И јас се прашував истото преска. И кај мене бара наплата. Не фала. Инаку до 40ка тт има едното бебе цел ден се молиме за млекце малку каша каснаа онака се кенкави и малку напорни дека ае две . У вторник имаме термин се надевам дека до тогаш ќе помине се.
Мајки како да заспие порано се преморивме со маж ми го думкаме да заспие веќе саат ипол он не заспива. Пред 12 ипол не заспива незнам веќе што да направам.
За родителите што имаат деца со плагиоцефалија: Како ги шишате вашите деца? Дали има терапија во Мк(шлем носење) ?
Шлемче се носи од 4 до 6месеца мене така ми кажа педијатарот ако не се среди малку главче до 4месеца тогаш одма даваат да се носи за до 6месеца да се среди. Незнам колку месеца имате и како ви е плагиоцефалијата, нас ни е рамно главчето странично од двете страни па на 2месеца но ми рече секако се гледаме секој месец за контрола ќе видиме колку и како ќе биде до 4 месеца ако не ќе носите некој период дома шлемче. Кога бевме на 3месеца на контрола го прашав ми рече подобрено е нареден месец ќе видиме пак па ќе ви кажам што како. Ако сакаш пиши ми лп
Колку е големо бебето? Следете му ги прозорците на будност. Мојот е буден околу 1ипол до 2 часа. И со последната дремка знам кога ке е нареден термин за спиење. 1 час пред тоа се облекуваме, се галиме, пиеме млеко, ждригаме, за да дремката ја дочекаме во креветче. Само го нушкам кратко во креветчето и заспива. Изгуглај ги прозорците на будност и види колку часа е буден. Може ке треба и дневната дремка и будењето наутро да го промениш.
Значи хорор ми е веќе 4ти скок , по раѓање е 17+3 а по термин 18+1 недела. Никако не се смирува ни кај мене ( не сака баш многу кај мене ) , ни играчките не ги фаќа убаво ( не ја интересираат мн, ни на меше нема шанса да седи ) само во раце да е , цуцла е цело време ( тоа ја смирува, и кога доаѓаат моите, тета тетин и мм се смее , се радува а со мене не баш слабо а по цел ден сум со неа Со синко немав ваков проблем, се смируваше кај мене итн ама сега со ќерката... незнам кај ми е крајот
Од сабајле кога ти станува? Оставај го цело време преку ден на меше, мафтај му со тропчиња, ќе прета ќе се заморува. Форсирај дремки преку ден, сон на сон иде, бебе без дремки е престимулирано, нервозно бебе тешко се заспива.
Мајки дали сте запознаени со Сандифер синдром? Приметив беба во последно кога лежи се турка со главата на назад (слика за пример). Случајно синоќа ми излезе на тикток видео педијатар објаснува што е тоа. Утре ја носам на матичен нo чисто да прашам, некоја дали има искуство околу ова? Што помогнало?
4 месеци е си дремнува на секој 2 саати по 40 минути сам си бара да спие . Само ноќе дур го успиваме е многуу долг процес сакам бар накај 10 да заспие да имам време и јас за нешто.
Ако сакаш накај 10 да заспива, од последната дремка треба да се разбуди најдоцна 8, околу 9 преоблакање во пижами, памперс, доење, се тоа да се заврши до кај 9.30 за да може малку да се стиши атмосферата да се спреми за спиење. И за да не синзадремува на дојка, па после диење да е спремен за забава не за спиење. Исто за мене проблем беше дури не сфатив дека мора да подригне и кака пред да заспие. Такви му се термините ама штом се 4 месеци веќе му ги знаете шемите.
Ако бебчето има рефлукс ќе знаете. Повраќаат многу и плаче пред да поврати дека го боли хранопроводот. Моето повраќаше неколку пати 2 часа после јадење и многу плачеше пред да поврати. Исто има и тивок рефлукс, кога го раните ќе чуете како храната му се враќа ама бебето си ја голта, односно не ја повраќа. Тоа исто може да биде придружено со плачење, ама и не мора. Моето сеуште така прави на моменти иако е на анти-рефлукс млеко, го слушам како му се враќа и ја голта пак.
Леле и моето така прави, некогаш иако поминало време од оброкот го гледам како подголтнува враќа млеко па го голта, некогаш и се насолзува дури во очите