1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.522
    Допаѓања:
    288.767
    Еве не и нас тука, бебуш 10 дена.
    Деновиве се мачиме со стомачето. Срце ми се кине кога ја гледам како се грчи и витка.

За среќа барем цица нормално па има сила да се справи со таков вид на исцрпување.

Немам ориентација колку млеко имам, а со гасовиве и грчевиве знае и на секој саат да ми биде на града ама не ја одбивам. Гледам дека тоа и е единствена утеха, па макар и по малку цицала и е со големи паузи измеѓу. А и си полни пелените и ждригнува, не исфрла вишок, па претпоставувам дека си е таман.

Кога е добра без грчеви сама си се буди на 3 саати(во спротивно јас ја будам) и си цица поинтензивно и баш на 3 саати.
    Последен пат какаше неќна и вчера веќе имаше грчеви а денес буквално цел ден се мачаше. Многу и е и си има мака.

Патронажната ни даде капки, мешето мачкам со уље, чајче по некое лажиче, ставам затоплено перниче против гасови кое го набавив од аптека...ама добивам впечаток дека се додека не се олесни и искака или салам не се измрцвари не поминува од ништо.
    Се нишкаме, галиме и се надевам да мине со полесно.

Сега спие, кај да е за пола саат саат или она ќе стане или јас ќе ја пробудам па се надевам и на полна пелена и помирна ноќ.

На Eli23, Mekuska, Tanjusce и 12 други им се допаѓа ова.
  2. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    Душичка, ајде само да поминат побрзо. Мене најголем страв во моментов ми се тие грчеви. Сега за сега добро се држиме пу пу да не го подречам. САкам една дилема да расчистам зошто водевме дискусија дома, па и со вас. Значи, бар кај нас, на два пати до сега имаше, дете од сон се разбуди со вриштење, поцрвенуваше во ликот од плачот, постојано се грчеше и стомачето му беше тврдо камен. според мене ова се грчеви. Додека втората варијанта е во периодот пред да се искака, значи постојано прета, мрда со раце и нозе, напиња (како возрасен кога оди по голема нужда), но не плаче и не поцрвенува во ликот. Дали ова второво се грчево?

На danichap му/ѝ се допаѓа ова.
  3. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.623
    Допаѓања:
    15.731
    И кај нас така знаеше на моменти да вришти и тогаш имаше грчеви,ама ретко ние поминавме без нив,а штом не плаче тоа не се грчеви,нормално си кака

4. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    C
    iCitam i sekako se e normalno,taka i jas dobivav soveti za grcevite,ama srce me bolese,nezz dali tvoeto bebe place ama mojava bebushka placese po 40 min nekolku pati i nisto ne pomagase..mozebi si procitala,ama pak ke pisam zasto sakam da ti pomognam.gi isprobav tri vida kapki i na kraj bez nikakva nadez i sirupot koj mi go preporacuvaa od sam pocetok,za koj bev skeptik, za dva dena naatana nagla promena, od vreme na vreme ke i se pojavese grc ama pominuva bez placki ,samo so ispusanje gasovi...toplo ti go preporacuvam Nurse Harveys ednas dnevno,probaj jas epten efekt vidov,i ptodolzi so toplo termoforce na mesheto...

На danichap му/ѝ се допаѓа ова.
  5. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Noe grcev
    Nie grcevi pominavme so silno,dolgotrajno placenje,a i den denes koga kako ,pred da se iskaka preta, se napnuva ,so race i noze e epten razmrdana,i znam deka ke kaka,taka reagiraat zasto imaat pronlem so meshe ,seuste im se sreduva digestivniot sistem...

На irena.1 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. mama89

mama89 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 мај 2015
    Пораки:
    1.019
    Допаѓања:
    9.332
    Кај си мамичке ни фалиш во труднички муабети ...бакни бебушка да сте добрички и двете :* Ве гушкам:hug:

На galapce и danichap им се допаѓа ова.
  7. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.605
    Допаѓања:
    76.836
    Majki neznam dali da go nosam bebus da ja primi diteper... Tie tamu mi rekoa da go nosam utre, ama mnogu e zesko, a slusnav iskustva deka vakcini koi krevaat T da ne se primaat vo leto i sega neznam sto da pravam... Kako i da e od kola so klima, odma ne bockaat pa nazad vo kola i odma doma... (Isto i doma bi odrzuvala so klima ladnicko, no sekako bebus ne mi e vo taa soba so klimata). Sto mislite vie?

8. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Nemoralo da znaci.Ama i kas i se isplasiv eve veke dva pati ja odlozuvam od pricina sto ne sum podvizna za da mozam da go neguvam za pretpazlivost posto ponekogas i mm ne e doma po celi denovi i noki.
    No nema da mozeme celo leto da ja odlozuvame.
    I jas sum na sto pameti.

9. Tanjusce

Tanjusce Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2015
    Пораки:
    113
    Допаѓања:
    126
    И ние утре требаше да одиме на вакцина DTPR по втор пат, но решив малку да одложам. Сакав да се консултирам со педијатарот дали може да ја одложиме до август и тогаш да примиме од новите шествалентни вакцини, за кои велат дека немаат несакани последици како што е случај со сегашните. А и бебуш да го спасам од дополнително боцкање, хорор ни е вакцинирањето, со денови потоа е исплашен.

10. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Jas treba da odam za vakcina narednava nedela,ako e vaka toploneodam.Vo konsyltacija so drugarki so pogolemi deca i tri doktorki,resiv taka kako sto site me sovetuvaa,da neodam na zestinive,da pocekam do Oktomvri,nemalo nikakov problem...

11. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.605
    Допаѓања:
    76.836
    Si ja primi bebus i diteper deneska, taman se pogodi denov ne e prezesko i nema sonce, vamu ludilo bese guzva lele majko, site denes na bockanje :D a sekogas ziv coek nema hahah, primetuvam ima samo golem crven otok, od minatata vakcina ne mu bese vaka.. kje vidime i denov kako kje se ponasa bebus.. :)

На Kitten и SpangeBob им се допаѓа ова.
  12. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.453
    Допаѓања:
    61.059
    stavaj mu oblogi so acidi borici na mestoto. Kaj sinko znaese da se napravi grutka na nozeto koja sto stoese dolgo.
    Ajde so lesno da minete.

На galapce, Kiflicka05 и referentka им се допаѓа ова.
  13. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.605
    Допаѓања:
    76.836
    Bev do apteka zemav acidi borici i zemav gazi, bolje nego pamuk i menuvam sega, ama vaka go mrda nodzeto nema nekoja maka sega za sega i si se smeska :) daj boze lesno da pomineme..

На Kaetana, azelea, galapce и 3 други им се допаѓа ова.
  14. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Daj boze Mariz da vi mine normalno denot.
    Majkicki i opaga kosickata na vasite bebcinja?
    Kaj moeto veke se primetuva na nekoi mesta duri kako dupcinja.Normalno e,taka?

15. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.623
    Допаѓања:
    15.731
    Нормално е галапче,на мојата бебушка вториот месец и падна скоро цела коса,па почна да и расте нова,и беше потемна сега и е посветла

На galapce му/ѝ се допаѓа ова.
  16. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.784
    Допаѓања:
    323.669
    А да Ве прашам...како го решавате проблемот со долга косичка.
    На тилот на бебето косата и се замрсува и и се прават туфчиња (мислам знаете на што мислам)
    Му ја искасапив целата косичка, сега дупки има и неубаво изгледа
    Има ли некој ваков проблем ?
    Не сум чула некој да употебил, ама паѓам во искушение да и ставам регенератор само на косичето што е заплеткано во туфче.
    Греота е, попот прв треба коса да исече, а јас досега лом направив.
    Ама ако не го отстранам туфчето, се поголемо се прави

17. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.207
    Допаѓања:
    106.318
    @referentka јас за децава имам chicco наочари, пластиката е гумирана и не се кршат, ни од виткање, ни од трескање, плус се со одлични стакла квалитетни, со сертификат, околу 1000 ден се и јас сум задоволна. А за заплетканото косиче знам, и ние си поткаструвавме, од сакото лежење, спиење, што се трие на перничето се прави, косињата им се меки и нежни не регенератор незнам што да ставиш самата коса е таква, па скоро кај сите бебиња.

18. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.784
    Допаѓања:
    323.669
    И јас ги купив.
    Читав и гуглав и реков поарно да купам отколку шубе да ми е.
    Сеа кога ќе му ги ставам на бебето толку е смешно што само цигара му фали..како мафијаш е.
    Срциња малечки се децава

На ♡BuBaLe♡ и Tanjusce им се допаѓа ова.
  19. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.207
    Допаѓања:
    106.318
    Треба пазење колку што може за се со дечиња. Еве и јас пази ги, наочари, капчиња, кремче, од 11до19не на сонце... ама пусто од телевизори,таблети, телефони не можеш да ги заштитиш, ко сите и тие, а еве 4годишнава на контрола на очно и најдоа диоптер, треба да носи наочари за вид, две недели не сум совземена не можам да го прифатам тоа, се преплакав, дете треба да трча безгрижно не да му тежат на глава, па ги паднала, ги скршила... незнам дал од бременоста хормони или што ми е, ама само плачам, се туфкам, криво ми е, ко да сум виновна јас... а и јас и мм на 30 шо се цика прв пат сме заносиле наочари и не можеме ни да ги носиме, а тоа дете мало, па уште девојче, а што е една прчла, да не се искомплексира... пишувам и липам, незнам што ми е!!!! Извинете, јас забегав од темава! Да се олеснам малку

На Eli23 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.784
    Допаѓања:
    323.669
    Ич да не се секриаш..сега барем медицината е напред.
    Се прави намалувае на диоптер ласерски.
    Може чини многу, ама за ОКО ...нема цена

На ♡BuBaLe♡ му/ѝ се допаѓа ова.