Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Eli23

Eli23 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    4.608
    Допаѓања:
    48.968
    Прашање, може ќе бидам оф топик. Уште не сум породена, 7 месец сум, ама ептен ме интересира ова со вакциниве. :lol: Нели може да си побараш петовалентна вакцина макар и да наплатат? Нели на вести имаше соопштение тие ќе се увезувале, фама се напраи.

2. IveBrajan

IveBrajan Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2014
    Пораки:
    267
    Допаѓања:
    593
    И јас така би направила. Прдкањето ќе биде тешко отишла или не отишла на педијатар. Сосема нормална појава. Покорисни совети тука ќе добиеш него од педијатарот и така џабе ќе го изложуваш детето на бактерии.
    А за полесно да прдка, пробај стави ким неколку зрна во чајче (ако пие). Ако не, капки еспумисан мислам би помогнале :)

На galapce, Glasna, danichap и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. Mrs.Bass

Mrs.Bass Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2012
    Пораки:
    897
    Допаѓања:
    7.318
    @joy1 да не му е жешко?! мојот така мртка ако му е жешко, го одвивам и си продолжува мирно

@danichap добро си постапила.тоа е период кој мора да помине. не е ништо страшно.и мојот така се грчеше плачеше до ниедно време ама до 40дена..потоа се тоа магично исчезна...:)

инаку перам со Ленор најубав мирис ми има:inlove: пробав и дуел и чико ама ленорот ми е топ!

во однос на вакцините- ги ставивме сите до 6 месеци и добро поминавме скоро со сите..ги чекаме сега петтовалентните...

На galapce и danichap им се допаѓа ова.
  4. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.896
    Не знам какви се тие икс причини, и не знам што подразбираш под прочистеност на вакцините.
    Не е прашањето на верување или не во прочистеноста - многу егзактна (и научна) е разликата. Прочистени се викаат вакцините во кои вирусот на голема кашлица (пертусис - т.е. пер коомпонентата од дитепер) е умртвен (ацелуларен), додека во старите тој вирус е активен. Во тоа е "прочистеноста", нема штто да се верува или не. И ознаката на вакцините во масовна (кај нас) употреба е ДТП, оние на клиника беа ДТаП. Во петтовалентните влегува ДТаП, како понова технологија. Исто и полиото со лажичка (ОПВ) се смета за полошо од она со игла (ИПВ). Најпосле, како конзерванс во ДТП вакцината, бидејќи е стара технологија, се користи тимеросал, кој во новите (и ДТаП и поливалентните) го нема.

На galapce, Kaetana и mami blue им се допаѓа ова.
  5. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.960
    Допаѓања:
    327.287
    @darsy ме ставаш во ситуација да зборувам за раб кои не се за на форум.Одма ке се крене полемика и бунт а и темата не е соодветна.

Самиот Тодоров кажа во интервју дека увезувањето на петтовалентните вакцини ке биде само заради намалување на бројот на боцкања на децата.
    Истиот тој Тодоров до септември 2014 год , дозволи да се имунизираат бебињата со нерегистрирана дтп вакцина.(дифтеткок)
    Откако почнаа да му стигаат кривични пријави од страна на родителите во септември реши да ја регистрира.
    Истата таа вакцина содржи алуминиум над 30 пати повеке од дозволеното и жива.Живата патем од сзо е одамна исфрлена од вакцините во странство бидејки е докажано дека предизвикува психички нарушувања.

Со една реченица:да се работеше за друга држава може и ке прифатев поливалентни ама во Мак не!
    Работам во здравството,гледам околу мене што се случува.Како си поигруваат за пари со човековиот живот.
    Тоа дека кај нас ке донесат помалце штетни вакцини не ми држи вода.

Го почитувам твоето мислење и убаво си објаснила се по терминолигија.
    Но во пракса се е подруго.

На bittersweet, galapce, stefanija70 и 3 други им се допаѓа ова.
  6. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.896
    Се сложувам со напишаното, баш затоа и не сакав да ја примиме дитепер бугарската. Поливалентните барем ќе бидат истите со странство - два производители се на светско ниво, па и кај нас ќе биде она што е таму.

7. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    Па крени ги ролетните, не мора да ти се спуштени цела ноќ. Јас лично сакам ден да ме разбуди наутро, природна светлина. Со спуштени ролетни не знам дали е ден или ноќ.

На Eli23 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. mami blue

mami blue Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2015
    Пораки:
    1.274
    Допаѓања:
    21.996
    Pa ne sakam.od 5 saat e vekje den i ne mi se stanuva tolku rano..mi smeta.inaku vo 7:30 vekje sme budni

9. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.605
    Допаѓања:
    76.836
    Jas imam prozori na dva zida vo spalna i na edniot zid mi se spusteni zatoa sto sabajle bas tamu izgreva sonceto i ja pece cela spalna :D a drugite mi se so mlecna matna folija i taman mi osvetluva vo soba... Jas pa sakam temnica, vo bolnica edvaj izdrzav 24/3 so svetlo, ic ne spiev... Doma posle 40 dena bevme so malku svetlo, imam nad spalnata dve mali sijalicki :)

10. menelele

menelele Популарен член

Се зачлени на:
    11 октомври 2013
    Пораки:
    710
    Допаѓања:
    8.526
    I moja beba spie po cela vecer, e nekogas se budi ama retko o ne place voopsto. Mislam da ja ostavam od 10 do 10 bez problem ke so spie. Ama pusto srce majcino ne dava pa jas sama ja zemam nekade vo 5 za da cica normalno ne ja budam kolku cica tolku i ja vrakam na spienje. Pa moze pak da cica vo 7 i pa pak si spieme do 9 i pol 10 Ubavina. Inaku i nie spieme so lampa vo spalna svrtena kon zidot za da ne sveti mn. Inaku da ve prasam kako ste so stavanje na stomace? Mojava ko mlitava da e ja drzi glavata ama nekako mi e zal kako da se maci i po kolku vreme gi drzite?

На Tanjusce му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Tanjusce

Tanjusce Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2015
    Пораки:
    113
    Допаѓања:
    126
    И синко ич не сака на стомаче. Го ставам по 5 минути 2-3 пати во денот, ама цело време кинка, вика како тешко да му доаѓа на мешето. Главата ја држи ама не баш цвсто, се клати по малку, како поднапиено :rofl:.

Ние си имаме проблем со спиењето. Многу лесно спие, понекогаш се буди од крцкањето на паркетот, недај боже нешто да шушне или тропне. Во последно време знае кога ќе се разбуди да почне да плаче едвај го смирувам. Некој со сличен проблем?

12. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.207
    Допаѓања:
    106.318
    И јас непотребно не би мешала бебуш по чекални, а и нема што, фала богу немаш потреба, масирај го мешето, топли облоги, топла бања, легнувај го малку на меше и ако е на доење смени си исхрана, ако е на ад дсвај и чајче бекутанче.

13. varsa

varsa Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2011
    Пораки:
    85
    Допаѓања:
    3
    mami blue me interesira vaseto bebe dali osven bcg i hepatits b ima primano i vakcina za hib

14. mami blue

mami blue Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2015
    Пораки:
    1.274
    Допаѓања:
    21.996
    Do sega dva pati primila vakcina.vo bolnica koga se rodi i na mesec dena hepatit.a koja e taa hib?? Sega prebase dtp ama treba da prasam koga ke gi imaat novite

15. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.960
    Допаѓања:
    327.287
    Хиб,полио и дтп се примаат во ист ден

16. stefanija70

stefanija70 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2014
    Пораки:
    487
    Допаѓања:
    971
    Na svetsko nivo za
    istite ovie polivalentni se vodat polemiki okolu site prijaveni nesakani efekti. Naednas bombardiranje na nerazvien organizam so 5 ili 6 antigeni zaedno i se propratno sto go sodrzi vakcinata...

17. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.896
    Mene mi bese muabetot deka tie se nesto podobra opcija od ona sto momentalno kaj nas se sproveduva. Osven ako roditelot naglasi, I sega se voveduvaat 5 antigeni istovremeno, samo staveni vo 2 igli I edna lazicka.

На Tanjusce му/ѝ се допаѓа ова.
  18. bella.s

bella.s Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.163
    Допаѓања:
    10.941
    Mamicki dali nekoja imate doeno so silikonska pupka da mi objasni kako ja odrzuvate,na kolku vreme treba da se promeni i sl.?jas ja mijam recisi po sekoe doenje so mlaka ili topls voda i obicno so malku tecen sapun..ama neznam dali e ispravno,

19. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    @danichap za gasovite jas bi ti gi preporacala colief ako gi ima kaj vas.Malki se po skapicki ama nemaat hemikalii vo niv.
    Jas seuste davam i probuvam popoleka da gi otkazeme.

Vcera davav na tri pati daleron radi temperaturata od vakcinata i odma promena i kaj kakata i so gasovite.Siroto kaj go bolese nodjeto,baska gasovite bea mnogu jaki i mu falese uste i temperatiurata na zeskoto.
    Inace navecer posle banjanje zaspija na kaj 21 i 30 i si spie nekade do kaj 4.E togas koga stanuva,nekogas bara i da si igrame.:inlove: :sweat:
    Nekogas jade i pak spie.
    Na site vi posakuvam vakvo mirno bebence.
    Cesto znaeme da kazeme deka bebinjata osekaat.Mnogu osekaat.Cuvstvuvaat koga sme voznemireni,koga natazeni,barem jas taka sum zaprimetila.Siroooto kako da osekase niz se sto pominavme so ova operacijava i e tolku mirno,sto duri sega koga pocnav da se oporavuvam pocna da bara racinja za drzenje.
    Samo zaspiva,aktivno e,veselo,si pretka,znaci ne e pasivno bebence tuku polno so
    razbiranje kon mene i celata situacija.
    Da ne go urocam,se nadevam se ke mu nadohnadam,no zborot mi e deka bebinjata znaat da bidat porazumni i od nas.Moze mi se pricinuva a i taka mi odgovara da mislam,ne znam.:lol:

Inace gledam pisuvate za svetlinata i spienjeto.Nie spieme so priguseno svetlo postojano.Roletnite se krenati za kohga ke se razdeni tamanda vleguva dnevna svetlina.Prozorot e prekrien so drvo so siroka krosna,taka da ne ni preci sonceto.

Za vakcinite ne mi se ni zboruva.No znam deka nas nema da ne sleduvaat polivalentnite vakcini.Veke ednas napisav,toa ke e samo za od togas tek rodenite bebinja.

На Tanjusce, Kaetana, bella.s и 3 други им се допаѓа ова.
  20. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.605
    Допаѓања:
    76.836
    Vcera bebus vo 9h mi zaspa i ako spiese do sabajle kje stanev i kje mu butnev cice hahaha mnogu ubavko nankase i nesakav da go zakacam nakaj 12 da probam da mu dadam, ama eve si stana sega vo 4ipol :D ama pak ne e loso, kje se iznaspie do kaj 8, 9 pak sigurno :)
    @bella.s jas koristev silikonski i gi miev sekako posle sekoe doenje so zeska voda od boljar so malku sjajce, a cat pat zaedno so sisinjata i cuclite koga gi sterilizirav i niv gi pikav vo zeskata voda :) fala bogu vekje ne mi trebaat i ne gi koristam... :)

На galapce, Kaetana и bella.s им се допаѓа ова.