Леле исто е и кај нас, а ме советуваат да ја будам и форсирам зошто не ми качува баш на килажа. Ама нема шанси обавезно заспива после 20-30мл и плаче ако ја разбудам, а заспана не пие, нема шанси. Многу ми беше различен синко во овој поглед. Стварно незнам, хаос сме со јадењето
Мајки со машки бебиња, мислење и совет за следново : прочитав дека за машките не било убаво да им се облекуваат хулахопки дали им облекувате?
На почетокот убаво си го пиеше цело млекце и си заспиваше. Сега мислам дека цел ден само млеко правам
Не, има во тритекс за машки од многу убав памук ѕиврички за одоздола. Хулахопки на машко за приредба некоја по потреба имам облекувано.
Mu oblekuvam iskreno pa velat ne e ubavo kaj testisite da stegneme ama pa pelena ima tamu zosto bi smetale hulahopkite? Zemam pogolemi i ne mu se tolku stegnati.
Мајки од кога почнувате да им воведивате кашички на бебињата. На последната контрола педијатарот ми рече кога ќе наполни 5месеци да почнам со вкусови и на 3 дена да и менувам вкус. Па сакам ваши искуства. Како да почнам со што, кој временски период пред јадење, после јадење. И некоја страна или едукативна книга од која сте задоволни да ми препорачате за воведување цврста храна кај бебиња.
Ние на 5+ почнавме со вкусови, еден вкус по два дена. Точно на 6 месеци воведовме појадок. Препораката од педијатар беше прво зеленчук да пробува потоа овошје ама ние пробувавме наизменично и овошје и зеленчук. Еве сега зеленчуковите каши ги сака повеќе.
Сите различно кажуваат. Мојата кажа кога ќе наполни 4. Јас почнав со јаболко, слива, круша. Тие ги минавме досега. Наредни планирам морков, па компир. Инаку, последните неколку дена син ми често вика, вреска, онака гласно. А ништо не му е. Уште има грчеви, ама не се однесуваше така кога ги имаше. Или почнува да 'ржи. Буквално и кога е во количка се дига нагоре, така како нервоза. На последната контрола пред десетина дена кажа докторката ќе се појавело запче. Постојано има плунка, кога е расположен си прави балончиња. И раката постојано во уста, дури како да се чеша, како да сака да гризне. Не знам дали уште го боли меше оти на моменти уште му пукаат цревата или е од забот или некоја фаза од 4 скок. Утре почнува 20 недела по раѓање.
Јас почнав завчера со морков, денес јаболко. По два дена ќе давам, па ќе мешам вкусови. Пие млеко во 7, станува накај 8, му давам вкус накај 8 ипол, 9. За почеток морков, тиквица, тиква, јаболко, круша, слива, праска, банана. Можеш и вода да почнеш да нудиш. Ако сака да јаде бебе трет ден од вкус можеш 100гр да дадеш. Кај синко јадењево сега за сега со мака. Зема лажицата, ја пика во уста, ќе проврти јадењето низ уста, ќе направи фаца ко кисел купус да сум му дала и плука се. Ќе видиме понатака како ќе е.
И јас денес почнав во вкусови. Им дадов морков,некаде околу 2 лажички им се изедоа,како за прв пат мислам дека е добро. Само јас им дадов после прва дремка,пред да цицаат. Стануваат во 7-7 и нешто,цицаат,па околу 9 и нешто прва дремка.до кај 11. Не знам,да терам така или како тебе откако ќе станат да им давам да пробат вкусови?
Мене најрасположен ми е кога ќе стане затоа така му давам. Големата одма лапаше, ова сега ме плаши со плукањево, а за млеко душа си дава.
Bebe gotvac smini si ja aplikacija za recepti za sekoj mesec ima idei i zasledi go na insta domasni.bebe.recepti. Nie cel 5ti mesec probuvavme vkusovi 3 dena po nekolku lazicki zelencuk pa 3 dena po nekolku lazicki ovosje. Koga ke stane od prva dremka ja stavam malce da si poigra i koga ke zakenka i davam da jade. Nie pocnavme so: banana,avokado,jabolko,krusa,kompir,blag kompir,tikva,tikvica,morkov. Sega veke sme 5++ i davam kashi so proso, palenta, oriz
Ви благодарам. Ќе почнам и јас од утре. Обошје, па зеленчук. како ве разбрав за сега еднаш во денот и се дава додека да научи вкусови. А после колку време почнува да се меша ориз палента. И пример после давање каша колку време да помине за млеко.
Искуство со водичката од сварени суви сливи? Т.е како чајче..3ипол месеци, само на доење, бебе од раѓање кака на 6/7/8 дена...Пробавме и по малку Бекутан чај, џабе..Синоќа 8 дена некакан, вриштеше од мака, прдеше без да се искака и дадовме бебе клизма..Најнормална столица искака и во не толку голема количина ко за 8 дена..Консултирани два педијатри денес, ако не кака 7 дена да се даде водата од варени суви сливи. Инаку бебе одлично напредува, вкусови пробување после 5ипол месеци ни рекоа..
Нас педијатарот ни рече 2мл маслиново масло на ден за да не се мачи толку при какање. Он кака почесто но многу тврдо и маслото мислам дека помогна. Ама ние бевме 5 ипол месеци тогаш.
До три и пол месеци исто беше какањето и магично преку ноќ се смени, два пати стсвав клизма. Чаеви и сливи немам давано.
Здраво, се породив пред два дена утре веќе ќе си одиме дома. Тука во болница го доев детето но не му беше доволно и го дохранувавме со бебелан. Сестрата вели дека е нормално на почетокот да немам доволно млеко и ќе надојде. Е сега прашање ми е кога ќе си одиме дома дали да купувам вештачко млеко или да гледам почесто на града да ја ставам? Страв ми е да не останува гладна, таа спие многу и треба да ја будам за да јаде. Ви благодарам, прво дете ми е