Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. DaisyDream

DaisyDream Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2020
    Пораки:
    1.925
    Допаѓања:
    4.964
    Go nemam koristeno nikad :$
    Cica maliov , ne saka sisenca, a koga sum izlezena doma doagja svekrva mi i nemam potreba.

https://www.medela.com/en/breastfee...cooler-bag-breast-milk-storage?productId=4479

Nekolku casa pisuva. A za toplenje stvarno ne znam:^)

2. Bruna

Bruna Активен член

Се зачлени на:
    11 март 2024
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    4
    Мајки дали некоја од вас се соочила со нешто слично. Од саботата ги има, педијатарката ни рече сами ќе поминат.

Прикачени фајлови:

3. Stela123

Stela123 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 октомври 2023
    Пораки:
    293
    Допаѓања:
    210
    Да кај мене имаше, минев само со марамче натомено во вода и еднаш во денот и ставав од Мустела кремата, ама и нас ни го кажаа истото дека сами ќе се повлечат. На неколку пати и излегуваа, таман ќе поминат тие после на друго место од лиценцето ќе се појават. Педијатар ми рече дека се акни што новороденчињата често ги имале и сами се повлркувале, ништо страшно, мене ми беше мисла да не е од нешто полазена а да не знам, од нечисто, од некои што ја допрал ама не, само ете така си се појавуваат

На Bruna му/ѝ се допаѓа ова.
  4. DaisyDream

Се зачлени на:
    13 јуни 2020
    Пораки:
    1.925
    Допаѓања:
    4.964
    Paracetamol i Blocmax (Ibuprofen).
    Najubavo otidi na dezuren.
    Dezuren stomatolog ima vo Jane Sandanski poliklinika, i vo Bitpazar, Gjorce...

На TammiB5 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Stela123

Stela123 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 октомври 2023
    Пораки:
    293
    Допаѓања:
    210
    Здраво мајки, среќен празник и на нас што сме на породилно :rofl: сепак сме најголеми работници нели!!
    Јас имам прашање ако некој имал искуство би ми било ептен од помош.

Имав потреба да и дадам пред некој ден оброк формула наместо млеко од мене, оти наедмаш се "намали" и не и е доволно, беше оброкот последен за тој ден, пред спиење. Ноќта мнооогу жи повтрати и другиот ден пак уште еднаш ама ептен обилно, па претпоставувам од формулата. Е сега и дадов Аптамил анти рефлукс и кога си дојдовме од болница Бебелан (оти тоа го пиеше во болница) ама и тоа тогаш го поврати, затоа и сеха земав Аптамил за во случај да не притреба да не бидр Бебелан оти не реагираше добро на него ама еве сега и од ова мноогу повраќаше иако после тоа продолживме со мое млеко.
    Ми треба совет доколку пак имам потреба да и дадам формула дали пал дс и дадам од Аптамилот АР, или да земам друго и кое да биде? многу ме мачи ова па ако може совет

На Dennings му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Bruna

Bruna Активен член

Се зачлени на:
    11 март 2024
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    4
    Фала многу:l:

На Stela123 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. KikiKviki

KikiKviki Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2023
    Пораки:
    1.015
    Допаѓања:
    1.038
    Што значи како шлајм во каката? Како по лигаво растегливо? Загрижувачки?

8. misli_si

misli_si Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2020
    Пораки:
    527
    Допаѓања:
    401
    Дали знаете дали се продаваат пелени на рефус или мали пакувања некои како за проба. Никако не можам да и ги погодам пелените па сакам да пробам повеќе. Сега земав Слипи 4+ мали и се, на нив пишува од 7 до 17 кг, она нема ни 7 а мали и се претходно користев виолета 4 не биваа, бејбилов исто мали... само џабе ги фрлам..

9. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    Каква боја е?

10. DaisyDream

Се зачлени на:
    13 јуни 2020
    Пораки:
    1.925
    Допаѓања:
    4.964
    Of kolku e individualno...Sleepy i Pure se pomal kalap.
    Violeta 4ka na maliov moj se dobri, 6.500 e, 65cm dolg, nema golemi butcinja.
    I Babylino 4ka isto super mu se.
    Ne mi propustile ni tie, ni tie.

Kako gledas mali/golemi?
    Lepenkite ne mozes da gi zalepis, niski se vo grbot, ili vo lasticite kaj butkite ja stegaat mnogu?

Mene mi imaat propustano golemi peleni mocki, a mali (kusi vo grbot) kaki do vrat so 3ka velicina.
    Sega so 4ka Violeta i Babylino nema maka. Epten jako ako kakal pa pokraj lasticite na rabot od bodito se pravi :D

На misli_si му/ѝ се допаѓа ова.
  11. KikiKviki

KikiKviki Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2023
    Пораки:
    1.015
    Допаѓања:
    1.038
    Nesto kako kafenka izmesano so zoltko temna nijansa nekoja ne mozam da odredam dali ima zelenko

12. KikiKviki

KikiKviki Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2023
    Пораки:
    1.015
    Допаѓања:
    1.038
    Nie isto 4ka a go merev 8kg napunil u toa gazot i go stega kaj butkite i treba da menjam na + a mm zel giga pack 4ka(facepalm)

На DaisyDream и Kikikikiri0405 им се допаѓа ова.
  13. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    Ако е лигаво зелено, и е подолго време, може да биде алергија на кравји протеин.

14. KikiKviki

KikiKviki Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2023
    Пораки:
    1.015
    Допаѓања:
    1.038
    Na doenje sme 3m
    I jas 2 3dena piev jogurt

15. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    Баш бидејќи си на доење.
    Види како ќе биде периодов, ако се влошува посети доктор, и исклучи млечни производи од исхрана.

На KikiKviki му/ѝ се допаѓа ова.
  16. misli_si

misli_si Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2020
    Пораки:
    527
    Допаѓања:
    401
    И паѓаат под мешето и позади на грбчето а ако ја стегнам пак црвени линии по нозете. Сега ја носев на контрола и намерно земав 4+ слипи и педијатарот рече мали и се кога ја виде оти од дома до Букурешт, 10 минути се испомочан многу, :) a пак кога се кака ако кака многу обавезно од кај грбот и истекува. Малите ја стегаат големите и пропуштаат, ако ги подвиткам и тие ја стегаат. Не знам некако или пелените се за некои кинески деца тестирани или јас не знам да ја наместам. Само што ќе погодам, еднаш, веќе следното пакување не го бива. Ќе пробам утре ќе земам памперс ако не биваат и тие пак виолета, (белите ги користевме). Тие барем мене ми се најдобри. Па за 2 месеци нокшир :)))

17. misli_si

misli_si Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2020
    Пораки:
    527
    Допаѓања:
    401
    Не знам дали е, мојата имаше скоро 2 месеци од кај 4м некаде и почнаа, не беше болна, педијатарот рече дека е нормално и кај здрави деца, прво мислев мрсули, после видов дека е слуз а што беше точно не открив, пробав сменив млеко, пробав и со капки колипрев, пак имаше ...така што види си и ти со докторката, може да е нормално, може и да не е. Каката сто бои смени од златножолта до темнозелена, и пак жолта и сега почнавме со вкусови па цела палета поминавме. Деновиве има запек па не можам да ти кажам дали уште има. До скоро имаше

На KikiKviki му/ѝ се допаѓа ова.
  18. misli_si

misli_si Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2020
    Пораки:
    527
    Допаѓања:
    401
    Имаш на хип мали пакувања пробај тоа, види како ќе го прифати или аптамил обичен, немој одма со АР, тешки се тие формули, ако веќе пробуваш за АР да не речам трба дијагноза рефлукс не туку така повраќа и ајде АР. И протокот на цуцлата треба да е соодветен за возраста...

На Stela123 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Besbes24

Besbes24 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2022
    Пораки:
    2.079
    Допаѓања:
    1.823
    35.3 temperatura sto znaci?

20. Anika55

Anika55 Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    4.179
    Допаѓања:
    70.694
    Дека можеби не е точен топломерот. Измери и на тебе, ако имаш и со друг топломер и спореди. Имам два дигитални, двата ми покажуваат за 1 степен пониско од живин и бесконтактен.

На Besbes24 и DaisyDream им се допаѓа ова.