Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.265
    Допаѓања:
    76.319
    Може е скок во развој.

На Flooora96 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. prinstongirl2

prinstongirl2 Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    1.894
    Допаѓања:
    1.668
    Почнав со вкусови морков и јаболко досега...но плаче не сака плука...вие што веќе почнавте и имате слична ситуација охрабрете дека ке почне да јаде

3. malicija nor

malicija nor Активен член

Се зачлени на:
    20 септември 2022
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    3
    пие babyvit сируп и пак истото, крвта е добра освен хемоглобинот што е мн слаб, за него пие сидерал капки.... никако да почне да сака да јаде

4. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.463
    Допаѓања:
    13.515
    Имам ќерка родена 3 кила, на 6 месеца беше 6 кила, на година беше 8ипол. Сега има скоро 6 години и едвај 17 кила.
    Внука од брат родена 3 кила, сега на година и 9мес е неполни 10 кила.
    Двете се како соленки, двете не јадат ни со сила. Не знам ни како живеат, како на воздух да се само.

Во 9 сабајле давам доручек, во 4 попладне и викам ајде да ручаме, ми вика ама јадев јас. Измеѓу може само една чаша цедевита испила, и не и се јаде. Да не раскажувам од бебе колку живци ми искинала. Од 100гр поише храна нема изедено, од 100мл млеко повеќе не испила. Цицаше само по 3мин. Благо дома чуваме на маса, не морам ни да го тргнам од видик зошто не јаде. Крвната слика никогаш не и била лоша, болна е едвај 2 пати годишно по 2 дена температура. Ако не бројам периодот после прележување сипаници и со ушите што има мака, ни антибиотик нема пиено за нешто друго.

Може не е утеха, ама ако такво ти е детето, џабе нервирањето. Ако е здраво, ако напредува макар и по малку, ако крвна слика е добра, нека тера.

На Mother of 2boys, .brm. и marrisa им се допаѓа ова.
  5. malicija nor

malicija nor Активен член

Се зачлени на:
    20 септември 2022
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    3
    за женско и да помине некако, ама ова е машко они се поголеми а крвната слика добро се а хемоглобинот е многу слаб

6. Elenatrp1991

Elenatrp1991 Активен член

Се зачлени на:
    26 септември 2024
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    3
    Majka nemoj da se grizis, istiot slucajno go imam jas 3 meseci I nekoj 20tina dena sme I edvaj 90 na 3 saati pie nekogas ne gi pie nekogas I 120 ke ispie ama toa mn retko, pa bevme na gastro na detska zasto I kako da se isfrli na liceto pa ni rekoa kravji protein bez da ispituvaat pa crevata ne prestanaa da i grcat pa jas sama otidov privatno vo biotek I izleze deka e intoleranta na laktoza, a ne alergicna na kravji protein, ama sakam da ti kazam I sega koga go smenivme mlekoto bez laktoza pak taka si jade napreduva I so tolku malku jadenje, I kaka zeleno,nekogas temno nekogas svetlo a krvna slika super I se e okey.. Ona vesela guga vika se raduva preta taka da se pomiriv vekje

7. Laura7

Laura7 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2023
    Пораки:
    1.277
    Допаѓања:
    1.070
    Мајки имате искуство со оние професионални фотографии на бебуши? Знаете што ги местат интересно или им даваат улога како возрасни. Да ми предложите некои и како се движат со цени? Фала однапред :l:

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Bella.alleB

Bella.alleB Популарен член

Се зачлени на:
    8 септември 2019
    Пораки:
    1.083
    Допаѓања:
    3.896
    Fairytale_photography_mkd ако сакаш фотосесија за новороденче се прави до 30 дена, 100еур е.

9. Orchidea

Orchidea Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2017
    Пораки:
    1.198
    Допаѓања:
    2.502
    Имаш искуство? Колку трае фотосесијата, колку време порано се закажува?

10. Bella.alleB

Bella.alleB Популарен член

Се зачлени на:
    8 септември 2019
    Пораки:
    1.083
    Допаѓања:
    3.896
    Искуство немам ама се размислувавме со мм дали да правиме па ги прашав за информации.

На Orchidea му/ѝ се допаѓа ова.
  11. eli.karameli

eli.karameli Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2012
    Пораки:
    2.019
    Допаѓања:
    5.534
    Од обично слепо црево, ми искомплицира па повторно ме оперираше од преплет црева и до ден денес маки мачам. Со лесно

12. Abc baby

Abc baby Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2024
    Пораки:
    721
    Допаѓања:
    415
    Za koj doktor zborite?

13. Flooora96

Flooora96 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јануари 2021
    Пораки:
    752
    Допаѓања:
    627
    Мајки ми кажаа на 4 месеца ко ке полниме да почнам со пробување вкусови. Со шо да почнам прво и како? Има некоја табела нешо?

14. Lilith_3

Lilith_3 Активен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2024
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    117
    Јас се водев по оваа табела, и мене за првото ми рекоа да почнам од 4м и ништо друго. Многу лошо од страна на матичен педијатар кој не сака да се замара во смисла да каже со што се почнува, колку и како се дава посебно за прво дете. Табелата ја имам од некоја членка овде од поодамна, дека и нашиот педијатар ништо не кажа..

Авокадото го изоставив не го дадов на почеток дека е доста мрсно и сметав дека ќе му прави тегоби на бебе. Негде кај 6м го дадов.

Прикачени фајлови:

На Flooora96 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Bella Nella

Bella Nella Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2024
    Пораки:
    310
    Допаѓања:
    356
    Секој различно кажува, но дали постои реална потреба на почеток на четврти месец да се почнува… мене некако ми е мало бебе тоа за да почне со храна друга освен млеко.
    Јас планирам накај 5 1/2 месеци да почнам.

На Bella.alleB, Mother of 2boys, WhiteCat33 и 3 други им се допаѓа ова.
  16. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    4.470
    Допаѓања:
    8.592
    Ако ти качува бебе килажа убаво нема потреба од 4 да почнуваш.
    Јас со ќерката на рамнп 5 почнав зашто не качуваше од цицање килажа. Синко сега е машала, па ќе си почнам од 5 ипол.

На WhiteCat33, Flooora96 и marrisa им се допаѓа ова.
  17. marrisa

marrisa Истакнат член

Се зачлени на:
    4 мај 2024
    Пораки:
    609
    Допаѓања:
    700
    Мајки сте имале ли конјуктивит и дали сте пренеле на бебе?
    Закачив некоја тешка инфекција на очиве, дури и чир на кафеавото од окото ми излезе. На многу терапија сум, ми рекоа најверојатно опаднат имунитет. Многу се плашам да не му пренесам на малово дека не ми поминува еве цела недела свашта ставам и пијам. Секогаш мијам и дезинфицирам раце пред да го фаќам.. ама лежиме заедно нормално се гушкавме, бацувавме...
    Дали и да се пренесе бебињата лесно поминуваат?

18. Flooora96

Flooora96 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јануари 2021
    Пораки:
    752
    Допаѓања:
    627
    Не ми качува баш изгледа за тоа. 110 за една недела. Само на доење сме..

На Tea SK му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.463
    Допаѓања:
    13.515
    Јас со двете деца почнав на 4мес, првото не качуваше ни 500гр месечно, второто качуваше по 1500гр месечно. Првото и ден денес не јаде на скоро 6 години, а второто на 8мес има 3 оброка од минимум 250гр, и плус цица.
    Најбитен критериум е дали бебе е заинтересирано за храна и дали може стабилно да се држи барем на 45 степена во хранилка. Моето искуство покажа дека ако бебе цица/пие млеко, ќе јаде. Ако секако не пие многу млеко или не цица многу, нема ни да јаде. Двете зинуваа за лажицата, ама тоа што не јаде после втората лажица веќе не е заинтересирано. А јадачов плаче кога ќе види дека е празен тањирот. А со двете комплетно ист пристап и распоред следам.

На Mother of 2boys, Lady Miami, merriel0 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. Flooora96

Flooora96 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јануари 2021
    Пораки:
    752
    Допаѓања:
    627
    Цврсто ми е бебето многу ама нели е рано за у хранилка? И тоа не знам како ке и давам така држејќи ја или на перница ке ја налегнам полулегната не знам..