Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. Bella.alleB

Bella.alleB Популарен член

Моето е скоро 2 месеци и од сабајле седи будно по 5-6ч некогаш и повеќе, не можам никако да го заспијам а со тоа што се преморува заспивањето станува уште потешко. И да заспие, малку нешто да стропа одма се буди а ич не беше ваков. Во темна просторија сакам да пробам дали ќе заспие ама па си мислам така нема да знае дали е ноќ или ден, сега колку толку околу ноќното спиење имаме ред и ноќе не е проблематичен, кога ќе го легнам сврзува 4-5ч сон и потоа се буди на 3ч. Совет некој?

CarrieBradshow likes this.
  2. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Како се успивате со бебка? Да пробаш на 45мин будно да почнеш да го заспиваш, пример одите во спална, ако имаш ролетни подзатвори ги малце да не блешти светло, пушти white noice на youtube види како ќе реагира (ако не заспие за 15мин) одете во дневна поиграјте си 15тина па пак пробај. Овој период им е од 60-90мин будност па додека сфатиш кога сака да спие. Следи знаци на замор, црвени веѓи, стаклени очиња се загледува како да спие со отворени очи, трие очиња, зева, фаќа ушиња... мене најтрауматичен период ми беше од 6та недела кога незнаејќи дека морам да го успијам бебево иако не личи дека му се спие (и моево така си гледа со саати тивко ни плаче ни пушта глас) почна да вришти од 5до9 секоја вечер без престан. Хорор беше заспивањето. Најважно е да има доволно сон и ден и ноќ. Моето само не знаеше да заспие од старт и крај, после се помирив дека е поважно да заспие било како отколку "да го научам на самостојност"
    Го успивав на раце, па после почна на спална да си заспива со мене до него лежевме, па во количка. Испробај како ќе му помогнеш

3. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се преживува....едвај :shake:
    Јас после 3 години од 4тиот скок на ќерка ми, уште имам трауми.

sani99 and Fenix05 like this.
  4. Evangeliaa22

Evangeliaa22 Истакнат член

Што правите кога бебо 3+ има зелена столица? Педијатар рече да не се секирам, до пет во ден не било проблем. Он вака е неколку денови, по еднаш/ ретко два пати има зелена кака. Пробиотик прима, бебитол неонеит- тој ми го препорачаа. Од што би можело да биде? Пие молзено 500/600 мл плус АД 200/300 мл зависи колку стига моето. За количината ми рекоа дека е супер, не е гладен. Вака друго ништо не покажува

5. warrior

warrior Истакнат член

Ние сме на југот, 26 степени достига спалната каде спиеме..Клима чат пат оставам у дневна на слабо, бебе у боди на кратки ракави и тетра која ја шутира..У тек на вечер стануваме жива вода оти спиеме заедно. Купив две вреќи за спиење ама додека да го заспијам стануваме жива вода и си стојат такс..

6. warrior

warrior Истакнат член

Инаку како го преживувате 4тиот скок? Заспивањето ни е плачки иако гледам прозорци на будност и знаци дека му се спие...Ќе цица и ќе почне да плаче па пробуви дигнат нишкај пробуви легнат па на перница на нозе па на топка..Некогаш на вечер не заспива и е буден над 2 саати...Станува плачајќи на цел глас..Преку ден спие кратки дремки станува плачајчи го смирувам заспива се тргам пак плаче..
    Некој совет имате тие шо го поминавте? Мислам глава ме боли од толку шо плачи.. И ко е буден мора стално занимација или у раце легнат никако, за пресоблечување цела куќа у вис ја дигнува...
    Или само смирено и јаки живци треба и ќе помине?

7. CarrieBradshow

CarrieBradshow Истакнат член

Како да ги запазам тие прозорците на будност? Имаш табела?

8. Fenix05

Fenix05 Популарен член

9. ina..ina

ina..ina Истакнат член

Зелена столица значи дека во моментот е гладен, жолта дека е сито, така ми има кажано педијатар.

10. Evangeliaa22

Па не знам баш, јадеше убаво, ждригна и после 10 мин ја наполни пелената. Зеленава столица се појави откако му зголемивме на јадење

11. Bella.alleB

Дали го има некоја мајка ова апаратче против комарци? Дали е ефикасно и дали може да се користи за бебе од два месеци? На кој принцип работи, да не е штетно? IMG_0976.png

12. Bella.alleB

Ова го најдов

Боја на столицата на доенчето
    Столицата на доенчето претежно е со жолтеникава боја. Дали е се во ред ако столицата е зелена? Зелената столица не значи ништо (ако детето нема и некои други проблеми). Бојата на столицата значи само тоа колку брзо храната се движела низ гастроинтестиналниот тракт. Ако варењето е многу брзо, што е вообичаено кај доенчиња кои јадат само течна храна, столицата е жолта. Ако варењето е побавно тогаш столицата е со зелена боја. Ако варењето е уште побавно тогаш столицата е кафена (што е вообичаено кај дете кое јаде густа храна)

Evangeliaa22 likes this.
  13. Trinity9

Trinity9 Истакнат член

Мене педијатар ми има кажано (зашто и јас го имав тој момент со синот), дека исто зелена столица знае да се јави од поголема количина на млеко.

Evangeliaa22 likes this.
  14. Evangeliaa22

Земи си црна мрежа од локо кроко на Кика бу, не се гледа дека ја има, супер е за на корпа

Bella.alleB likes this.
  15. Trinity9

Trinity9 Истакнат член

Јас го имам, со звуци работи на батерии, безбедно е, со бебе на кеј шетаме, до сега нѐ нема каснато комарец, башка нѐ штити и нас околу него.

Bella.alleB likes this.
  16. BoNaNa123

BoNaNa123 Истакнат член

Ние го имаме, го користиме уште од само раѓање,фала богу до сега не сме имале каснување, а и кога го прашав педијарарот за ова ми кажа баш добро што го користите бидејќи тогаш бебе ми беше многу мало да го мачкам со некои средства.

Bella.alleB likes this.
  17. Bella.alleB

Да и мене не ми е опција мачкање, земав од аптека на chicco едно како паричка се закачува на количка и има мирис на лимон ама брзо ветрее. Ова апратчето ми се чини како подобра опција, во мисла ми беше само дали е безбедно. Ќе го земам:).

BoNaNa123 likes this.
  18. prinstongirl2

prinstongirl2 Популарен член

Мрежа си земи

Bella.alleB likes this.
  19. sani99

sani99 Популарен член

Секој ден го шеташ надвор? И како го облекуваш?

20. Tea SK

Tea SK Популарен член

Секој ден сме надвор, некои денови и сабајле и навечер.
    По боди на кратки и тетра одозгора. И дома ми е така, само навечер долги шпикозни му облакам дека до 2 сме со клима, па после прозор отворам.

sani99 likes this.