Здраво мајки, имам две прашања доколку некој може да ми помогне. Првото е дали е загрижувачки што моето 2 месечно бебе нема какано веќе 3 дена и што би можела да направам во врска со тоа, а другото прашање е како да го навикнам бебето да си ја пие целата доза млекце за да можам да направам оброци на 3 часа бидејки моментално пие по 30 мл на секои 30мин, 1 час, зависи кога ќе побара? Поздрав
Ко-лактазе може ли четирите капки да се стават во лажичка и да се измолзам малце на лажичката? Пишува во сад измолзување ама јас не молзам толку.
Мене педијатар ми рече дека до 5 дена е во ред. Пробај со нежни масажи на стомаче (прстите ги движиш во насока на стрелките од часовникот) или ако не бива стави врв од топломер. Ако сте на адаптирано млеко мора да поминат барем 2 часа пред друга доза за да се свари млекото за да не му го расипеш желудничето. Биди упорна и остави еднаш да изгладни па ќе си испие цела доза.
Од кога е стоплено времето го ставам да спие во ромпер, во најжешките денови и со отворен прозор спиеше. Одоздола боди само ако живеете некаде на поладно, во Скопје моментално повеќе од еден слој не е потребно.
И моето дрнес 4 ден како не беше.. сабајле бевме за папчето уште еднаш да му го исчистат оти како жолто чат пат пушта..добрп е не е воспаленп ама му го исчисто.. кажав дека не е какан му го фати мешето рече не е тврдо ќе се покака па вика нека качува малку килажа.. и еве денес се искака...
Носот чист а исто крчеше со носето и тоа не нон стоп, само во одредени позиции на спиење. Мислам дека е од плодовата вода ако нема други симптоми. Два месеци сме и до скоро крчеше од само раѓање, а и сега знае понекогаш.
Ох кај ве снајде сега баш ова Ајде со помин да е , и син ми кашла од што има растечено носе како водичка да му тече После ќе го однесат на лекар
Во колку часот ги заспивате бебињата на 5-6м ? Имав воведено убав ред, во 8.30-9 заспиваше ама дачи од скоков во развој, дали од тоа што сега до 8 сум надвор се се поремети. Топло е многу и пред 7 не можам да излезам. А 8 се прибирам и до 9 треба да е заспан. Последната дремка некогаш му е во 6, до 6.30 и 8.30 сака да спие и ако сме дома ќе го заспијам, но си ја сфаќа како дремка, по 30 мин се буди и дежураме до 11. А има моменти и како вчера, кога последната дремка му беше во 7, до 7.20 (пред тоа не сакаше да дремне) и едвај во 11.30 заспа вечерта, со тешки маки. Како да му го воведам редот? Многу е доцна 10.30-11 и јас сум веќе скапана тоа време и немам ни сила да го успивам а наутро 7-8 станува. Пазам прозорци на будност, се тоа следам, буден е по 1 до 2h максимум меѓу дремки како што и читам дека треба за бебе од 15м нагоре, убаво е изморен (доволно) иако ниедна дремка не му е подолга од 30 до максимум 45 мин. Може да е период или нешто грешам некаде?
И малата ми заспиваше околу 8, откако наполни 5 месеци околу 11 часот заспива ќе си се вратат пак на старо од искуство кажувам со првата ќерка, период е.
Па ми крчеше во носот, а сестра му има хемофилус. Викам ај брис ќе направам да не му направам да не ја префатил, он МРСА да ти фатил на ГАК. Маст има една, само на тоа е сензитивна, ќе му мачкам во нос.