Стравот конкретно е постпородилна анкциозност. Не сакам да го наречам нормално, ама е многу често. Може и ќе пројде само од себе за кратко, а може и со месеци да те мачи. Најдобро е да побараш помош, стручна, особено ако од дома имаш повеќе притисок него помош и поддршка. Немој. Никаков бенефит нема, само пари фрлање, а ризикот постои. За заби имаш гелчиња, глодалки.
Звучи ко да ти се мешаат многу од страна, во период кога треба да ти да си видиш што му е потребно на твоето бебе и кога хормоните работат на 100ка, плус умор (а тек је почело). Многу е убаво да се има помош во првиот период, но од оваа причина дома примавме само на 1 саат да си го видат внучето, и ако сакаа нешто за јадење да донесат. Сега е најбитно твојот мајчински инстинкт да си го слушаш, џабе ќе ти кажам слободно излези си до двор - пак ќе испадне дека ти се мешам. Ама пак ќе ти кажам, сѐ што те загрижува и ти е мисла прашај си педијатар, и тие застарени правила што ти ги наметнуваат ич да не те замараат. Јас и дење и ноќе си излегував со бебето пред 40 дена, не на долго, ама кратка прошетка, и педијатарот ми го дозволи тоа.
Sinceto mi povrati mn mn celi mlazovi mleko od carcafi obleka dusek se lom. Prv pat vaka ni se slucuva a vcera primi vakcini. Sega zaspa ama mleko ne mu dadov. Ima vrska so vaksinite ili se desava?
Ако ти е полесно Иста бев и јас и пропаднав псохички амафала богу имав многу поддршка од мм. И јас имав потреба да сум до беба ама не бев толку како сега,пошто свеки мн се мешаше и јас само на спиење и за доење го држев детето- буквално. И исто ако презборам солзи до бескрај. А за бабини деветини не слушав рекла-кажала мене од едно излези од друго влези. И секој ден плачев.. Излагав,не ги слушав,навечер не шетај не знам што како па да не ептен ние во зима родени иначе да беше лето и пред 40дена надвор! Само муабет макар плачела дур збориш! Јас плачев и зборев и се олабавија пошто мене ме тераа чаеви и води на 7дена бебе да давам. Само смирено и разговор ти си таа што одлучуваш.
Prvo isplaci se, vtoro moras da imas svoe jas i da si samouverena. Mene svekrva mi majka mi nekolku pati: koga spie pokrij mu oci so ness poubo ke spie, klaj mu narakvici i red dr raboti. Ke recev ne nema taka da go naucam nema potreba ke se nasmeav i tolku. Vnatre vo mene vristev ama si kutev i kulturno objasnuvav. Nemoj da se zatvoras doma, izl ne znam od kade si sk e mn mn zesko ama mozes sabajle rano ili jas iskreno izl po molovite. Nasminkaj se doteraj se nasmevni se.
Леле ве читам и се нервирам. Што и е на луѓево бе, што и е на бабиве особено, место да и олеснат на мајката они смао притисок и притисок. Ама жени и вие сте за карање, аман имате усти, дете родиле, толкави женетини(у позитивна смисла зборов) и ќе дозволам некоја си баба од 60 год да ми рече не може надвор да излегуваш. Молам!!! Мислам свеснис те дека не треба да слушате, што ќе се деси ако не ги послушате и излезете, ќе се налутат? Ќе ве караат како деца? Што може да се деси, па и да се налутар нека им стои, стари луѓе ќе се лутат за глупости. Гледајте си го бебето и апсолутно ништо не треба да слушате од бабини деветни, ама ништо. На тоа бебе и на мајката им треба воздух, во кој век живееме ако не дозволувале да излезе од дома мајката и бебето, абе шамар ќе им влепам ако треба дома нема да ме задржат, простоќа. Ауу се наапав скроз. Сега е лето, бебињата до 6м природно заспиваат покасно, секако дека ќе шетате вечерно време и треба да шатате, а сите што ќе кажат поинаку да им ги затнете муцките отсечно. Ако не сакаат да помагаат барем да не ви одмагаат, чуми. Јас со бебе уште од 7 ден шетав секоја вечер, ќе седневме на кеј си мм ќе пиевме нешто ќе апневме оно ќе си спие во количка, воздух ќе го фати мирно ќе спие вечер, многу добро влијае на психа. ВЕ МОЛАМ!!! Значо не дозволувајте никој да ви кажува правила и прописи за вашето, повторувам ВАШЕТО дете кое вие сте то носеле 9м и му сте се треселе и ќе се тресите цел живот над него. Ни мајки, ни шајки ни свекрви. Ставете граници оти ќе ви го земаат здравјето, умот и нема ни да уживате у мајчинството.
Devojki ve molam za pomos Detevo e tri meseci i deset dena Imavme grcevi se stabilizira dete Od pred nekolku dena den i nokj vreska Odnesen na lekar ispitan krv Se e vo red Navecer prdi mnogu i se budi Denski stanuva i pisti Neznam koj pat da go fatam Psihicki popystiv Bebme na aptamil Sea sme na hipp comiotik Kaka redovno
Majki bebe e 2 mes ... guga su se smee.. spie ne pokazhva znaci deka e gladno a sepak makku mi cica ovie dva dena i pelenata pomalku polna normalni.. dali od zeskovo vikam mozi da namali taka.. eve sega stana od spienje poveke podobro cicna od skoro cel den ama pak ne e kako prethodnite denovi..kaj vas kako se maleckive na zeskoto ?
Да не ти е во скок? Да не вади заби, да не му е жешко, може да сонува, може мешето го мачи и кога ќе прдне си приплакува како мојата. Изнеси на воздух навечер, вежби пак за мешето, банкај го два пати во ден ако треба за освежување. Дај му водичка со лажичка штом е на АД може е жедно. Пробај стисни го кај увото да не го боли. Друго не ми текнува. Се надевам ќе го решите проблемот и пак ќе си имате насмеано дете и среќна мама. Никако да се предаваш психички , знаеш колку е чекано
Vo drug grad sum Vremeto e mnogu svezo Po cel den sum vo dvor pod ladovina Ne e toplo E vo skok Nosen na lekar Pregledan detalno nema nisto I krvna slika i se Davam i vodicka E sea vitkanje cel valjda ne e skok Toa so skok e dopolnitelno sigurno A dali vadi zabi neznam
Штом се витка може да биде мешето. Да не е од промената на млеко? Пробиотик дали даваш? Трпение ќе помине што и да е. Се сте провериле сега само време.
probiotik davam celo vreme E sea nie promenivme mleko pred 20 dena Mize sea da ima reakcija? Utre kje idime laktoza da ispitame i kravji protein
А да смениш пробиотик? Моево имаше мака од пробиотиците, сменивме 4 и на крај педијатарот рече дека не му одговараат да прекинеме и веќе не давам
shto znam Moze i toa Stvarno neznam Imam probano da ne davam Dzabe ima grcevi pak On se grci posle sekoj obrok A probiotik davam rano nautro Grcot pocnuva posle 6-7 casa
Za crveno gaze so koristite? Dosega mustela ama veke ne pomaga a od vcera malce mu e crveno. Redovno odmivam i koga ne e kakan deka zesko.
Мајки дали сте користеле бекутан чај за сон? Тој виолетовиот? И дали стварно бебињата спијат од него?
Девојки хелпппп! Сабајле во 6 и 30 му направив формула на моето 2 месечно бебе меѓутоа ништо ме испи, не сакаше. По два саати сопругот мислејќи дека сега сум го направила дека полно шишето му дал на син ми. Кога го видов ми се стемни, вели пет пати цуцнал. Што може да се деси од стоена формула 2 саати, има ли некоја искуство?