Од пред 4 недели почнавме со два оброка, а од пред 2 недели со фул 8 оброка. Фалаа До сега давав бејбито д+к и посебно омега. Сега само вигантол ќе давам.
Уште една недела 3 мес ќе прави. Зошто многу 8 оброци? На 3 саати јаде таман искача. Јас ко што знам до 4 мес имаат по 8 оброка ако не се лажам. Вчера бев на педијатар ми пресмета според килажа треба да пие 825 мл дневно. Он најчесто пие 100мл, навечер двата оброка му се по 60 мл, заспива не може да допие уште 40мл. Ми рече педијатарот да пробувам и со 120 ама еве не сака, многу му е.
Па како расте бебе мислам дека се намалува бројот на оброци, а се зголемува количина. Не знам, може и не сум во право. А како пресметувате според килажа?
Babylove. Таа ја имав купено за секој случај одма ја прифати. Педијатарот вчера као ми рече ама си требала Хип Комбиотик као за почеток ама не мењај сега супер е бебе. До душа се му е Хип брендирано во ординација . Мене за ќерката кога ми рече да воведам формула на 4 месеци, истиот педијатар ми рече "не ти правам реклама ама Babylove млекото најлесно го прифаќаат доени бебиња, најсличен вкус има со мајчино". Тоа ми остана во мозок и затоа за синко имав земено Babylove.
Секое бебе различно си бара. Моево е на 110мл и уште ќе испие ако му дадам. Не се водам стриктно по тоа мора толку и да не му давам повеќе. Малово плачеше и не спиеше кога беше на 90мл и мораше да се качи полека. Сега знам да го оставам да заплаче пре да му дадам млекце. Гледам дека бара на 3 и пол саати, некогаш и на 4. Му качував по 5мл за да сфатам колку му е доволно да го држи минимум 3 саати
Да и јас му давам скоро на 4 сати, ама ги пие 120 најчесто. Сега почна ноќе и на 5-6 да бара. Супер напредува.
5кг е, нема уште 2 месеца. Јас му давам 6 оброка по 120 и најчесто го пие цело. Му давам и мое млекце ама очигледно ми е доста намалено моето штом почна без одбивање да го пие цело шишенце.
Мојов е 5.5кг, ќе пробам и јас да му одолговлечам да не му давам на 3 саати, може ќе ми успее 120 да пие. Мене скроз ми се намали млекото откако почнав формула. Нејќе да цица, со сила му давам, се нервира, едвај фаќа.
Морам апдејт да пишам, за други загрижени мајки како мене. Денес 41 ден, бебето не ми какаше редовно..почна на 3-4 дена за на крај да се 9 дена и клизма. Го прекинав Бејбитол Неонате и бебе сега кака секој ден и нема ни 10% од грчевите кои ги имаше. Со педијатар се консултирав, нема реална потреба од пробиотик бидејќи го дојам. + за грчеви кој има мака дефинитивно Nurse Harveys сирупот. 3 дена му даваме, како ново бебе е. Постојано испушта гасови без да се црвенее и да се грчи, и нема плачки веќе. + е природна опција за разлика од останатите вакви препарати.
Мпево засега 90 пие..повеќе не испил ило па не го оставам премнпгу гладен па не сака... иначе вечер цицзазависи ако стане еднаш или два пати ама најчесто после 2 от пат он е веќе буден... и го чекам да заспие и кога стане му понудам фа цица . Цицаше ама не бев задоволна и му додадов ад 60 испи пстанаа малку неќеше скроз да испие оти имаше и малку цицано... сега еве пак 90 нашрајв пак 60 испи..следно ќе понудам да цица.. барем да има нешто за наврчер или пак бареж 3 4 пати да цицне фа се лажи....со првпто имав мака сп цицањето.. ем не сакаше ад..ем малу цицаше и само бараше о цел ден на цицка бевне.. па една навика стекна навечер мислам по 10 пати стануваше...а нр цицаше туку какп цуцла му беше... а цуцла не прифати да му дадам .... есега со ова колку толку сум ппк раат ..битно да е е гладно
Од кое ад давате? Гледам на Хип пишува од 5-8 недели по 130 мл по оброк, ама мојов 80-90 пие максимум. До кај 2 ипол саати мирен е. Кога го дојам 1ипол до 2 најмногу издржува. 1 кг качи првиот месец така да сиг му е доволно.