1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. marrisa

marrisa Истакнат член

Се зачлени на:
    4 мај 2024
    Пораки:
    402
    Допаѓања:
    429
    Моево е на адаптирано, плус се молзам не ми фаќа на града ;(. Ем плаче за уште млекце, ем ми бљуцка. А многу плаче и ја бута раката во уста дека е гладен. Најверојатно се прејадува. Кога ќе го ждригнеме поретко бљуцка, ама и тоа со маки одвај.

На honey95 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Fenix05

Fenix05 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.325
    Допаѓања:
    8.194
    Не знам колкаво е бебето но не секогаш рака во уста е знак за глад. Веќе од 3месеци бебе ги истражува рацете преку уста. За ждригање моево еве на 6месеци и ждрига поо 10пати и бљуцка по 8 од што е 300на саат и мора да беснее на стомак 24/7

На Dennings му/ѝ се допаѓа ова.
  3. marrisa

marrisa Истакнат член

Се зачлени на:
    4 мај 2024
    Пораки:
    402
    Допаѓања:
    429
    13 дена е бебчо. Многу плаче додека не му дадеме за јадење. Утре сме на контрола, ќе ни кажат веројатно дали треба да се зголеми милилитражата на млекото. Почна на 2 саати да бара да јаде.

4. macka91

macka91 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 ноември 2013
    Пораки:
    3.939
    Допаѓања:
    69.355
    По колку мл му давате? Не секое плачење е за јадење, може дс го мачи и ако се прејаде, може и тоа го мачи што не ждригнало. Подржи го исправено и тапкај по грбчето од доле нагоре.

5. marrisa

marrisa Истакнат член

Се зачлени на:
    4 мај 2024
    Пораки:
    402
    Допаѓања:
    429
    60ml, некогаш знае да испие помалце. Се случило ретко од моето измолзено да испие 70ml. Пробувавме и на рамо да го поставиме не ждригнува. За исправено ми е проблем ради главчето долго време така да стои.

6. macka91

macka91 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 ноември 2013
    Пораки:
    3.939
    Допаѓања:
    69.355
    Зошто проблем за главчето? Не пие многу, за возраста таман си пие, може го мачи тоа што не ждригнува.

7. marrisa

marrisa Истакнат член

Се зачлени на:
    4 мај 2024
    Пораки:
    402
    Допаѓања:
    429
    Не знам како да му го наместам главчето да му стои исправено додека е така во исправена состојба :( . Се плашам да не го повредам некако.

8. macka91

macka91 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 ноември 2013
    Пораки:
    3.939
    Допаѓања:
    69.355
    Нема да го повредиш, не се плаши. Ќе му го држиш главчето со едната рака до другата телото. Вака можеш исто да го потпреш и дс го тапкаш по грбот.[​IMG]

На Srekjna13ka и marrisa им се допаѓа ова.
  9. behappy111

behappy111 Активен член

Се зачлени на:
    4 декември 2023
    Пораки:
    216
    Допаѓања:
    135
    Zdravo na site majki , dali moze da mi predlozite od koj cucli da zemam , sisinja , kozmetika , nega na nokti , omeknuvac za alistenca , ad mleko , pampers , nega na koza , i se drugo sto smatrate deka e potrebno za bebe za bebe da zemam? Od koj ste naj mnogu zadovolni ? Ke vi bidam blagodarna na sekoj daden odgovor .. Se nadevam deka naskoro ke se porodam i ke se druzime site zaedno ..

10. Fenix05

Fenix05 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.325
    Допаѓања:
    8.194
    Цуцли - филипс авент ултра софт
    Шишиња - филипс анти колик natural response
    Козметика - мустела пакетот од виа фарм со авокадо колекцијата што е. Овде имаш тотално се и за газе, за тело млеко, шампон за коса и тело.
    Нега на нокти и главче - несесерче од bebe home има цели сетови, мало грицкалче од Зегин, бебе турпија онлајн можеш да нарачаш.
    Омекнувач- не користам,перам само со течен персил за бебе, сега во викендица земав бекутан капсули и од нив сум задоволна ама бебе е веќе 6+ месеци и нема проблем со кожа.
    Ад - давав аптамил 1 ама е тешко млеко па прави доста запек кај бебињата. Ги фалат бебелан,бејбилав ама ќе ти дадат совет мајки што се на ад. На почеток не брзај може ќе имаш доволно млеко и нема да ти треба ад.
    Пелени - виолета, бејбилино (ама за зима сега ти се дебели), памперс се малце поскапи, бејбилав од дм имаа убави пелени ама ги расипаа мирисаат на мочки ептен 2-3 броевите.
    Влажни користам на виолета 99% вода и порано купував на дм бејбилав исто 99% вода ама тие тешко се вадеа па ги сменив.
    Тетра пелени земи си се наоѓаат многу.
    Со лесно и поскоро да ни се приклучиш низ темиве:hug:

На behappy111 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.675
    Допаѓања:
    33.867
    Може ли да ми одговорите на прашањето

12. prinstongirl2

prinstongirl2 Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    1.757
    Допаѓања:
    1.590
    Првптп дрте го будев врчер за цицање и таа навика му остана до година и пол хаос будење... сега бебево ми е скоро 2 месеци и не гп будам од сам старт...има ноќи заспие и цела нок не се буди си спие до сабајле.. стане цица и после продужи до 8 8 и пол ... маж ми вика тррба да цица да стане.. ја викам не го будам.. штп е попаметно ?

13. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    3.903
    Допаѓања:
    7.208
    Твоето мислам поголемко е малку од моево, накај 2 месеци, јас не би будела. Ако си качува килажа, нека си спие, си надокнадува преку ден.

14. снежана2023

снежана2023 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    1.207
    Допаѓања:
    992
    Cucli-bibs
    Sisinja ne koristam
    Kozmetika-uriage ubavo e samponceto i kremata za pelenska regija ako ima crvenilo, a mozes i od weleda i pavloviceva ama od dr pavlovic
    Nega na nokti-kupiv set ama najubavo mi e so elektricen trimer za nokti posto e nezno i koga ke dojde do koza prekinuva samo, taka ne go boli bebeto
    Prasak i omeknuvac-violeta super mirisa i nemam problem so kozata na bebush
    Peleni-babylove ubavi mi se tenki i ne propustaat
    Vlazni-99% voda babylove poeftini i ubavi ama i violeta 99% voda poskapi se ama poubavi mi se
    Ad mleko-ne zemaj ke vidis kako ke bides so majcino mleko

Tetri 20 za se trebaat i jas pak sekoj den mashina pustam, za mleko ako mi tece, za bljuckanje, za pokrivanje vo leto doma i vo kolicka, za stavanje pod glavce vo relaksator, gnezdo,korpa.

Zemi si i podlogi za presoblekuvanje mozes gumirani sto se perat ili od apteka, dm sto se koristat i frlaat

Drugi raboti kako probiotik, vitamini(d3,k1omega),kapki za smiruvanje i grcevi ke ti kazat vo bolnica

15. prinstongirl2

prinstongirl2 Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    1.757
    Допаѓања:
    1.590
    Да за една недела правиме 2 месеци...

На sani99 и Tea SK им се допаѓа ова.
  16. KikiKviki

KikiKviki Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2023
    Пораки:
    899
    Допаѓања:
    861
    Nie ushte od pocetokot vaka Screenshot_20240716_100826_Google.jpg
    Vtoriot nacin najvene ni uspevase mm ke go "sednese" taka i ke go fatese kaj glavceto i ke go tapkase, a koga potporasna megju noze i go drzese kaj glavceto i ke go tapkase. Magija za brzo vreme zdignuvase zarazlika od sveki sto go drzese ispraven niz soba on ne zdriga ni po pola saat i nakraj ke mu se vrati.
    Ili sovet od pedijatar ako ne zdrigne dolgo vreme legni go na grbce pod gazot staj mu pernice da mu dojde kako povisoko i na strana glavata i da bljucne u toj slucaj ne e strasno

На marrisa му/ѝ се допаѓа ова.
  17. KikiKviki

KikiKviki Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2023
    Пораки:
    899
    Допаѓања:
    861
    Nie koristime vaka
    Cucli-vo pocetokot avent sega sme na nip onie slicni na bibs(bibs se poskapi a nip se pristapna cena)
    Sisinja- avent anticolic(ne gi koristevme mn posto na doenje e samo,a sega mu zemav isto kako cuclite od nip za sokce i voda vrsi rabota)
    Kozmetika-bev protiv Becutan ama za mekicite mn kompleti so becutan ni dadoa pa pocnavme i uste sme na Becutan sampon i mleko za telo. A dur bese mal go mackavme so toa ribinoto
    Isto ke ti treba i pavloviceva za pelenska regija
    Nokti- koristime nozicki posto so noktarce ne znam da rakuvam i plus zemavme el turpija za bebinja i taa useless
    Za alistata vo pocetokot-Becutan detergent i chicco omeknuvac pa posle smenivme pocnavme da gi pereme so kapsuli persil i omeknuvac bebeski koj go ima toj posto ne mu prai probkem
    Pampers vo ppcetokot koristevme sleepy ama mali mu bea pa smenivme na pampers premium,pa pocnaa da propustaat zemavme pampers active baby,mu omalecnaa i sega sme violeta inaku vo megju periodite koristwvmw i bilo koi gi ima vo prod ama violeta najubavi
    Vlazni isto ili sleepy 99%voda ili violeta 99% voda
    Za ad ne znam ne zimaj dodeka ne se porodis da vidis majcino mleko moze ke imas
    Tetra peleni ke ti trebaat jas okolu 10tina imav pa si dokupuvav
    Zemi si podlogi za presoblekuvanje
    Peskir za banjanje
    Kadicka(ima i kompleti kadicki so takvi za plakenje)
    Ne mi teknuva nesto potrebno drugo hahaha
    So lesno majka,te cekame tuka:inlove:

18. TammiB5

TammiB5 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 декември 2023
    Пораки:
    588
    Допаѓања:
    1.041
    Јас од цуцли: почнав со phillips avent, после тоа земав на МАМ и на babylove супер ги прифати.
    Шишиња: земи било кое само anti colic да е за почеток. Phillips avent anti colic, tomme tippee anti colic, NIP сите овие ти се одлични.
    Исто ти е одлично и Phillips avent natural response.
    Козметика: за црвенило на газе користам мустела за пеленски дел, а за тело и шампон на HIPP.
    Убави ти се за почеток mustela, weleda, hipp или violeta. Uriaqe исто така
    За нокти имаш цели внатре несесери се што ти е потребно, ножички турпии ноктарица, во било кое бебешко можеш да најдеш.
    За алишта јас стрикно користам на Фрош прашок омекшивач не користам.
    За шишињата ги мијам исто со фрош сјај за шишиња.
    Пелени користам се уште памперс, почнав со памперс премиум, сега ги користиме памперс актив, убави се бејбилино но за во зима.
    Влажни на виолета 99% вода.
    АД исто би те советувала да не зимаш додека не се породиш не можеш да знаеш кое би ти требало.
    Тетра пелени ќе ти требаат доста, бањарки, подлога за пресоблакање најискористена работа до сега, исто и корпата за количка, кади за бањање има комплети што се одлични, за игри како за почеток можеш да му земеш висечки тропалки или сликовници црно бели

19. KikiKviki

KikiKviki Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2023
    Пораки:
    899
    Допаѓања:
    861
    Какво искуство имате со доење и добиено?
    За 7дена сме 6м и еве денес розево на бришење, а и ме здоболува стомак па по ваљда ќе добијам. Дојам,дали ќе му смени нешто на беба? Читав вкусот на млекото се мењал,а можело и да се намали млекото?!? Да не ми се одбие?

20. Fenix05

Fenix05 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.325
    Допаѓања:
    8.194
    Нема да се одбие сигурно за 2 дена :D
    П.с јас веќе 2 циклуси терам господинов ама баш не приметува, најстраствен цицач си е ни му менува желба ни вкус на 2ч темпиран си пофаќа за да цица :D секое бебе различно

На Dennings и KikiKviki им се допаѓа ова.