Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Missmaza

Missmaza Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2023
    Пораки:
    609
    Допаѓања:
    443
    Da ne mu pravam restrikcii vo hranata ne e debelko :(

2. Missmaza

Missmaza Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2023
    Пораки:
    609
    Допаѓања:
    443
    Se sekavam so tebe tuka negde bevme so bremenostite. Vo grupa za maki i stravovi sega ke se dopituvame. Neka se zivi i zdravi site

На Besbes24 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.481
    Допаѓања:
    13.560
    Тоа педијатар што го следи може да каже. Моево е родено 3760, на 4мес беше 8 кила. После тоа се разболе, па еве 2 месеца само 300гр качил. А и цица и јаде. Секое дете своја приказна.

На Missmaza му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Evangeliaa22

Evangeliaa22 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 мај 2023
    Пораки:
    952
    Допаѓања:
    1.021
    Знам дека е многу индивидуално и не можеме да споредуваме бебиња, ама сакам да си ја споделам грижата. 5+ сме и уште имаме мака на меше. Уште не може да ја држи убаво исправена главата и да седи долго. Вака иначе топ ја држи и во кенгур го носиме и на рака кога е на стомак е одличен- и педијатарката ни рече. Меѓутоа на подлога мн потешко му оди. Цело време го ставам! Укупно 1 час и нешто вака кога ќе соберам во денот. Купив и подлога со рипчиња и на неа го ставам, и на пешкирче одоздола… е сега, нема 9 кила, има околу 7- не сме се мереле, може да е тоа? Дека ми се роди помал. На другарка бебето еден месец помало, ама две кила подебелко е и нејзиното поубаво ја држи, а не го ставаше мн на земја. Јас веќе месец дена го ставам да е на тврдо на подолгоа. Слабо и ми се врти.
    Едит: на поткренато перниче си стои долгичко и нема гајле, проблемот е на рамно кога е…

Последна измена: 24 август 2024
    На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Fenix05

Fenix05 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.546
    Допаѓања:
    8.925
    Моето и на @DaisyDream на 7ипол месеци се 7 кила :rofl: не е до тоа.
    Не гледај на саат, секоја минута дома ставај на подлога, играјте си ќе ојачува. На рамно ставај не е ист притисок врз мускулатура затоа. И помагај да се држи на лакти може и тоа му отежнува

На DaisyDream и Evangeliaa22 им се допаѓа ова.
  6. ohlala

ohlala Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јуни 2014
    Пораки:
    145
    Допаѓања:
    247
    Kaj go kupi?

7. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    4.513
    Допаѓања:
    8.730
    Нема врска килажата. Ќерката на 1 година имаше 7 ипол кила, од 3 месеци се превртуваше, од 2 глава држеше.од раѓање до сега 3 години има е живец невиден.
    Може да е мрзливко бебе. Секако на 5 имаш преглед на ортопед, консултирај се.

На sani99, Evdoxia и Mihaela123456 им се допаѓа ова.
  8. malecko5

malecko5 Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    1.613
    Допаѓања:
    1.137
    Родилна тежина 3780гр на испис 3600гр на 5 месеци имаше 6500гр за две недели ќе правиме 6 месеци дали да почнам со вкусови или да почекам до 6 месеци? Педијатарот вика добра била да почекаме уште месецов.

9. marama

marama Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2010
    Пораки:
    6.445
    Допаѓања:
    91.765
    Бебево цицаше до пред неколку дена и немав увид колку му е доста. Пред некое време со педијатар се консултирав и ми рече 3 пати да му давам по 60 мл. ад, но бидејќи се оправивме тогаш со цицањето само 1 или 2 пати му дадов и ок беше. Ама сега се пумпам и гледам дека 60 мл. му се малку, некогаш пие 70 мл. ама некогаш пие и 100 мл. и пак бара да цица. Пред 10 дена беше 3050 гр. па се мислам да не му е многу или па си е поалчно. Не повраќа после млекото, ретко знае малку да бљуцне.
    Сабајлево му дадов ад 90 мл. си ги испи и спиеше добри 4 саати.
    За 2 дена ќе прави месец.

10. Evangeliaa22

Evangeliaa22 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 мај 2023
    Пораки:
    952
    Допаѓања:
    1.021
    Добар е, бевме на вториот преглед кај Коцев рече дека е супер

11. flower55555

flower55555 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.354
    Допаѓања:
    4.730
    Колку шо ти бара давај му, ако му е многу ќе повраќа чим не повраќа значи таман е. Моево ги цица двете на секој подој и е мирен 2 саати, една ако исцица на 1 саат бара пак, јас ко се молзев од една полнев повеќе од 90 мл, не вервам двете да ги празни скроз ама пак над 100мл сигурно ги пие.

На marama и angel4444 им се допаѓа ова.
  12. angel4444

angel4444 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 април 2016
    Пораки:
    683
    Допаѓања:
    779
    скроз исто :D плус најважно е дали после подојот е мирен или плаче..така знам дали е гладен

На flower55555 и marama им се допаѓа ова.
  13. prinstongirl2

prinstongirl2 Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    1.899
    Допаѓања:
    1.671
    Ние сме 3 месеци точно... исто главичка држи цврсто.. на колеба кога го ставам..пред огледало..авионче кога во бањаме ја испрчи главата и гледа само а на меше лежи и квичи неке ич.. и јас туку мислам зашо и праам филмови ...

14. Besbes24

Besbes24 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2022
    Пораки:
    1.939
    Допаѓања:
    1.681
    Sinceto nrma poveke temperatura no zatoa uste povraka vo mlazovi. Ova se slucuva od 1 avgust negde. Znaci nekogad sekoj den nekogad na 3 4 dena. Mozno e da e od mlekoto? Koristam aptamil no mozebi ne go saka veke.

15. flower55555

flower55555 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.354
    Допаѓања:
    4.730
    Е цела бременост ни беше слична, сега и децава :D
    Тој знај уште да бара ама прво го исправам да ждригне и ако после не бара значи таман е.

На angel4444 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. marrisa

marrisa Истакнат член

Се зачлени на:
    4 мај 2024
    Пораки:
    636
    Допаѓања:
    720
    Да не е прејадено? Обично во млазови повраќаат ако се прејадени или имаат рефлукс. Колку месеци е бебето?

17. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.287
    Допаѓања:
    76.381
    Мојава арно многу што напредува, да не ставаше толку на килажа се ќе мислев гладна е и ќе и дадев ад. Цело време е на цицка, немаме ред некој (освен навечер). Цица кога сака и колку сака. Левава ја молзам и и ја давам, вчера вадев само 40-60 макс и плус додека молзам колектор имам на десна и таму само ми истекува 10-20мл и тоа заедно и го давам да го пие. Денес вадам и 70-90. После наредно цица од десна кога она сака... Веќе престанав и на саат да гледам... и со јаки грчеви е од завчера, па не ни можам без цицка да ја смирам. Пробувам се живо за да издржи повеќе ама на крај па цице...

На Lady Miami му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Besbes24

Besbes24 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2022
    Пораки:
    1.939
    Допаѓања:
    1.681
    6 napravi, refluks nemase na pocetokot dali e mozno pokasno da se pojavi? Vaka e od 1 avgust negde.

19. marrisa

marrisa Истакнат член

Се зачлени на:
    4 мај 2024
    Пораки:
    636
    Допаѓања:
    720
    Искрено не знам, ама не верувам дека покасно се појавува. Обично се смирува тој период. Пробај намали еднаш млекце види дали ќе биде подобар. Ако не, консултација со педијатар :)

На Besbes24 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. merriel0

merriel0 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2023
    Пораки:
    862
    Допаѓања:
    1.179
    Бебле 5та недела, што да превземам за убод од комарец? Обично одма сум го тргнала комарецот ама мислам овој убаво ја касна...