Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Bannana

Bannana Активен член

Се зачлени на:
    28 февруари 2024
    Пораки:
    217
    Допаѓања:
    163
    Ваљда е нормално и кај моето исто е. Нека кажат поискусни. Почнавме со вкусови. Овошни сака, за зеленчук уста не отвара

2. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.972
    Допаѓања:
    14.735
    Смееш ама штом постигне собна температура, може да стои 1 саат.
    Најправилно е да го одмрзнуваш во обичен фрижидер преку ноќ, да го извадиш кога сакаш да го користиш, да не се грее повеќе од 40 степена, и да не стои надвор од фрижидер повеќе од 1 саат.
    Еднаш одмрзнато или стоплено не може да се врати ни во обичен фрижидер, ни во замрзнувач.

На firequeenn и Kikikikiri0405 им се допаѓа ова.
  3. Maja1986.

Maja1986. Истакнат член

Се зачлени на:
    19 мај 2023
    Пораки:
    503
    Допаѓања:
    308
    Моево како невидено да е , ќе му дадам да проба неколку лажички плаче за уште :rofl:

На Bannana му/ѝ се допаѓа ова.
  4. AspasiaS

AspasiaS Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2022
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    36
    И мојата дига нозе во сон, некако по неделите ми иде како да е 5ти скок макар што до сега некоја мака не видовме ама ова сега е многу голема промена па се тешам дека е период и дека за брзо ќе помине.

На Bannana му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Believer

Believer Истакнат член

Се зачлени на:
    21 октомври 2015
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    22
    Мајки ве молам да ми кажете бидејќи не се разбирам, пиевме чај бекутан два пати на ден по 50 мл, сега сменивме на холе, на него пишува една филтер кесичка во 200 мл. Како се дава овој чај тоа од 200 мл на два пати во денот или да и дадам пример 100 мл а другото дали смее да стои или да го фрлам, или па еднаш во денот 200 мл?
    Исто така треба да почнеме со дохрана ни рече педијатарот ад новалак три пати на ден по 120 мл, ве молам да ми кажете дали може да се прави со вода за бебиња стоена на собна температура или мора да се врие па да се лади како што е објаснето на пакувањето? Извинете ако поставив глупави прашања ама до сега само цицање и не знам за другото. Иначе бебето ми е 4ипол месеци и притоа сега треба да одиме на вакцини и да почнеме со вкусови (и ова мислев ќе биде после 6 месеци). Се ми дојде некако наеднаш, млекото ми се намали, стресот ми се зголеми и не знам каде терам... извинете и за долгиот пост

6. Cherry blossom89

Cherry blossom89 Популарен член

Се зачлени на:
    5 април 2020
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    11.816
    Ќе може слика од ноското?

7. firequeenn

firequeenn Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    2.298
    Допаѓања:
    6.831
    @Cherry blossom89 еве јас ќе ти пратам слика, пред три дена го купив.
    Леле жени, арно послушав што го купив. Чуда прави! На поголемиот му извадов многу и не ми беше чудно за него,од градинка му е. Ај реков за секој случај да проверам да не има нешто кај бебево, кога тоааа :oшто излезе да знаете. Цел резервоар се наполна:Dедвај го исчистив. А не дека е настината или нешто,ете така. Оттогаш наваму секое утро и влечам заедно со баткото.
    Огромно олеснување.
    Ич не се мачете со обични аспиратори, нема споредба со овој.(y)
    20240411_115102.jpg

На TheSecret, DaisyDream, Мариаа. и 2 други им се допаѓа ова.
  8. Bannana

Bannana Активен член

Се зачлени на:
    28 февруари 2024
    Пораки:
    217
    Допаѓања:
    163
    На баткото му е од градинка, на бебето од баткото

9. Anngelss

Anngelss Активен член

Се зачлени на:
    10 декември 2023
    Пораки:
    124
    Допаѓања:
    30
    Ме интересира каков ред би им воспоставиле на бебињата со оглед на тоа што доаѓа лето. Моето заспива околу 8, 8 и 30. Размислувам за подоцна да ја легнувам, сепак на лето можеби ќе шетаме повеќе до кај 8, 8 и 30. Па тек капење едно друго.
    Каков ред имате? Или некоја членка да сподели за во лето како е најдобро, легнување, капење и сл

10. KikiKviki

KikiKviki Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2023
    Пораки:
    1.015
    Допаѓања:
    1.034
    Здраво. На бебушов во устето има бели наслаги испод јазичето до небцата. Се слушнав со педијатар рече со сода и вода и чепкалка или газичка да поминувам. Е сеа јас пробав ама како тврдо како насобрано не сум го приметила на време ваљда. За колку време се решава со сода? Има друг начин? Совет/мислење? Искуство?

11. Anngelss

Anngelss Активен член

Се зачлени на:
    10 декември 2023
    Пораки:
    124
    Допаѓања:
    30
    И моето имаше, на горниот дел од усната шуплина има се уште. Чистам со вода и сода, исто како вас што ви кажале. Два три пати ја имам однесено, ми кажуваат дека не е загрижувачки, да чистам само така. А наслагите ги има долг период

На KikiKviki му/ѝ се допаѓа ова.
  12. atz1995

atz1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    1.187
    Допаѓања:
    2.073
    Истото се трудам и јас да го направам но џабе. 8 30 тој е кома. Читав по многу страни дека ако бебе заспива до 8, а станува помеѓу 6 и 7 кај него правилно е поставен биолошкиот часовник и не треба да го менуваме. Ако заспива во 10 може пак ќе се буди во 6,7 значи ќе спие помалку што не е добро. Не знам како ќе се прави, но изгледа ова лето ќе си го седам дома на тераса :D

На Kikikikiri0405 и Anngelss им се допаѓа ова.
  13. Anngelss

Anngelss Активен член

Се зачлени на:
    10 декември 2023
    Пораки:
    124
    Допаѓања:
    30
    Не знам кај нас како е поставен биолошкиот часовник. Заспива до 8 макс 8 и 30. Станува за јадење околу 1 часот и сабајле во 6. Ама дека на адаптирано си е будна поќе време. И се пролонгира станувањето до 8-9 на утро.
    Не знам си велам барем до кај 9 и 30 на лето. Не знам, еве и другите да споделат искуство мислење.

На Kikikikiri0405 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Easter

Easter Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2023
    Пораки:
    431
    Допаѓања:
    2.003
    Мајка , бебево ми заспиваше во 12 во зима кога немаше што да се прави , последниве недели заспива во 9, а од 8 више е кенкава па следи бањање цицање и кревет :sweat: Сега нас не ни се легнува уште во 10, и сабајле е ококорена во 6-7 макс ..
    Така да не си сама :D

15. Stela123

Stela123 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 октомври 2023
    Пораки:
    293
    Допаѓања:
    210
    Здраво мајки, иако времево ќе ни се расипува за шетакање и нема да имаме сонце некој период, јас да се опремам за после тоа, за поубавите, сончеви денови :sun:
    Ние сме 2 месеци и барам соодветен СПФ крема за бебето, предлог некој ако имате би било супер, а јас ќе прашам за мислење за овој стик дали некој од вас го користи на бебуш и дали сте задоволни
    https://viafarm.mk/p/5912/mustela-sun-spf50-stik-so-visoka-zashtita-9ml

На Maja1986. му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Kikikikiri0405

Kikikikiri0405 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2016
    Пораки:
    854
    Допаѓања:
    966
    Jas koristan na mustela isto 50 ama kremce ne stik ne znaev deka ima i stik na sekoe izleguvanje ja mackam do sega ne mi se vcrvenila od sonveto a prilicno bela e i ima mn nezna i suva koza

На Stela123 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Kikikikiri0405

Kikikikiri0405 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2016
    Пораки:
    854
    Допаѓања:
    966
    Mene mi dojde ciklus na 2riot mesec posle bremenost e sega mi kasne mislam dali moze posle bremenost da mi se poremete ciklusot deka nema sansi pak da su bremena se cuvam

18. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.396
    Допаѓања:
    25.036
    Носково е закон. Јас го имам уште од поголемиот. Сега исто на бебе му вадам со тој.
    Мрсули поголеми од неа искачаат:D

На firequeenn му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Stela123

Stela123 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 октомври 2023
    Пораки:
    293
    Допаѓања:
    210
    Можеш ли да ми пратиш линк од кремата, јас па кремата не можам да ја најдам (facepalm)

20. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    До 6 месеци не се препорачува спф, само избегнување на сонцето.

На Stela123 му/ѝ се допаѓа ова.