Јас со син ми не го отварав никогаш.Тогаш Сајковски и други педијатри од Систина ме советуваа да не пипаме воопшто. 5 години е,немал никаков проблем. Нема потреба да мачкаш.
Не знам за кој ортопед станува збор, сум видела потпрено новороденче и јас го потпирав, но во поголеми месеци кога има шанси да се преврти на меше не би требало со ништо да се потпира ниту пак да има нешто блиску околу главата. Треба да се остави слободно да си ја врти главата како сака.
Точно, затоа и не го потпирав моето навечер. А преку ден за дремки се нервираше и будеше. @Мариаа. Исто во Систина ни кажаа и оваа докторка рече ти не отварај ништо,но на месечни контроли го проверува целосно од глава до пети и курето па еве од вчера горе е црвено Јас ја земав од ЛеоИграчки 350ден ама достава е 150 па види сигурно низ локални продавници ја има
Dali znaete od kade mozam da naracam online od onie mrezickite za kadicka ili kako pernicinja sto se za kapenje?
Nie mu go otvorame posle sekoe banjanje, ni rece pedijatar od sistina. Probaj so obicni vlazni ako go boli ke placi.
Здраво, дали сте се соочиле со вакво нешто на лицето на образот во близина на увцето? Во секој случај ќе одам на педијатар, ама додека одам да прашам дали имале вашите бебиња вакви од што со прават и како се третираат? И Се прави само на ова место
Dali ste seriozni so muabetive? Tie stari samo da zborat znaat, nervozi i paniki da pravat. Moevo go vrtev dodeka mozev kao po preporaka na starite. Po nekoe vreme koga si stana popodvizna ne sakase da spie na strana. Koga i da ja stavev se lizgase i legnuvase na grb. Togas si rekov, ako na nea i e taka ubavo nema so da ja forsiram. I onaka ke pocne da se vrti ke si fakja sama polozba. P.s. i nas na ortoped ni kazaa deka levata strana ni e po splesnata, ni dade preporaka da i menuvame strana na krevetceto poso se vrti bebeto po drazba, mirizot na mama, svetloto ili sto i da e drugo.
И мене не ми рекол педијатар ништо, ама јас му го отварам, на своја одговорност, заради искуствата што ги споделиле повеќе мајки со мене. Сега веќе и сама приметувам дека ако еден ден не му го отворам, се собира како бела наслага внатре. Значи не од аспект дека треба да се отвора за некоја функционалност, туку од хигиенски аспект на секое бањање го отварам и чистам.
Ако заспие и го легниш и не му смета, тогаш нека си спие. Првото бебе и да заспиеше го исправав кај мене на рамо, додуша и така си сакаше и ке ждригнеше па ја легнував. Второто бебе некогаш ќе го легнев без да ждригни, ретко спиеше без да почни да нелагодува, ама чим ја испраев ќе ждригнеше и ќе продолжеше одма да спие. Значи секое бебе своја приказна.
Преку ден го ждригнувам, ноќе не. Најчесто ждригнува кога ќе го исправам, ама не секогаш. Исто беше и со првото дете. Двете бљуцкаа по секое доење, без разлика дали ждригнале, и мислам дека не правеше некоја значителна разлика.
Мрежичките кога гледав сегде беа по 700-800 ден. Во лептокарија спроти кафичот џовани има една малечка продавничка за секакви ситнурии и таму најдов мрежичка 250 ден. Ја користиме веќе 3 месеци и супер си е
@Fenix05 мила ти реков дека ќе ти пишам кога ќе имам информации од ортопед. Ни дозволи малава да ја ставаме на 45° па дури и 60° за околу една недела. За 90° ни рече рано е, таму накај 8 9 месеци. Ни кажа да го извадиме сунѓерчето од транспортерот, тоа и го направивме. Малава одамна покажуваше знаци дека сака веќе да седнува, имало и зошто, веќе била спремна бар под одреден агол соодветен за нејзина возраст. Ако нешто др те интересира, пиши ми.
Фала ти, твоето беше нешто постаро мислам? Мене педијатар ми кажа рано е а следно сме на контрола на 5мес и кај неа и на ортопед