Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Jas secam noktinja so nozicki i mnogu mi e polesno otkolku so noktarica.

На makedonkamak и Tanjusce им се допаѓа ова.
  2. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608

Јас почнав на 6 месеци.
    Исто, свежо јаболко во соковник. Изваде како пена, таа со лажичка ја дадов, а сокчето со вода 50-50.

Дали сок, дали каша, дохрана е сепак, а решив до 6 месеци да не давам. Сепак, твоја одлука.

На makedonkamak му/ѝ се допаѓа ова.
  3. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Ova isto i za bebinja koi se na vestacka hrana?
    Se nadevam ke pise nekoja majkicka cie bebence bilo isto na vestacka.

4. anina

anina Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    5.239
    Јас почнав со дохрана на 4.5 месеци. Моите беа на вештачко и цицање комбинирано.

На galapce му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Matea212

Matea212 Активен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2015
    Пораки:
    114
    Допаѓања:
    84
    I nie sme samo na adaptirano mleko mozebi zatoa i ni predlozi pedijatarot da pocneme so nekolku lazicki sokce na den ama i jas sum vo misla mislam deka seuste e rano dobro si napreduva sega za sega nema zosto da brzam sepak ke pocekam uste nekoe vreme 6500 gr ima sega mislam deka e dovolno so ogleg na toa deka od bolnica iskocivme so 2530 gr.fala na sovetot

6. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    I nie sme od prv den na AD.Sinko iako super napreduvase,so dohrana pocnavme 5+10dena.Veke sme 10+8.Sokce ne sum mu dala do den denesen,kupecko ni pod razno,pa nitu doma cedeno.Nekako si odluciv poarno celo ovosje(kasicka),otkolku cedeno.Neli,ima podeleni mislenja,so cedenje se gubele odredeni vitamini i slicno.Dali zaradi tie tvrdenja ili,ne znam,ni jas samata zosto,sokce ne davam.Pa ni caj ne pieme.Samo voda,voda e voda ;)
    Eve i @galapce da ja pozdravime,i taa pogore se interesirase za iskustva za pocetok na dohrana na bebcinja sto za zal se na AD...

На Matea212, stefanija70 и galapce им се допаѓа ова.
  7. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.605
    Допаѓања:
    76.836
    Jas na bebus so nozicki mu secam noktinja... Probav so grickalica bebeska (zaedno se bese vo komplet i so turpija i nozickite), ama mi gi vitka noktinjata samo ne gi sece, dali ne cini grickalkata ili meki se na bebus noktite neznam...

На makedonkamak и bella.s им се допаѓа ова.
  8. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    @galapce

Јас колку што знам нема врска ад или мајчино млеко, се работи за зрелост на дигестивниот систем и склоност кон алергии ако се почне прерано со дохрана... И секако, се пратат знаците на бебето - треба да може да седнува со помош, да си ја држи главата убаво, да покажува интерес за јадење кога јаде некој друг...

Ќе си видиш со тек на време.

Препораките на СЗО и Институтот за јавно здравје се до 6 месеци децата да се на мајчино или ад млеко. Ама сепак, секое дете се развива индивидуално, па како мајка најубаво ќе процениш.

На makedonkamak, SpangeBob, stefanija70 и 5 други им се допаѓа ова.
  9. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.605
    Допаѓања:
    76.836
    Majki ziva voda se napraviv, eve vaka kje oslabam :D Bebus ima 3 meseci i od sam pocetok mu davam da cica na 2h, ama vekje nekolku dena on pak si bara na 2 h kako i sekogas ama koga kje zdrigne me pravi poplava so povrakjanici... Od sabajle 2 pati me povrati lom, kaj i mene pa i on lom... Obleci sobleci me izmori ah... Baska koga cica mi se tegne na grada skoka mrda, me tegne, pa sto kje bide na 4,5 meseci ako sega e vaka :D nema da mozam da go dodrzam.. Dali treba da smenam na povekje vreme da mu davam, mislam deka povekje iscicuva i koga kje mu dadam na 2h uste ne mu e svareno i zatoa povrakja. E jas bi smenila ama kako da go zalazuvam, on pak na 2h kje bara :/

На makedonkamak, bella.s и Tanjusce им се допаѓа ова.
  10. Tanjusce

Tanjusce Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2015
    Пораки:
    113
    Допаѓања:
    126
    И јас го имам истиот проблем. Цица на 2 часа, ретко на 2 и пол, 3 преку ден. Арно ама почна и ноќе да се буди на 2 часа, а порано си поспиваше споено по 4-5 часа. Инаку одлично напредува, на 3 месеци беше 7 300 грама. Пелени не да полни, преполнува. Некогаш знае да се искака така густо, целата пелена полна со парталчиња, што значело дека се прецицува. Ама никако да се одвикне од толку често цицање, само кога шетаме издржува повеќе.

11. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.605
    Допаѓања:
    76.836
    Abe ne mi preci da cica na 2h ama ova so povrakjanjevo, kako fontana lom dole na pod, na mene, na krevet cela kukja povrakjanici :D pa zaspa pa zemav se da iscistam, da smenam postelnina... inace i on ubavo napreduva, bas kako sto vikas prepolnuva peleni, vcera od sto bese kakan i relaksatorot lom go napravi... i tuleto iskakano duri :D ama eve 3 dena pocna nekako povekje da blucnuva, pa mislam poleka da smenam barem na 2ipol da mu dadam (toj pola saat pesni i setanje niz kukja sto da pravam...)
    edit: a inace nie nankame od 11 vecer pa do 6ipol-7ipol sabajle...

На galapce и Tanjusce им се допаѓа ова.
  12. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Мариз и Тањушче, може им е некоја фаза, скок во развој, па бараат интензивно доење...
    А може е и лакомост... :)

А за бљуцкање, ќе си бљуцкаат / повраќаат, но со тек на време и тоа ќе се среди. И сега бебе бљуцка, ама многу малце.

Ќе се научат кога им е доста, не се секирајте. Јас не би уоброчувала.

На mariz и Tanjusce им се допаѓа ова.
  13. eatpraylove90

eatpraylove90 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2015
    Пораки:
    550
    Допаѓања:
    861
    Mamicki me interesira so koj prasok i omeknuvac perete? i dali mozam novite raboti vo masina na bebesko na 30° da gi pustam :?: Pocnavme da se spremame za doagjanje na bebceto moe na svet pa me interesira toa i dali e podobro cucla od kaucuk ili silikonska :| Zemav na chicco pa mi rece prodavackata od kaucok bilo podobra :)

На Eli23 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.960
    Допаѓања:
    327.287
    Персил зензитив,а омекшивач чико.
    Силоконските цуцли ми се поубави,каучукувите замирисуваат.

На Eli23, espana и eatpraylove90 им се допаѓа ова.
  15. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.522
    Допаѓања:
    288.767
    Во болница мене ми рекоа да не дозволувам бебето да спие подолго од 3 саати и да ја будам за цицање.
    И така е мало и нема многу сила за цицање за сега не ја држи подолго од 2-3 часа сита и си се буди.
    До кога да го следам овој совет???
    Има некое правило или да чекам/дозволам бебето само да си смени ред?
    (15 дена сме)

16. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    И мене партонажната ми рече да го будам на два саати за цицање, тоа преку ден, а ноќе да не го будам. Инаку он си спие по три саати, а ноќе и малку повеќе. И јас пробав, неколку пати, ама не ми успеа. Кога он не сака да цица, не фаќа и крај, што сакаш прави. Пробав го скокоткав по устето, чешкав и се друго, не бре. Со сила неможе, ај мене кога ми се спие некој јадење да ми бута, и јас се откажав. Па кога беше три недели бевме на педијатар и имаше ставено скоро кило, и докторката рече супер си напредува продолжете си така. ЈАс дете од спиење не будам.

На N.Kety, darcy, zuto и 2 други им се допаѓа ова.
  17. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.522
    Допаѓања:
    288.767
    Тоа ми беше и мене недоумицата. За на старт ај сваќам..додека малку качат килажа односно ја вратат изгубената.
    Ама одкако ќе почне подолго да си цица и автоматски да ја држи ситост подолго според мојата лаичка логика би требало да си се прилагодувам на детето и да си чекам да се буди.

Што викаш ако стегне муцка и во сон ај со сила пикни му:tmi:.

На irena.1 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Glasna

Glasna Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2012
    Пораки:
    1.047
    Допаѓања:
    2.180
    Jas ne go sledev ovoj sovet ,iako mi beshe naglaseno:)..jas ne budev bebe za doenje nitu pak za menuvanje pelena..ostaviv samoto redot da si go napravi:)...koga bebe e gladno i te kako ke se razbudi]:)

На Mrs.Bass, MacenceEna и danichap им се допаѓа ова.
  19. IveBrajan

IveBrajan Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2014
    Пораки:
    267
    Допаѓања:
    593
    Мене тој совет не ми е логичен зошто син ми ќе се нацицаше, па седеше буден, па се успиваше саат ипол после тоа. И за пола саат да го разбудам? И така малку и нередовно спиеше па јас да го будам. Како па да не :)

На mariz, eleni27, danichap и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. Tanjusce

Tanjusce Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2015
    Пораки:
    113
    Допаѓања:
    126
    Jas peram so prasok Duel za bebinja i Duel bebeski omeknuvac. Ako bebeto cica podobro e cucla od kaucuk bidejki e pomeka i poveke slicna na majcinata bradavica. Najdobro zemi i takva i takva da ti se najdat.

На eatpraylove90 му/ѝ се допаѓа ова.