Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. eatpraylove90

eatpraylove90 Истакнат член

Moja bratucetka davase vo lazicka nekolku kapki limon i odma se smiruvase ikanjeto..E sea nekoi vikaat stetno bilo no i porano davale , a i bratucetka mi mu davase limonce uste na mesec dena..mnogu ikase

2. darcy

darcy Популарен член

Јас го оставам максимум 10-15 минути во денот пред телевизор, најчесто ни толку. Се загледува во Baby First, претпоставувам ради боите, а многу беше мирен и тенис кога гледав, не го тргаше погледот од екранот. Верувам ради зелената боја на Вимблдон, сега кога ќе почнат турнирите на не-зелена подлога, ќе видиме :D

За икање најчесто со цицање се смирува. Лимон порано давале по некоја капка баш за тоа, ама не би се осмелила да дадам дури ни по цена да се помачи малце.

stefanija70 likes this.
  3. mariz

mariz Форумски идол

Uspeav da go smiram so cice, malku go pretupaniv... Zatoa sto pred 20 min cicase haha :D a limonce neznam ne bi se osmelila 3m ima.. :/

4. Tanjusce

Tanjusce Истакнат член

@galapce не сме примиле вакцина не знам зошто е ваков. Имате ли искуство со осип по главата, на челото, зад ушите? Целиот е исфрлан ситни брунчиња може тие му сметаат. На лекар ми рекоа дека е од топлото и ништо да не го мачкам.

5. referentka

referentka Moderator Staff Member

Цртани, цртани...од 2 месеци...
    Како старо
    Страв ме фати дали е нормално да гледа толку

6. joy1

joy1 Форумски идол

Лимон после годината се дава

stefanija70 and Kaetana like this.
  7. espana

espana Популарен член

Eve me i mene da pisamnie imame aktivnosti bidejki malku spie preku den :)Od 2meseca i pustiv crtani ,lelee kako gleda,lezi i glava kon televizor...pa so site igracki po red ja animiram,zboram,peam,taa guga,se smee :) :)

Kaetana, galapce and mariz like this.
  8. espana

espana Популарен член

I jas mislam deka e od toplo ,ne stavaj nisto ,ke pomine,kaj moevo bebe pozafi na vratce i se javuva od kosiceto o toplovo takvi mali crvenki,ja mackam so pavloviceva i za den dva gi nema,stom se pojavat pak taka...

stefanija70 likes this.
  9. galapce

galapce Форумски идол

Duri ni kamilica?
    Na primer za veme na banjaneto da go polies so mlaka kamilica.Sepak prasaj si.Jas koga muse pojavuva na gazeto,den dva so kamiloca i od hrvatskiot melem i odma se cisti.

10. Kaetana

Kaetana Популарен член

И ние сме дома со цртани сабајле. Во релаксатор и картун нетворк или бумеранг... Демек не чини, ама па сега стаклено ѕвоно ако не... Ужива додека гледа... Се кака од среќа. Буквално.

referentka, eleni27, azelea and 2 others like this.
  11. mariz

mariz Форумски идол

Hahaha si go zamisliv bebus kako gleda crtani i kaka od srekja, a mnogu glasno kaka hahaha :D ne cini ako cela aktivnost mu e gledanje crtani, treba da mu se zbori od vreme na vreme... da se posvetuva vnimanie itn itn :D

Kaetana and referentka like this.
  12. eleni27

eleni27 Популарен член

I nie od 2 meseci gledame crtani. I hrana i vino :x
    Inace deneska primivme vakcina diteper i nekoi kapki i poludev cel den. Prv pat volku mi placel i kenkal. Nogata mu otece, stavam oblogi... I morav da se odmolzuvam, zasto ne fakase cice. Eve go sega nana i cica.
    Za kakite - tecni se ama gusti i kaka po 2-3 pati na den. Bojata e zlatno zolta, nekogas potemna nekogas posvetla.
    Mu pravea krvna slika deneska samo za hemoglobinot mi rekoa demek nizok 99, a granicite se od 92 do 129 :^)
    Ajt ke dezuram jas nokva pusti strav od temperatura i da ne e gladen :D

13. galapce

galapce Форумски идол

Mislis deka nejzinoto bebe od aktivnosti izdrzuva samo so crtani?A koe bi izdrzalo?:)
    Zenata se nadopolni na ona so crtanite.
    @eleni27 daj boze da pominete bez temperaturi.
    Ne daj boze da primetis promeni kaj bebus denovive,da ne te panicat mnogu.
    Posle tie dve vakcini vo butce i edna so lazicka,nas ni se poremeti i jadenje i kaka i ponasanje.No pocnuvame da se stabilizirame.
    Ova e uzasno na gorestinive sto gi udirame vakcinite.

Kaetana likes this.
  14. mariz

mariz Форумски идол

Ne se sekjiraj ne i go posociv toa na nea, za nea, aaaah be Galapce :D onaka dobronameren sovet za site, bidejki poznavam majka koja go ostavase bebeto pred tv celo vreme i voopsto neobrnato vnimanie i sega devojceto ima problem so govor, e kje imaa :)

Kaetana likes this.
  15. espana

espana Популарен член

Majki bebevo dva dena mi potkasluva,nekolku pati,si mislam deka e od racete vo usta pa nekoe vlaknence ke vnese i se podzasrknuva, dali imate slicno.iskustvo?ili pak sto pravite, ste pravele koga kaslaat? Vala e dobra, vesela ,nema T,noseto i e zatnatko,vadime sekoj den mrsulcinka..

16. espana

espana Популарен член

Nie imame i problem so zaspivanje, navecer nema problem,mlekce i sama.dodeka.pie zaspiva ili ke.se.setame so kolicka nadvor,zaspiva, ja prefrlame na krevet i do sabajle spie...ama preju den.spie nekolku pati po pola saat i sama maka i e da zaspie ,ke se vrti na desno, na.levo,ke kenka ,mizi i kenka,i ke zaspie po 40 min, ama za da ne ja ostavam taka,vo kolicka ja nishkam 5-10 min i ke zaspie...kako e kaj vas ?

17. darcy

darcy Популарен член

Mnogu slicno. Toa so kjenkanjeto pred da zaspie denje (I sam taka znae da si se uspie, ako go ostavam) uste mu trae, eve 5 I pol meseci e. Porano vo kolicka vednas zaspivase, sega vekje ne sekogas - doduse ako go provozam niz doma koga mu se spie I kjenka, zadpiva za 2-3minuti :)

espana likes this.
  18. Mrs.Bass

Mrs.Bass Популарен член

@Tanjusce od жешкото му е мила...расоблечи го бебуш ..а тие брунчињата ќе му се повлечат сами..можеш да пробаш и со камилица како што те посоветува @galapce

@darcy @espana нормално е неспиењето во овој период...менуваат нон стоп..мојот едно време сакаше во раце да заспива, после пак во количка да го шеташ, по некое време не така , во количка да го нишкаш плус и да пееш...:Dсега сме друго...со баба му има една шема за заспивање а со мене друга:D

Tanjusce, espana and galapce like this.
  19. Dreams11

Dreams11 Истакнат член

Исто иние така поткашлуваме ама мислам дека е од воздух што го голта така цело време подзината само ги пика рачињата во уста или си зјае некаде, а мојава си кива цело време од кога е родена и има шлајмови затнато носе а докторката вели дека тоа е нормално :^) и ставам isomar спрејче во носето ама не излегуваат мрсолчиња пробувам со аспиратор ама ѓабе ништо не излегува,како да и стојат некаде во грлотот и кога поврака а она е од тие деца што повракаат многу како да има балгмчина во повратеното!

espana likes this.
  20. galapce

galapce Форумски идол

@Dreams11 za noseto probaj pred banjanje stavi mu marisol kapki.Tie se sol i voda i nemaat nisto stetno o poveke pati vodenot.Vo koritceto stavi sol koga kese banjate.Vo tekot na banjanjeto koga go miete licenceto cepkaj mu go noseto kako za senenje(prostete na oslikuvabjeto)ama so solenata voda.
    Koga ke zavrsiite so banjanje,togas probaj so aspiratorce(jas so toa na smukanje so usta)se sto ima izleguva.
    Dur mi bese strav se macese maloto,sega duri se raduva sam odkako ke zavrsam a dur vadam pretka ko navien.

espana likes this.