Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.481
    Допаѓања:
    13.559
    Ништо не треба да ставаш освен ако нема некоја јака реакција, со големо црвенило и плик. Ако е само точка црвена, ништо не му е.

2. merriel0

merriel0 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2023
    Пораки:
    862
    Допаѓања:
    1.179
    Tенкс, ќе следам како ќе и се одрази.

3. DELFINA81

DELFINA81 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2019
    Пораки:
    2.513
    Допаѓања:
    9.671
    Мајки синко спие од 18 ч.(facepalm)
    Абер нема за станување.
    Да го будам ли,да го оставам ли сам да стане ? На два ума сум.:?:

На WhiteCat33, sani99 и intj_girl им се допаѓа ова.
  4. intj_girl

intj_girl Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2023
    Пораки:
    1.518
    Допаѓања:
    1.288
    Само што сакав да го прашам истово, никогаш не знам дали да ја оставам да спие или па да не е гладна така, а знае и по 4-5 саати да спои.

На DELFINA81 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. DELFINA81

DELFINA81 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2019
    Пораки:
    2.513
    Допаѓања:
    9.671
    Тој заспа во 17ч во 18 се пробуди да цица и пак заспа..еве уште,вака не е правел до сега да поврзе дремка со ноќно спиење.скоро 3 месеца е.
    Решив да не го будам.

На intj_girl му/ѝ се допаѓа ова.
  6. intj_girl

intj_girl Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2023
    Пораки:
    1.518
    Допаѓања:
    1.288
    Штом цицал не е страшно, па и поголем е, а и да спои една вечер нема да биде ништо. Многу му ја мислиме изгледа :D

7. DELFINA81

DELFINA81 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2019
    Пораки:
    2.513
    Допаѓања:
    9.671
    Еве го станааа:D
    Окезен целиот,се смее..
    Ќе има сега оро по дворо хехе:dance:
    Добро е,барем др две деца спијат.

На sani99, marrisa и intj_girl им се допаѓа ова.
  8. intj_girl

intj_girl Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2023
    Пораки:
    1.518
    Допаѓања:
    1.288
    Ти ги слушна мислите :D
    Јас го разбудив моево, строга мајка ќе бидам ;)

9. Cherry blossom89

Cherry blossom89 Популарен член

Се зачлени на:
    5 април 2020
    Пораки:
    1.857
    Допаѓања:
    10.567
    @DELFINA81 @intj_girl На почетокот ќерче така кога ќе се успиеше, не ја будев, секогаш си викав, ако е гладна, од глад ќе се разбуди и ќе плаче, па педијатар ми рече дека нема потреба од будење и 5 часа да спие, сè додека убаво напредува(она качуваше по 400гр.за 10+ дена) така да муабетов ми е ако убаво си качуваат на килажа, нека нанкаат остајте ги :D

На intj_girl, Marsi*, angel4444 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. angel4444

angel4444 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 април 2016
    Пораки:
    683
    Допаѓања:
    779
    Гледам мајки со сличен проблем погоре, но со поголеми бебиња..Да прашам сепак, денес сме 4 недели и 1 ден. На ексклузивно доење сме и педијатарот на почеток ме советуваше доење на 2 часа, додека помине жолтицата. Така и го будевме и бебе си фати ред, денски бараше на 2, а навечер на 3 часа. Ама синоќа веднаш после бањање ми заспа, а требаше да цица. Едвај некако го разбудивме и подојот траеше буквално саатипол, каде што он ненаспан плачеше, ќе цицне 2-3 мин, заспива, го оставав во креветче, вришти за цице, пак стави го на града, успиј се, плачи...Буквално саатипол, ем ненаспан ем гладен. Се изнаплакав и јас бидејќи се измачивме и одлучив вечерта да го оставам да спие и да цица сам кога ќе побара. Т.е кога сака и колку сака. По заспивањето од тогаш, стана на 4 часа, а после на 3 часа и си цицаше вообичаено како и секогаш по 15 минути од двете гради. По подоите веднаш си заспиваше без проблем. Двајцата сме наспани, одморени и смирени, но ми е страв да не му е многу размак време, а он е мал..Инаку преку ден е буден 80% од времето и сам си бара на 2 часа..Секако ќе го консултирам педијатарот во понеделник, но сакам да прашам дали има некоја со слично искуство, како е попаметно да продолжам? Да го будам на 2 часа сеуште или да го оставам да си спие и да го дојам кога ќе побара? Сепак сеуште нема ни месец :(

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. prinstongirl2

prinstongirl2 Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    1.897
    Допаѓања:
    1.670
    Бебе е 3 месеци... ког го држам главата му е исправена...на колена..авионче се му е права ама на меше мака водиме не сака многу да ја крева и плаче одма...како се вашите бебуши на пваа возраст кога се на меше.?

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Besbes24

Besbes24 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2022
    Пораки:
    1.939
    Допаѓања:
    1.681
    Temnozelena kaka sto znaci?

13. Madi

Madi Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2021
    Пораки:
    152
    Допаѓања:
    96
    Исти сме и ние. Баш се како што опиша

14. Bella.alleB

Bella.alleB Популарен член

Се зачлени на:
    8 септември 2019
    Пораки:
    1.087
    Допаѓања:
    3.913
    И ние сме три ипол месеци и си ја држи главата исправена, но за на цврста и рамна подлога забележав дека многу е битно како му се поставени рацете. На подлогата временски помалку ја држи и по некое време клапнува споредбено кога го држам пример во поза авионче.

15. Besbes24

Besbes24 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2022
    Пораки:
    1.939
    Допаѓања:
    1.681
    Moj sovet zenski sto poveke na podloga dolu na tvrdo, zanimavajte go so igracki zboruvajte mu i poveke pati vo denot. Sovet od ortoped ova a veruvam kaj mene pomogna ova deka celo vreme dolu go ostavam veke na 5++ pocna da lazi iako sekoe bebe razlicno ama mozeme da stimulirame.

На warrior, Bella.alleB и Madi им се допаѓа ова.
  16. Vincent

Vincent Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2020
    Пораки:
    602
    Допаѓања:
    298
    Zenski kako gi davate vitaminite baby vit na healt ?
    Na doenje sme samo

17. flower55555

flower55555 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.352
    Допаѓања:
    4.728
    Да не го будиш, гладен нема да ти спие. Спиј си и уживај си:)
    Ехх незнам како изгледа да сум наспана, ко зомби шетам по дома, на големово пак ич не му обрнувам внимание и тоа ме јаде:(

На angel4444 и senza.parole им се допаѓа ова.
  18. senza.parole

senza.parole Форумски идол

Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    3.784
    Допаѓања:
    24.010
    Мајки, откако им падна папочето, скроз да нема ништо внатре, кога ги избањавте без да го заштитувате со ништо?

19. Evangeliaa22

Evangeliaa22 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 мај 2023
    Пораки:
    952
    Допаѓања:
    1.021
    Сѐ зависи од тоа колку си качува килажа. Ако си качува килажа одлично, јас не би го будела. Единствено бебе треба да се буди ако е во одредена тежина- баш негде читав, ради мускулната маса на бебето и шеќерот (имаше точна килажа, извини не ми текнува). Ама он ако не ти се родил помал и сл, јас не би го будела. Кога бебе е гладно ПЛАЧЕ корне, така да go with the flow, вака како што кажуваш си е супер. Зборни си со педијатар за секој случај. Мојот се роди 2800 и моравме да го будиме пошо беше заспан првите две недели и нејќеше нешто многу да јаде. Откако стигнавме 4700 педијатарката на вакцина (беше млада и така доста заинтересирана) ми кажа дека веќе не е потребно да го будиме, дека сам ќе станува кога ќе е гладен и стварно така бидна. Еве 5+ сме, на мое молзено од шише. Во 22:00 му давам 150 мл и спие до сабајле. Е сега, доење е деуго, кај тебе треба и да се празнат градите

На angel4444 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Evangeliaa22

Evangeliaa22 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 мај 2023
    Пораки:
    952
    Допаѓања:
    1.021
    Да, изгледаше ко ништо да немал до тогаш, како да се родил со поминато папче

На senza.parole му/ѝ се допаѓа ова.