1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. BellaBibi

BellaBibi Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    4.811
    Допаѓања:
    15.072
    Чисти со хидроген и исуши убаво. На педијатар ни рекоа и малце алкохол , да исушам и после бивацин прашок.

На nancyyy му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Belladona123

Belladona123 Активен член

Се зачлени на:
    26 август 2023
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    8
    Здраво, за неколку дена бебе ќе полни 3 месеци. синоќа во 9 пиеше 120мл ад, во текот на ноќта се будеше двапати и испи едвај 50мл. Не цица веќе некое време,само со формула. Денес одбива да пие , денски едвај дремнува по 15 мин, навечер заспива во 17 и 30, 18ч. Не знам што да правам, ме загрижува оти толку време е гладен.

На DinaP и sani99 им се допаѓа ова.
  3. sani99

sani99 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2012
    Пораки:
    2.257
    Допаѓања:
    1.293
    Како да ја навикнам ќерка ми на меше да седи , одма плаче до зајдување ... а и не ја врти баш убаво на лева страна
    Вака на грб нема никаков проблем да ја врти на 2те страни
    А на меше и во раце неможе..

4. marrisa

marrisa Истакнат член

Се зачлени на:
    4 мај 2024
    Пораки:
    407
    Допаѓања:
    432
    Моево буквално цело време ја држи главата на десна страна и цуца раче. Живците ги искинав. И плаче исто така по 2-3 минути. Со ништо не можам да го анимирам... фокусот му е стриктно на цуцање раче... Се мислев на ортопед пак да одиме.

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. sani99

sani99 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2012
    Пораки:
    2.257
    Допаѓања:
    1.293
    Исто,исто

На marrisa му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Bella Nella

Bella Nella Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2024
    Пораки:
    210
    Допаѓања:
    265
    Цуцање раче омилена активност исто, дури проблем ми прави тоа затоа што кога заспива со цуцла пак пробува рачето да го стави во уста и си бутка цуцлата (facepalm)

@sani99 за меше мене ми помогна рачињата да и ги држам под муце такак стокмени во раменцата, да не и шетаат лево десно, малку по малку се навикна, и водена подлога зедов, и таа страна што требаше да ја вежба ја вежбав така што топчиња тркалав на таа страна и ги гледаше.

На WhiteCat33, marrisa и sani99 им се допаѓа ова.
  7. Speechless

Speechless Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2010
    Пораки:
    4.300
    Допаѓања:
    5.883
    Женски, на бебуш треба да му го сецнат резето под јазичето. Има 4 ипол месеци
    Каде ми препорачувате да го однесам? Систина? Кај кој доктор?
    И тие што имаат искуство со ова плс споделете како сте поминале, ептен ми е страв

8. снежана2023

снежана2023 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    1.216
    Допаѓања:
    997
    Мајки незнам дали е за тука прашањето ама незнам каде да го поставам. Од кога може бебето да се става во кенгур со лицето нанапред?

На intj_girl му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.122
    Допаѓања:
    12.783
    Кога ќе може стабилно самостојно да ја држи главата исправена.

На снежана2023 и Bella.alleB им се допаѓа ова.
  10. Bella Nella

Bella Nella Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2024
    Пораки:
    210
    Допаѓања:
    265
    Јас пробав со кенгур од 0 месеци што е, моето е три месеци и ја држи главата убаво, пробав на напред но главата не и се гледа а крупно бебе е, за да може да гледа и требаат барем уште 5-6 цм, а на сликата од кутијата за од три месеци има бебе завртено нанапред.

Последна измена: 16 септември 2024
    На снежана2023 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Marsi*

Marsi* Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јуни 2023
    Пораки:
    800
    Допаѓања:
    1.049
    Мајки бебе од сабајле до сега како пие млеко дали формула или мое молзено уште недопиено и се осеќа како да му зоврие мешето и ќе се искака, не многу количински ама како пролив ќе пушти, 6 дена сме.
    Едно 6-7 пати така се искака.
    Првото слично правеше и на крај испадна алергично на кравји протеини додека не пројави крв во каката.
    Има ли шанси и сега исто да биде?
    Во болница ми спомнаа дека може да биде алергично ако некој од нас е или бидејќи син ми така беше.

12. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.122
    Допаѓања:
    12.783
    Кај новородени, рефлексот за какање се активира заедно со јадењето, повеќето какаат одма после или за време на јадење.
    Ама точно е дека ако во фамилија има алергија, ризикот и бебето да има е значително зголемен во споредба со просечното. Исфрли кравјо млеко од твојата исхрана и ќе видиш дали ќе има разлика кога е на мајчино во споредба со формулата (ако е со кравји протеини).

На intj_girl му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Bubamaricka

Bubamaricka Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    1.202
    Допаѓања:
    2.232
    Како ги облекувате периодов за надвор? За вколичка за шетање? Дали со оние како овчичка скафандерчиња или со друго нешто потенко или подебело!?

На WhiteCat33 и sani99 им се допаѓа ова.
  14. sani99

sani99 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2012
    Пораки:
    2.257
    Допаѓања:
    1.293
    Јас сакам како овчичка ама неможам да најдам а убаво залади ептен...

На Bubamaricka му/ѝ се допаѓа ова.
  15. gwenst

gwenst Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2015
    Пораки:
    322
    Допаѓања:
    352
    Мајки, бебето ми повраќа поголем дел од денот. Го чекам за да подригне секогаш, но ништо не бива. Се успива и повраќа. На комбинирана исхрана сме. И прво ми е и немам многу искуство. За 3 дена сме на прва контрола. Во меѓувреме сакав тука да се обратам..

На WhiteCat33 и sani99 им се допаѓа ова.
  16. Bubamaricka

Bubamaricka Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    1.202
    Допаѓања:
    2.232
    Залади да, и затоа сум во дилема како... Убаво е сонцево да се искористи за шетање. Дома е по боди по куси или на прерамки и целосни шпихозни. За надвор само со ќебенце мислам не е доволно. Имам плик ќебенце ама па тоа е ептен дебело.

@gwenst нормално е да повраќа, вишокот млеко го повраќа. Двете деца ми повраќаа нон стоп, ќе се среди со тек на време. Е сега ако повраќа во млазови, или се сомневаш на алергии недај боже тогаш ќе прашате педијатар.

На gwenst и sani99 им се допаѓа ова.
  17. WhiteCat33

WhiteCat33 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 август 2020
    Пораки:
    820
    Допаѓања:
    1.492
    Истото сакав да прашам, и дали ставате капче за на вечер? Синоќа на пример бевме излезени 13 степени беше покрај езеро..со две дебели ќебенца беше облечен, (од кои едното плетено меко) и плус тренерчиња, блуза дебела и боди на долги, ама капче не му ставив, цело време се мислев дали му е ладно? Во транспортерот беше цело време

На marrisa и sani99 им се допаѓа ова.
  18. sani99

sani99 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2012
    Пораки:
    2.257
    Допаѓања:
    1.293
    Ние бевме само со тенко ќебе , и шпикозни со боди на прерамки.. некако нема логика бидејќи само лежат, ќе треба да барам..

На marrisa, Bubamaricka и WhiteCat33 им се допаѓа ова.
  19. снежана2023

снежана2023 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    1.216
    Допаѓања:
    997
    Јас би му ставила капче

На WhiteCat33 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. marrisa

marrisa Истакнат член

Се зачлени на:
    4 мај 2024
    Пораки:
    407
    Допаѓања:
    432
    И мене ме интересира преку ден како ги облекувате малите за шетање надвор низ Скопје. Уште не сме излезени од кога фативме корона од што ми е страв кревко да не му е здравјето, а јас да не не го облечам доволно.
    Дома е само по шпикозни без ништо одоздола. Вчера дури и ми се испоти малце по кратки го облеков. Ама станов е топол дека на југ гледа.
    Ама за надвор ми е мистерија како да го облечам :(

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.