Како стимулирате подолго tummy time? Пробувам со тропалки, огледало, детски книгички, ама издржува макс минута две после тоа плаче и не сака веќе да лежи така. Предлог за некои играчки/занимации што ви помогнале за подолго да лежи на стомаче?
Сосема е во ред да биде и 2 минути, само повеќе пати во денот ќе го ставаш на меше. Со тек на време ќе зголемува. Ставај пешкирче во ролна под градите, малку полесно ќе му биде, или на гради кај тебе. Да не биде скроз хоризонтално, така повеќе време издржуваат.
Здраво, да прашам дали е нормално Пливит д3 капките толку да горчат? Си ги потрошив Вигантолот и овде ми ги дадоа тие во аптека и по навика директно во уста и капнав бебе почна да се мршти, кога ги пробав... Ги ставате ли во млеко или храна? Или да ги менувам?
Дали е нормално да се лупи кожичката на стапалцата и рачињата? Како мали лушпички, само најгорниот слој.. 10 дена сме денес Педијатарот ми рече ништо страшно, да не му ставам ништо бидејќи ги цица рачињата..
Нормално е ке му се излупи и ке помине. И на мојот му се лупеа стапалата, под колена и челото, само од себе си се среди не сум мачкала ништо
Ај помош бебето ми кака цела храна мидлам дека нр ја преработува и цела ја исфрла што да правам дали е за грижење.
Нормално е да има парченца непреработена храна во каките. Ако мислиш дека е премногу и те загрижува, сликни и покажи на педијатар.
Некогаш знае да има парченца ама сабајлето му давав каша од банана и првиот пат кога се искака ништо а 2 пат по пладне ја искака целата каша од банан иста боја беше скроз исто.
По колку време ви се будни новороденчињата,моево е 20 дена во 24 ч. се вкупно е буден може 3-4 часа.се буди,цица и пак си заспива
Денес требаше набрзина да тркнеме до педијатар на мерење и за саат време јас не земав млекце од страв да не ми се расипе..исклучиво се храниме со измолзено, не сака и не може града да фати Сега сме 10 дена, нигде не одиме, но од утре ќе треба почесто да излегуваме.. Прашањето ми е: Шишенце од фрижидер во торба колку време е океј да стои за да се испие? За 3-4 часа? И претходно пред да се стави во торба да не се стоплува нели? ..Нова сум во се ова и очајна, некоја ако има искуство со ова да ми помогне..
Кога почнаа да се потпираат на лакти вашите бебиња ама на рамна и тврда подлога? Син ми кога е на мене се исправа, кога е на рамно некако не е заинтересиран, кога беше по мал се нервираше и плачеше кога ќе го ставам, а сега си лежи и си го цуца рачето.
Мене во Систина ми рекоа да го мачкам по 2-3 пати на ден со крема. Иако мислам дека исушената кожа на раце и нозе сама ќе си паднеше.
Мојата е 3+++ и сама си се врти на меше,сеуште само на едната страна уште ја нема усовршено другата страна. Ќе се намести на лакти неколку минути и после рацете цело време во уста ги цица и само повраќа. Јас ја стимулирам со играчки околу неа, и викам и пеам и зборувам и секогаш реагира со исправање ама пак си продолжува после со шмукање на рацете. По некоја минута почнува да вика се нервира. Ќе ка вратам на грб и пак вика. Никако не и се погодува.Гледам кога ќе и ги исправам рацете да не биде потпрана на лакти сњ обидува да фати играчки. Не треба да форсираме се ќе си дојде само по себе. Оставај на земја кога можеш колку можеш стимулирај кога ти кога сопругот, детето само ќе си се развие кога ќе му дојде време.
Горчат по некое време. Јас давам маслено Солдевит. Директ во уста со пумпиче искапува капката, мнг полесно е и немаат вкус. Изгуглај ги.
I na kerka mi isto i se lupese, pedijatarot ni dade jekoderm mast da mackame, odma se sredi od masta se izlupi i ja hidrira kozickata.
Јас само со маслото на мустела го мачкав и убаво му ја чистеше кожичката и брзо падна.. има масленце убаво е и на веледа и на други фирми, ппефтини поскапи за таа намена се топ