Не знам кој ти е педијатар ама јас вака правев со големата, вака планирам и со синко за 10 денa. Прво се воведува овошје и зеленчук. Морков, тиквица, брокула, тиква, јаболко, круша, праска, банана, авокадо, батат, компир. Ова од 5 до 6 мес. Па тек после од 6 ориз, просо, палента. Со житарка не се почнува. Се почнува со зеленчук и овошје. @merriel0 немаат врска запчиња. Ќерката извади прв заб на 10 ипол мес, а пред тоа се јадеше. Патлиџан, краставица парчиња, месо цепкано без никаков проблем, а не па житарка, палента, ориз. 4ки и излегоа на година и 7 8 месеци, до тогаш пица јадеше.
Mene so prvoto pedijatarot mi reče isto, ama na sekoi tri dena po nešto novo ovošje i zelenčuk so isklučok na citrusno i bobičasto ovošje se razbira. Ama na 4 meseci ni kaža, sega so malovo isto kje pravam. Golemata nikad bolna ne bila, krvna slika super, jaka e, nit slaba nit debela. Smetam deka sum napravila ok i sega pak isto kje pravam, na pet vekje da ima cel obrok, šesti vekje dva, osmi-deveti tri ... Dr Dragana Emel Markovska ni e
Da, reče može i jabolko vareno pa orizot vo sokot od jabolkoto, ili so mleko orizot, pčenka isto po dve tri lažički da proba i taka se različno na tri dena drugo i posle kombinacija. Sega baš bev pak nešto so bebevo od vakcinata reakcija imaše i deka nareden mesec kje bide 4, mi reče slobodno isto kako so prvoto odnosno isto vaka
Jas mislam ok e vaka, pak kje pravam isto. Na pet doruček/ruček da ima od žitarka so ovošje/zelenluk, na šest da ima doruček ovošje so žitarka, a za ruček zelenčuk, sedmi počnuvame so meso, pa da ima ruček zelenčuk so meso, a osmi i večera žitna kašička mlečna
А која е нутритивна вредност на оризот и пченката според нејзе за да се дава на бебе 4 мес? Не ме сфаќај погрешно, не те напаѓам нешто, само ме интересира. Зашто јас мислам дека меше што било на млекце до вчера, би му било тешко ориз и палента да му давам. Затоа ми е логично да почнам со овошје и зеленчук, а не да се дуе со ориз.
Ова мое дете ич не сака на стомак да лежи, борба водиме. Држи главче, цврст е и се тоа ама се лути на стомак. Пробувам секако да го анимирам ама џабе, за кратко време почнува да плаче. Некој совет да ми дадете?
Да пробаш со огледало пред него? На мојава и е интересно тоа сега. Ја приметив на големото огледало, па сега со мало пред неа.
Epa nikakva, na orizot, zatoa vika samo po nekolku lažički kolku da se vidi reakcija dali nešto i smeta (posle prodolžuvaš so mleko normalno) pa da se meša so ovošje/zelenčuk odma potoa da bide ubavo izblendirano i malce zgusnato da ne e tečno i da se dava kako obrok bez prodolžuvanje so mleko. Ova za orizot. Inače pčenkata sama po sebe e sosema ok, ama i za nea isto vaka. Ja sum ja davala so ABC krem sir maf praveše, normalno koga bil dozvolen A inače žitarici so mleko, onie mlečnite se obrok sami po sebe (na Hipp, podravka, Holle, DM). Prvoto mi gi obožavaše i si gi jadeše bez maka po stomačeto, za vtorovo kje vidime.
Мојот 4 месеци не споил никогаш 5 часа. Зависи до детето многу деца од 2 месеци цела ноќ си преспива. Мојот макс што издржал се 3 часа.
На месец ипол повеќе спојуваше него сега и тоа и по 6ч ми има споено. Сега знае и 3 часа, ама у глобала на 55 минути WAAAAA а најинтересно ми е коа ќе ме разбуди со смеење, идам до креветче окезена незнаеш... А пред пола саат цицала хихи
Незнам дали е до скокот или што ли е, убаво си спиеше на вечер, сега на секој саат ме буди, луѓе жива ненаспана сум, многу сум нервозна, пробав и со адаптирано, и џабе е се. А убаво си спиеше макс 3 пати ќе станеше, сега незнам што се случи
Znam deka i ti imas malo bebe nekolku mesecno, od koga pocna da svrtis na stomak i po kolku gi ostavate?
Јас ќерката ја доев до 1 година, дур цицаше се будеше на секој саат, два. Ретки се доени бебиња што спијат, да не се нервираш.