Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    @Matea212 лани бевме син ми имаше 5 месеци. Патот многу долг ама добро поминавме со чести паузи. Годинава пак ќе одиме и повеќе страв ме фаќа дека е поголема и потемпераментен.

2. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.784
    Допаѓања:
    323.669
    исто и мене така ми рече, бидејќи било на АД млеко
    Јас дома неможев да направам сокче од јаболко, секогаш ми излагаше густо, па по препорака на докторката купив хип од јаболко (бистро сокче) и едно две недели на бебето му давав измешано со вода 50-50 за да му се привикне желудничето.
    некако со страв го дадов
    Немаше никакви реакции, убаво го прими.

На espana му/ѝ се допаѓа ова.
  3. mami blue

mami blue Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2015
    Пораки:
    1.274
    Допаѓања:
    21.996
    Jas so prvata kerka prv pat pocnav so sokcinja od 5.5 meseci po preporaka od pedijatar koj vikase do 6 meseci samo na majcino da e.neznam zosto sega nekako forsiraat za porano.mn mi e zal sto ni pocina ped.koj bese dota strucen pa mnogu raboti od nego nauciv.so vtorovo neznam mozebi ke pocnam od 4 mesec so sokce ke vidam kako ke si napreduva

4. mami blue

mami blue Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2015
    Пораки:
    1.274
    Допаѓања:
    21.996
    A inaku i pravev kompoti, prvo so jabolce, pa morkovce pa zaedno i taka dodavav drugi ovostija

5. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.960
    Допаѓања:
    327.288
    Но сокот неможе да ти замени оброк.

На stefanija70 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. SnowWhite91

SnowWhite91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 септември 2012
    Пораки:
    1.153
    Допаѓања:
    1.399
    Ние веќе наполнивме 6 ипол месеци, цело време ја читав темава иако не пишував, но сега сакам да го пишам моето искуство во текот на овие месеци поврзани со темите за кои се збори тука:
    Лигавење и ставање предмети во уста - И моево почна уште на 2 месеци да се лигави па уште тогаш се чудевме да не вади заби толку рано. Нема врска! Тоа е фаза која кај нас заврши месецов (веќе не носиме лигавчиња:clap:) и кај сите деца завршува околу 6от месец. Зборувам за интензивно лигавење, течење лиги од уста. Се си ставаме во уста, се ни е многу вкупно, последниве денови најмногу тепалката за муви:tmi: Нашиот педијатар вели дека таа орална фаза завршува до кај 1 година, а до тогаш се што ќе се види и ќе се допре мора по автоматизам да влезе првин во уста.
    Доење - До 5ипол месеци бевме исклучиво на доење, а потоа почнавме со пробување вкусови. И пред да почнам со цврста храна му имав дадено да лизне некои основни продукти колку за сефте, но како оброк не. На почетокот за време на доењето знаеше и да се засркне, и да снема воздух од брзање, бљуцкаше многу, икаше многу заради голтањето на воздух при цицање, но од ден на ден се си идеше на подобро. Сега ретко кога ика, знае да бљуцне по малку одма после цицање, но не да ме направи мене лом како претходно. Се гледа дека има сила да исцица убаво се. Не ми тече мене веќе толку млеко како претходно, како што пишувавте дури цица од едната од другата града да тече (сега по малку само) или за време на спиење. Со тек на време си се воспоставува и правилна лактација. Според мојот педијатар после 6 месеци самото мајчино млеко почнува да губи полека полека на квалитет и после 1 година станува само вода, шеќер и калциум. Се губат протеините, па затоа ми кажа дека без разлика кога ќе одлучам да го одбијам, после 1 година да почнам и млеко од шише по малку да му давам за да си добива синко и доволна количина на протеини. Он е роден во јануари па ако се сеуште се доиме до тогаш јас не планирам на ладно да го одбивам, туку покасно. Но, за тоа отом-потом.
    Грчеви и гасови - Немавме некоја посебна мака на ова поле. Дали 2-3 пати имаше денови кога знаеше да плаче по цел саат, но не му беше тоа врескање, туку повеќе како жалење. Не му давав никакви капки, или сирупи, ниту пак пазев нешто посебно на храна. Првите 2 месеци не јадев само грав и зелка, инаку пиев и газирано, јадев и цитрусни овошја, единствено од Газозата приметив дека има повеќе гасови. На почетокот со гасовите имаше проблем, се напињаше, ќе се вцрвени, дури да прдне и после ќе му олесни. Сега немаме гајле. Си прдниме кога сакаме, каде сакаме, пред кого сакаме, и тоа без никаков проблем ни срам.:D
    Спиење - Почетокот како и кај сите беше тежок. Првиот месец, цицаше и се будеше на 2-3 саати, и дење и ноќе. После си воспостави некој ред. После бањање заспива околу 10-11 часот и спие помеѓу 6 и 8. Не се буди навечер само почнува многу да прета и во сон му давам да цица и продолжува мирно да спие. Најчесто 1 или 2 пати тоа го прави во текот на ноќта. Преку ден преспива 3-4 пати по пола саат отприлика, ретко кога подолго. Кога имаше 2-3 месеци беше саат ипол буден па преспиваше пола саат, на 3-4 месеци беше по 2 часа буден па преспиваше пола саат, сега на 5-6 месеци буден е околу 3 часа, па преспива.
    Вакцини - Досега сите вакцини ги има примено, редовно. Со третата ревакцинација на дтп ми качи температура, но сосем малку 38, што за бебиња нели и не се смета за температура, ама тоа беше пред 2 недели во ова горештиниве. Со сите претходни бил поспан, вознемирен ден-два и толку.

Па мислам тоа е се што сакав да кажам. Почнуваме се повеќе да разбираме, се лажеме, освен во мама и тато кај сите други во раце има боцки, па квичиме ако не земе некој друг. Секој ден сме некаде на гости да го научиме на луѓе и други места, ама некако секој пат е вознемирен. Извади пред една недела 2 забчиња, па сета нервоза и вознемиреност ја препишувам на нив, се надевам нема да биде диво дете. Се смее и на глас, си испушта разни звуци, учиме нови, кога лежи и спие исклучиво е на стомак, последниве денови имаме и обиди за лазење, ама уште не му се разработени колениците. Се крева на раце, со крева газот и се клати напред-назад ама колениците никако не ги померува, ама и тоа ќе биде. Од мене толку на оваа тема, се гледаме кај големите бебиња сега. :hai::)

На Dreams11, mariz, Rabbit и 11 други им се допаѓа ова.
  7. mami blue

mami blue Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2015
    Пораки:
    1.274
    Допаѓања:
    21.996
    [:)
    ne se izraziv ubavo.dokolku ne napreduva dovolno so moevo mleko pa id 4 mes da treba da pocnam so kasicki pa i sokcinja.ke vidime na sledna kontrola

8. Matea212

Matea212 Активен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2015
    Пораки:
    114
    Допаѓања:
    84
    Taka e potpolno si vo pravo istoto mi go kazaa povekje bliski lugje deka zaradi zdravstvenite problemi sto gi imavme bakterijata i pneumonijata mnogu dobro ke i dojde nekolku dena na more ama jas sum mnogu golema panicarka od kako ni se sluci toa sega se plasam od se bukvalno detevo kako vo stakleno dzvono go cuvam a znam deka ne smeam taka ama ete nikako da se opustam malce i da go ostavam toj los period zad nas.ke odime na more definitvno samo so gospod napred sve da bide vo red so nea

9. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    @SnowWhite91

Да е живо и здраво момченце, супер си напредува.

Пишувам само во однос на доењето, и ќе го искритикувам твојот педијатар дека врска нема изјавата дека млекото после 6 месеци губи на квалитет, а после година е малтене вода...

Прво и основно, мајчиното млеко /ад до година се смета за основна исхрана на децата. Вкусовите и оброците се стекнување на навика за исхрана и ширење на дијапазонот на намирници.

Во нашите гради нема часовник кој ќе отчука 6 месеци или 1 година па тие ќе произведат понеквалитетно млеко.

Стварно е срамота што денес кај нас стручни медицински лица се толку крути и со застарени рекла - казала ставови.

Ако сакаш, слободно дој си го бебето и после година, има многу позитивности и во доењето во втората година од животот, баш ги читав во соба за доење денес...

На SpangeBob, zuto, *цветче* и 5 други им се допаѓа ова.
  10. stefanija70

stefanija70 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2014
    Пораки:
    487
    Допаѓања:
    971
    Sokot od ovosje ne e kaloricen, nitu pak kasickite sto glavno samo ke gi probuva, od toa ne moze poveke da napreduva. Jas taka se zeznav so prvoto dete slabicko, pa dohrana so ad.mleko, pa kasicki od 4 mes i 3 nedeli i se sto napraviv e odbojnost kon hranata nisto drugo. Slusav pedijatar ko maloumna od zbor do zbor, hrani go, toa uste ne go izgibilo refleksot na turkanje na hranata nanadvor, nervozno bebe, uste ponervozna mama. Posle placese stom ke me zdogleda so lazicka vo raka. Normalno, ne napreduvase poveke, naprotiv. Sega so vtorovo ne davam ad.mleko, a zdravje za dohrana ke vidime planiram sto pokasno, a ke pisam kako ke odi. I pak napreduva isto kako i prvoto, t.e. slabicko a dolgo. I so dohrana i bez nea efektot e ist, decata mi se takvi, genetikatavik e takva, prvoto dete duri posle tretata godina zalice na dete, bese preslabo. Sega e super, ni slaba ni debela, taman si e so visina i tezina. Nekoj porano, nekoj pokasno. Ne biva nisto so sila. Sokot i ovosna kasicka 2-3 lazicki nema da go resat problemot so tezina. Rabotite ke se.smenat koga ke pocne i so pokaloricna hrana, so zitarki i sl. Okolu mlekoto, oficijalen stav e decata ako e vozmozno da se dojat 2godini, a mlekoto definitivno ne gubi na kvalitet, toa so gubenjeto proteini e nekoe zastareno svakanje, kako i terminite slabo i jako mleko i sl. A za odmor, jas bev sega vo Grcija so bebe 2,5 mes i postaro dete, cela isplasena kako ke bide, i dzabe mi bil stravot. Pominavme extra, vi pisakuvam prijateb odmor na site sto se mislite, ic da nemate gajle.

На Kiflicka05, mami blue, bella.s и 6 други им се допаѓа ова.
  11. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    И мене некако ми е неосновано тоа дека млекото губи на квалитет. Јас лично мислам дека составот на млекото е ист само организмот на бебето се усложнува како расте и не му е доволно само млеко за понатамошниот развој. Можеби и грешам, што знам...:?:

На Sky-butterfly и Kaetana им се допаѓа ова.
  12. bella.s

bella.s Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.163
    Допаѓања:
    10.941
    Mamicki vcera i denes bebus slabo mi cicase,vcera imase grcevi i dosta plakase a denes od sto izmoreno i nenaspieno bagi si pospa,ja budev cicne cicne i pak potone vo dlabok son:D,i eve gradive gi osekam ko baloni,pogotovo levata nekako me boli,gi osekam teski i kako da me pecat,se istusirv probav da se izmolzam abe ni kapka,neznam kako se izveduva toa probav vaka onaka nisto,i sega strav mi e da ne dobiam vospaluvanje ili temperatura takvo nesto..sovet????

13. SpangeBob

SpangeBob Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2014
    Пораки:
    690
    Допаѓања:
    1.267
    Топол туш мила и масирај каде што чувствуваш грутки... со нешто лизгаво... може и шампон... стегај малку пошироко од ареолата. Мора да пушти. Напиј се парацетомол од 1000 мг превентивно. И нека си спие бебушка, нема гајле верувај. Има такви денови.

На bella.s му/ѝ се допаѓа ова.
  14. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    Обавезно малку измолзи се, не се секирај за млекото ќе ти надојде ново. побарај некое клипче на интернет како оди процесот. Треба палецот и показалецот да ги ставиш едниот над едниот под брадавицата и кога ќе притиснеш да ги притиснеш и навнатре. И масирај ги грутките како да сакаш да ги разбиеш. Се надевам ти помогнав.

На bella.s му/ѝ се допаѓа ова.
  15. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Slobodno davaj.Pogotovo ako e na AD.Jas pocnav usyte pred eden mesec a sega ssme tri i edna nedela.Togas davav po 30-40gr aa ne bese tolku toplo.SEga davam duplo so se vika.Mali obozava voda.Da mu dadam cela odednas mi se cini ke ja ispie.Nemozam da mu ja izvadam od usta,edvaj.No ne sakam da se prepolnuva.Kako da ne im davame na vakvi gorestini.
    Nekogas i ne jade dur ne senapie vodicka.I stoicata mu e poregulirana odkako davam vodicka.
    Mene doktorkata mi kaza deka e preporaclivo duri podobro da se dava ako sme na vestacka hrana.
    Postelisi nekoe pamucno carsavce drzi poladnicko i moze ke sedi.
    Nie pustame i klima po malku,mislam deka trensporterot kolku tolku go stiti od direktno udiranje na klimata.Bebus moj izdrza skoro tri saati.

16. SpangeBob

SpangeBob Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2014
    Пораки:
    690
    Допаѓања:
    1.267
    Моето само на мајчино е, ама ми се чини за да се ρазлади малκу! Пρеесκа пρобав да му дадам со лажичκа, ама не саκа! Ќе бидам упоρна. Не саκам од шише, ми е стρав да не се одбие.

На galapce му/ѝ се допаѓа ова.
  17. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.605
    Допаѓања:
    76.836
    Eeeh sto ti rekov, mojov mn retko da ja goltne, koga mu davam obavezno ligavce i on pluka golta nesto jas mu davam i taka malku kje uspeam da mu dadam. A inaku i cajce mu davam (vo sise) ama tolku obozava koga e na cice nema sansi da se odbie od cice :D nie duri i 2 meseci teravme kombinacija sise cice sise cice... :)

На SpangeBob му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.453
    Допаѓања:
    61.059
    Мајки, може ли раид за во штекер во собата со бебе? Комарци не изедоа, дека со отворени тераси спиеме и пригушено светло, не не обиколуваат. Малава е сета точкаста во лицето :(

19. Tanjusce

Tanjusce Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2015
    Пораки:
    113
    Допаѓања:
    126
    Јас ставам апаратче против комарци во штек. На почетокот го ставав во собата каде што спиеме, ама многу јако мисриса, па го преместив во соседната соба. Се препорачува да се става покрај прозорот или врата што е отворена за да ги спречува комарците да влегуваат внатре.

На sr@cen&ce) му/ѝ се допаѓа ова.
  20. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Kaj nas nema komarci.
    Sky mila,resenie ednas zasekogas.Stavi si vraticki so mrezi na tie prozoristo gi otvarate,ednas ke platis ama raat za sekogas.I toa ne samo za komarci.

На espana и Tanjusce им се допаѓа ова.