Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. ZojaP

ZojaP Истакнат член

Се зачлени на:
    18 ноември 2014
    Пораки:
    311
    Допаѓања:
    308
    a vodicka od sise davate ili so lazice? po kolku ml? i dali posle jadenje samo?

2. N.Kety

N.Kety Популарен член

Се зачлени на:
    22 јануари 2012
    Пораки:
    1.219
    Допаѓања:
    1.764
    jas davam so sise,pie kolku saka toj,najcesto od 20 do 100ml ama nie sme pogolemi i zavisi sto ima jadeno.
    probaj so sise,ako go prifati dobro e,prodolzi taka oti so lazice se znae kolku ke ispie

На galapce и referentka им се допаѓа ова.
  3. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    И јас до скоро немав дадено вода. Еднаш и дадов со лажиче, а сега и купив чашка со клунче и од таа планирам да и дадам.

4. makedonkamak

makedonkamak Форумски идол

Се зачлени на:
    17 октомври 2013
    Пораки:
    3.616
    Допаѓања:
    27.002
    Јас мојава девојка само по боди по кратки ракавчиња и памучни тенки хеланки ја чувам. Кај нас дома е малку поладничко.
    Денес кога бевме на шетање во гард само на боди и тенки челанки и босо без чорапи. Многу беше жешко и многу се испоти, ми идеше голо да го соблечам на папмерс кога идевме за дома во колата.
    Како што се облекувам јас толку и нејзе и облекувам, не е убаво топлини да трпи на ова време. И тоа има душичка ако е мало, чуствува топло. Навечер за спиење тенки пижамки и босо без чорапи.
    Мојава вода не пие, но јас и давам по 30мл чајче бекутан со малку лимонче ( неколку капки).
    Лимон и портокал можело да се дава од 2 месеци, така бар прочитав во оние постарине книги од времето кога им ги давале на нашите мајки.:):):):)

На Tanjusce му/ѝ се допаѓа ова.
  5. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.896
    Porano citrusi davale prvo, sega se 12+ mislam.

На Kaetana му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.200
    Мајка, па соблечи го само по боди, претопло е! Да можев јас само по купаќи ќе шетав низ град.
    Цитрусни батали што пишува по старите книги. Може алергија да направат, затоа после годинка.

7. makedonkamak

Се зачлени на:
    17 октомври 2013
    Пораки:
    3.616
    Допаѓања:
    27.002
    Sega bas vidov vo knigata- mandraina, jabolko, citrus, banana vo tret mesec se davalo. Tie knigi se stari i od niv moze da se procita deka bebinjata pocnuvaat so ovosje od tret mesec. Dodeka vo vtoriot mozelo sok od limon i portokal vo kombinacija so blaga voda.

8. makedonkamak

Се зачлени на:
    17 октомври 2013
    Пораки:
    3.616
    Допаѓања:
    27.002
    Ma ne davam takvo nesto, nekolku kapki limonce1-2 i tolku. Nemam namera eksperimenti da pravam, malo mi e bebeto mnogu.

9. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.200
    Имам и јас таква книга од свекрва ми, зашеќерена вода да се дава од два месеци (facepalm)
    И се заблагодарив за книгата, ама и реков отворено дека немам во план да ја користам :hai:

На Mac166, makedonkamak, Kaetana и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. eleni27

eleni27 Популарен член

Се зачлени на:
    16 декември 2011
    Пораки:
    1.473
    Допаѓања:
    8.169
    Svekrva mi nema takva kniga, ama zatoa ona e ziva kniga. A i svekor mi ne e poaren :D Znaci mi go prepolnija deteto so voda deneska, a be do wc odam oni ke vidat sloboden teren i odma voda mu tutkaat. Ne placelo od zeskovo 32 stepeni vo soba, za voda placelo. I deneska pomalku cica. Normalno. I ete ti ja go banjame i posle banjanje odma so vodata, ona posle banjanje po pola litar voda piela sigurno i bebevo sakalo. Koga viknav koj saka neka se luti gajle mi e :P

На galapce, makedonkamak, Tanjusce и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. irenna

irenna Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2009
    Пораки:
    3.098
    Допаѓања:
    4.462
    А затоа ме напна мајка ми, мандарина па мандарина. Си викам што и е на женава што се запнала за мандарини. Стара школа се они, само челични нерви, ништо друго не помага :)

На makedonkamak му/ѝ се допаѓа ова.
  12. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.963
    Допаѓања:
    327.360
    Веке си експирементирала ;)
    Лимонот е толку јак алерген што и со три капки можеше беља да си направиш ,башка што како цитрус го иритира желудникот.

На galapce, stefanija70, Kaetana и 5 други им се допаѓа ова.
  13. mami blue

mami blue Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2015
    Пораки:
    1.274
    Допаѓања:
    21.996
    Haha ete od kaj na starive da se dava tolku rano sve i svasta.i majka mi me pukna so taa voda.sekoe javuvanje i e " i dade vodicka?" Aman zeno aman vikam ete pie cajce.mi vika mrzliva sum bila e mrzelo da prevrijam i kao aj ti pi cel den caj, demek voda si e voda.off zivci iskinav.vika sega od treti mesec so sokovi da pocnes
    I sto me nervira najvise koga ke stanam taa so prst ke i dade da lizne sok ( tetra) ili nesto sto ke i se najde na masa.lele uzas..nemozes da im dokazes deka majcinoto mleko im e dovolno.normalno koga e pekol deka ke dades i vodicka..ednas place bebe a vreme e za cicanje taa trca so siseto caj da mu dade..vikam alooo vreme e za mleko, ko cajot da i e pobiten od mlekoto..samo debeli zivci

14. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.784
    Допаѓања:
    323.669
    Смеа-шала, ама еве јас имам големо дете и кога го одгледував него (кога беше бебе) од породилно ни даваа малечки книги во стил на брошура како правилно се одгледува.
    Јас еве од три месеци на големиот му давав вода со 2-3 капки лимонче
    Цитрусите беа главни во прехрана бидејќи содржат витамин Ц
    Устата на бебето кога има СООР (она белото наталожено) лично патронажните сестри го чистеа со газа натопена во мед.
    И сега ете после толку време се е поинаку...

Не им замерувајте на мајките.И јас имам голема разлика меѓу децата и неможам да ја сватам денешната медицина.

Они нека си зборат, вие терајте си како што треба.

На Kiflicka05 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Kiflicka05

Kiflicka05 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2015
    Пораки:
    310
    Допаѓања:
    670
    Да, и јас по умот на бабите, уште од првиот-вториот месец кога ќе почнеше да ика малата одма и давав по 2-3 капки лимон (и навистина веднаш престануваше да ика) :D. А веќе од 8-9 месеци пиеше и по цел цеден портокал... Кога отидовме на контрола на возраст околу 1 год., д-р ми рече 'сега можеш да почнеш по малку со портокал', па кога и кажав колку сме ние 'искусни' на тоа поле, ќе ме убиеше. Ми рече 'биди среќна што немало реакција...да знаеш каква беља имаат направено родители и со една капка лимон, не ќе ти текнеше таква работа' :o. Затоа, не треба многу по умот од бабите...

16. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.784
    Допаѓања:
    323.669
    Да... точно е тоа за лимонот.
    Дури главен совет во брошурата беше бебето до 40 дена да пие вода со лимон и да се изнесува на сонце секој ден по 10 минути
    Не е тоа од времето на бабите, тоа е сега пред 20 години, а тоа не е некој голем период за да така драстично се променат некои работи.
    Ете во тоа време немаше памперс (т.е. готови пелени за една употеба), па и кога испаднаа општо мислење беше дека само мрзливите мајки ги употребуваат ха,ха, демек не си го гледаат детето по сите прописи.
    Ехеее...тогаш имаше само Лактовит и децата кравјо млеко пиеја од 4 месеци.
    Бог да чува

На galapce, irenna, Kaetana и 2 други им се допаѓа ова.
  17. IveBrajan

IveBrajan Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2014
    Пораки:
    267
    Допаѓања:
    593
    Јас не им замерувам на постариве за тоа како не гледале нас и како си ги чувале децата. Тогаш така им кажувале, така правеле. Сега друго е. Ама како се лутам кога некој мене ќе ми кажува како требало (без да прашам, него онака гратис совет). И не можам да разберам како не побеснувате кога некој зад ваш грб нешто ќе му даде на детето. Кај мене тоа може некој да проба само, кревам се во воздух и не се повторува. Затоа не знам како толерирате и викате "мајка ми стално....". Епа мајка ми еднаш нека проба па ќе биде војна. И нема да речам стално, ќе речам "мајка ми еднаш..." и толку. Абе беља може да се направи, не дозволувајте така. Не се борите за себе туку за ваше дете :)

На stefanija70, joy1, Kaetana и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.784
    Допаѓања:
    323.669
    Оваа дискусија треба да оди во друга тема, ама уште ова ќе го кажам и нема да дигресирам веќе.
    И покрај тоа што кај мене самата постои временска бариера меѓу децата, сепак почитувам медицина.Се оди нанапред и неможе да се владееме према она од пред 50 години.
    Ако баба проба да ,,подметне,, нешто, ондак ја дигам у воздух и крај
    Значи едно е да ми дели совет а друго е позади грб да му дава да пробало...ц,ц,ц....
    Не толерирам.
    Јас сум родителот и јас сум единствена одговорна за тоа дете.
    Точка

Извинете, да продолжиме за дечињата совети

На galapce, Kiflicka05, IveBrajan и 2 други им се допаѓа ова.
  19. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Јас со мајка ми неколку пати парче се имаме направено по различни теми.

Вода не давам, планирам да дојам и после една година и дохрана сега ќе дадам на 6+. Е тие се три најголеми проблеми, кои во очите на мајка ми ме прават лоша мајка што следи "модерни" трендови и прави глупости. Ме прават и посесивна мајка, која мисли дека знае се и не сака да се одвои од детето.

Сто пати и објаснувам дека медицината напредува, ама пусто его... А и таа е медицинско лице...

Некогаш ме нервира што не сака ни да ме ислуша зошто правам така, едноставно за неа тоа е погрешно и нема простор за дискусија. Само простор за нервоза.

Јас и викам - жива и здрава е, среќна и весела. И вака и така ќе порасне. Ако мислиш дека јас како мајка правам работи кои ја спречуваат во психофизичкиот развој, ок, расправај се. Но ако работава е јас тебе вака и вака те гледав (хир), тогаш те молам почитувај ги нашите одлуки (со сопругот). Сепак имам 30 години, не сум дете.

Џабе е. Се помирив дека требаат челични нерви.

На galapce, referentka, Tanjusce и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. mami blue

mami blue Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2015
    Пораки:
    1.274
    Допаѓања:
    21.996
    Normalno deka sum protiv podmetnuvanje i sum se karala i pretela deka ke zabranam da mi doaga..pa nemozam da ja zakolam majka mi.takvi se starite, so drugi sfakjanja mislat deka se se vo pravo i deka nie ne znaeme kako so decata.sekoj si pravi kako si saka i kako mu odgovara, i onaka i samive pedijatri razlicno kazuvaat taka da ke pravam kako mislam deka e najdobro za moeto dete

На eleni27 и referentka им се допаѓа ова.