Јас да ти кажам мое искуство...ја стававме на меше првите месеци, воопшто не сакаше, дали 5 мин ќе полежи и плачеше да ја кренеме. На 4ипол месеци почна сама да си се превртува и сега обожава така да си лежи. По пола саат и повеќе така си игра на игрална. Пробувајте ама не се замарај ако сеуште не сака, може не му е дојдено времето, понатака ќе си покаже интерес и само ќе си се врти.
Trening na spienje so ostvanje na bebe da vriste nikogas nema da praktikuvam ama vaka dodeka e uste pomala kako bi mozela da probam da ja uspivam da stekne nekoi naviki negde citav posle 4 meseci mu se stvarale rutini vo tocmo vreme za spienje a ne prozori na budnost nekoja nesto slicno da praktikuva toa da ja ostavam budna ama pospana mi uspeva navecer preku den mi se budi po 100 pati i na kraj ubavo e uspana ko ja ostavam na kreve deneska 2 pati budna e po 2ipol casa nemozam porano da ja nateram.na son
Не катастрофа... За еден месец нема ни 300 грама качено, ги примивме вакцините после нив уште повеќе не сака да јаде, значи секое јадење ни е борба буквално, на последно се научил кога ќе му дадам да јаде да црка мислиш го дерат, веќе не знам каков пристап да изберам искрено... педијатарот ми вели дека нема потреба од грижи,период е но овој период трае повеќе од месец дена Навистина има драстични промени од бебе кое јадеше повеќе од што треба, сега на некој оброк не сака ни 30мл да испие. Пробав сменив и цуцли и шишиња, де во темно да јаде ништо не помага и така си се бориме од ден на ден, буквално јас на секој саат сум со шише во рака. Прашав дали да почнеме со вкусови ни рекоа да почекаме барем до 6 месеци, а се надевавв дека барем тоа ќе промени нешто. Кај вас има подобрување? Од кога ви рекоа за вкусови?
Млеко проба да смениш? И да почнете со вкусови нема одма да се најадува туку ќе пробува. Има некои со Алпско млеко -словенското и малку вода ги хранат ако не бива ниедна формула или не знам може е на мајчино. Не се разочарувај.
Истото ми се случуваше со второто... Првото ексклузивно доено, ад немаше пробано и мислев исто ќе терам. Тоа второто борба беше на цице, па снемав млеко, а борба беше и со шише. Фати, пушти, плачи, плукаше.. и исто слабо качуваше. Млека менував, козјо ад пробав, шишиња сменив, темно тивко во соба, исто џабе се... бебе да не сака млеко, се чудев По препорака тогаш, вкусови порано почнав (околу 5м) и среќа гурманче, лапач невиден за кашички беше Дали ресата под јазичето ја имаат проверено? Кај мојава демек не беше за сецнување, па некој др тогаш рече дека и е доста споена и може и сметало тоа... и еве ја 6г, па чудно ми зашшкува (а одеше на логопед скоро 2г) и пак мислам проблем е ресата под јазик...
На мајчино сме да, прво мислев да не е до моето млеко дадов и ад исторо го прави, моментално сме во 4ти скок се надевам дека е до скокот, бидејќи во третиот скок беше исто, кога заврши скокот само што се подобри ни почна и четвртиот.
Да го проверивме и тоа, ни кажаа има малку дека не е за сецнување, но мислам дека не е проблем бидејќи тој кога сака изедува се во 5 минути, но повеќе се лигави и си игра периодов. Секако ќе одиме и на друго мислење доколку иатото продолжи и после скокот бидејќи сега сме во 4ти скок...
Исто сме и ние, може да се напие млеко само ако лежи сега, во раце нема шанси. За вкусови да почекаме и ние до кај 6 месеци, сега за сега да продолжам да и давам само мајчино млеко бидејќи со килажата била таман за месеците.
А во тие 2.5ч што правите? Дали доволно ја стимулираш во тие саати? Долго време е тоа за возраста. Вежбајте, играјте, меше,подлога доле 1.5-2ч обично издржуваат на нивна возраст. Имаш тренинзи што се понежни но макотрпни. Пример сo cry it out метода се учи за 3 дена а со овие може и до 3 недели па барат поголемо трпение. Прва опција ти е го оставаш будно во креветче, темна соба, ставаш цуцла и повторуваш тригер збор, пример. Нанаме. Вака секое успивање, пред тоа напрај рутина читајте приказна па однеси го во креветче. Ќе заплакува го допираш, тапкаш по газе или ако баш заплаче го креваш смируваш и враќаш назад со тригер зборот нанаме. Вака се додека не заспие. Втора метода е со седење до него да те гледа, не збориш само седиш додека заспие, секое следно седиш сè подалеку од креветчето. Види на гугл имаш по gentle методи но пак ќе кажам мора трпение.
Ke прогуглам уште некој да видам кој најмногу би ни бил корисен, инаку вчера додека беше будна тие 2ипол часа 2 пати ја шетавме низ град си гледаше наоколу. читав може на 4 месеци најмногу да се будни 2.5 часа ама ова од нигде никаде ми испадна, наеднаш, обично ко си играме на подлога знае за 1и45 мин и веке и се спие. Наеднаш како да имам др бебе ем малку повеке е будна ем вчера цела ден ми гугаше без прекин плус и нешто ново кажуваше што неможев да ја ппвторам ,сама од нигде никаде почна да се клешти ко ме виде дека првиот пат ко се шетаа беше со свекрвата мислам конечно ни заврши скокот
Епа нормално сега после 4ти скок дека нови работи ќе почнува. Еве моево сега плаче со аааа Не! Цело време и е пресмешно кога ќе речам ајдее нанаме " ааа не " мислиш те разбира
Ako e do skotot,makar sto jas ne verulamium vo skokovi, no ne e vazno toa, kje jade koga spie. Probaj zaspano da go hranis
Денес ги прими шестовалетна и рота вакцините. Заборавив да прашам дали смее да се бања вечер. Ги бањавте ли после вакцината?
Слободно бањај, само убаво и нежно да се исуши боцнатото место на крај. Обично децата се кенкави по вакцини, ако сака да се бања тоа е баш убава дистракција да се орасположи.
Zdravo denes primavme vtora vakcina,5 meseci e bebceto, leukocitite i bea 15 ima li mesto za panika, ni preladeno ni kasla a od sto moze da se pokaceni
Луѓе заби го мачат детево , 5 месеца е плаче, нервозно е, става се в уста Шт0 да правам колку толку да му помогнам ??