@mami blue i jas pijam takvi, dobri se za koski i muskuli, pocnav da gi pijam na svoja raka bidejki imav bolki vo koskite i dosega ne sum imala problem. Plus pijam i multivitamini.
ve citam skoro site so crtanite od dva meseci i se cudam, znaci jas sum edinstvena sto ne go stavam sin mi pred tv,imame 8 ipol meseci i tv e strogo zabraneta,imame drugi aktivnosti,vezbanje,setanje,igranje,slusame muzika,peeme,vo bazent se slapame itn mislam deka bebinjata se premn mali za da na 2 meseci sedat pred tv ama sekoj za sebe.
Da ima ogranicuvanje sum za,necini za nas ne pak za malive,ama da saka da sedi bar 15tina min bi bila zadovolna bi mi bilo golema odmena,vaka nemozam apsolutno nisto da potfatam po doma, zabi nemozam da izmijam dur ne dojde maz mi,ke zaspie pola saat i gledam da jadam i edno kafe da ispijam i toa e..
Jas sum protiv gledanje tv i koga ke ima 2-3 god.normalno se vo granici na normala a ne da sedne i cel den da zjapa.od sabajle ja sednuvam u relaksator i pustam muzika, taa si e mirna za toa vreme gledam da potsredam niz kukja, da sredam drugovo dete dorucek i posle i se prispiva..sega e vo faza na pokazuvanje sila i saka da se prevrtuva na stomak pa relaksatorov ne mi e bas bezbeden osven da pocnam da ja vrzuvam Nieden roditel ne saka deteto da mu zjapa tv cel den no nekogas samata situacija ni nalaga da mora taka da bide.sigurno ne sum so nozete u vis i uzivam a taa e pred tv
И јас сум за ограничувања од типот не многу блиску, не цело време, не секакви глупости да се гледаат, не навечер, ама не сум за целосна забрана. Доколку е убаво контролирано, гледањето тв може да биде супер промена за нив, и супер одмена за нас. Верувам дека не му правам лошо на син ми што му дозволувам тук таму по 15 минути да погледа цртани, додека направам млеко, подраскренам нешто и сл. Ако гледаме така, тогаш кога ќе потпораснат треба да им забраниме целосно мобилни и компјутери. Колку и да не ни се допаѓа нас, такво време дојде, ера на компјутери е. Затоа комбинација од тоа и физичка активност би било идеално. Сепак да не ги двоиме од светот
Abe i jas sum ogranicena i edvaj cekam da pocne povekje da razbira pa da go zanimavam jas i sega se utepuvam od zborenje, ama seuste ne e tolku interesen... Go setkam cesto, pa duri i vo dvor, niz dnevna, pesni peam, tropam so tropalki... Ama gledam deka i gi saka crtanite od baby tv pa cat pat zasto da ne gleda kako mu mrdkaat sarenki boi sigurno nema vo bazen sega da go banjam, nemam sto druga aktivnost da pravam so tolkacko bebe...
Koga sme na tema tv i crtani ,i jas sum mnoogu protiv gledanje vo televiozorot, no sum probala ,pustiv i gledam glesa i toa odaleku i nekolku min.nalmonogu 4-5 min, ja setam ke ja zastanam da glda i prodolzuvame so prosetka na stanot Vo vrska so rabota niz doma, sabajle rano raskrevam, dodeka mm e so nea, toj odi na rab i jas sum cel den ao nea i koga spie do nea sum, ke stavam rucek i si citkam, pak stom dojde mm,jas si cistam toj so nea na prosetka,pa im se priklucuvam i jas
На бебињата од два месеци им се интересни звуците од цртаните филнови бидејќи тие се приспособени и наменети за мали деца Иначе на два месеци бебињата прогледуваат, така да неможе да се рече дека гледа цртан филм, туку се труди да ја осознава околината. Бебе од 2-3 месеци нема со што да го занимаваш, освен со зборење, пеење и да искористиш некоја минута додека ,,гледа,, цртан филм. Незнам зошто гледањето ТВ да се забрани ?? Се што е умерено е ОК:
Majki so maski bebinja vcera bev na gosti kaj edna majka sto ima detence malo i ja prasuvav za kurenceto i vika daj da go vidam i go soblekov probuvam da go otvoram i mi vika auuuu epten zapecateno, maka kje imate... :/ a i svekrva mi mi rekla deka ne se sekjava deka tolku mu bilo zatvoreno kurenceto na mm koga bil bebe, kako e kaj vas i sto im pravite? Mi kazaa D3 maslenite kapki i sekoj den da go otvaram... i vcera izgleda mm malku povekje potegna i malku krvce imase
Треба постепено да го ,отвараш,, ти најубаво за време на капење, ама мајка неможе да ја оптегне кожичката и да му го отвори како што треба. Барем јас еве неможев, неможам да слушам како плаче, сепак болно е Го однесов кај хирург, го сецна набрзина, малото писна моментално и потплачуваше само кога мочка , и тоа траеше многу кратко, се на се 2 дена...после раат...ама после тоа секој ден отварање за да не зарасне.
Мене уште од болница кога излегував ми рекоа да му го отварам по малку и релативно брзо му се отвори цело и ден денес на секое бањање го отвараме и го чистиме.До сега сме немале никаков проблем.
A za crtanite bebus obozava da gleda i mn e miren kiga gleda, si se smeska. Sto da pravime nie majkite koi sme sami doma a bebinjata ne ni spijat preku den? Znae da zadreme 15min ama za 15min bas nisto nemozam da napravam. Pa taka dodeka gleda crtani pustam masina, cistam nesto, za jadenje kje napravam sekako ne go ostavam 24/7 pred tv abe i jas sekoj den go otvaram ama zal mi e i baska ne sum ni znaela deka treba malku povekje da potegnam, jas go otvaram nezno od pocetok i go plaknam so vodicka ama voopsto nisto ne zirka, epten e zalepen, pa neznam dali e taka normalno. Kako i da e na detska hirurgija sme na 14ti za nespusten testis da go snimat kade e i taman i kurenceto kje mu go vidat. @referentka bas taka tesko za majka, maz mi vcera otvara jas piskam nemoooj neee, greota
Mene dvata pedijatri mi rekia samo nezno da se otvora, kolku sto samo ide, da ne napravime belja. Na sekoj pregled im vikam da go proverat, zasega nemalo zabeleski.
Ima podobruvanje. Porano koga ke kleknev edvaj stanuvav imav mnogu bolki vo kolenata deteto edvaj go krevav. Sega e mnogu podobro. @mariz na sekoe banjanje go otvorame po malku ama seuste e slabo otvoreno. Mene nikoj ne mi ni kaza da go otvarame, jas od drugi vaka sto znam, nitu pak pedijatarot nekogas poglednal dali e ok. Na nareden pregled ke prasam.
Кај некои деца потешко оди отварањето, иако околу ова прашање се поделени ставови. Некој не препорачува воопшто да се чепка ништо дека самото ќе се отвори до некоја година, дека е природно така запечатено токму поради хигиенските причини. Мислам на Запад воопшто не го подотвараат како кај нас тука и тоа само доктори стара школа. Ама јас лично не знам ни сега што е подобро, да се отвара или не. Нејсе, кога го родив син ми исто добив инструкција за да му го отварам по малку при секое бањање. Секој ден го правевме тоа, меѓутоа некаде на возраст од 8-9 месеци приметив како бело топче внатре. Го однесов на педијатар, таа ми кажаа дека воопшто не е отворено и дека не сме знаеле како, и не прати на уролог. Таму му го подотворија насила, имаше крв и гној, детето плачеше, го болеше еден ден-два и ни кажаа и пак да продолжиме со отварањето при секое бањање. Се уште го правиме тоа, сега вероватно повеќе ради чистењето. Туку, мајки на женски деца, кажете ми како ја оддржувате хигиената кај девојчиња. Мислам ми кажаа ништо да не чепкам внатре, да не и ги ширам вагиналните уснички да ги чистам, ништо, само околу. Така ли треба? Јас сепак да проверам и другите како правите.
Jas ja brisam okolu,ne otvoram,osven gore,kaj spojot se sobira belo od pomadata i od kakata,pa tuka nezno brisam.
Јас малце подотворам ама само за да избришам од кремата... Со тапкање бришам.. Речиси ич не чепкам...
Majki i ova me interesira mlada sum so da pravam, neznam.. do koga treba da se pazi da ne se vleze voda vo usinjata na bebeto? Dodeka go banjam mnoguuu go pazam... i koja e pricinata da ne vleguva voda vo usinjata? Da ne nastine mi kaza svekrva mi.. taka li?