Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Kikikikiri0405

Kikikikiri0405 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2016
    Пораки:
    854
    Допаѓања:
    966
    I kaj mene mala spiese esvaj 5 6 saati u 24 da bese budna normalno e dodeka se mali podobro i taka da ostane sekako dokolku kacuva kg za poveke mleko redovno izmolzuvanje na nekoisi 2 casa i mn voda caj za laktacija i kim vo cajot stavi si mn pomaga za mleko

2. Xxxx2

Xxxx2 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јули 2015
    Пораки:
    464
    Допаѓања:
    198
    На колку време им менувате мочани пелени на бебињата? Има 1 месец, менувам на 3-4 саати, а навечер некогаш и на 4-6. Можеби е помочана и за пократко, а навечер ја оставам и до 6 саати бидејќи пелените никогаш ни немаат прокиснато, а се мачиме со запек, па знам дека не е какана. Ми е страв да не не добива доволно млеко.

3. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.978
    Допаѓања:
    14.747
    После подој менувам пелена, значи би му дошло на 3 саата. Ако нешто се изремети со дремките се случувало и до 5 саата да не е пресоблечен. Ноќе мењав ако е какан до кај месец дена, сега на 2 месеца не го пресоблакам освен ако не е прокиснат па да морам комплет и алиштата да ги сменам, што веќе ретко се случува, обично кака сабајле кога ќе стане. Си седи со иста пелена од 9 вечер до 9 сабајле. Освен ако не покаже црвенило, не ризикувам да го расонам сред ноќ.
    За какањето, сигурна си дека има запек? На доење е нормално да не кака и со денови. Ќерката какаше еднаш неделно додека беше на доење, дури и поретко, синот сега почна да редуцира, кака само 2 пати дневно, очекувам и он наскоро да прекине да кака секој ден. Ништо страшно не е се додека кака светло жолто и зрнесто и релативно течно. Ако е баш запек во прашање најдобро да си се консултираш со педијатар, многу е мало за таков проблем.

На Xxxx2 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.830
    Допаѓања:
    9.683
    Мајки бебко 3+++ не ми дозволува да вежбаме рачиња, ги блокира во лакт и се гази од смеење се тегне пушта звуци некои гугања се тегне да се крене од грбче. Од секогаш рацете ни се потешки за вежбање се смее и се противи ама деновиве е невозможно да му ги рашира,кренам било што. Дали е фаза,проблем и дали некоја друга се соочила со нешто вакво? Ноџиња нема гајле баш сака се смее вежбаме но за раце е молење да ги ослободи

5. Sanja1311

Sanja1311 Активен член

Се зачлени на:
    2 декември 2023
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    10
    Од каде го земавте ракчето?

6. Sanja1311

Sanja1311 Активен член

Се зачлени на:
    2 декември 2023
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    10
    Стигна ли?

7. Sanja1311

Sanja1311 Активен член

Се зачлени на:
    2 декември 2023
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    10
    Мајки на 5++ кажете што правите?
    Моето машко, уште е само на доење, планирам од сл недела со вкусови и течности да почнам. Лежи на меше без посебни занимации, се превртува уште од 3 месеци. Се живо гриза, пика во уста (од алишта, тетра пелени, ќебе, раце и двете ). Кака неколку пати во денот потечни столици, се случуваа некој пат црвенкасти конци ама деновите имав јадено јагоди или џем со јагоди (педијатар рече да следам ако се повтори да се испита). Обожава надвор во количка. Дневно 4 дремки од 40 мин до 1 и 30 зависи секогаш различно. Лежи на спална па под не го ставам. Ортопед рече може џампер, столче за хранење.
    Пијам витамини провен за трудници и доилки, јадам се од храна.

8. meri24

meri24 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 март 2012
    Пораки:
    577
    Допаѓања:
    558
    Koi vezbi za race gi pravis?

9. KikiKviki

KikiKviki Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2023
    Пораки:
    1.015
    Допаѓања:
    1.037
    Toj period posle sekoe doenje posto pretezno bese kakan. Sea 3m retko kaka pa gledam po pampersot kogae poln mocki go presoblakam od 2do4h preku den a navecer ako ne e kakan ili namokren ne go pipam do sabajle najdolgo pominal nok 15h so pampers otspieni. :clap:za bekutan pampersot
    Moze ako si jadela po suvo(taka mene mi vikaat) probaj izdrzuvaj ja na kratko vrz solja vo sedecka polozba. Jas taka panicev za mlekoto deka 25h ne bese kakan i pocna da pishti da plache od nigde nikade i morav so cepkalka i pavloviceva vo gazeto za da se iskaka

10. Stela123

Stela123 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 октомври 2023
    Пораки:
    293
    Допаѓања:
    210
    Дааа, баш е убава, мека подлогата, вреди

На Sanja1311, Kikikikiri0405 и DaisyDream им се допаѓа ова.
  11. DaisyDream

DaisyDream Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2020
    Пораки:
    1.925
    Допаѓања:
    4.964
    Epa na mojov ne e napraven pregledov, ne znam zasto, verojatno ne rabotel aparatot ko so sfativ. Fala bogu si slusa bebe zabelezuvam.

На Мариаа. му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Xxxx2

Xxxx2 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јули 2015
    Пораки:
    464
    Допаѓања:
    198
    Фала! Јас менувам пред подој за да не ризикувам повраќање, ама и заспива на града. Само што, се доиме на 1,5-2 саати (ретко 3, ноќе можеби). Значи, еден подој прескокнувам преслекување. За столицата, се исконсултирав со педијатар, не е запек, ама се мачи, оди еднаш на два дена, и тоа испровоцирано. Бидејќи сме на комбинирано, го сменивме адаптираното. Нели адаптираното млеко прави проблем со столицата, а мајчиното не?

13. Kikikikiri0405

Kikikikiri0405 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2016
    Пораки:
    854
    Допаѓања:
    966
    Od aliexpress

На Sanja1311 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Evangeliaa22

Evangeliaa22 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 мај 2023
    Пораки:
    980
    Допаѓања:
    1.063
    Мајки поздрав, бебуш ми е 7 недели и сме на комбинирана исхрана: доење, измолзено и АД. Средивме френулум на три недели и оттогаш тешко да фатиме ред со доење (минатата недела почна да цица без силиконски). Арно ама, бидејќи не ми качуваше мн на килажа, педијатарот предложи со секој подој да му додавам 45 мл АД или мое измолзено- пошо не влече доволно, заспива и сл . Во меѓувреме како капак на сѐ, он е во скок и плус има грчеви и е хаос. Почна да ми ја одбива градата. Што би можела да направам? Правам сѐ што можам… ваше искуство вие што сте на комбинирана? Инаку и претходно пиеше од шише, не само сега- тоа не му претставуваше проблем

15. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.978
    Допаѓања:
    14.747
    И од мајчиното може, ако си јадела нешто специфично, како на пример грав. Ама тоа е тој ден кога ќе јадеш и следниот поминува. Од мајчино е нормално и да не кака со денови, ама не треба тоа да го мачи, ќерка ми не какаше ама ни беше подуена, ни се напињаше. Кога ќе и дојдеше да кака, ќе се искака и готово, пак цела недела нема ништо.
    Ако пие адаптирано, поверојано е од тоа да му е. Ќе го смениш па за 2-3 дена би требало да видиш разлика.

16. DaisyDream

DaisyDream Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2020
    Пораки:
    1.925
    Допаѓања:
    4.964
    Кога сме кај муабетов, мојов нокe кака сега еднаш, некогаш два пати (скоро 4м). И секогаш се буди и се напнува :|

Исто дали има некој идеја, бебо супер напредуваше, до кај 10та недела кога дававме СоLаctasе капки, на 40 дена имаше качено 1,5кг.
    Како ги прекинавме капкиве (а и рота прими тогаш) и столица се смени и еве месецов едвај 300гр качени. Веке ги нема тие парценца во столицата, водлеста воедначена е, а бојата е добра, на моменти викам ваљда нема дијареа цело време. 1-2 столици во тек на ноќта, дење нема повеќе, претходно и по 5 имаше, сега намали.

И уште ова да прашам, кога почнавте со вкусови? Педијатарот на 3м контрола ни предложи сега на полни 4 да почнеме, за да качи килажа веројатно, мада он колку може сега да јаде.

Последна измена: 28 април 2024
    На Fenix05 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.978
    Допаѓања:
    14.747
    Може од ротата да му е. Немам лично искуство, големово дете не ја прими дека не беше воведена тогаш, ама од многу луѓе сум слушнала дека подолго време делува на столицата.

Со првото почнав на 4 месеца, не беше по препорака на педијатар туку јас тогаш решив. Не со кратење подои, туку пред секој подој нудев храна, сигурно не јадела повеќе од неколку лажички на почетокот, и ден денес не јаде количински којзнае колку, ситно дете. Овој сега е многу покрупен, многу повеќе цица, и планирам пак на 4мес да почнам. Поверојатно ми е дека побрзо ќе прифати храна и да одбие млеко.

На DaisyDream му/ѝ се допаѓа ова.
  18. BoNaNa123

BoNaNa123 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2019
    Пораки:
    262
    Допаѓања:
    314
    После ротата и кај нас столицата скоро цел месец беше водлеста, неколку дена после рота беше скроз зелена, потоа стана жолтеникаво зелена со парченца низ неа, еве сега после цел месец од рота гледам се враќа во нормала, не е веќе водлеста, и бојата свртува на жолто, иако се уште има нијанса на зелено. А до напредување, и моето првите 2 месеци качуваше по кило и нешто, но со скоковите му се поремети исхраната почна да јаде помалку, беше качил последно 800, сега треба да одиме на проверка за овој месец мислам дека е многу малку накачено. Мислам дека е нормално помалку да качуваат, се регулира тежината, што знам :?:

На DaisyDream му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Marija2007

Marija2007 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 декември 2009
    Пораки:
    273
    Допаѓања:
    678
    Zdravo majki
    Dali nekoja od vas imala iskustvo so infantilni akni kaj bebe?

20. macka91

macka91 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 ноември 2013
    Пораки:
    4.413
    Допаѓања:
    77.858
    Верувам знаеш отприлика кога јаде, така да пробај во полусон да понудиш да цица. Кога не ти качувало на килажа? Како напредува сега? Дали полни пелени? Колку шишиња даваш ад?

Мислам дека скоро секоја втора имала искуство. Со млака вода го поминував лицето, ќе го исушев добро и крема за лице да биде хидрирано. На двете во вториот месец им исчезнаа