Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    5.027
    Допаѓања:
    9.512
    Pedijatarot odlucuva za vkusovi ne ortoped. Na taa vozrast moze da sedi na 60% sto za jadenje e ok i taka na pocetok se dava po nekolku lazicki pa nema da sedi kojznae kolku. Od 6m veke moze na 90% da se sednuva so potpora pozadi grb ama sekako ne e stabilno bebeto samo ni togas. Samo na zemja i samo ke si sedne koga ke e podgotveno.

На Fenix05 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Maja1986.

Maja1986. Истакнат член

Се зачлени на:
    19 мај 2023
    Пораки:
    503
    Допаѓања:
    308
    Почнавме со вкусови скоро 2 недели пробуваме , овие два три дена каката е темно зелена а денес дури како црни топки ( личеа на гомциња поголеми )
    Дали е нормално ?

3. KikiKviki

KikiKviki Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2023
    Пораки:
    1.008
    Допаѓања:
    1.030
    Вака мајки ми треба голем совет.
    Не побарав конкретно тема затоа ќе пишам овде.
    Скоро 3м сме 2-3пати ни се случува најт терор да има. Нели тоа се дешава во сон заспан одеднаш почнува да вришти да плаче заспан е прета не можеш да го смириш пошто не те перцепира дека си тука. Е сеа до сеа успеав некако на града го смирував ќе зацицаше и ќе се смиреше или ќе продолжеше па палев сијалици го носев во друга просторија. Вчера гледав и видеа дека е нешто како кошмари или слип парализис,дела едната сфера "таа за спиење" од мозокот "се бори" со будната сфера.
    Дали некоја доживеала вакво нешто со детето?
    Како се снаоѓа? Дали има "лек" начин да се избегне?
    Многу е стресно барем за мене он кога ќе се разбуди не се ни сеќава си се смешка си гуга све нормално.

Се случува и на поголемки деца случајно ми излезе видео од една мајка во странство и детево како растревожено плаче и стана како да месечари а прета.
    После велигден ќе го крстиме

Последна измена: 15 април 2024
  4. Kikikikiri0405

Kikikikiri0405 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2016
    Пораки:
    854
    Допаѓања:
    966
    Mene me interesira dali nekoja ima zamrznato mleko nejzino i sto mu pravi jas imam okolu2 l :wasntme: i nezz sto pi mu pravela ka pocnuvatw so vkusovi kasi dali moze tamu da upotrebuvam ili kako

5. KikiKviki

KikiKviki Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2023
    Пораки:
    1.008
    Допаѓања:
    1.030
    Jas imam nekolku kesicki zamrznato gi cuvam za nekogas ako treba negde da odam a ne stignam da se izmolzam i sakam da mu iskoristam za koga ke pocneme so vkusovi

На Kikikikiri0405 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. MartinaMM

MartinaMM Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јануари 2019
    Пораки:
    465
    Допаѓања:
    723
    Ние имаме често ноќни терори со големата, 5год е, крстена е, па пак има, не знам дали на 3м се баш ноќни терори. Совет ни беше ако баш често се случуваат, пошто се случуваат само во првиот дел од ноќта, односно во првиот саат/два после заспивање, да ја подразбудиме во моментот кога отприлика би бил теророт, ама кај нас се случува некогаш два три пати неделно, некогаш нема цел месец горе долу, па не ми се ризикува да ја будам.

Јас имам замрзнато млеко и тоа прилично, па сеа еве дојде период да некои кесички се веќе 6 мес во замрзнувач, а нели 6 мес е отприлика макс за во замрзнувач, па си викам ќе искористам сеа во зеленчуковите каши. Жал ми е да фрлам :|

На Kikikikiri0405 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. atz1995

atz1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    1.185
    Допаѓања:
    2.073
    Во врска со вкусовите би те советувала да не паузираш. Моето исто одбиваше, но мораш да бидеш упорна секој ден нуди го во ист период од денот. Јас давав после првата дремка. Ќе видиш ќе почне да јаде.

На AspasiaS му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Kikikikiri0405

Се зачлени на:
    20 декември 2016
    Пораки:
    854
    Допаѓања:
    966

I mene mi e zal mada dosta mpeko i frliv deka nemam vrke kade da go cuvam nego eve sega sreda odime sk ako sakam da iskoristam zamrznato deka nezz dali ke mozam da se odmolzam i kade potocno kako bi mozela da go cuvam toa mleko isto vo rok od 1 cas se upotrebuva kako stoplenoto mleko ili i voedno znaete li vo remedika ke odime na ortoped dali ima posebno mesto kadr da ja presoblecam pred da vlezime voedno i da izmolzam

9. KikiKviki

KikiKviki Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2023
    Пораки:
    1.008
    Допаѓања:
    1.030
    Kaj nas preku den taka negde 12h se slucuva od sabajle ima kratka dremka kaj 12 koga go uspivam deka podolgo otspiva i se deshava bash citav i gledav bas e kako night teror i bas koga ke zaspie ubavo se slucuva dur sum do nego i taka saka da zaplace go potapkuvam pa se smiruva ne znam. I ne se smiruva edvaj nekako inace taka place spie i preta vristi ne se budi nikako. Pratam i go zaspivam so vreme. Mnogu mi e stresno on ne osekja ama jas:sweat:

10. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Во соте бои ќе биде каката. Јас давам слива во кашите секој 2ор ден да не ми направи запек. И пази со морковот не давај секој ден зошто кожата може портокалова да стане да не се извадиш од памет.

Мајка запискувањето може да е од некоја силна болка моментална на пример како уво кога ќе те заболи неколку секунди, коските исто така обично се тегнат и така си олеснуваат проаѓаат овие работи не се постојани. И како што ќе расте кога ќе биде престимулирано детето исто може да запискува не е се ноќен терор.

На DaisyDream, Maja1986. и KikiKviki им се допаѓа ова.
  11. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.396
    Допаѓања:
    25.036
    Кога ќе го крстиш,повеќе ќе плаче навечер:rofl::rofl:

Шала на страна,мали сте за ноќен терор. Повеќе е како некој скок,грчеви или комбинација на двете.

На Suze18992, Mumoftwo30 и KikiKviki им се допаѓа ова.
  12. KikiKviki

KikiKviki Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2023
    Пораки:
    1.008
    Допаѓања:
    1.030
    Epa kje da e skok samo pocudno go dozizvuva:rofl: i za koskite moze da nw mi teknalo 7kg e a ne mu se poznava poso u visina ide i brat mi taka placel i koga prozborel vikal deka go bolat kolenicite i rekle deka koskite mu rastat. Fala vi mnogu izvinete sto dosaduvav za bez potreba:D taze prvorodka bashka mlada mama:$ ve gushkam imajte ubav den majki:inlove:

На DaisyDream, Mari_em и Fenix05 им се допаѓа ова.
  13. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.971
    Допаѓања:
    14.734
    Јас редовно замрзнувам. Додека е само на цицање го користам кога искачам, а после тоа во кашички, вечерните млечни секогаш ги правев со мое млеко за првото дете, така планирам и сега да ги искористам. Секако не се фрла ништо, вреди како бело злато :)

На DaisyDream, Kikikikiri0405 и Mumoftwo30 им се допаѓа ова.
  14. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.822
    Допаѓања:
    9.657
    Мајки предлог инхалатор за бебе? Педијатаров ми рече да инхалирам со 2мл физиолошки зошто има секретче а некако не мрда само го слушам на носко
    И дали е ок спрејов да го земам?
    Ставам физиолошки од тие малите шишенца ама не искивува бебе а ги гледам внатре мрсулчињата (педијатаров е против аспираторот на правосмукалка)
    Screenshot_20240415_124919_Facebook.jpg

Последна измена: 15 април 2024
  15. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.971
    Допаѓања:
    14.734
    Земи си обичен носко, аспиратор со уста што се шмука ако нејкеш таков за правосмукалка. Јас перам со шприц кога е позатнато, или со спреј ако е со помалку мрсули, и после со таков чистам.
    Инхалациите се само за да омекнат мрсулчињата, на крај пак мора да ги извлечеш за да се исчисти носот.

На Fenix05 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Kikikikiri0405

Се зачлени на:
    20 декември 2016
    Пораки:
    854
    Допаѓања:
    966
    Veke zamrznato otkako se odmrzne kolku vreme mozis da go koristis citav ako e na sobna temperatura do 24 casa nezz kolku e tocno

17. Kikikikiri0405

Се зачлени на:
    20 декември 2016
    Пораки:
    854
    Допаѓања:
    966
    Screenshot_20240415_141614_Chrome.jpg
    Jas imam na bekutan aspiratorce kade sro moras da vlecis za da gi izvadis i dosega so nego funkcioniram znam tuka negde ni se bebinjata od prv den so se vika go koristan prvo sprej marisimo pa posle so aspiratorceto toj za na pravosmukalka mi e strasen nie sekoja vecer vadime mrsolcinja

18. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.971
    Допаѓања:
    14.734
    На собна температура 1 саат, во фрижидер 1 ден. И еднаш одмрзнато и стоплено не може пак да се врати во фрижидер.

19. Kikikikiri0405

Се зачлени на:
    20 декември 2016
    Пораки:
    854
    Допаѓања:
    966
    A dokolku ne go toplam primer stoi na sobna temperatura taka go ostavam da se razmrzne smeam li taka?

20. Bannana

Bannana Активен член

Се зачлени на:
    28 февруари 2024
    Пораки:
    217
    Допаѓања:
    163
    Уффф истата мака, не се додржува. Едвај се заспива, нервозно, хиперактивно. У сон дига нозе, мислиш ќе стане. Бебе е скоро 6 месеци. Се надевам дека е период и ќе помине побрзо.