Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Ни првото ни второво не ги повивав. Првото до ден денес мафта со раце и за се си плаче малтене е 4 години веќе, а бебево имаше моро рефлекс кој брзо и се изгуби и си спиеше мирно и сеушге спие еве веќе 5 месеци е.

За првото ставав широк повој на почеток ради едното колкче не му се отвараше цело ама со вежбите повеќе му се среди одколку ради пелената. Со второво имавме препорака ама јас не ставав и едвај вежбите кога ги правев кога не супер си е веќе е и при крај за самостојно да седи и јадрата почнале да се развиваат.

2. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Да смеело во корпа да се возат не би имало седиште што се ротира 360 со 4 позиции за спиење позади и 3 напред :) корпата не ни можеш да ја прицврстиш со каиш за колата не дај боже при сообраќајка, а се случува често во денешно време како може да летне цела?

3. Emilija28

Emilija28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2024
    Пораки:
    484
    Допаѓања:
    328
    Zdravo zeni, sakam da ve prasam po otvaranje na kasicki kolku vreme mozat da se davaat na bebus i dali da se cuvaat vo frizider, dali da se topli pred konzumiranje i kako.
    Veke pocnuvame so probuvanje na vkusovi pa isto dali kupuvate gotovi kasicki ili pravite . Jas za pocetok kupiv zasto za 3 lazicki mi e polesno

4. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.449
    Допаѓања:
    18.700
    Кашичките може да се чуваат во фрижидер 2-3 дена. Најдобро види на декларацијата е наведено. Ако планираш една кашичка да ја даваш повеќе пати,количина што ќе ја даваш првиот ден одвој ја во тањирче претходно,да не јаде бебето од теглата директно.
    Јас ги чувам на собна температура готовите каши и не ги загревам. А ако кашата стоела во фрижидер или ја вадам на собна температура претходно или ја ставам тегличката во сад со топла вода да ја загреам.

На DaisyDream и Emilija28 им се допаѓа ова.
  5. Bannana

Bannana Активен член

Се зачлени на:
    28 февруари 2024
    Пораки:
    217
    Допаѓања:
    163
    На секоја каша си пишува во рок од колку дена треба да се изеде после отварање. И после отварање се чува во феижидер. На пример слива и круша можат да се конзумират во рок од 3 дена. Тикава после отварање 1 ден.
    На пример јаболко, морков, тиквичка, компир, брокула, дома ги спремам. Друго купувам за сега бидејќи е станува збор за неколку лажички.
    Кашите ги чувам на собна тт. После отварање во фрижидер. Вадам количина која ми треба во филџанче имоставам на собна тт, па давам на бебе.

На Isabel и Emilija28 им се допаѓа ова.
  6. Kikikikiri0405

Kikikikiri0405 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2016
    Пораки:
    854
    Допаѓања:
    966
    Kaj ovaa regresijava 3 4 mesec sto pocnuva bebeto pomalku spie taka li jas nezz veke sto e vcera cel den mi bese kenkava a uspame isto vreme se rabudi 3 pati a prezaspivame sabajle kako stana pak kenkava jas dodeka jadev a drzev vo raci i mi se uspa 50 min otkako stana. I dodeka spie kenka u son :D ako e prasanje na skokot neka bide vaka poarno da mi kenka ama da spie

7. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.830
    Допаѓања:
    9.684
    Да, кенкање, немирен сон, слабо спиење се должи на 4 скок, сега ги учат сите фази на сонот па затоа имаат и потешкотии. Труди се денски да е доволно одморена да не се преморува што ќе ве внесе во магепсан круг на неспиење ни ноќе. Макс помагај да совладува преку ден на подлога зошто и во сон им работи мозочето и не се смируваат. Еве моето пример во 5 сабајле запна да се сврти од грб на меше и не се смири додека не се преврте. Се заглави со раце под тело и почна да кенка,се разбуди,ама небитно :D кога успеа и го вратив на грб заспа конечно и врза 3ч, инаку со денови се буди на 1ч
    Важно да си повторуваш дека совладува нови вештини,ова е за нејзино добро и да се трудиш да и помагаш максимално колку и да е исцрпувачки

На DaisyDream и Kikikikiri0405 им се допаѓа ова.
  8. Kikikikiri0405

Kikikikiri0405 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2016
    Пораки:
    854
    Допаѓања:
    966
    Ama cudno mi e ne su napisala de ona spiese od 7ipol sinoka na 2 saati se budese pa na 3 spiese do 8ipol nikogas ne mi spie do tolku i pos 50 min se uspa pa i spie 1i20min sto e nevozmozmo za nea ama som vikas sig i treba mn poveke son pa zatoa taka poarno da spie i da e odmorena ama jas nezz sto da pravam so sebe :D dosadno mi e i odmorena su ama mislam ke mi naplate ponatamu dolg e ovoj skok

9. Wanna.be.mum

Wanna.be.mum Популарен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2013
    Пораки:
    1.019
    Допаѓања:
    1.101
    Мајки некоја да се соочила со чешање на лице ,врат? Се ме чеша ,породена не цел месец

10. rak96

rak96 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2013
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    11
    Мајки здраво, имам едно прашање.
    Бебето ми има 5 и пол месеци, но многу се поти, рачињата и ножињата и се скоро водени секогаш. Некои испитувања се прават за вакво потење? Или има дечиња што едноставно повеќе се потат од другите?

11. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.449
    Допаѓања:
    18.700
    Прашај кај матичен педијатар, да не треба да ви зголеми доза на д3 витамин

12. Emilija28

Emilija28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2024
    Пораки:
    484
    Допаѓања:
    328
    Kolku vreme moze da stoi na sobna tt bez da se rasipe ako ja izvadam od frizider.

13. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.830
    Допаѓања:
    9.684
    Мајки предлог лажливки ? Бебе ми е заљубено во филипс авент на предавање во Систина ми ја дадоа ама не ја наоѓам во продажба. На томи типи ортодонтските ни знае да ги шмука ни ги сака вреска на заспивање со нив, само за тоа ги користиме. Плус е претврда пластиката му се прави црвен круг околу муце

На Besbes24 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Dennings

Dennings Популарен член

Се зачлени на:
    18 септември 2013
    Пораки:
    613
    Допаѓања:
    4.583
    Бибс од старт ја фати пробав да и сменам ама нема шанси,ништо друго не сака.

Мајки со бебиња од 3месеци како ги возите во количка во смисла дали им го поткревате главчето да не се скроз легнати,мојава никако не сака легната сака да гледа а премала е да седи. Најмногу го сака транспортерот намонтиран на количка веројатно зашто е во поисправена положба ама лично сметам дека е пренеудобен и го одбегнувам освен за во кола. Смеам ли некое перниче да и ставам горе да ја подисправам?

На Fenix05 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. TammiB5

TammiB5 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 декември 2023
    Пораки:
    1.285
    Допаѓања:
    3.190
    ги има во Зегин - 2 се во пакување за 650 денари. Побарај ги како Philips Avent Soothie лажливки. Иначе можеш да ги земеш и од аптеките што се во Систина ако живееш во близина. И мислам дека ги има во секоја аптека, за зегин сум сигурна бидејќи јас му земав, истата ни ја дадоа во Ремедика а од зегин му земав уште две

16. TammiB5

TammiB5 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 декември 2023
    Пораки:
    1.285
    Допаѓања:
    3.190
    Претпоставувам збориме за овие:

https://www.zegin.com.mk/mk/avent-natural-soothie-cucla-lazhalka-0-6-meseci-2-cucli-0

17. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.830
    Допаѓања:
    9.684
    На TammiB5 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. TammiB5

TammiB5 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 декември 2023
    Пораки:
    1.285
    Допаѓања:
    3.190

Прикачени фајлови:

• IMG_1008.png
      IMG_1008.png
      Големина на фајлот:
      517,4 KB
      Прегледи:
      29
    На DaisyDream и Fenix05 им се допаѓа ова.
  19. Bannana

Bannana Активен член

Се зачлени на:
    28 февруари 2024
    Пораки:
    217
    Допаѓања:
    163
    Не знам колку време може да стои. Обично пола саат/саат време пред да ја дадам ја вадам.

На Emilija28 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. DaisyDream

DaisyDream Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2020
    Пораки:
    1.925
    Допаѓања:
    4.964
    I sinko ovie klasicnive na Avent gi obozava, zemav duri i nokje so svetat ima od istite :D
    Ovaa tvojava e postara verzija, jas imam edni so prozracna plastika, od drugarka mi novi ama od pred 10 god :) Delot na bradavica e ist, samo plastikata ja menuvaat.
    Ultra air ima pogolema ramka, so pomalce plastika za kožata da disi.
    A tie ultra soft se so pomeka plastika, ako ima obravcinja da ne go stiska.
    I vo kutijata stavas malce voda i na 800 3mins se steriliziraat vo mikro, so mi e zakon da ne vrijam.

Nego dali e mozno od 4 skok, da se budi od spienje so placenje? Edvaj se smiruva. Posle 5 minuti ke se smiri i ke go uspijam pak.
    Se nafurav da ne e gleden da nemam mleko, ili pak da ne go boli nesto.

На Fenix05 му/ѝ се допаѓа ова.