Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. flower55555

flower55555 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.383
    Допаѓања:
    4.775
    Јас сменив веќе на двојка, утре полни 4 недели, кецот веќе му се под папок и знам дека му се мали а и штом ти проќиснува време е да смениш.

На Lady Miami и marrisa им се допаѓа ова.
  2. Lady Miami

Lady Miami Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    1.243
    Допаѓања:
    2.573
    Да под папок му се, ако ги кренам превисоко, од мешето му се лабавки и пак пушта.
    Имаме уште од 1ца, ама со ива темпо вргу ке ги потрошиме :). Фала ви, земаме 2че после.

На flower55555 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.509
    Допаѓања:
    13.611
    3 месеца грчеви и 1 месец кашлица, раце ни паднаа и на мене и на маж ми. 8ипол кила е моево. Релативно брзо заспива, ама дека си имаше мака, ајде на секое станување нишкај. Само требаше да се заинатам. Го легнав во креветче и го држам со двете раце, една на стомак друга на глава. Во темница, со бели звуци и плус јас шушкам. Првиот пат преку пола саат, мислам се укочив. Кога се навикна на тоа, почнав со една рака само на гради да го држам. После само ако се сврти ќе го вратам, ќе го подржам 5сек. Сега веќе само го спуштам во креветче и седам на мало столче до него. Заспива за 5-10 мин, ќе се повртка и ќе си се намести како му е згодно. Од почеток до сега цел месец траеше транзицијава. Во меѓувреме мислам дека и го пројде 5от скок, па сега спојува и саат ипол дремка без да морам на пола да го презаспивам. Некогаш пак го нишкам ако стане после 30мин дремка да не ми го расипува редот со спиењето, ама ретко се случува.
    Морам да напоменам дека ова оди паралелно со ноќен sleep training, па веќе секое заспивање му е самостојно. Имав надеж и комплетно да искачам од соба кога ќе легнува, ама ако не сум до него, почнува да го демолира креветот (вади чаршав, откачува оградица), и многу подолго му треба да заспие. Ама и вака ми е океј, помалку од 10мин само седам, си гледам на телефон и кога ќе заспие си искачам.

На Srna93sk, Lady Miami, marama и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.307
    Допаѓања:
    76.402
    Јас од втора недела и ставам 2ка. Зависи колкаво е бебчето... Мојава е 3 недели точно и мислам кај и да е и за 3ка ќе биде. Ама големка е цела, веќе 4500+.

На Lady Miami му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    4.563
    Допаѓања:
    8.889
    Моево бебе сака да спие само на стомак на 2 ипол месеци.
    Знам дека не треба. А го ставам на грб или страна се буди за 10 минути. Кога е на стомак спие по 3, 4 саати. Од стомак на грб се врти сам, главата сам ја врти.
    Дали некој му спие бебето на стомак?

Последна измена: 23 август 2024
    На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. malecko5

malecko5 Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    1.613
    Допаѓања:
    1.137
    Има вирус и веројатно е ковид така нас ни кажаа. Бебево ми е 5ипол месеци пред една недела прво почна да повраќа и после крена температура ја однесовме на педијатар вика нема ништо стомачен вирус може да даваш орс електролити. Преку ноќ скроз се смени клиничката слика, престана да повраќа ама грлото и стана црвено почна да кашла и носето да и тече, а да и гласит и се фати. Почна многу висока температура да крева 39.6 сирупот ми го плукаше и чепче ефералган и ставав од 80мг ми рече педијатарот може на 4часа да и ставам бидејќи за 2ипол часа ќе и се спуштеше и оп за пола саат креваше. Според крвна слика испадна вирусно ама бидејќи грло црвено и не и се спушташе температурата ни даде антибиотик. Вечерта бевме на дежурен и ставија инекција урбазон со гарамицин ама не и ја спушти ни тоа. Еве после една недела подобра е ама носе и тече уште и гласот и е фатен. И сите дома се испоредивме со вирусот.

7. снежана2023

снежана2023 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    1.526
    Допаѓања:
    1.251
    Da mene uste od 7ma nedela, nikako ne sakase na grbce, naednas prekina da spie na grb. Nekolku dena spiese na nas ama nemozevme poveke i pocnav na meshe da ja stavam da spie denski za da ja pazam. Posle nedela, dve ja ostavav i preku nokj da spie na meshe.

На Tea SK и sani99 им се допаѓа ова.
  8. sani99

sani99 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2012
    Пораки:
    2.413
    Допаѓања:
    1.386
    Како ги навикнавте така? Реално подобро се спие на меше
    Сакам да ја навикнам и мојата, ќе ја ставам на меше по малку почесто само да нарачам подлога за да е на под на тврдо

9. Hellokitty93

Hellokitty93 Активен член

Се зачлени на:
    3 јули 2022
    Пораки:
    47
    Допаѓања:
    38
    Една кесичка е за 150мл. Јас живеам странство, тука го купувам, ама би требало да има во аптеките во МК или каде што продаваат Аптамил.

На Bella Nella му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    4.563
    Допаѓања:
    8.889
    Немало проблем навечер?
    Многу ми е страв мене да не се угуши, а се врти сам реално. Преку ден на меше спие цело време ама го гледаме, за навечер дека спијам и јас малку шубе ми е

На Mihaela123456 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Mihaela123456

Mihaela123456 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 мај 2021
    Пораки:
    1.673
    Допаѓања:
    2.740

Moeto e pet meseci
    Otkako e rodeno denski dremki spiese na mese a navecer na grb
    Sea pocna i vecer na mese i premnogu mi e strav
    Posle godina se bezbedni na mese ili barem 8-9 meseci

На Tea SK му/ѝ се допаѓа ова.
  12. снежана2023

снежана2023 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    1.526
    Допаѓања:
    1.251
    Znam isto i mene mi bese zatoa na pocetok spiese na mene ama nemozev poveke mnogu saati bea...i pocnav da ja ostavam i preku nokj na meshe. Lesno se vrtese od edna na druga strana nekako cvrsta bese. Pedijatarot mi rece na polni 4ri meseci na meshe

На Mihaela123456 и Tea SK им се допаѓа ова.
  13. _budaletinka*

_budaletinka* Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2022
    Пораки:
    1.316
    Допаѓања:
    1.236
    Да прашам малата ми се искака златеникава боја која е нормална скоро 60дена имаме до сега не сум приметила кога ја допрев едниот дел (заден) и другиот (преден) дел од пелената како да се влечеа онакви како мрсулчиња незнам како да ги објаснам како да беше леплива .. се замислив незнам како изгледа слуз во каките па да прашам прво дете ми е ..

14. Besbes24

Besbes24 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2022
    Пораки:
    1.947
    Допаѓања:
    1.694
    Isto majka isti simptomi kaj ja nosevte za inekcija? Nas drzavno niss ne ni dadoja a od vcera glasot sto vikas faten, grlo mu proverija sistina rekoja niss nema.

15. malecko5

malecko5 Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    1.613
    Допаѓања:
    1.137
    Од Гостивар сме. Тука на детско одделение ја носевме.

На Besbes24 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. malecko5

malecko5 Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    1.613
    Допаѓања:
    1.137
    Мојата иссто на стомак спие како и да ја легнам она одма се врти на стомачеи така си спие. Не знам како да и го оформам главчето од страните и е добро ама од позади уште малку треба да и се сплеска

На Tea SK му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Missmaza

Missmaza Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2023
    Пораки:
    609
    Допаѓања:
    443
    Zdravo. Da ve prasam iako e individualno. Za nekoj den 7 meseca pravime. Rodilna kg vo 36 nedela 3240, na 6 meseci go merevme 10 kg. Mnogu e ,ili si pravam film. Eden obrok so kasa ima onaka pie 4 pati mleko. Sabajle i vecer po 210, popladne po 180. Cela nok ja prespiva. Generalno e mirno bebe pocnuva da sedi sam,na mese. E ne se vrti od grb na mese ili e mrzlivo ili debelko. Da pravam restrikcii vo hranata ili i drugi bile vaka. Znam sekoe dete prikazna za sebe. Ama pak. Iskustva,mislenje... Ubava vecer

18. Besbes24

Besbes24 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2022
    Пораки:
    1.947
    Допаѓања:
    1.694
    Mojot na 6 e 9.200 ama e dolgicko pa mene mi se cini vaka slab duri go vikam spageta hahahha. Sekoe dete prikazna za sebe.

19. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.509
    Допаѓања:
    13.611
    Големо бебе ти било од старт, да си го доносила до 40та недела сигурно ќе бил над 4 кила. Не е многу тоа што пие, ама сепак најдобро е да си почне да си јаде. Како ќе почне да лази и понатака да оди ќе стагнира со килажа и само ќе расте во висина.

20. Missmaza

Missmaza Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2023
    Пораки:
    609
    Допаѓања:
    443
    Pocnavme so 1 obrok i masala se jade od kasi i ovosni so zitarki i zelencukovi. E sea 1 obrok mleko isfrlivme inaku piese po 900 ml dnevno