Исто како вие шо се облекувате. Внимавајте, температурите нагло скокнаа, влажноста на воздухот е повисока, бебињата (особено новородени) немаат развиена терморегулација, не оддаваат топлина, па лесно можат да се прегреат шо секако е поопасно отколку да им биде ладно (а нема да им биде). Не се води по ладни рачиња и ноџиња, слаба им е циркулацијата на периферија, со дланката допри ги градите за да се увериш дали му е топло/ладно.
Распоредов си е таман, не грешиш ништо. Можно е да намалува со спиење општо, и двете деца ми спијат значително помалку од тоа што е нормално за одредената возраст. Може и да е 4от скок, може да е регресија, ако е тоа ќе се врати по стаео наскоро. А може и доволни му се 10-11 часа спиење ноќе, првото дете после 6от месец ми спиеше 21ч-7ч иако претходно спиеше полни 12 саати ноќе од третиот месец, и сите дремки и беа максимум 1-1ипол саат. И ден денес, кога веќе може да тера и без дневна дремка, исклучително ретко спие повеќе од 10 саати. Премногу е мало на 2 месеци да се занемарува ова. Право на педијатар. На таа возраст нормално е да има теменица, бебешки акни, бело јазиче, потпарена пеленска регија, се тоа лесно и едноставно се решава или проаѓа само од себе. Ова дефинитивно не е нешто што често се случува.
Kako gi oblekuvate za spienje doma ni e 26 odnosno tolku e dole vo dnevna na potkrovje moze i pozesko da e cela vecer preta tropa so nozi na 1 saat se bude isto ko ko bevme vo 4ti skok veke mrazam nok od sto site ocekuvaat sabajle da su odmorena i namseana i spremna za se ama jas oko nemam sklopeno. Neznam dali da ja soblecam na kratki da spie i samo so carsaf pokriena sega spie so bodi na dolgi i dolgi pizami neporiena bez corapi
Кај нас во спална периодов е 24-25 ноќе, веќе спие во пижами по кратки, со најтенко ќебенце (без боди одоздола). Пред 5-6 дена се нафрли од топло на вратот, од тогаш е во кратки и пак се поти Пред да си легне ја разладувам собата малку (тоа помага полесно да заспие), плус прозорот го оставам минимално подотворен цела ноќ. Година и пол е синко, не се сеќавам лани како било баш овој период, ама мислам исто правев (само со боди без ракави одоздола).
Моето е 8++ јас веќе отворив летна сезона и навечер му облекувам ромпер по кратки и горе и долу. Го покриваме со муслинска прекривка и за 5 мин е пак откриен. Не го форсирам оти стварно е жешко. Ноќе отворени ширум ни се сите врати и прозорци, само од спалната е на кипер. Кога ќе почниме клима да пуштаме, ќе му облекувам нешто повеќе, на пример тенки пижамки на долги долу.
Ние спиеме по кратки горе, доле долги и боси, со тенко ќебенце и отворен прозор а надвор преку ден веќе и по бермуди излеговме кога е 30 степени
Боди на кратки и тенки хеланки. Со ептен тенко ќебенце ја покривам ,ама кратко е покриена. Клоца се'. Чорапи секако не. @Fenix05 јас до 6 месеци не ставам фактор и секако не ја вадам надвор на јако ув или сонце. Сабајле или навечер ја шетам. Нашиве уште малце пунат 6,па ќе ги мачкаме таман цело лето.
Да обавезно, ако сме подолго надвор и два пати ставаме, пред да искочиме и по некој саат пак, иначе земав на уриаж.
Моето бебе е 2 и пол месеци, почнав на долго боди горно и тенка вреќа за спиење. Температурата во собата стига до 24 25 степени. Пробувам да ја разладам пред легнување. Вреќата е без ракави затоа на долги е горе. А чорапи мене ми е склет да облечам не па нему.
Боди на кратки, гол надоле и бос преку ден дома пошто топло. За спиење плус пижами долни на кратки. Го покривам со тенко чаршавче само и тоа до половината. Мислам попријатно е да си пособлечен а покриен, отколку обратно. А надвор на кратки и горе и доле и боси. И мојов е сиренце нежно беличко ама не го мачкам, земав Мустела ене ја стои. Бевме на ортопед, кажа нема јадренца уште (малце почнало на едниот колк само) и да го изложуваме на сонце, за да не ни зголемува доза Д вит. Исто и педијатарот ни кажа минатиот месец. Секако излегуваме сабајле пред 11, и попладне после 18часот, башка е во количка, УВ капче му земав, и сенки е сабајле меѓу зградиве кај нас па и мислам нема потреба. До сега не изгорел.
Nie rasleceni ne obleceni bodi na kratki i dolen del ,bosi 2,5m bebe. Posle vakcinite kolku saati ako ne kreni tt sme out of the woods? Za prvoto znam ako posle 5 saati ne krenese pominuvavme bez nisto. Drugo majki sto da pravam gaden i.e Babytol zaradi omegata i mi pluka taka ne mi vnesuva d3 kako sto treba, da dadam plus d3 plivit ako bljucne?
Jas vo mleko i gi stavam ili sega vo kasickata koga veke pocnavme. Blagodaram za odgovorite za oblekuvanje najverojatno i e bilo zesko plus mn e sparno deka potkrovje pustivme ladenje denes pa se nadevam ke se vratime vo normala so spienje. Nego od vcera 5 meseci sne ni rece pidajatar nejolku patk na den da i davam kasicki da se naviknuva jas i davam 3 pati e sega veke jade 50 60 gr od obrok ama edno ne mi e jasno za mesec nekade bi stignale po 120 130 gr na site 3 jadenja toa neli znaci deka veke ke inaame 3 obroci samo treba da vnesuvam novi namirnici i raboti sto mn poveke bi ja drzele
Носот како и м го чистите? Му ставам капки марисол мислам беа солена вода и носко ама многу плаче. Пробав и да му ставам спреј па на стомак некогаш излегува некогаш не. Суви парчиња гледам внатре. Чат пат рчи кога спие .
Nie so marisimo spricame i posle so aspiratorpt na bekutan od prvo mn placese ama od pred mesec i pol veke ne znae sto ke pravime i umna e taka da sig ke se navikne bar kaj nas bese takov slucajot
Neli bevme tuka nekade so bebinjata nie od nedelata sne 5 meseci, se poraduvav deka e skok deka mn cesto stava ama rano ni e od naredna nedela pocnuval taka da si se spremam za uste neapienje mislev od zesko ne spie ama i so ladenje isto e
Мајки поздрав. Дали користите кенгур или слинг марама? Заборавив да го прашам ортопедот, па после не ми врати на вибер. Бебо е 4,300/400, на ортопед беше супер- немаше ништо со колковите или сл… мн сакам да земам ама не знам дали е препорачливо
Има кенгури од 0+, и во марама можеш во соодветна позиција да го наместиш. Битно е ноџињата да се раширени, свиткани во колената и колената да се што повисоко, ако ги гледаш од напред да бидат нозете како буквата М.