Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Meddy

Meddy Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2021
    Пораки:
    713
    Допаѓања:
    483
    Plivir D3 dali mora pedijatarka na bebe da zapise ili moze mojata maticna kajmene da pusta recepta?

Mesec dena sme i nesakam da dadam vekje d3+k1 i dha+omega kupivme vtoro pakuvanje no i jas mislam grcevi stvarat.

Sto ako davam samo d3 bez k1 ili ako ne davam omega so dha?

2. Flooora96

Flooora96 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јануари 2021
    Пораки:
    746
    Допаѓања:
    625
    Мајки зар е можно теменици во 4ти месец? Синоќе ја бањав и ко ја чешлав глеам ко лушпкички поетокалови нз малце се глеат. 100 посто ги немаше оти ја чешлам редовно.. Со мустела ја капам.

3. Lady Miami

Lady Miami Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    1.162
    Допаѓања:
    2.418
    3++ сме, иако од прв ден дома знае да се врти лево десно, пак ореферира на десно. Го свртев пред 3 недели обратно во креветче баш. На стомаче нејќе баш се лути, мнг кратко седи.

Дали му ставаше нешто како ролана крпа за под мишките како помош или на рамно скроз го ставате? Јас на подлога шарена за да му е забавно и огледалце- така подолго седи, ама 2-3 пати во ден максимум.

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Abc baby

Abc baby Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2024
    Пораки:
    708
    Допаѓања:
    407
    Jas kolku sto pamtam od prvoto dete preporaka e do 3 meseci so K vitamin mora da se zema vo prvite 3 meseci. Vazen e za koagulacija. Posle 3 mesec se iskluciva k vitaminot. A za maticen tvoj prasaj najverojatno moze na tvoe ime Doilka si. Ako ne privatno zemigi mislam okolu 200 bea privatno jas na privatno gi kupiv za mene. Ama ke ja prasam i jas maticnata moja. Sea posle 3 mes maticniot pedijatar ke mi prepise za na recepta. Ama do 3 meseci davajmu so d3 so k1. Mislam deka mora.

На Meddy му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Abc baby

Abc baby Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2024
    Пораки:
    708
    Допаѓања:
    407
    Da ne e kako sto bese ama pak ima denovi koga ne e raspolozena i place. I ako vo toj moment ja pipnes za stomace ripa ja boli..

6. Meddy

Meddy Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2021
    Пораки:
    713
    Допаѓања:
    483
  7. _budaletinka*

_budaletinka* Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2022
    Пораки:
    1.230
    Допаѓања:
    1.169
    Моето до 2месеца многу ретко ждригаше како се не пробаш за да ждригне ка држев и подолго и џабе .. после тоа почна сама а ја кренам за 3-4мин да ждригне без да ја тапкам без ништо да правам. За икањето исто икаше често или ја оставав да преика ако не и пречи и не се нервира или и давав да цицне малку и чим престанеше ја тргав од града ако веќе предходно беше јадена за да не ја прејадам. Сега сме веќе 4месеца па знае да ждригне и додека лежи

8. _budaletinka*

Се зачлени на:
    22 ноември 2022
    Пораки:
    1.230
    Допаѓања:
    1.169
    K1d3 со омега се даваат до 3месеца после од 3месеца се продолжува со д3 и д3омега мене ова ортопедот ми кажа и даде педијатарот не, само на мајчино сме ако сте на ад тогаш се дава само д3 до 3месеца бидејќи во ад млекото има к1 а после тоа се продолжува исто со д3 и д3омега

На Abc baby, marrisa и Meddy им се допаѓа ова.
  9. marrisa

marrisa Истакнат член

Се зачлени на:
    4 мај 2024
    Пораки:
    598
    Допаѓања:
    683
    Моето сеуште има еве 4 месец тера. Јас дека има голема коса не ни можам многу да ги видам кај се :D. Јас го бањам со Мустела против теменици ама исходот не е нешто посебен.
    Го мачкав и со фризидерм маслото против теменици, тоа помагаше ама многу мирисаше после ќебето кај што лежи и миризбата со неколку перења сеуште ја осеќав.

10. Abc baby

Abc baby Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2024
    Пораки:
    708
    Допаѓања:
    407
    Jas do sega ne sum davala formula i neznaev deka K1 ima vnatre

11. Laura7

Laura7 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2023
    Пораки:
    1.273
    Допаѓања:
    1.067
    Во транспортер колку долго смее да се вози? Сите различно ми кажуваат, па ме интересираат ваши мислења. И дали кога се прави пауза колку време треба, за да пак ја ставам во транспортер?

12. Bella.alleB

Bella.alleB Популарен член

Се зачлени на:
    8 септември 2019
    Пораки:
    1.081
    Допаѓања:
    3.882
    Уште кога си одевме прв пат од болница до дома имавме пат саат ипол, не направивме пауза, спиеше цел пат. Прашав и сестри ми кажаа дека сите транспортери се правени така, ја имитирале положбата на бебињата во стомакот и дека не им е незгодно иако така изгледа.

На Laura7 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. gwenst

gwenst Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2015
    Пораки:
    640
    Допаѓања:
    657
    За спиење може до 2 часа. Така ми кажа педијатар од Плодност. Најверојатно исто и за возење

На marrisa и Laura7 им се допаѓа ова.
  14. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    4.418
    Допаѓања:
    8.486
    Не сум му ставала ништо. Чудно ама многу сака да е на меше, цело време.
    Ако го легнеш на др страна целосно и да му ставиш перниче позади да не може да се сврти, се лути, ти се буди? Јас и така правев?
    2 саати без пауза, после тоа пауза, од ортопед ова.

На sani99, marrisa и Laura7 им се допаѓа ова.
  15. Bella Nella

Bella Nella Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2024
    Пораки:
    310
    Допаѓања:
    356
    Можно е да, и кај деца знае да се појави повремено.
    Мене ми е супер пената на мустела, најефикасна се покажала.

На Flooora96 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. _budaletinka*

Се зачлени на:
    22 ноември 2022
    Пораки:
    1.230
    Допаѓања:
    1.169
    И јас немам дадено ад ама педијатар кога бевме ме праша на почетокот на мајчино или на ад кога му кажав дека сме само на мајчино ми рече тогаш ќе даваш к1д3 и омега ако бевте на ад во самото млеко има к1 и тогаш немаше да се дава

17. gwenst

gwenst Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2015
    Пораки:
    640
    Допаѓања:
    657
    Бебо мој млекото го пие на рати. Прво ќе испие 20 мл. Па дремнува. По 15 мин бара уште. Ќе испие пак уште неколку мл. Никогаш не го пие цело. Му правам 120мл. Си пие 70/80/90 зависи. Муабетот ми е; со тоа што не го пие наеднаш, му доаѓа како цел час да пие млеко. И по 1 час пак црекнува. Мислам дека излегов од колосек со давање млеко

18. Lady Miami

Lady Miami Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    1.162
    Допаѓања:
    2.418
    Се мртка и вртка некако скроз се из естува и си се врти на другата страна. Уште од две недели кога бешеме таков. Си го врти главчето на десно. Упорна сум јас. Секогаш кога можам потпирам со сролан пешкир. Се надевам не е доцна.

На Tea SK му/ѝ се допаѓа ова.
  19. HeLenna

HeLenna Популарен член

Се зачлени на:
    5 март 2017
    Пораки:
    978
    Допаѓања:
    1.244
    Мајки, детево заспа во 18 часот и еве абер нема да стане, тера веќе 2 и пол часа сон. Што ме советувате? Да го будам ли? Се ќе му се изремети сега.

20. Besbes24

Besbes24 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2022
    Пораки:
    1.888
    Допаѓања:
    1.626
    Pa zavisi kolkavo e koga legnuva navecer? Jas obicno koga ke zaspie vaka kasno go ostavam okolu 40 min maks 1 sat i go budam jas za da ne mu se poremeti noke sonot.