Чисти со хидроген и исуши убаво. На педијатар ни рекоа и малце алкохол , да исушам и после бивацин прашок.
Здраво, за неколку дена бебе ќе полни 3 месеци. синоќа во 9 пиеше 120мл ад, во текот на ноќта се будеше двапати и испи едвај 50мл. Не цица веќе некое време,само со формула. Денес одбива да пие , денски едвај дремнува по 15 мин, навечер заспива во 17 и 30, 18ч. Не знам што да правам, ме загрижува оти толку време е гладен.
Како да ја навикнам ќерка ми на меше да седи , одма плаче до зајдување ... а и не ја врти баш убаво на лева страна Вака на грб нема никаков проблем да ја врти на 2те страни А на меше и во раце неможе..
Моево буквално цело време ја држи главата на десна страна и цуца раче. Живците ги искинав. И плаче исто така по 2-3 минути. Со ништо не можам да го анимирам... фокусот му е стриктно на цуцање раче... Се мислев на ортопед пак да одиме.
Цуцање раче омилена активност исто, дури проблем ми прави тоа затоа што кога заспива со цуцла пак пробува рачето да го стави во уста и си бутка цуцлата @sani99 за меше мене ми помогна рачињата да и ги држам под муце такак стокмени во раменцата, да не и шетаат лево десно, малку по малку се навикна, и водена подлога зедов, и таа страна што требаше да ја вежба ја вежбав така што топчиња тркалав на таа страна и ги гледаше.
Женски, на бебуш треба да му го сецнат резето под јазичето. Има 4 ипол месеци Каде ми препорачувате да го однесам? Систина? Кај кој доктор? И тие што имаат искуство со ова плс споделете како сте поминале, ептен ми е страв
Мајки незнам дали е за тука прашањето ама незнам каде да го поставам. Од кога може бебето да се става во кенгур со лицето нанапред?
Јас пробав со кенгур од 0 месеци што е, моето е три месеци и ја држи главата убаво, пробав на напред но главата не и се гледа а крупно бебе е, за да може да гледа и требаат барем уште 5-6 цм, а на сликата од кутијата за од три месеци има бебе завртено нанапред.
Мајки бебе од сабајле до сега како пие млеко дали формула или мое молзено уште недопиено и се осеќа како да му зоврие мешето и ќе се искака, не многу количински ама како пролив ќе пушти, 6 дена сме. Едно 6-7 пати така се искака. Првото слично правеше и на крај испадна алергично на кравји протеини додека не пројави крв во каката. Има ли шанси и сега исто да биде? Во болница ми спомнаа дека може да биде алергично ако некој од нас е или бидејќи син ми така беше.
Кај новородени, рефлексот за какање се активира заедно со јадењето, повеќето какаат одма после или за време на јадење. Ама точно е дека ако во фамилија има алергија, ризикот и бебето да има е значително зголемен во споредба со просечното. Исфрли кравјо млеко од твојата исхрана и ќе видиш дали ќе има разлика кога е на мајчино во споредба со формулата (ако е со кравји протеини).
Како ги облекувате периодов за надвор? За вколичка за шетање? Дали со оние како овчичка скафандерчиња или со друго нешто потенко или подебело!?
Мајки, бебето ми повраќа поголем дел од денот. Го чекам за да подригне секогаш, но ништо не бива. Се успива и повраќа. На комбинирана исхрана сме. И прво ми е и немам многу искуство. За 3 дена сме на прва контрола. Во меѓувреме сакав тука да се обратам..
Залади да, и затоа сум во дилема како... Убаво е сонцево да се искористи за шетање. Дома е по боди по куси или на прерамки и целосни шпихозни. За надвор само со ќебенце мислам не е доволно. Имам плик ќебенце ама па тоа е ептен дебело. @gwenst нормално е да повраќа, вишокот млеко го повраќа. Двете деца ми повраќаа нон стоп, ќе се среди со тек на време. Е сега ако повраќа во млазови, или се сомневаш на алергии недај боже тогаш ќе прашате педијатар.
Истото сакав да прашам, и дали ставате капче за на вечер? Синоќа на пример бевме излезени 13 степени беше покрај езеро..со две дебели ќебенца беше облечен, (од кои едното плетено меко) и плус тренерчиња, блуза дебела и боди на долги, ама капче не му ставив, цело време се мислев дали му е ладно? Во транспортерот беше цело време
Ние бевме само со тенко ќебе , и шпикозни со боди на прерамки.. некако нема логика бидејќи само лежат, ќе треба да барам..
И мене ме интересира преку ден како ги облекувате малите за шетање надвор низ Скопје. Уште не сме излезени од кога фативме корона од што ми е страв кревко да не му е здравјето, а јас да не не го облечам доволно. Дома е само по шпикозни без ништо одоздола. Вчера дури и ми се испоти малце по кратки го облеков. Ама станов е топол дека на југ гледа. Ама за надвор ми е мистерија како да го облечам