Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.328
    Допаѓања:
    33.667
    Исто како вие шо се облекувате. Внимавајте, температурите нагло скокнаа, влажноста на воздухот е повисока, бебињата (особено новородени) немаат развиена терморегулација, не оддаваат топлина, па лесно можат да се прегреат шо секако е поопасно отколку да им биде ладно (а нема да им биде). Не се води по ладни рачиња и ноџиња, слаба им е циркулацијата на периферија, со дланката допри ги градите за да се увериш дали му е топло/ладно.

На Bella.alleB му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.981
    Допаѓања:
    14.766
    Распоредов си е таман, не грешиш ништо. Можно е да намалува со спиење општо, и двете деца ми спијат значително помалку од тоа што е нормално за одредената возраст. Може и да е 4от скок, може да е регресија, ако е тоа ќе се врати по стаео наскоро. А може и доволни му се 10-11 часа спиење ноќе, првото дете после 6от месец ми спиеше 21ч-7ч иако претходно спиеше полни 12 саати ноќе од третиот месец, и сите дремки и беа максимум 1-1ипол саат. И ден денес, кога веќе може да тера и без дневна дремка, исклучително ретко спие повеќе од 10 саати.

Премногу е мало на 2 месеци да се занемарува ова. Право на педијатар. На таа возраст нормално е да има теменица, бебешки акни, бело јазиче, потпарена пеленска регија, се тоа лесно и едноставно се решава или проаѓа само од себе. Ова дефинитивно не е нешто што често се случува.

На *Amethyst* и La-loca им се допаѓа ова.
  3. Kikikikiri0405

Kikikikiri0405 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2016
    Пораки:
    854
    Допаѓања:
    966
    Kako gi oblekuvate za spienje doma ni e 26 odnosno tolku e dole vo dnevna na potkrovje moze i pozesko da e cela vecer preta tropa so nozi na 1 saat se bude isto ko ko bevme vo 4ti skok veke mrazam nok od sto site ocekuvaat sabajle da su odmorena i namseana i spremna za se ama jas oko nemam sklopeno. Neznam dali da ja soblecam na kratki da spie i samo so carsaf pokriena sega spie so bodi na dolgi i dolgi pizami neporiena bez corapi

4. Anika55

Anika55 Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    4.183
    Допаѓања:
    70.752
    Кај нас во спална периодов е 24-25 ноќе, веќе спие во пижами по кратки, со најтенко ќебенце (без боди одоздола). Пред 5-6 дена се нафрли од топло на вратот, од тогаш е во кратки и пак се поти :)
    Пред да си легне ја разладувам собата малку (тоа помага полесно да заспие), плус прозорот го оставам минимално подотворен цела ноќ. Година и пол е синко, не се сеќавам лани како било баш овој период, ама мислам исто правев (само со боди без ракави одоздола).

Последна измена: 3 јуни 2024
    На warrior и Kikikikiri0405 им се допаѓа ова.
  5. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.328
    Допаѓања:
    33.667
    Моето е 8++ јас веќе отворив летна сезона и навечер му облекувам ромпер по кратки и горе и долу. Го покриваме со муслинска прекривка и за 5 мин е пак откриен. Не го форсирам оти стварно е жешко.
    Ноќе отворени ширум ни се сите врати и прозорци, само од спалната е на кипер. Кога ќе почниме клима да пуштаме, ќе му облекувам нешто повеќе, на пример тенки пижамки на долги долу.

На DaisyDream, Bella.alleB, Fenix05 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Ouranio.toxo

Ouranio.toxo Истакнат член

Се зачлени на:
    24 мај 2023
    Пораки:
    417
    Допаѓања:
    657
    Ние спиеме по кратки горе, доле долги и боси, со тенко ќебенце и отворен прозор :D а надвор преку ден веќе и по бермуди излеговме кога е 30 степени

На Kikikikiri0405, Bella.alleB и Fenix05 им се допаѓа ова.
  7. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.832
    Допаѓања:
    9.685
    Ај друго прашање, мачкате со фактор за надвор? Мене страв ми е во кратки пребел е

8. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.397
    Допаѓања:
    25.036
    Боди на кратки и тенки хеланки. Со ептен тенко ќебенце ја покривам ,ама кратко е покриена. Клоца се'.
    Чорапи секако не.

@Fenix05 јас до 6 месеци не ставам фактор и секако не ја вадам надвор на јако ув или сонце. Сабајле или навечер ја шетам.
    Нашиве уште малце пунат 6,па ќе ги мачкаме таман цело лето.

На Kikikikiri0405 и Fenix05 им се допаѓа ова.
  9. Ouranio.toxo

Ouranio.toxo Истакнат член

Се зачлени на:
    24 мај 2023
    Пораки:
    417
    Допаѓања:
    657
    Да обавезно, ако сме подолго надвор и два пати ставаме, пред да искочиме и по некој саат пак, иначе земав на уриаж.

Прикачени фајлови:

• IMG_4954.jpeg
      IMG_4954.jpeg
      Големина на фајлот:
      256,4 KB
      Прегледи:
      27
    На Fenix05 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. warrior

warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    619
    Допаѓања:
    497
    Моето бебе е 2 и пол месеци, почнав на долго боди горно и тенка вреќа за спиење. Температурата во собата стига до 24 25 степени. Пробувам да ја разладам пред легнување.
    Вреќата е без ракави затоа на долги е горе. А чорапи мене ми е склет да облечам не па нему.

11. DaisyDream

DaisyDream Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2020
    Пораки:
    1.926
    Допаѓања:
    4.967
    Боди на кратки, гол надоле и бос преку ден дома пошто топло. За спиење плус пижами долни на кратки. Го покривам со тенко чаршавче само и тоа до половината. Мислам попријатно е да си пособлечен а покриен, отколку обратно. А надвор на кратки и горе и доле и боси.

И мојов е сиренце нежно беличко ама не го мачкам, земав Мустела ене ја стои. Бевме на ортопед, кажа нема јадренца уште (малце почнало на едниот колк само) и да го изложуваме на сонце, за да не ни зголемува доза Д вит. Исто и педијатарот ни кажа минатиот месец. Секако излегуваме сабајле пред 11, и попладне после 18часот, башка е во количка, УВ капче му земав, и сенки е сабајле меѓу зградиве кај нас па и мислам нема потреба. До сега не изгорел.

На Kikikikiri0405, Fenix05 и IRBBB им се допаѓа ова.
  12. Wanna.be.mum

Wanna.be.mum Популарен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2013
    Пораки:
    1.019
    Допаѓања:
    1.101
    Nie rasleceni ne obleceni :D:inlove: bodi na kratki i dolen del ,bosi 2,5m bebe. Posle vakcinite kolku saati ako ne kreni tt sme out of the woods? Za prvoto znam ako posle 5 saati ne krenese pominuvavme bez nisto.
    Drugo majki sto da pravam gaden i.e Babytol zaradi omegata i mi pluka taka ne mi vnesuva d3 kako sto treba, da dadam plus d3 plivit ako bljucne?

Последна измена: 3 јуни 2024
    На Kikikikiri0405 и Mihaela123456 им се допаѓа ова.
  13. Kikikikiri0405

Се зачлени на:
    20 декември 2016
    Пораки:
    854
    Допаѓања:
    966
    Jas vo mleko i gi stavam ili sega vo kasickata koga veke pocnavme.
    Blagodaram za odgovorite za oblekuvanje najverojatno i e bilo zesko plus mn e sparno deka potkrovje pustivme ladenje denes pa se nadevam ke se vratime vo normala so spienje. Nego od vcera 5 meseci sne ni rece pidajatar nejolku patk na den da i davam kasicki da se naviknuva jas i davam 3 pati e sega veke jade 50 60 gr od obrok ama edno ne mi e jasno za mesec nekade bi stignale po 120 130 gr na site 3 jadenja toa neli znaci deka veke ke inaame 3 obroci samo treba da vnesuvam novi namirnici i raboti sto mn poveke bi ja drzele

14. warrior

warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    619
    Допаѓања:
    497
    Носот како и м го чистите? Му ставам капки марисол мислам беа солена вода и носко ама многу плаче. Пробав и да му ставам спреј па на стомак некогаш излегува некогаш не. Суви парчиња гледам внатре. Чат пат рчи кога спие .

15. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.981
    Допаѓања:
    14.766
    Перење со физиолошки во шприц и после шмукање со аспиратор. Ќе плаче ама за 1 минута ќе биде чист.

На warrior му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Kikikikiri0405

Се зачлени на:
    20 декември 2016
    Пораки:
    854
    Допаѓања:
    966
    Nie so marisimo spricame i posle so aspiratorpt na bekutan od prvo mn placese ama od pred mesec i pol veke ne znae sto ke pravime i umna e :D taka da sig ke se navikne bar kaj nas bese takov slucajot

17. n0Limits

n0Limits Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2017
    Пораки:
    406
    Допаѓања:
    672
    Kako pominuvate so 5ti skok? mnogu e neraspolozen bebko, mnogu kratko spie, se budi so placenje... ;(

18. Kikikikiri0405

Се зачлени на:
    20 декември 2016
    Пораки:
    854
    Допаѓања:
    966
    Neli bevme tuka nekade so bebinjata nie od nedelata sne 5 meseci, se poraduvav deka e skok deka mn cesto stava ama rano ni e od naredna nedela pocnuval taka da si se spremam za uste neapienje:| mislev od zesko ne spie ama i so ladenje isto e

На n0Limits му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Evangeliaa22

Evangeliaa22 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 мај 2023
    Пораки:
    980
    Допаѓања:
    1.063
    Мајки поздрав. Дали користите кенгур или слинг марама? Заборавив да го прашам ортопедот, па после не ми врати на вибер. Бебо е 4,300/400, на ортопед беше супер- немаше ништо со колковите или сл… мн сакам да земам ама не знам дали е препорачливо

20. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.981
    Допаѓања:
    14.766
    Има кенгури од 0+, и во марама можеш во соодветна позиција да го наместиш. Битно е ноџињата да се раширени, свиткани во колената и колената да се што повисоко, ако ги гледаш од напред да бидат нозете како буквата М.

На Evangeliaa22 му/ѝ се допаѓа ова.