Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.822
    Допаѓања:
    9.657
    Кои се тие може ли линк се утепав од барање

2. Dennings

Dennings Популарен член

Се зачлени на:
    18 септември 2013
    Пораки:
    613
    Допаѓања:
    4.583
    https://lococroco.mk/produkt/prestilka-za-doe-e-tule-siva/

Си ја облекуваш како блузичка ,бебе одоздоле го внесуваш имаш мрежа за ти од горе да го гледаш, мене ми е полн погодок.

На Fenix05 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Emilija28

Emilija28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2024
    Пораки:
    484
    Допаѓања:
    328
    Majki na ova toplo vreme kako gi oblekuvate bebinjata od 4 meseci. Nadvor e prezesko no ipak april e stvarno neznam veke sto da mu oblecam.

4. Kikikikiri0405

Kikikikiri0405 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2016
    Пораки:
    854
    Допаѓања:
    966
    Znaci vaka na drzavno mi preporacaa za kopkovi pavlikovi remcinja sto mi e izivuvanje na bebe da mu gi stavam deka nema da mozw voopsto da mrda na privatno mi velat se e vo red nema potreba ni od sirok povoj ni niato samo dopolnitelno vitamin d sto i davam e sega ke odam na 3 mislenje nego da ve prasam kaj vasite bebinja kolkovite kako izgledaat baram sliki nemozam da vidam ednoto kako da i e navnatre poispaknato a dr ne redovno pravime vezbi za kolkovi po 40 den

5. Dennings

Dennings Популарен член

Се зачлени на:
    18 септември 2013
    Пораки:
    613
    Допаѓања:
    4.583
    За надвор сега на топлово боди по кратки и одозгора или тенки шпикозни или тенко маиче со панталончиња. На сонце доолго директно не ја изложувам гледам да ја држам под сенка, почнав да мачкам бекутан спф 50ка. На почетокот плачеше многу на сонце директна јака светлина и мене тоа ми беше страв што ќе правам летово ако детево плаче на сонце. Ама еве смени нема гајле сега. Тежок е почетокот реални да бидеме ама за брзо ќе стане полесно, а тек па 5-6 месец верувам уште полесно. Сите имате изливи на плачење јас имав на агресија:D:D Сите ми сметаа ме нервираа што дишат а тек па коментари да слушам. Нејќев ни помош тоа е голем проблем кај мене се сакам сама и после кукам. Барај и прифаќај помош секогаш кога осеќаш потреба. И кога се породив прочитав нешто што мене ми остана во глава и ми помогна: Секој ден гледај да направиш барем по едно нешто за себе . Дали е тоа долго бањање,дали е шлапање маски на лице, дали е нарачување омилено јадење. Што ти причинува задоволство мораш да одвоиш 15-20мин за себе. Нели за да не скренеме со памет:D

На 21kike21, Bellaa1234, DaisyDream и 2 други им се допаѓа ова.
  6. Ouranio.toxo

Ouranio.toxo Истакнат член

Се зачлени на:
    24 мај 2023
    Пораки:
    417
    Допаѓања:
    657
    Мајки кога се средува проблемот на бебињата со стомакот? Преку ден е добра си пие млеко, навечер заспива, но после првото млеко после 2-2ипол саати почнува да има гасови, некогаш се буди со плачење…сменивме и млеко… сега има 3 месеци и недела дена… кога имаше грчеви и давав нурсе харвеј и добра си беше си спиеше мирно, потрошивме две шишиња… сега педијатрот вика да и давам колиеф, за полесно да се разложува лактозат… тоа само ја спротерува…

7. MisDila

MisDila Активен член

Се зачлени на:
    28 март 2024
    Пораки:
    49
    Допаѓања:
    15
    Ме интересира дали некоја се соочила со вакви нешто. Малото ми форсира десна страна. Има 5+ месеци. Кога ја држам в раце, таа свртена со грбот кон мене, се навалува со главчето на десна страна. Кога седи на меше исто повеќе на десна страна му оди главчето. Кога ја ставам во хранилка на 45 степени исто се лизга на десната страна и така како на криво седи кон десно. Што да направам?

8. KikiKviki

KikiKviki Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2023
    Пораки:
    1.008
    Допаѓања:
    1.030
    Majki koga gi sednuvate maskite bebinja? NEMA da go sednam mal e uste cisto me interesira koga treba. Letoska kako da go shetam vo kolicka ako nesmee da sedi? Polusednat? Zesko ke mu e da lezi. Od prilika ke ima juli 6m

9. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2020
    Пораки:
    2.385
    Допаѓања:
    9.396
    Истото го правеше ќерка ми на таа возраст, само на левата страна се вртеше.
    Матичниот педијатар го прашав за ова и ми рече дека сите деца си имаат омилена позиција.
    Можно е на таа страна да си лежела и во стомакот..
    Ме праша дали има нешто во креветчето, некоја шара на оградицата, да не има шарена постела, некое меченце или било што визуелно што би ја интересирало, или пак некои гласови да и одат од тој правец, па се врти натаму. Баш и немаше такво нешто, ама пак така правеше.
    Во суштина рече не би требало да е проблем до тој степен да и влијае на обликот на главата.

А како предлог за да се сврти и на другата страна бар дел од времето може да и поставиш нешто што го гледа со интерес од спротивната страна или пак да ја наместиш на таа страна и да и поставиш тетра пелена здиплена или бебешко перниче или нешто што нема да и дава да се врти пак во десно.

Ама мислам дека нема потреба од такво условно кажано „присилно“ местење, зошто тоа некако само си проаѓа. Како созреваат, им се зацврстува вратната мускулатура и им се подобрува перцепцијата, па ќе почне насекаде да се врти. :D

На MisDila и Stela123 им се допаѓа ова.
  10. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Боди по долги и тренерчиња доле кога заладува облакам и џемперче или пролетна јакничка или тренерка по долги.

На Emilija28 и Kikikikiri0405 им се допаѓа ова.
  11. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Од 4 месеци се става на 45 степена да седи. Али се зависи до детето моето на 5м самостојно седеше веќе. И нема правила машки женски бебе си е бебе кога ќе му дојде редот за седење и одење тогаш. Најбитно е да го научиш сега да се превртува на стомак само и обратно.

На KikiKviki му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.822
    Допаѓања:
    9.657
    Како се учи за превртување? Моево 3м го оставам доле на подлога го превртувам јас за да сфати демек како оди ама џабе, ставам играчки од страна ги движам за да се сврти не он глава ќе извитка скроз обратно ама нема да му текне да се сврти од грб на стомак,ниту на страна

На Kikikikiri0405 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Мојава се клатеше ме бараше мене и мораше да научи да се превртува. Прво и помагав на почеток нозете и ги туркав малце на страна и зимаше залет и се превртуваше, за назад се превртува со залет ќе се заклати и ќе се преврти или ке се стркала 2 пати и пак ќе заврши на стомак :D

14. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.822
    Допаѓања:
    9.657
    Од 3 месеци ова? Има некое правило кога треба да совладаат ?

15. Cherry blossom89

Cherry blossom89 Популарен член

Се зачлени на:
    5 април 2020
    Пораки:
    2.559
    Допаѓања:
    11.747
    Мајки што го поминавте 4ти скок, што научија вашиве бебиња?

16. Trupko

Trupko Истакнат член

Се зачлени на:
    30 март 2024
    Пораки:
    115
    Допаѓања:
    141
    Искрено да ти кажам не знам. Бев оптоварена со тоа како ќе го поминеме бидејќи 3 скок беше хаос.
    Е сега конкретно за моево бебе: се врти на страна но не се превртува сеуште, подава целосно испружени раце во висина на градите, се граба по играчки и тропки со испружени прстиња, ги држи сама тропките и глодалките што и се полесни, на под ми се влече на сите страни за да стигне до некоја играчка.

Можеби ова требало и порано да го прави, но дури сега недела две е поизразено.

17. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Од 2 месеци ја ставав на стомак почесто и на 3 и пол веќе се тркалаше.

18. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.822
    Допаѓања:
    9.657
    Cdc milestones ја најдов апликацијава за следење што се очекува во одреден месец да совлада бебче симни си ја бесплатна е и ќе си штиклираш :)

На Kikikikiri0405 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.241
    Допаѓања:
    24.688
    "Правило" било до 5 месеци мислам, првото дете на 8 се сврти од грб на меше, а обратно покасно, не сакаше воопшто на меше, многу плачеше, седеше од 6 месеци ама ако го седневме, не сам да седни од лежење и да стани сам да седни, воопшто не лазеше. На 14 месеци прооде..
    Второво почна да се врти на 4 месеци од грб на меше, а од меше на грб кон 6 месеци, сакаше на меше, од мало го оставав, сега се влечи на подлога војнички, не лази. Седи стабилно сам од 6 и пол 7 месеци ама да го седнам, сам не се исправа да седни, правилно седнување е од меше само да седни, тоа е после 8-9 месеци, споредба правам дека секое дете е различно. Ама можеш да го вежбаш, види има на тик ток видеа.

На MartinaMM и DaisyDream им се допаѓа ова.
  20. atz1995

atz1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    1.185
    Допаѓања:
    2.073
    Колкаво е бебето?