Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.963
    Допаѓања:
    327.385
    Ете јас таква беља направив пред 7 год.Сирото дете толку се нафрли на цело тело мислиш сипаници фати.10 месеци и ја лекував кожата.Се изнадавав пари за креми и лекари башка детето што се измачи како лудо се чешаше.Затоа сега мн внимавам со другото бебе.

На heppymom, Tanjusce, Kiflicka05 и 3 други им се допаѓа ова.
  2. stefanija70

stefanija70 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2014
    Пораки:
    487
    Допаѓања:
    971
    Pokraj site drugi komentari so koi se slozuvam, samo mene li mi bode oci " majka mi so PRST ke i dade"? Kako be so prst, ke i stava prst u usta? Pa toa mi e uste pognasno..

На IveBrajan му/ѝ се допаѓа ова.
  3. mami blue

mami blue Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2015
    Пораки:
    1.274
    Допаѓања:
    21.996
    A ti sto bi napravila na majkati vo takva situacija??oci bi i iskopala??

4. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.660
    Допаѓања:
    37.384
    Е јас им доκажав,додуша свеκи е побоρниκ за здρава хρана и таа ме бодρи,но мајκа ми беше напаст жива. Κога виде деκа детето и без леб можело да напρедува,деκа и без соκ не било жедно,сега само си седи на стρана и не κоментиρа. Јас,иаκо се двете сега туκа,детето не им го оставам на чување,сеκаде одиме заедно и воопшто не ми смета,мое дете моја гρижа за него.

На heppymom, Tanjusce, Eli23 и 2 други им се допаѓа ова.
  5. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Mamicki aj ve molam ako znaete nesto kazete mi,na moevo bebe otkako e rodenostapalcinjata i dlankite i se ladni....e sega ja fakama na stapalata i ispotenki ama ladna pot i na dlanki i stapala..zasto vaka ?nezz dali i e toplo ili ladno????

6. tincemajmunce

tincemajmunce Форумски идол

Се зачлени на:
    8 февруари 2014
    Пораки:
    2.341
    Допаѓања:
    28.355
    И син ми откако е роден ако е бос одма стапалцата му се облеваат со ладна пот а ако носи чорапчиња суви барут,и мм е истиот па валјда на него е:D:D За да сум раат и да не го мислам си носи чорапчиња цело време.

На espana му/ѝ се допаѓа ова.
  7. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.896
    I kaj sin mi e taka... Nema sto da se pravi, povremeno mu oblekuvam corapcinja kolku da se upie potta, ama greota e so niv na zeskovo podolgo da sedi pa brzo gi vadam. Inaku ne se poti mnogu, ama dlankite I tabanite uzasno.

8. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Vi blagodaram na brziot odgovor, i jas sum takva dlanki i stopala kamen,eve sega sum so debeli corapi...a za nea sum vo dilema, vo Ohrid sme i nezz kako da ja oblecam,rasoblecam...vo kolicka deka lezi so,ne ja faka sonce ne mi e nekako za kratki rakavi,race i noze ispotenki ama ladni, i pozadi od lwzenje vo kolicka kaj vratceto se vcrvenila,pipam nose,ne bas toplo...odi pa sega bidi pameten kako da ja obleces... :(

На tincemajmunce му/ѝ се допаѓа ова.
  9. SpangeBob

SpangeBob Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2014
    Пораки:
    690
    Допаѓања:
    1.267
    Во Охρид мацо денес беше пеκол! Баρем за нас од туκа! Јас синчето и минатата недела κога беше пρоменливо по κρатκи ρаκави гоρе го облеκував! Аκо се поти во вρатчето жешκо и е! Остави го носето.... понеρвозни се бебенцата аκо им е жешκо!

На heppymom, Kaetana и espana им се допаѓа ова.
  10. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    D,da, denes e pekol tuka eve se setkavme i nakaj 20 casot toplicko...

11. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    Мене доктор вака ми кажа, а пред недела дена кога дојде патронажната исто ми повтори. Бебето не се поти под мишка, нема потни жлезди, ама затоа вишокот на топлина на телото ја регулира и ослободува преку дланките и стапалата, и затоа тие секогаш се ладни и влажни. И вика дали му е ладно или топло на детето ќе проверуваш по носето, а не по дланките и стапалата.

На heppymom, makedonkamak и espana им се допаѓа ова.
  12. stefanija70

stefanija70 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2014
    Пораки:
    487
    Допаѓања:
    971
    ;);)
    Pa.dosega za se sto smetam deka ne treba povrzano so moite deca, a majka mi go pravi, prvin kazuvam i objasnuvam zosto ne se slozuvam, ako povtorno istoto go pravi se raspravam... Najcesto prestanuva koga ke i objasnam zosto ne, koga kako, imalo o situacii koga sum vikala, moze ne e ubavo ama toa e. Moite deca se pred bilo koj na ovoj svet. A da znaes samo kolku takvi situacii sum imala, nemoj vaka, onaka treba, nie vaka pravevme pred 30 god itn itn....i obicno ke sedneme ke se objasnime zosto ne se slozuvam... A imalo i situacii koga ke se ispokarame, privremeno de

На IveBrajan и joy1 им се допаѓа ова.
  13. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Ve zacitav za vodava i me podzamisluvate.
    Maloto za edna nedela ke polni tri meseci.Jas od nepolni dve davam po desetina grama voda.Sega i do 30.
    Doktorka mi rece da davam a i drugi medicinski lica isto.Deka e na vestacka hrana i toa stvaralo zed.Mozelo i zapek da mu se stvara dokolku ne sum davala vodicka.Na posledno merenje bese 7100gr.Davam 135 gr voda so 4.5 mlekce no namaliv deta e toplo ne ppie poveke od 120gr.
    Zarem da ne davame vodicka?
    Ne mu davam kolku sto saka,oti ako go ostavam mi se cini celo sisence ke ispie.

14. mami blue

mami blue Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2015
    Пораки:
    1.274
    Допаѓања:
    21.996
    Pa istoto i jas go pravam, so dobro pa ako treba i so loso..normalno deka na sekoj roditel najvazni mu se decata.jas samo posociv primer sto se pravat starite bez da razmislat.a jas sigurno ne sedam taka ladnokrvno i se smeskam kako da e toa normalno

15. Kiflicka05

Kiflicka05 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2015
    Пораки:
    310
    Допаѓања:
    670
    Мои блиски (често ги гледам) гледам дека даваат водичка...малото има скоро 2 месеци. И тоа е само на АД млеко... Мајчиното содржи доволно вода, но кога е само на АД зошто не би давала...

На galapce му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    @galapce

Мислам дека кога се децата на адаптирано се дава водичка, затоа што адаптираното се уоброчува на саати.

А кај слободно доење кога сака и колку сака, детето може да побара и за пола саат од претходното доење, да тргне 2-3 пати и да угаси жед.

На galapce и Kiflicka05 им се допаѓа ова.
  17. IveBrajan

IveBrajan Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2014
    Пораки:
    267
    Допаѓања:
    593
    Јас давам вода, и можеби грешам ама му дозволувам да се напие колку сака. Кај нас дома е 30 степена, не се седи. Кога се вака горештини пие многу вода. Кога е поладно дали 20 мл на ден, едвај. Па тоа ми покажува дека не пие вода од лакомост туку од што му е жешко. Водата не може да му наштети, ќе ја измочка, ќе се испоти и готово. Избегавам да му дадам баш пред пиење млеко, ама ако после тоа побара, му дозволувам да си се напие саглам :)

18. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Јас давам водичка и си пие кога колку сака,сум приметила дека некогаш плаче за водичка. А мојава бебушка, баш сега почна повеќе да пие млекце, деновиве неколку оброка о се по 150,дали климава во Охрид и влијае незнам :) инаку за пет дена прави три месеци.

На Eli23 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Blagodaam za odgovorot,taka.proveruvam ,po noseto,ama se isplasiv deka dlanki i stopala vlazni ladni....znaci ne e strasno...

На irena.1 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    Ние денес бевме прв пат на педијатар, супер поминавме, го прегледа докторката и го измеривме, и си прашав се што ми е нејасно. И конкретно прашав за водичка, и докторката не беше против. Вика можеш, ама почни прво со чајче, и вика само внимавај на почетокот, по малку давај, зошто има дечиња што се пострвни или ако е гладно може и 100 милилитри да испие, па ако му дадеш колку сака стомачето со вода или чај ќе го наполни.

На espana, Tanjusce и referentka им се допаѓа ова.