сауна внатре, воздух немаат да дишат. Вчера пак видов една мајка што целосно го затворила транспортерот со буквално дебело ќебе, па надвор е сигурно 25-26 степени, греота е.
Нешто не му било погодено, може гладно, може жешко, може му се какало, може му се спиело а не можело да заспие... за нас тоа е стрес, дека Плачењето По дифолт е загрижувачко, но за нив е начин на комуникација... мојата пи Плачењето од грчевите, лош сон ми е тој период, сега е петти месец и плаче од страв, за внимание, за јадење... повеќе отколку претходно... веднаш штом ќе сфатам што е работата престанува
Се вртат навечер вашите малечки да спијат на стомак или страна. Моево дете спиеше само на грб и од еднаш претање в сон и ротира. Читав на нет дека може да дојде до изненадна смрт навечер без надзор кога се вртат на стомак.
За облекување не би можела да ти помогнам затоа што не живеам во Македонија, а тука цело време е е топло и од раѓање е по кратки. Исплачи се, побарај помош од сопругот, излези то прошетај. Ако се чувстуваш многу депресивно побарај и стручна помош ќе ти биде полесно. Ако се расплаче надвор, се расплаче ништо страшно. Ќе најдеш место ќе му дадеш да цица ќе се смири.
Никоја не била спремна па ти ли. Не си ставај на срце, какви ги има... колку можеш толку. Јас сум 42 години, скоро 10 се обидувавме да имаме бебе, па еве кога се роди пак не бевме подготвени, од причина што ова не се објаснува, не се раскажува... издржи само првите месеци се бунило, хормоните те тераат да плачеш, јас и плачев и пеев уште од болница. Сите мислат на бебето му пеам а за себе плачам, ама обратно беше, за себе си пеев а за бебето плачев, што ќе биде со него ако ми се случи нешто. Сите се во депресија, само некои повеќе ја чувствуваат некои мислат дека нешто не е во ред со нив, ама сето тоа е само хемија, не е чувство. Полесно е понатаму, има други предизвици ама тоа чувство што го имаш поминува
Не си единствена. Сите реагираме така на почеток. Почни со шетање во близина за ептен ако не оди да можеш брзо да се вратиш. А и ако само цицањето го смирува нема ништо срамно да му дадеш да цицне надвор. Јас шетам долго со малата кога ќе дојде за цицање ќе си седнеш на клупа дали со тетра пелена или има преубави наметки во локо кроко за доење јас си земав и топло ти ја препорачувам можеш да доиш секаде. Ќе си фатиш ред ќе си најдеш начин што на двајцата ви одговара со тек на време