Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Laura7

Laura7 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2023
    Пораки:
    1.120
    Допаѓања:
    974
    Biogaja nie go koristime, no oni se poveke za florata probiotik, za grcevi ni dadoa colief kapki po 5 pati na den davam, plus espumisan ednas fo dva pati. Isto vnimavaj sto jades, izbegnuvaj hrana koja stvara grcevi.

2. BellaBibi

BellaBibi Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    4.811
    Допаѓања:
    15.068
    Ќе се повлечат. Биодерма мачкав. Од хормони или од бацување или брада може да се.

На Abc baby му/ѝ се допаѓа ова.
  3. BellaBibi

BellaBibi Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    4.811
    Допаѓања:
    15.068
    Оххх тие грчеви. Ќе пробуваш што ќе и одговара, ако нешто и одговара.
    На мојата и давав 3 пати на ден Еспумисан, колиеф 4 капки пред секој оброк и Нурс сируп сабајле и навечер. Не дека нешто помогна од ова, ама ете да кажам малце ублажуваше. Неколку дена нема, се надевам дека можам да прогласам дека завршивме со тоа. Нурс не давам веќе една недела и повеќе, колиеф вчера на пладне последните ги дадов, уште Еспумисанот да дотрошам и толку.

4. gwenst

gwenst Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2015
    Пораки:
    322
    Допаѓања:
    351
    @Abc baby
    Да се вмешам, јас видов подобрување од еспумисанот само, денес беше супер. А кога го фатат грчевите тогаш му давам и јас. Мислам дека ако нема, нема потреба да се дава. И обавезно му правам масажа на стомачето. Зедов гел од зегин кој исто се покажа ефикасен. Тој што прашував пред некое време дали има ефект.

На Lady Miami и Abc baby им се допаѓа ова.
  5. BellaBibi

BellaBibi Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    4.811
    Допаѓања:
    15.068
    Ќе пробуваш се и ќе чекаш да помине период да ги снема. Трето незнам дали има.

На gwenst и Abc baby им се допаѓа ова.
  6. TanyaClover

TanyaClover Истакнат член

Се зачлени на:
    5 октомври 2020
    Пораки:
    579
    Допаѓања:
    504
    Мајки дали сте задоволни од овој термос од ДМ?

Прикачени фајлови:

7. Laura7

Laura7 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2023
    Пораки:
    1.120
    Допаѓања:
    974
    Дали користите термафорче за стомачето? Купив уште пред да се роди онакво внатре со семки од цреша што се загреваат. Но до сега не сум го пробала, се мислам дали да го ставам во употреба кога многу плаче, но се некако се плашам, плус дека и се појави папочна кила и сега ми е страв да ставам на стомачето.

На gwenst и Abc baby им се допаѓа ова.
  8. Monas95

Monas95 Активен член

Се зачлени на:
    17 ноември 2023
    Пораки:
    162
    Допаѓања:
    119
    Да ја дојам ама пред некој ден и излегоа повеќе и затоа се уплашив до сега имаше по некое и после ден два и се губеа но овие и стојат

9. Abc baby

Abc baby Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2024
    Пораки:
    601
    Допаѓања:
    338
    Fala Na site sa sovetite za grcevi..2-3 dena e dobra 4 naplakja za se so vrustenje i pistenje i ne kaka po nekolku dena.. od koga e rodena e taka i se nadevav rano pocnaa rano ke zavrsat ama eve veke vtoriesec e isto..i celo vreme vo race… preku den kade gi ostavate vaka da polezat? Mojata ne saka nitu vo relaksator, nitu vo gnezdo, nitu krevetce, nitu kolevka, nitu transporter.. do wc nemozam da odam bez nea…neznam kaj da ja podostavam za osnovni raboti da zavrsam, dajte nekoj sovet kade bi i bilo interrsno i bezbedno?

Последна измена: 1 ноември 2024 во 21:41
  10. Laura7

Laura7 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2023
    Пораки:
    1.120
    Допаѓања:
    974
    И мојава менува, кај и да ја ставам ќе полежи 5, 10 мин и се буди. Де во количка дома ќе ја нишкам, де на кревет па пуштам аспиратор и само во раце најубаво спие и не мрда. Веројатно такво е детето, што да кажам. До тоалет и ја одам со трчање, ќе ја оставам да вришти во креветче и тоа е

11. Abc baby

Abc baby Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2024
    Пораки:
    601
    Допаѓања:
    338
    Neznam do kolku e normalno da vristi ama spie kako zajak a ne sedi sama ic. Mozebi e posenzirivna radi grcevite..

12. Abc baby

Abc baby Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2024
    Пораки:
    601
    Допаѓања:
    338
    Sakav da prasam i za reflux ot uste ednas koj bese pisano deka bil na gastrohepatolog a bebe. Koi se preporakire? Pozicii za doenje?, spienje, ddenje na bebe?

13. gwenst

gwenst Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2015
    Пораки:
    322
    Допаѓања:
    351
    Пробај да ја легнеш во гнездо и пушти и White noise. Мене ми успева. А и така го успивам

14. gwenst

gwenst Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2015
    Пораки:
    322
    Допаѓања:
    351
    Јас го имам истото. Нас ни брка многу работа. Е сега дека вие сте со кила не знам дали е во ред да се стави

На Laura7 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. flower55555

flower55555 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.143
    Допаѓања:
    4.521
    Waya чиста не со д3 по 7 капки, а грчките по една пипета давав 3-4 пати во денот пред доење. Во упатството пиши пред секој подој од прилика 6-7 пати ке му дојди во денот ама немаше потреба од толку, исто пиши дека првите 3 дена се дава по една пипета 0,5мл ако нема ефект две пипети - 1мл, ама кај нас имаше дејство и вака со помалку, зависи колку грчеви има. И да ти кажам само две недели пиеше и ги прекинавме, а од првиот пат имаше ефект.

16. flower55555

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.143
    Допаѓања:
    4.521
    Исто беше и мојов во раце само ама од како наполни два месеци си лежи сам на кревет си мртка, си лежи на подлога, во релаксатор седи а баш се чудев како ке се функционира. Многу ке менуваат како растат. Сега пробај во кенгур или марама дали ќе ти седи и да white noises пушти ќе шушти ќе се смири.

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. marrisa

marrisa Истакнат член

Се зачлени на:
    4 мај 2024
    Пораки:
    407
    Допаѓања:
    432
    Јас бев во Систина кај доктор Никчевска. Препораките се 30 минути исправено во раце да го држиш после јадење. Сеуште тоа го правам и раце ми паѓаат дека е веќе тежок.

Мене ми рекоа и душекот за спиење да е поткренат на 45 степени, ама тоа не го направив дека се тркала моево. На кој би му било удобно да спие на поткренат душек :D.

Ни дадоа антирефлуксно млеко и млеко без кравји протеин. Тоа не прероди искрено.

За доење не знам искрено кои пози се препорачливи бидејќи во тој момент не го доев. Имав сеуште млеко за молзење ама го прекинав тогаш и тој дел. Она спомна ако се молзам да прекинам да внесувам млечни производи и јаткасти плодови.

Мислам дека има сируп што го пијат децата на доење за да не повраќаат ама не сум сигурна како се вика. Секако прво консултација со педијатар, не давање нешто на своја рака :)

18. flower55555

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.143
    Допаѓања:
    4.521
    Мачкај од млекото ќе се повлечат.

На Abc baby и Monas95 им се допаѓа ова.
  19. BellaBibi

BellaBibi Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    4.811
    Допаѓања:
    15.068
    Кај мојава успева да ја соблечам и покриена , да прета. Ужива во тоа.
    Секој ден по малце ја ставам да лежи и зголемувам на време. Зборам, пејам и добра е . Успевам да идам до тоалет, да си направам јадење. Прееска она во количка, јас средував коса.

20. BellaBibi

BellaBibi Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    4.811
    Допаѓања:
    15.068
    Ставав кога плачеше. И гелче мачкав. Ублажуваше малце.
    Е сега за со папочна кила, да прашаш педијатар најубаво.

На Laura7 му/ѝ се допаѓа ова.