Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.605
    Допаѓања:
    76.836
    Mamicki kako spiete so bebusi vo soba, so svetlo ili bez svetlo? Jas imav zapaleno vo kujna i otvoreni vratite kolku tolku svetlina imase, a sega mrtva temnica gasam se :D bebus spie do 6ipol-7ipol sabajle pa neznam kako bi reagiral da stane vaka vo temno :D

На Tanjusce му/ѝ се допаѓа ова.
  2. SpangeBob

SpangeBob Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2014
    Пораки:
    690
    Допаѓања:
    1.267
    Моето бебе спие до мене на голем бρачен κρевет! Моρа да има светло. Ставив столна лампа на подот, и пρигушено е светлото! Ми станува бебенцето на сеκои 2-3 саати за доење. Ти нели го доиш бебенцето?

На makedonkamak и Mekuska им се допаѓа ова.
  3. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.605
    Допаѓања:
    76.836
    Pa posledno doenje e vo 11 vecer i posle spie do sabajle, ne mi stanuva nokjeska :)

На Tanjusce, makedonkamak, Mekuska и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    јас оставам светло во другата соба, слично како тебе. Морам зошто два пати станува за цицање, па не ми иде тогаш да палам светло. Плус на неколку пати го ѕиркам. Немам ни една столна ламба дома, инаку некоја таква слаба светлина би оставила во соба.

На Mekuska и SpangeBob им се допаѓа ова.
  5. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    Јас на почеток пуштав ноќна ламба, ама кратко. Оттогаш сме во темно. Нема мака синко откако е роден ја спие цела ноќ, бара цицање без да се разбуди. Ќе закенка, му давам да цица и продолжува.

На Tanjusce, Kaetana, Mekuska и 2 други им се допаѓа ова.
  6. mami blue

mami blue Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2015
    Пораки:
    1.274
    Допаѓања:
    21.996
    So priguseno svetlo spieme.imam na dormeoosvezuvac i lamba pa taa ja uklucuvam.inaku so spusteni roletni prst pred oko ne se gleda a kamoli bebe da vidam:)
    Nie vcera bevme na pedijatar po povod 3 meseci.ima staveno 650 gr za mesec dena i dolga e 59.5-60 .
    Dr kaza dobro deka si napredyva, vezbicki da pravime so krevanje, malku sednuvanje na gaze i pocesto na stomace.za vakcinava dtp rece da si pocekame za novive da se postedi bebe od cesto bockanje.

На espana, Kaetana, Mekuska и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.960
    Допаѓања:
    327.287
    Што се нервирам со тој изговор да се поштеди бебето од боцкање!!
    А од шокот што ке го му вбризгаат наеднаш куп вируси и како тоа детето ке го поднесе нема врска нели??

На makedonkamak, IveBrajan и eatpraylove90 им се допаѓа ова.
  8. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.896
    Па не е само боцкањето туку и квалитетот на бугарската дитепер вакцина, ама тоа не смеат да го кажат. И сега најчесто заедно ги даваат дитепер, полио и хиб на едно одење, освен ако родителите не нагласат поинаку, петовалентната истите вируси ги дава, со помалце конзерванси и останати додатоци (бидејќи оди една доза, а не три од истите). Плус во петовалентните дитепер компонентата е прочистена, како вакцината што досега се даваше само на детска клиника, масовната не беше прочистена.

На mami blue, Eli23 и Kaetana им се допаѓа ова.
  9. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.605
    Допаѓања:
    76.836
    Majki ima nekoj iskustvo (loso ama toa e), so bebe so iscasen kolk? Bebeto nosese kaisi ama nema podobruvanje i treba da nosi gips... Ako ima obavezno vo inbox da mi pise..

10. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.960
    Допаѓања:
    327.287
    Јас лично ги делев до сега сите вакцини.
    И не верувам во прочистеноста на истите од икс причини,но тоа не е веке за тука.

11. IveBrajan

IveBrajan Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2014
    Пораки:
    267
    Допаѓања:
    593
    Не е во контекст на муабетов ама морам да кажам, малку и љубоморам на @mariz како и спие бебуш ноќе :* :$ :lol:

На Tanjusce и mariz им се допаѓа ова.
  12. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.605
    Допаѓања:
    76.836
    Hahaha koga nekoj kje mi se pozali neznam kako mu e, dali 4,5 pati od ragjanje mi stanal nokjeska :D umno bebence hihihi

На Tanjusce, makedonkamak, espana и 2 други им се допаѓа ова.
  13. Mrs.Bass

Mrs.Bass Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2012
    Пораки:
    897
    Допаѓања:
    7.318
    @danichap бебето мое не го будев никако за цицање иако и јас добив совет да го будам.кога спие нека спие, ако е гладно ќе се разбуди само...
    @mariz и моето исто спиеше од 40дената натаму по цела ноќ..освен при заби вадење кога знае да се разбуди 1 до 2 пати во ноќта , ама само се рамрдува..цицето во уста и продолжуваме.

што се однесува до светло - спиеме со пригушена столна ламба...

На danichap и mariz им се допаѓа ова.
  14. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Peram so Persil za bebinja, omeknuvac chicco, za cucla definitivno silikonska,imam i kaucuk,katastrofa e...a novite alishta i jas gi pustav na 30 so isklucok na peleni tetra niv gi vriev na 90.Sega site alistinja novi na raka gi peram da vidam dali pustaat boja, a se sto e veke pereno vrijam,najsigurno mi e taka i zadolzitelno se peglam.

15. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    A za spienje ,palam.stolna.lamba i ja stavam vo hodnik na.pod taka pomalku mi vleguva svetlina, i jas sakam malku osvetleno da si ja zirkam pazam, zaato mn e podvizna :) :) :) cela nok mrda so glavata ke ja najdam svrtena za 360 stepeni od kako sum ja namestila...

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  16. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.654
    Допаѓања:
    37.330
    11 месеци - синко ја спие цела ноќ,единствено само се врти лево десно еднаш-два пати и иако знам дека н е е за цице, му давам но онака што викаат колку од мисла.

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Eli23

Eli23 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    4.608
    Допаѓања:
    48.968
    Не се секирај душо, знам дека е сега малечка, ама може во пубертет да и се изгуби диоптерот. Јас имам прв братучед, кога беше детенце му дадоа наочарчиња, со ептен грди стакла, сега му е супер видот. Влезе во пубертет и се изгуби диоптерот. И јас оф топик, ама малку да те утешам. :*

На ♡BuBaLe♡ му/ѝ се допаѓа ова.
  18. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.522
    Допаѓања:
    288.767
    Во недоумица сум дали добро постапив:worried:.

Патронажната ми рече дека можам да посетам педијатар за гасовите кај малата.
    Последниве 5 дена по ред си има столица и се надевам дека така ќе остане, но при исфрлање на гасовите се мачи и грчи.
    Свесна сум дека е сето тоа нормално и дека е потребно време ама и јас си реков ај нема штета да ја погледне докторот, може ќе има совет плус како побезболно да прдка.

Сабајле кога се јавив ми рекоа прв термин понеделник тоа ај ок, не сме само ние. Но причината за огромната навалица била температура и пролив кај бебчињата/дечињата.

Мене коса ми се крена.
    Прашав дали имаат одделна чекална...ми рекоа не, и фала пријатно не закажав термин.

Знам дека детево не може у стаклено ѕвоно да се чува, ама здраво бебе од 2/5 недели да внесувам во просторија полна бацили, посебно што не е зорт работава:sweat:.

На espana, *цветче*, Eli23 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. Kiflicka05

Kiflicka05 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2015
    Пораки:
    310
    Допаѓања:
    670
    И јас би постапила така ;)

20. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    Исто би играла :), односно така и постапив. Многу сакав да го однесам на педијатар да видиме дали напредува зошто мене исти ми изгледа. И одбравме педијатар и отиде мм да праша кога да одиме, и она му рекла дојдете околу еден покасно е пуна чекална со болни деца со температури и вируси, аууу одма се откажав. Па после најдовме една позната докторка кај што ставаат вакцини, кај здрави деце, и она не прими, колку да го измерат и да си прашам за некој недоумници. Башка отидов пола саат пед да им почне работното време, во чекална немаше никој, и да бидеме први :D

На espana и danichap им се допаѓа ова.