До 17.5 е горната граница во Авицена. Чудно ми е за бебе да е до 9. За возрасен можеби, ама за бебе не ми се верува.
Јас исто бев, ме испуштија од болница со препорака ставање на града по 15 мин на двете и дохрана 30 мл. На почетокот мораш и дохрана, зошто сѐ уште немаш доволно воспоставено лактација и бебе не влече доволно, гладно ќе биде Јас и се измолзував по секој подој првата недела, за да ми дојде млеко што побрзо. За кратко почнав наместо ад да и давам од измолзеното млело и ад скроз исфрлив по две недели кога доби сила и остетив дека влече и наодоаѓа млеко. Сега сме само на доење. Ако ти треба совет, бидејќи е борба на почетокот, поготово ако ти е прво и не знаеш како да ја побараш Јасна да дојде дома. Многу ми помогна она за да научам да дојам како треба а и бебе да фати асално цицка.
I jas go doev vo bolnica i normalno dohrana davaa. Koga otidov doma samo na grada go stavav da cica i dovolno mu bese, ne placese poveke posle cicanje i si zaspivase. Posle edna nedela na kontrola imase kaceno na kilaza 170grama i toa e dovolno bitno e da pocne da kacuva. Moj sovet ti e ne brzaj so dohrana budi ja davaj i da cica, ako gledas deka zadremuva mrdaj na vilicata ili bradata za da cica. Posle edna nedela na kontrola ke ti kazat dali e dovolno samo majcino
Честитки за бебче Убави совети ти дале. Што почесто бебе на града, ако е успано и ќе го будиш. Ако ти надојде млеко, а ќе ти надојде 3,4ти ден... ако е успано, вади и давај му. Мало желудниче има, малку и му треба во старт. Мене како ми надојде убаво млеко 3,4ти ден, веќе ад не проба. Ама и дома ептен запнав, ем цицаше, ем на успана и давав и молзено чат-пат. Сите имаат физиолошка жолтица и се успани... После ќе добие сила и ќе фаќа и убаво да цица. Пиши и на Доење со љубов или на Јасна, не памтам се... да не те фаќа паника и ако сеуште опаѓа во килажата првите денови, имаше таму до некој процент колку е нормално да опадне, а и до колку денови од раѓањето. Плус ќе следиш мочкани и какани пелени. Дај боже лесно како песна да ви тргне Инаку прв ден колку што памтам 1мл млеко и даваа, втор некои 4,5мл млеко. Тек до кај 4,5ти ден стигаат до кај 30,40мл млекце.
Нашата матична, патронажна и други педијатри каде носат деца блиски, имаат кажано рота е до 12 та недела, макс 12 та недела и некој ден.
И ние се спремаме за прва вакцина. Зедов лепенки и сируп, за секој случај. Што да очекувам од бебо после вакцината? Ептен психички сум не спремна
За ниедна немам правено за големата освен за МРП, за бебево исто за ниедна немам правено, не ни планирам освен за МРП.
Ова моето напишано е за ревакцина, претходно имавме пишувано па затоа барав во комантари да пишам пак таму, и дадоа рота денес на веќе пет месеци, ми кажаа ќе каже докторката дали и трета доза ќе прими но не стигнамве до прашањето преммогу плачеше. Овие вакцини се премногу болни, и треба ли цела игла во ножето не сфаќам..
Не, втората ја одложивме малку поради направена кс и покачени леукоцити, кс беше направена онака не заради вакцина туку затоа што немавме воопшто правено. Сега не правев по совет на педијатар, рече штом е добра може да ја вакцинирате.
Не се секирај и јас бев така, вознемирена ептен дури и плачев таму со него кога плачеше, ама помина крена неколку пати 38 со 5 дадовме сирупче спадна..
Ние почнавме со вкусови некој ден пред 5 да направи .. за 10на дена прајме 6 месеци..почнав да му мешам некогаш ставам и житарица ама така количнски мн не јадр сеуште ...околу 80..100 грама се на се ндкогаш и помалку... ама па оваа недела после тој оброк 2 сата не бара млеко па спие па коа станр млеко.....јас му давам послр 1ва дремка ... кога стане одма не сака ни млеко па камо ли каша...
Од одма ти прифати храна? Мојов јаболко, морков плука. Ама па и заби вади па не знам дал ради тоа дал не е спремен за јадење.