Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. warrior

warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    375
    Допаѓања:
    380
    Прво почнува да кенка и мрда пробувам цуцла да му ставам ја фрла и отвара очи, веќе тука давам цице. Пробувам и да го тапкам и шушкам ама џабе. Инаку заедно спиеме на спална можеби и од мене се буди. На креветче кога спие се лепи до спалната и така се буди. А не можам да го слушам како мрда цела вечер у креветчето хаха

2. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.086
    Допаѓања:
    75.895
    На колку време да вадам мрсулчиња кај бебе старо месец и 20 дена... Од завчера почна да хрчка носе, вчера повеќе затната но ништо не успевавме да извлечеме, а плус киваше. Од сабајле е скроз затната, 2 тона мрсули и извлекувам... :( и ми подкашлува по малку. Порачав сеа синомарин за бебиња, но колку често смеам со аспираторчето да влечам?

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    3.914
    Допаѓања:
    7.222
    Мојов е 3 месеци, ми крчи со нос и има мрсули веќе пола месец, исто како мене. Ја прашав докторката ми рече слободно вади неколку пати дневно. Јас со носко за на правосмукалка му вадам, а пред тоа капнувам изотоничен Синомарин.
    Твојава е помала малку, јас би вадела, поарно со аспираторче него не дај боже да и се симне надоле секретот.

На sani99 и mariz им се допаѓа ова.
  4. Baby-bubu

Baby-bubu Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2014
    Пораки:
    1.620
    Допаѓања:
    13.308
    Слободно со носко вадете мрсулчиња по неколку пати на ден. Ќе и олесни и нема да се симне на плуќа. И кромидче во нејзина близина оставете уште толку ќе се отпушти носот.

На mariz и sani99 им се допаѓа ова.
  5. sani99

sani99 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2012
    Пораки:
    2.257
    Допаѓања:
    1.293
    Како вадиш со Носко, ми е страв да не ја исплашам сепак јако е тоа... со првото вадам секогаш кога има.. капки или спреј Синомарин даваш?

6. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.086
    Допаѓања:
    75.895
    Јас вакви порачав... докторка другарка ми рече да е 2.3% хипертон раствор. Знам бебиња брзо спуштаат па паника ме фаќа.. Моето е обично на уста со цефка влечам, ама убаво вади.. Screenshot_20240920_080111_Samsung Internet.jpg

На Tea SK му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    3.914
    Допаѓања:
    7.222
    Не е јако ноското, така е направено, да се намали моќта на правосмукалката. Монодози синомарин.
    Ова @mariz што го постираше истово

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  8. HeLenna

HeLenna Популарен член

Се зачлени на:
    5 март 2017
    Пораки:
    891
    Допаѓања:
    1.175
    Јас со истото прашање, со тоа што моето е 2 и пол месеци.
    Вчера преку ден дали заспа 3 пати по 20 минути и еднаш 1 час. Последно јадеше во 10 и пол и заспа. Очекував са стане накај 2 и пол-3 ама ништо. Малку промарда во ноќта еднаш во 3, сакав да му дадам ама додека станав заспа одма и тек во 6 и пол стана со плачење. 8 саати спиеше без да јаде и сега имам грижа на совест дали ноќта требаше да му дадам во спиење.

9. marrisa

marrisa Истакнат член

Се зачлени на:
    4 мај 2024
    Пораки:
    407
    Допаѓања:
    432
    По колку ставаш од овие во носе? И јас ги имам ама нз колкава количина да ставам во една ноздра :(

10. Aschenputtel

Aschenputtel Популарен член

Се зачлени на:
    6 јуни 2012
    Пораки:
    1.307
    Допаѓања:
    7.886
    Јас не го будам. Вчера заспа во 8 и пол, до 2 не се разбуди. Кога стана, му дадов 120мл и пак си продолжи до 6.
    И педијатар ми има кажано да не го будам. Ретко се случува ова, инаку станува на 2 и пол-3 саата ноќе.

11. La-loca

La-loca Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    822
    Допаѓања:
    5.211
    Го будиш со цуцлата и јас иста бев. И мојата исто правеше како што пиша, после сето ова и излезе запче. Сега помирна е па можам да ја презаспијам без цице. Да не ве чека и вас истово

12. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    3.914
    Допаѓања:
    7.222
    Мојов на 4 саати ама не се буди, ќе закенка, ќе испие млекото и продолжува.
    Е синоќа јадеше во 9 ипол, промрда во 4 тогаш му дадов и си спиеше стандард до 7 ипол.
    Колку највеќе може да е без млеко ако не се буди? И јас исто како @HeLenna имам грижа на совест ако не му дадам. Првата ми беше на цицање, на секој саат цицаше, сега некако шубе ми е на 3 месеци по 6,8 саати нејаден.

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. HeLenna

HeLenna Популарен член

Се зачлени на:
    5 март 2017
    Пораки:
    891
    Допаѓања:
    1.175
    Исто, исто. Обично се буди ама еве има и вакви денови кога нема да се разбуди, а претходно цел ден не спиел, ако го разбудам јас може и до сабајле да не заспие и да се разгњави. Не знам што е паметно, кого и да прашам ми викаат не го буди, биди среќна што спие.

14. HeLenna

HeLenna Популарен член

Се зачлени на:
    5 март 2017
    Пораки:
    891
    Допаѓања:
    1.175
    Абе не ми е мене проблем да му дадам заспан додека е, проблемот е што тоа е невозможно, обавезно се буди и после не презаспива. Обично накај 4 му давам ама после тоа се буди и до 7 не презаспива. Е ноќеска не му дадов и тек во 7 заплака за јадење. Мн сати се тоа, 8 сати без млеко. Еве сеа си туфкам зошто не му дадов во 4.

15. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.086
    Допаѓања:
    75.895
    Само што ми стигнаа од Зегин (онлајн порачав). Во упатство пишува по неколку капки во ноздра, но доколку е погуст секретот дека безбедно е и повеќе да ставиш. Да стане па ќе се бориме... После ќе одиме и до лекар да ја слушнат дека малку и ми подкашлува...
    17268275247215825214422230633388.jpg 17268275611413369818435508256472.jpg

На marrisa му/ѝ се допаѓа ова.
  16. ANITA.sk123

ANITA.sk123 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 март 2020
    Пораки:
    134
    Допаѓања:
    32
    Мајки ве молам што може да е, бебе не дака никако да пие млеко од шише ниту вода ништо 5 месеци сме. Предлог што да правиме дали може да е до шишето?

17. tinkerbell22

tinkerbell22 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 август 2024
    Пораки:
    600
    Допаѓања:
    3.230
    Moјата ќерка беше иста, никако не фати шише.Вода и давав со лажичка па со цевка...

18. Besbes24

Besbes24 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2022
    Пораки:
    1.710
    Допаѓања:
    1.512
    Isto otvoriv da procitam za ova tema vcera mu dadov vo 1 si pobara 180 i kaj 6 rekov aj pak mn saati se i ispovrati se lom. Mislam kaj sin mi nema da davam poveke 2 pati noke ili povraka ili se budi od mlekoto. Ne znam sto e problemot dali nie mladi neiskusni pa ne znajme red da fatime.

19. Oxsana

Oxsana Истакнат член

Се зачлени на:
    24 септември 2018
    Пораки:
    292
    Допаѓања:
    389
    Ние мислам дека сме во 4ти скок па ќе чекам да помине и ќе пробуваме некој ред да ставиме, можеби таа сама ќе си стави некој ред. Вака не бива и никој не ми верува само знаат да кажат така си го научила.
    Знам дека ми е касно, ама ако ми веруваш уште во 21 почнам да ја нишкам рацете ми паѓаат не заспива и готово. И во иста соба го успивам исто светло, песнички исти и пејам гледам како некоја рутина да е но не бива. Не излегуваме навечер тој период. Се дешава да заспие околи 20:30 но поспие некој минут се буди и не заспива потоа.

На Bella.alleB и sani99 им се допаѓа ова.
  20. marrisa

marrisa Истакнат член

Се зачлени на:
    4 мај 2024
    Пораки:
    407
    Допаѓања:
    432
    Може не е прашањето за тука, ама со што ги отстранувате флеките од ланолинот на медела од облека? Првиот месец ги мачкав градите и исфлекав доста облека. Пробав со тоа со тоа за флеки фрош за бебиња (иако е за мене :D) ама ми останаа флеките па сега сакам да пробам да ги преперам пак.