Во однос на цртаните... Не сум против да погледа детето, како што не стерилизирам работи и не мијам тропки само што ќе паднат на земја (по дома). За многу работи решив да сум полабава и дека не бива детето да е во стаклено ѕвоно. Се што е рестрикција може обратно да делува. Ама и се што е дозволено да не помине некоја граница - умерено. Колку побрзо се опуштиме како родители и да сфатиме дека не можеме децата да ги "заштитиме" од се, толку подобро за нас. За цртаните, не се секирам. Зрачењето е многу поголемо од старите телевизори за разлика од новиве технологии, башка ако е за очите тука мислам генетиката игра поголема улога од било кој друг фактор - јас сум гледала телевизија, не носам наочари, татко ми телевизор немал ко дете а од дете е со диоптер. Гледањето телевизија е сабајле, кога се префрламе во дневна и кога правам доручек за неа и за мене. Дури и да сакам да трае два саати за да сум раат, бебе губи интерес после 20-30 минути. Доволно за да направам доручек, да се средам јас, да пуштам некоја машина и да средам во кујна. А секако, остатокот на денот, што е голем дел уствари, имаме интерактивна социјализација и надеж дека бебе ќе заспие подолго од 15 мин. Денот најчесто поминува во надевање!
Лелееее за ова... Ние уште од бебе ја шлапнавме со уши под вода... И мајка ми еднаш гледа како ја бањаме и вика - аиии! Ушите не под вода! Демек не чинело за инфекции (нема врска настинка)... И и викам ние веќе неколку пати така ја бањаме... Ја прашувам толку ли е штетно, затоа што ако не ја ставаме сосе уши во вода не може да шлапка убаво и да се радува? Ми рече слободно да тераме така штом е се во ред. Така што, јас од бебе и ги ставам ушите под вода и досега се е ок. П.С. Мајка ми е оториноларинголог.
Ne go potopuvam za usite da mu se pod voda, no ne pazam specijalno da ne se namokrat ili nekoja kapka da ne vleze. Nikoj ne mi ni kazal nisto vo vrska so toa - duri ni koga mi pokazuvaa vo bolnica kako da go banjam.
Денес бевме на педијатар на редовна контрола. Синко супер си напредува. Јас се испожалив дека деновиве почна да забушава со цицање, односно цица по пет минути и така едно сто пати во денот. И доктрката ми вика од жешкото му е, сите мајки се жалат. Пробај вика во затемнета поладна просторија, расоблечиг го и ти мајка разлади се, разлади ги градите . Не во контекст ко што пиша некој погоре демек млекото се ладело НЕ, туку да не си зовриена и да не зрачиш топлина, да си освежена. Па пробуваме нешто попладнево
Жени, дал е нормално дете од 3 месеци што е на Ад млеко да поднамали со пиење во оваа жешко време. Не сака да јаде на 2-3 часа како што јадеше пред тоа. Ај хелп. За внук ми прашувам.
@mariz ние воопшто не пазиме на ушите. Во коритото што го бањаме под глава му ставам мека крпа здиплена неколку пати за да му е главата малку повисочко, ама како што се полни коритото водата секако му стасува до ушите. До сега не сме имале проблем. На youtube гледав како се бањаат бебенца, тие скоро целосно им ги потопуваат ушињата во вода, баш погледни. Ние мака мачиме со осипот, кај ушенцата дури како лиши, красти му се направија, го чешаат, се трие. Сега земав крема Пантексол па ќе видиме дали ќе помогне.
@Tanjusce a i za site mamicki,da ve potsetam.Nekoja mamicka niz temava preporacuvase eden Melem hrvatski.Epten dobra rabota.Za sparenko,crvenilo,bilo sto. Jas go pobarav vo aptekata kaj so pazaram,ne drugarka sestrai ja drzi,mi poraca za proba uzorcinja,posto bea bajagi uste gi koristam ako nesto se pojavi,vo kombinacija so kamilica caj. Ako vi ispadne nesto taka nesakano,vi go preporacuvam.Epten efikasna rabota. Dali deteto plus toj period primase vakcina. Toj baska e preoden period od razvojot,baska od toplovo,i moeto namali so jadenje.Dodusa skoro isto jadese samo so mnooogu molenje.Jas mislam deka ne e syrasno ako kakata e dobra i bebus vesel.. Neka nastojuva da go hrani raskomotenko i vo normalna teperatura,da ne recam ladnicka.
Od apteka ima i hrvatski i beogratski sto pisuva ama i dvata se ubavi, melemot pomaga mnogu... Inaku mm ja ima odlepeno nalepnicata i samo sivo kutivce imam Eve od net slika koj go imam momentalno, ima i mali i golemi kutifcinja...
Мајки што доите, пиете ли кафе и кога почнавте? Јас се уште не пијам ама главава ми пука, ми се пие едно турско кафенце... Малечка ми има месец и пол.
Јас од третиот месец почнав со кафе.Ама претерував искрено со тоа,ептен пазев на се. Напиј се од едно нема да биде ништо.Не претерувај со повеке ради кофеинот кој може вознемериност кај бебето да покаже
Не дека сум некој голем пијач на кафе, една половина/третина од шолот на ден, ама кока кола си пијам..па поради вредноста на кофеин горе доле исто е. Мене ми рекоа веднаш после доење е најдобро за до наредно доење да нема ефект. Инаку бебуш синоќа спиеше од 22.00 до 04 па доење и наредно дури 08. Ни се стабилизираа засега гасовите, столицата...само лицето ептен и се нафрла. Ни рекоа нормално е, детето ,односно телото се чисти. Има црвенила на лицето и како акни(на почеток беа дури и бели, сега само како точкички останаа).
Pijam kafe od prv den.edno do dve max ama po pola fildjan.gledam da pijam od koga ke ja nadojam .gazirano se uste ne pijam I nie eve nekolku dena ko poslabo da mi cica, i ok si e ne pokazuva glad.dal od zeskovo e neznam mada pedijatarot mi rece nemalo vrska deka e leto pa da se namali apetitot
Maloto mi imase samo edna.Ne ja tretirav so nisto,sama iscezna. Dani kolku napravivte veke? Super stom pocnala mala da i olesnuva na mama.
Po edno kafe na den piev I za vreme na bremenost, I otkako se porodiv. Otkako napolni 5 meseci koga ke mi se pripie popladne pijam I vtoro, ama retko. Ako ti se pie edno kafe, slobodno napi si se
Ох да беше една само, лом е . Мачкам една крема ама таман ќе и се смири барем црвенило, при цицање дали од што прета и се поти пак исто. Месец правиме за некој ден
Се напив едно и ко да ме врати меѓу живите Избегнувам нес кафе бидејќи приметив на почетокот дека имаше повеќе грчеви од млеко. Па сега можеби си умислував ама ете се уште не внесувам млеко. Други млечни производи да. Сега и тоа ќе треба лека полека да воведувам нели, и плус ефен куп работи кои не јадам. Пример од зеленчук свеж сезонски скоро ништо не јадам. Кога би требало да почнам од се да јадам, после трет месец најдобро? @danichap јас не би ги третирала со ништо. Ако се чисти, а се чисти, остави само ќе помине. Не и треба нишго, ама ти пак знаеш. Знам дека ти боде очи сигурно, ама ќе видиш до месец и пол ќе биде подобро. Син ми имаше толку тие ситни бубуљички, ко тинејџерче хехе, со ништо не ги мачкав, поминаа некаде до втодиот месец и потоаа и сега кожата му е чиста, прекрасна. Ќерето како помалку да имаше од него, ама она има неколку тие ситни бубуљички, ама се како масно ткиво што ги викаме ние, и мене многу ми сметаат. Ја прашав педијатар и таа ми кажаа дека се слични на масно ткиво ама не се тие и дека ќе се исчистат. И еве гледам една ситна и снемала, уште четири има е тие мене ми бодат во очите
Не би можела да кажам кога да почнеш да јадеш се, бидејќи јас од старт се јадев (освен газирани сокови кои и онака ги избегнувам, и грав што не јадам воопшто). Мислам дека џабе си кратиш од витамините и останатите корисни состојки од свежиот зеленчук, посебно сега кога му е сезона и му е потребен на организмот...
Исто би ти одговорила како дарси. Јади си се, реално во млекото скоро ништо не оди. А за кравјото млеко си во право, од него ко да читав дека одат некои состојки но и тоа не мора да значи дека ќе предизвика некој дисбаланс кај бебчето. Јади си и опушти си ја душата. Ако ти е шубе, каснувај прво по малце, па види како ќе реагира бебе.