Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Missmaza

Missmaza Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2023
    Пораки:
    627
    Допаѓања:
    446
    Da ne mu pravam restrikcii vo hranata ne e debelko :(

2. Missmaza

Missmaza Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2023
    Пораки:
    627
    Допаѓања:
    446
    Se sekavam so tebe tuka negde bevme so bremenostite. Vo grupa za maki i stravovi sega ke se dopituvame. Neka se zivi i zdravi site

На Besbes24 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    6.124
    Допаѓања:
    15.117
    Тоа педијатар што го следи може да каже. Моево е родено 3760, на 4мес беше 8 кила. После тоа се разболе, па еве 2 месеца само 300гр качил. А и цица и јаде. Секое дете своја приказна.

На Missmaza му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Evangeliaa22

Evangeliaa22 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 мај 2023
    Пораки:
    982
    Допаѓања:
    1.063
    Знам дека е многу индивидуално и не можеме да споредуваме бебиња, ама сакам да си ја споделам грижата. 5+ сме и уште имаме мака на меше. Уште не може да ја држи убаво исправена главата и да седи долго. Вака иначе топ ја држи и во кенгур го носиме и на рака кога е на стомак е одличен- и педијатарката ни рече. Меѓутоа на подлога мн потешко му оди. Цело време го ставам! Укупно 1 час и нешто вака кога ќе соберам во денот. Купив и подлога со рипчиња и на неа го ставам, и на пешкирче одоздола… е сега, нема 9 кила, има околу 7- не сме се мереле, може да е тоа? Дека ми се роди помал. На другарка бебето еден месец помало, ама две кила подебелко е и нејзиното поубаво ја држи, а не го ставаше мн на земја. Јас веќе месец дена го ставам да е на тврдо на подолгоа. Слабо и ми се врти.
    Едит: на поткренато перниче си стои долгичко и нема гајле, проблемот е на рамно кога е…

Последна измена: 24 август 2024
    На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.871
    Допаѓања:
    9.825
    Моето и на @DaisyDream на 7ипол месеци се 7 кила :rofl: не е до тоа.
    Не гледај на саат, секоја минута дома ставај на подлога, играјте си ќе ојачува. На рамно ставај не е ист притисок врз мускулатура затоа. И помагај да се држи на лакти може и тоа му отежнува

На DaisyDream и Evangeliaa22 им се допаѓа ова.
  6. ohlala

ohlala Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јуни 2014
    Пораки:
    150
    Допаѓања:
    250
    Kaj go kupi?

7. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.300
    Допаѓања:
    10.887
    Нема врска килажата. Ќерката на 1 година имаше 7 ипол кила, од 3 месеци се превртуваше, од 2 глава држеше.од раѓање до сега 3 години има е живец невиден.
    Може да е мрзливко бебе. Секако на 5 имаш преглед на ортопед, консултирај се.

На sani99, Evdoxia и Mihaela123456 им се допаѓа ова.
  8. malecko5

malecko5 Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    1.624
    Допаѓања:
    1.141
    Родилна тежина 3780гр на испис 3600гр на 5 месеци имаше 6500гр за две недели ќе правиме 6 месеци дали да почнам со вкусови или да почекам до 6 месеци? Педијатарот вика добра била да почекаме уште месецов.

9. marama

marama Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2010
    Пораки:
    6.528
    Допаѓања:
    92.245
    Бебево цицаше до пред неколку дена и немав увид колку му е доста. Пред некое време со педијатар се консултирав и ми рече 3 пати да му давам по 60 мл. ад, но бидејќи се оправивме тогаш со цицањето само 1 или 2 пати му дадов и ок беше. Ама сега се пумпам и гледам дека 60 мл. му се малку, некогаш пие 70 мл. ама некогаш пие и 100 мл. и пак бара да цица. Пред 10 дена беше 3050 гр. па се мислам да не му е многу или па си е поалчно. Не повраќа после млекото, ретко знае малку да бљуцне.
    Сабајлево му дадов ад 90 мл. си ги испи и спиеше добри 4 саати.
    За 2 дена ќе прави месец.

10. Evangeliaa22

Evangeliaa22 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 мај 2023
    Пораки:
    982
    Допаѓања:
    1.063
    Добар е, бевме на вториот преглед кај Коцев рече дека е супер

11. flower55555

flower55555 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.785
    Допаѓања:
    5.106
    Колку шо ти бара давај му, ако му е многу ќе повраќа чим не повраќа значи таман е. Моево ги цица двете на секој подој и е мирен 2 саати, една ако исцица на 1 саат бара пак, јас ко се молзев од една полнев повеќе од 90 мл, не вервам двете да ги празни скроз ама пак над 100мл сигурно ги пие.

На marama и angel4444 им се допаѓа ова.
  12. angel4444

angel4444 Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2016
    Пораки:
    1.173
    Допаѓања:
    1.597
    скроз исто :D плус најважно е дали после подојот е мирен или плаче..така знам дали е гладен

На flower55555 и marama им се допаѓа ова.
  13. prinstongirl2

prinstongirl2 Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    2.028
    Допаѓања:
    1.767
    Ние сме 3 месеци точно... исто главичка држи цврсто.. на колеба кога го ставам..пред огледало..авионче кога во бањаме ја испрчи главата и гледа само а на меше лежи и квичи неке ич.. и јас туку мислам зашо и праам филмови ...

14. Besbes24

Besbes24 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2022
    Пораки:
    2.095
    Допаѓања:
    1.830
    Sinceto nrma poveke temperatura no zatoa uste povraka vo mlazovi. Ova se slucuva od 1 avgust negde. Znaci nekogad sekoj den nekogad na 3 4 dena. Mozno e da e od mlekoto? Koristam aptamil no mozebi ne go saka veke.

15. flower55555

flower55555 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.785
    Допаѓања:
    5.106
    Е цела бременост ни беше слична, сега и децава :D
    Тој знај уште да бара ама прво го исправам да ждригне и ако после не бара значи таман е.

На angel4444 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. marrisa

marrisa Истакнат член

Се зачлени на:
    4 мај 2024
    Пораки:
    700
    Допаѓања:
    821
    Да не е прејадено? Обично во млазови повраќаат ако се прејадени или имаат рефлукс. Колку месеци е бебето?

17. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    18.095
    Допаѓања:
    78.018
    Мојава арно многу што напредува, да не ставаше толку на килажа се ќе мислев гладна е и ќе и дадев ад. Цело време е на цицка, немаме ред некој (освен навечер). Цица кога сака и колку сака. Левава ја молзам и и ја давам, вчера вадев само 40-60 макс и плус додека молзам колектор имам на десна и таму само ми истекува 10-20мл и тоа заедно и го давам да го пие. Денес вадам и 70-90. После наредно цица од десна кога она сака... Веќе престанав и на саат да гледам... и со јаки грчеви е од завчера, па не ни можам без цицка да ја смирам. Пробувам се живо за да издржи повеќе ама на крај па цице...

На Lady Miami му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Besbes24

Besbes24 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2022
    Пораки:
    2.095
    Допаѓања:
    1.830
    6 napravi, refluks nemase na pocetokot dali e mozno pokasno da se pojavi? Vaka e od 1 avgust negde.

19. marrisa

marrisa Истакнат член

Се зачлени на:
    4 мај 2024
    Пораки:
    700
    Допаѓања:
    821
    Искрено не знам, ама не верувам дека покасно се појавува. Обично се смирува тој период. Пробај намали еднаш млекце види дали ќе биде подобар. Ако не, консултација со педијатар :)

На Besbes24 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. merriel0

merriel0 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2023
    Пораки:
    1.684
    Допаѓања:
    3.437
    Бебле 5та недела, што да превземам за убод од комарец? Обично одма сум го тргнала комарецот ама мислам овој убаво ја касна...