Како и да е, на крај се разбравме. Кога ќе заплаче доближи го лицето твое да те почувствува, помириса... Мене тоа некогаш ми пали. А изгледа сите бебиња така прават. Се чувствуваат осамено......душички!
Epa moze voden rastvor im davaat, mislam deka vigantolot se malku pojaki bidejki e maslen rastvor... Site razlicno ni kazuvaat, eve pedijatarot mi kaza davaj po 1 kapka, ama koga mu kazav deka ortopedot taka ni preporacal mi rece epa teraj taka...
Од доаѓање од болница го мијам газето на синчето! Тамам му доаѓа на жешкото! Во леѓенче водичка и детско сапунче (ако има потреба)... Додуша, педијатарот ми рече слободно користи влажни марамици, сега сите се така направени да не ја иритираат кожата. Без алкохол, парабен и други хемикалии. Најмногу да внимаваш на кремата. Ако нема потреба, во смисла сува кожа немој да ставаш. Откако престанав да мачкам со што и да е, газето му е џам, пу,пу да не го заречам! А во болница носев бекутан марамици.
Јас на моево бебе и давам една капка вигантол. Ако беше пливит д3 капки, тогаш ќе требаше да и давам по две. Мариз, никако не престанувај со капките. За мали бебиња тие се ко оче наш, така ми кажаа педијатар
Koga se rodi ni rekoa po edna vigantol.posle mesec ipol pedijatar ni rece po tri.ortoped rece dve ama da si produzime ped.kako kazal.na posleden pregled ni rece uste eden mesec so 3 da produzime
Ние Д3 пиевме по 8 капки цели три недели, а после по 4 поради меки коски на главата. Капките се пијат по препорака од педијатар или ортопед. За влажните марамчиња... Ги користам само надвор од дома. Јас моето од раѓање го мијам под чешма. Дури полесно ми беше кога беше мал, сега само се врти, чепка, ми ја исклучува водата, ја врти на жешко... маки.
Ич не се секирај за фонтанелата, кај секое дете индивидуално се затвара, лаички кажано од два до дваесет и два месеци, се е нормално. и да престанеш да му даваш капки ништо нема да постигнеш во однос на фонтанелата ако скоро е затворена. Инаку нас ортопедот ни објасни дека вигантол е доволна една, но треба да даваш две-три зошто малку на лажичето останува, малки на јазичето, ако бљуцне, ќе се излигави и барем една да влезе. Ова важи за навремено родени деца. Виганотолот е маслен раствор, а пливи д3 е воден и од нив се дава повеќе капки. И До годината се дава перманентно, а после годината само во ладните месеци кога не шетаме многу надвор се дава некоја форма на антирахитична профилакса. ние ги користиме бекутан. А сега од како е пекол жешко, штом видам какана пелена одма под чешма миеме газе.Онака баш под чешма како во болница што ги бањаат .
@galapce , mene pedijatarot mi rece da pocnam.od tri ipol meseci so sokcinja, a od cetiri so kashicki, ama smetam deka e rano za sokce, ke ai davam samo vodicka, a so sokcinja ke pocnam od 4 polni meseci. Jas davam D3, po tri,i mene mi rece pedijatarot deka edna ili e na lazicka ili ja bljucka i da ne mu ja mislime,treba dve da ispie,zatoa tri da davam.
Незнам зошто толку мн им се радувате на соковите Особено ако се купени освен боја и шекер немаат друго. 12 месеци мојата скоро има и сок не пие.Што знам може грешам
Denes pak ista prikazna, bebus cicase zaspa i mm spiese jas pred zaspivanje i odednas bebus pocna od son da vristi so krokodilski solzi (ovoj pat mrtva tisina, kuceto ne laese) :/ Edvaj smiruvanje pak... A cel den e miren, radosen, guga, si nanka po malku, nema maka nekoja...
Joy golemoto mi e skoro 5 god, do sega 5 soka se nema napieno, osven povremeno rastvoren madzun kako sok, ne znam toa dali se racuna. Kasicki i mleko, voda propi posle 1,5 god, voda i davav porano ama ja plukase. Caevi sega pocna da pie od zimata. Isto ne svakam sto e poentata so sokovi, celo ovosje da, ama sokot e voda, ovosen seker i mal del vitamini. Rastitelni vlakna i poveketo hranlivi materii se vo otpadot, dodeka so kasicka se vnesuva se komplet. Nego imam edno prasanje, otkako se zestinive, bebeto normalno se poti mnogu, ama pa pomalku mocka. Dali i vam ova vi se slucuva? Ne pamtam kako bese so golemoto... A za kapkite, Plivit D3 e voden rastvor so jacina 4.000 IE, a Vigantolot maslen so jacina 20.000 IE, t.e 5 pati pogolema jacina. Nas kako sto ni kaza ortopedot od jadrata na kolkovite zavisi kolku kapki treba da se davaat bidejki spored niv pravat i procenka generalno dali koskite se meki i deka nemaat nikakvo vlijanie na brzinata na zatvaranje na fontanelata. Isto ni spomna deka normalno bilo da se zatvori fontanelata medju 4 i 24 mes. Ne sum guglala mnogu za ova.
Joy jas licno ne pijam kupeni sokovi,a ne pa na bebus da mu dadam.Sokovite gi spoomnav jas i espana sega napisa za niv kako odgovor na moe prasanje. Znaci za mene se odnesuvase ova. Znaci za sokcinja se znae dekase pocnuva so jabolko,mislev na domasno iscedeno jabolko.A mu "se raduvav"Oi srce mise kine sto sinko ni na pola ne jade pa si baram care,belki ke e podrugo.Da dojam pak ke e podrugo,ama so vestackovo...
Ама пак вештачкотп млеко си ги содржи сите потрбни витамини за бебето. Не форсирајте сокови подобро водичка давајте. Син ми е 8 месеци и сок никако не пие баш вчера му направив од јаболка каковда пробам и само се мршти и не пие. Што се сеќирате ќе се ѓолат во сокови само има време за се.
Готови сокови мислев на бебешките од хип. Со сок нема да му подобриш апетит ни да му замениш оброк. Тоа се радувате..се однесува општо на повекето мајки. Имам другарка која исто ете едвај чекаше три месеци да напраи бебето и да почнела со сокови.Не ми е јасно брзањето стварно. Вие како сакате така правите... Сок од јаболко колку можеш да му додадеш за да надокнади за млекото што помалце го пие?