Почнав со вкусови морков и јаболко досега...но плаче не сака плука...вие што веќе почнавте и имате слична ситуација охрабрете дека ке почне да јаде
пие babyvit сируп и пак истото, крвта е добра освен хемоглобинот што е мн слаб, за него пие сидерал капки.... никако да почне да сака да јаде
Имам ќерка родена 3 кила, на 6 месеца беше 6 кила, на година беше 8ипол. Сега има скоро 6 години и едвај 17 кила. Внука од брат родена 3 кила, сега на година и 9мес е неполни 10 кила. Двете се како соленки, двете не јадат ни со сила. Не знам ни како живеат, како на воздух да се само. Во 9 сабајле давам доручек, во 4 попладне и викам ајде да ручаме, ми вика ама јадев јас. Измеѓу може само една чаша цедевита испила, и не и се јаде. Да не раскажувам од бебе колку живци ми искинала. Од 100гр поише храна нема изедено, од 100мл млеко повеќе не испила. Цицаше само по 3мин. Благо дома чуваме на маса, не морам ни да го тргнам од видик зошто не јаде. Крвната слика никогаш не и била лоша, болна е едвај 2 пати годишно по 2 дена температура. Ако не бројам периодот после прележување сипаници и со ушите што има мака, ни антибиотик нема пиено за нешто друго. Може не е утеха, ама ако такво ти е детето, џабе нервирањето. Ако е здраво, ако напредува макар и по малку, ако крвна слика е добра, нека тера.
за женско и да помине некако, ама ова е машко они се поголеми а крвната слика добро се а хемоглобинот е многу слаб
Majka nemoj da se grizis, istiot slucajno go imam jas 3 meseci I nekoj 20tina dena sme I edvaj 90 na 3 saati pie nekogas ne gi pie nekogas I 120 ke ispie ama toa mn retko, pa bevme na gastro na detska zasto I kako da se isfrli na liceto pa ni rekoa kravji protein bez da ispituvaat pa crevata ne prestanaa da i grcat pa jas sama otidov privatno vo biotek I izleze deka e intoleranta na laktoza, a ne alergicna na kravji protein, ama sakam da ti kazam I sega koga go smenivme mlekoto bez laktoza pak taka si jade napreduva I so tolku malku jadenje, I kaka zeleno,nekogas temno nekogas svetlo a krvna slika super I se e okey.. Ona vesela guga vika se raduva preta taka da se pomiriv vekje
Мајки имате искуство со оние професионални фотографии на бебуши? Знаете што ги местат интересно или им даваат улога како возрасни. Да ми предложите некои и како се движат со цени? Фала однапред
Од обично слепо црево, ми искомплицира па повторно ме оперираше од преплет црева и до ден денес маки мачам. Со лесно
Мајки ми кажаа на 4 месеца ко ке полниме да почнам со пробување вкусови. Со шо да почнам прво и како? Има некоја табела нешо?
Јас се водев по оваа табела, и мене за првото ми рекоа да почнам од 4м и ништо друго. Многу лошо од страна на матичен педијатар кој не сака да се замара во смисла да каже со што се почнува, колку и како се дава посебно за прво дете. Табелата ја имам од некоја членка овде од поодамна, дека и нашиот педијатар ништо не кажа.. Авокадото го изоставив не го дадов на почеток дека е доста мрсно и сметав дека ќе му прави тегоби на бебе. Негде кај 6м го дадов.
Секој различно кажува, но дали постои реална потреба на почеток на четврти месец да се почнува… мене некако ми е мало бебе тоа за да почне со храна друга освен млеко. Јас планирам накај 5 1/2 месеци да почнам.
Ако ти качува бебе килажа убаво нема потреба од 4 да почнуваш. Јас со ќерката на рамнп 5 почнав зашто не качуваше од цицање килажа. Синко сега е машала, па ќе си почнам од 5 ипол.
Мајки сте имале ли конјуктивит и дали сте пренеле на бебе? Закачив некоја тешка инфекција на очиве, дури и чир на кафеавото од окото ми излезе. На многу терапија сум, ми рекоа најверојатно опаднат имунитет. Многу се плашам да не му пренесам на малово дека не ми поминува еве цела недела свашта ставам и пијам. Секогаш мијам и дезинфицирам раце пред да го фаќам.. ама лежиме заедно нормално се гушкавме, бацувавме... Дали и да се пренесе бебињата лесно поминуваат?
Јас со двете деца почнав на 4мес, првото не качуваше ни 500гр месечно, второто качуваше по 1500гр месечно. Првото и ден денес не јаде на скоро 6 години, а второто на 8мес има 3 оброка од минимум 250гр, и плус цица. Најбитен критериум е дали бебе е заинтересирано за храна и дали може стабилно да се држи барем на 45 степена во хранилка. Моето искуство покажа дека ако бебе цица/пие млеко, ќе јаде. Ако секако не пие многу млеко или не цица многу, нема ни да јаде. Двете зинуваа за лажицата, ама тоа што не јаде после втората лажица веќе не е заинтересирано. А јадачов плаче кога ќе види дека е празен тањирот. А со двете комплетно ист пристап и распоред следам.
Цврсто ми е бебето многу ама нели е рано за у хранилка? И тоа не знам како ке и давам така држејќи ја или на перница ке ја налегнам полулегната не знам..