Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. misli_si

misli_si Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2020
    Пораки:
    527
    Допаѓања:
    401
    Кој знае брис од око се прави со упат или на приватно, и дали треба нешто специјално да кажам ако е на приватно или само брис од око. И гурли едното око многу, ни тобрекс ни физиолошки не не спаси. Уште малку 6 м ќе бидеме, не верувам дека е бактерија ама ај да направам

2. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Можеби такви се очите повеќе солзат или да не се по тесни каналите кај очите па да солзат константно.

На misli_si му/ѝ се допаѓа ова.
  3. misli_si

misli_si Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2020
    Пораки:
    527
    Допаѓања:
    401
    Е па не знам, едното само е, уште од болница излеговме со инфекција на очите, едното се среди другото не, веќе 6. месец. Пробав и со камилица и со физиолошки и со капки тобрекс. Надвор кога е и со напрегање со очите и тече уште повеќе и гурли и солзи

4. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Со тобрексот би се средиле не е возможно едно да се среди другото не

5. misli_si

misli_si Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2020
    Пораки:
    527
    Допаѓања:
    401
    Едното веќе беше добро, ама педијатарот ми рече во двете да ставам. И пак си остана истата ситуација. Тоа што си гурлеше пак си гурли, другото е добро. И масажи и се правев. Сега веќе не дава ни да ја пипнам

6. .baby.love.

.baby.love. Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2023
    Пораки:
    155
    Допаѓања:
    123
    Мајки на новороденчиња ми треба совет , колку често ги капете вашите бебиња , моето е 20тина дена и од кога си дојдовме од болница го капеме секоја вечер , свекрвата го бања и досега беше со проточна вода но синоќа го ставаше во корито да лежи и незнам дали измрзна ,мн се тресеше после бањање и претходно се тресеше ама синоќа посебно дури му помодреа и рачињата и јазикот а не дека ептен мн седеше во вода , мн се исплашив ...а и во соба е топло загреано е околу 25,26,27°С .
    Прашањето ми е колку често ги капете вашите бебиња , дали секоја ден ? На нет наидов на различни мислења и од педијатрите

7. Trupko

Trupko Истакнат член

Се зачлени на:
    30 март 2024
    Пораки:
    115
    Допаѓања:
    141
    Исто правеше и моето. На почетокот свекрвата исто настојуваше да се бања секоја вечер па имавме тресење, помодрување, плачење. Исто толку загреано во соба. Потоа по препорака на педијатар да ја бањаме два пати неделно со мм одлучивме да ја бањаме преку два дена. Имаше денови кога ќе се покака и направи лом, е тогаш ја миев под чешма. Се роди баш зимно време и е зимско бебе. Мислам дека како што поминуваше време се учеше и навикнуваше на бањањето.

Сега пошо е потопло гледаме да ја бањаме секој ден поготово кога темп се како минатата недела. Ем да се разласи ем ради хигиена.

Прави онака како што мислиш.

P.s. Совет од постара комшика крпата/бањарката да ги загреваш пред да го завиткаш бебето.

На .baby.love. му/ѝ се допаѓа ова.
  8. misli_si

misli_si Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2020
    Пораки:
    527
    Допаѓања:
    401
    Преку еден ден ја бањам, во ноември се роди, ако било случај секој ден, еден ден само со вода. Сега уште малку 6м, некогаш и преку 2 дена. Не дека беше многу ладно зимово, дома е топло, ама така одлучив, да не ја трујам со хемија уште мала. И не ја мачкав после со ништо, само под пелената павлавичава. Некои ми велеа секој ден, некои не мора секој ден. Сама ја бањам, температура обавезно проверував со термометар, бидејќи не можев да проценам, некогаш ми беше претопла, некогаш преладна .. зависи мене рацете колку ми измрзнале. Е сега со мм ја бањам оти сака да плива, не можам да ја дидржам. Ништо нема да и биде ако не е настината нешто од претходно. Провери и ноќеска и утре температура ако е во ред, толку.
    Едит: Е крпата и ја загревав на радијатор за побрзо да ја исушам, какано исто миев на чешма, или со мокра пелена. Ептен ако е лом, бањање без главата да и ја мокрам, се случило 2-3 пати

Последна измена: 22 април 2024
    На DaisyDream и .baby.love. им се допаѓа ова.
  9. Emilija28

Emilija28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2024
    Пораки:
    484
    Допаѓања:
    328
    Ne ni kaza pedijatarot , samo rece krvnata slika e ok i da ne gi gledam edno po edno

10. Wanna.be.mum

Wanna.be.mum Популарен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2013
    Пораки:
    1.019
    Допаѓања:
    1.101
    Преку два дена, ама без строго правило, после какање под чешма миење. Мислам одамна е напуштено тоа дека растат со капење, не се трева, растат во спиење кога телото е во фаза на мирување. Моите две се со осетлива кожа, некогаш и 2 пати неделно гледам да е и исклучиво капам сама јас и двете од прво капење до ден денес, детето се смирува со мама, со плискање млазови да ги смири како бранчиња во фетус поза како жапче. Голи се премногу плашливи и затоа помодрени се од стегање не од ладно. А може и да им студи не е исклучено, замисли не е фонтанел затворен и секој ден пори им отвараме ако се водени.По мене нема потреба.

На Bannana, DaisyDream, .baby.love. и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. Stela123

Stela123 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 октомври 2023
    Пораки:
    293
    Допаѓања:
    210
    Преку еден ден, со таква препорака не пуштија од болница а и подоцна педијатар ни рече дека сега според некои најнови истражувања најдобро било децата да се бањаат преку еден а не секој ден, ради некои бактерии што ги имале бебињата на себе да се подзадржале а не да се мие одма, и тоа ми беше уште толку потврда да не ја бањам секој ден :)

12. KikiKviki

KikiKviki Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2023
    Пораки:
    1.015
    Допаѓања:
    1.037
    Моето се роди јануари уште во болница ни рекоа да не го бањаме секој ден дека ладно е времето. Свекрва ми настојуваше секој ден (она го бањаше само почетокот 3 пати после тоа јас) ама со мм одлучивме преку 2дена. Кога ќе се покака ако сме дома го одмиваме. И сега е 3м пред 1м почнавме со "навики" строго бањање секоја вечер пред спиење (дека станува топло времето а ное го држиме сакал нејќел ке се поти) и пошто убедена сум дека ми спие поубаво.
    У почетокот ние од страв собата 30/31° ја правевме сега веќе и на 24/26 знаеме да го избањаме,плаче само кога го облакаме ама бањарката ја загреваме на греалка па полесно ни е.
    Пс а за водата имаме од онаа кадичката со мерење темп на водата или пак со лакт проверувам

Последна измена: 23 април 2024
    На warrior и .baby.love. им се допаѓа ова.
  13. Only1

Only1 Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2018
    Пораки:
    555
    Допаѓања:
    1.149
    Мајки бебе е уште неколку дена 5 месеци.Од два месеци спие цела вечер,поврзува по 6-7 часа без дс стане за млеко.Оваа недела се буди на секој 3-4 часа за млеко н вечер.Инаку пие аптамил по 150 ml и давам на оброк.

На Kikikikiri0405 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Пробај вечерното направи го повеќе и види дали ќе го испие

15. atz1995

atz1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    1.187
    Допаѓања:
    2.073
    8++ бањато е секоја вечер без исклучок. Од 3тиот месец почнав да го легнувам по повеќе до тогаш го бањав само исправено и да тече вода. Секогаш имав помош од некој. Сега многу сака да се бања, прифаќа и вода врз глава. Не знам каков пристап има свекрвата, но бебињата излегле од вода и не е природно да се плашат од неа. Јас би го бањала секој ден. Ако сакаш пиши ми

16. .baby.love.

.baby.love. Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2023
    Пораки:
    155
    Допаѓања:
    123
    И моето не плаче кога се бања , ужива. Но после тоа целото се тресе од студ . На почетокот добро си ја капеше ,на проточна вода на рака , јас и полетам, ама последните 2 вечери и стави пелени во вода и да лежи со само малку вода, а тоа е сеуште мн мало, како што викаш ти после 3 месеци може да си лежи ама сега е премало за така. Се решив ќе го капеме преку 1 вечер или преку 2 кога како, факт е дека подобро спие после капење ама неможам да го гледам колку е жално како се тресе.

17. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.829
    Допаѓања:
    9.682
    А темп на вода колку ви е?
    Моето до 1 месец трауми му беше бањањето. И тоа темп на соба и вода погодена. Е ние лекот го најдовме во мрежа за корито си лежи, тетра пелена намокрена во водата каде се бања за да не е изложено на воздухот (и ти да седиш мокра а гола во соба ќе ти студи) И со чашка го поливавме цело време по телцето. Така му беше убаво. Го вадиш од бањање и одма го умотуваш цело во бањарчето тапкаш со рацете и така го сушиш и загреваш и облекуваш брзо после.

На .baby.love. и atz1995 им се допаѓа ова.
  18. Besbes24

Besbes24 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2022
    Пораки:
    2.079
    Допаѓања:
    1.823
    Zosto da se trese od stud? Dali sobata e dovolno topla? Ili vodata? Probajte da zagrevate peskir pred da go zamotate.

19. atz1995

atz1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    1.187
    Допаѓања:
    2.073
    Да како што опишала @Fenix05 цело време полевање ако треба и дополнување на водата со нова топла вода. Водата во коритото брзо се лади може да ја полните потопла. Јас не би прекинала со бањање никак

20. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Температура во просторијата треба да е поголема барем 25 степени исто и кога се брише бебе треба да е потопло. Во корито мало е да го ставиш, прво се плаши тоа е толку мало исто како тебе да те стават во голем бунар тоа така изгледа за нив. Втора работа бебињата се бањаат под вода набрзина и толку, а не да лежат во када после 2ри месец ќе го ставате да си лежи. Јас ја бањам во купатило во када со адаптер плус за лежење но и ставам прво тетра па нејзе ја легнувам за да не и е ладно и тушот врз нејзе не со јак млаз со ептен слаб и нон стоп да и топла водата. Ако ја напуниш кадата со вода таа за помалку од 5мин е камен треба 40 степени да ви е дома да биде топла водата, ќе го настинете бебево а само што е родено.

На .baby.love., TammiB5 и atz1995 им се допаѓа ова.