Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.960
    Допаѓања:
    327.286
    Аман галапче зашто се налути?
    Си кажав свое мислење ако не ви се допага немора да послушате.

На Kaffe му/ѝ се допаѓа ова.
  2. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    joy mila ako se nalutev nemase da se zablagodaram.Navistina sum blagodarna.Sakam da doznaam poveke razmisluvanja,a i ti si edna od tie sto pocesti ni pomagaat so svoite iskustva.

На pilenka, zuto, heppymom и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. stefanija70

stefanija70 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2014
    Пораки:
    487
    Допаѓања:
    971
    Galapce sokot nitu podobruva apetit, nitu ima poveke kalorii od mleko. Kaj mene golemoto bese na cicanje + dohrana. Piese aptamil sekogas pomalku od napisanoto na kutija. Ako stoi pr za nejzina vozrast treba 150ml, piese 90 do 100ml najmogu, puknav od nervozi za na kraj da svatam deka ednostavno ne i treba poveke i toa e toa. Retko da kacese poveke od 500 - 600 g mesecno. Ama pak toa e vo granici ma normala. A adaptirano vovedov po sovet na pedojatar zasto samo so moe mleko napreduvase po 600g. Koj apsurd, neli. Kako i da e, vie si znaete ama sokot po mene ne e resenie.

На makedonkamak му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Rabbit

Rabbit Форумски идол

Се зачлени на:
    3 септември 2012
    Пораки:
    2.263
    Допаѓања:
    46.221
    @galapce не и се лути на joy1 ништо лошо не те посоветува. Бебенцето навистина ти е многу мало за било каква дохрана без разлика дали тоа е сокче или кашичка. А тоа што ти пие помалце млеко периодов може да е од топлово, а и сега е и во таа фаза што се друго му е поинтересно одколку да лежи и да пие млеко ( јас искрено повеќе верувам во второво) и кај нас беше така иако ние бевме т.с. уште сме на цицање. Сите го имаме тој период на штрајкување поминато ништо страшно, ќе си се врати во нормала, а ти со сокче од јаболко ништо нема да решиш. Битно е бебето да ти е весело, да не плачи, да не го боли нешто, а за тоа тоа дали ќе пие пие по 120мл или по 60мл е помалку битно, не прави споредби со други бебиња секое си е своја приказна исто како и ние возрасните, некој на ручек јади два тањира манџа со четири кришки леб, а друг ни пола од тоа не може да изеде. Без нервози и остави го малото да си ужива во бебешките денови не го форсирај со ништо ;)

На stefanija70, bella.s и Sky-butterfly им се допаѓа ова.
  5. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.605
    Допаѓања:
    76.836
    A na primer bebeto e zedno, a vodicka ne pie... Sto e podobro da se dade caj bekutan so sekjer ili sokce? Zboruvam za mala kolicina koja kje ja izgasi zedta.. Nie seuste sme na doenje i kje gledam samo na doenje da e do 6 meseci, zasto gledam ubavo napreduva od moeto mlekce.. no se slucuva na 1h da place za cicanje.. i sum mu dala da cicne i bljucka, a caj koga kje mu dadam ne... :/ pa bas me interesira koja e podobra opcija caj ili priroden sok od jabolko na primer?

На makedonkamak му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.453
    Допаѓања:
    61.059
    Galapce мила, се согласувам за сокот. Нема ништо да добиеш со него, може само бебуш да се засити со непотребна течност и уште помалку да го пие млекото. Непотребна кажав бидејќи навистина нема ништо и не може да го замени млекото. Ако е вештачко, тоа има се што му е потребно на бебуш.

Јас пример се обидов да дадам сокче еднаш, двапати, не му се допаѓаше и не му давав веќе на син ми.
    Првин не знаев ни каде да го вметнам тој сок во распоред на исхраната, некако се ми беше вишок.
    Јас започнав директно со овошје, јаболко печено знам дека беше прво нешто што му понудив на син ми.
    Ти можеш да му дадеш сокче, зошто да не, тоа е наменето чисто за пробување на вкусови, не за замена на оброк, ама пробување на вкусови може да биде и со директ лажица, и тоа не сега. почекај уште некоја недела барем, немате ни 4 месеци.

Знам дека се нервираш бидејќи синчето ти намалило со млекото. Знам како е, поминав и полошо.
    Син ми мразеше млеко секакво. Основна храна за бебе а тој не сака! Само првите два месеци напредуваше убаво од моето млеко.
    Од месец и пол започна неговиот бунт, се боревме долго, на крај не сакаше воопшто да цица. Океј, си реков, ајде шише, прво моето, па и ад. Не бе, никакво млеко не сакаше, ама и беше задоволен.
    Имаше период кога буквално 10 саати имаше поминато без млеко, или можеби едвај 30 мл. Беше на иста возраст ко твоето. Тука сите доктори испрашав, отидов и до Ремедика, ми велат здраво ти е бебе, витално, насмеано. Пред нив му понудив шише, тоа од насмеано почна да се корне од плачење, нејќе да пие и готово. Слегат со раменици и ми велат никако дохрана до 6 месеци. Ама и немаат решение. Ми велат пробај во сон, полузаспан, овака онака. После се малку стабилизираа, значи беше некој период, ама генерално никогаш не беше љубител на млекото.
    Дури сега сака да пие млеко и сам бара.

Види, највероватно му е период, викаш не секој оброк пие исто, па не мора да пие исто, синко ти е голем, можеби напреднал доволно, самиот организам не му бара повеќе, штом е весел немаш што да се грижиш. Навистина! Бебе ќе ти бара ако е гладно.
    Ова тебе ти кажувам ама и самата се поучувам. Еве и малава чат пат има некој период па ме одбива, нејќе да цица, и го нудам на шише нејќе ни тоа. Добро, велам, да си гладна ќе бараш.
    Ама не ми е сеедно. Се прашувам, па добро бе Господе, мораше ли пак истото да го минувам? Изгледа некоја лекција не ја научив :lol: Што "судбина" ми е со две деца, нејадачи :lol:
    Фала на Бога, здрави се! Син ми на три години се пројаде и се заинтересира за храната, до тогаш се беше на гурање, ајде, ајде, аман.
    Ако бебе има мака, ќе покаже, не се секирај, ако се нормално однесува а одбива млеко, ништо не му е.

Јас цел реферат напишав, ваљда веќе ме научивте, јас не можам на кратко :$

На stefanija70, makedonkamak, Kaetana и 2 други им се допаѓа ова.
  7. Rabbit

Rabbit Форумски идол

Се зачлени на:
    3 септември 2012
    Пораки:
    2.263
    Допаѓања:
    46.221
    Ни чајот ни сокот не се добри. Инсистирај да го научиш вода да пие. Мојата кога почнав да и нудам вода ич не ја сакаше ама јас бев упорна и сега на 13 мец. пие по 500 мл. вода пие на ден, ама никогаш ништо друго за пиење и немам понудено освен вода. Тоа е мое мислење :)

На joy1, stefanija70 и mariz им се допаѓа ова.
  8. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.605
    Допаѓања:
    76.836
    Jas go izbegavam cajot i probuvam voda da dadam.. ama samo sto kje ja povlece prvata goltka odma zgrozena faca i od dvete strani na ustata mu tece :D i cat pat epteeen malku bekutan caj stavam kolku da pivne...

На Tanjusce му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Sky-butterfly

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.453
    Допаѓања:
    61.059
    Генерално важи мислењето дека ако ти е само на доење, тоа му е само и потребно.
    Мајчино млеко е во најголем процент вода, и тоа е и за жед и за храна.
    Ама, велам ама, ако нејќе вода, јас лично би му понудила чајче. Да , содржат шеќери и тие, ама па неколку милилитри ми е во ред. Ама тоа сум јас, како би јас направила на твоето место, не сум до толку стрикна. Нема да му дадам 100 мл. да испие сигурно.
    А му даваше водичка со лажиче? Така нема да ти ја одбие, ќе проголта сигурно.

На Kaetana му/ѝ се допаѓа ова.
  10. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.896
    Јас сега почнав вода да му давам на бебуш, со лажичка сака, со цуцла не одбива, ама не знае добро да пие и многу мала количина така ќе испие.
    Туку, прашањето ми е друго: цуцлата од шушенцето ја превривам, ама во скопскава вода целата бела стана. Како да ја исчистам? Свекрва ми вика во малку јаболков оцет, ама шубе ми е да не се нагризе така, или да нне влијае на вкусот...

11. mami blue

mami blue Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2015
    Пораки:
    1.274
    Допаѓања:
    21.996
    Bas problemi so ova cicanje.preku den poslabo, navecer mislis na sekoj saat cica i bas ubavo cica.preku den se vrtka se trtka se smee mrda.mislam deka se pravi samo izbegava da cica.denes pak me iznervira .u 8 cicase, vo 10 i se prispa pocna da place i davam neli da cica i da zaspie vrti glava, i dadov cajce ko luda po nego.abe me prepoti od nervozi, nekolku pati probuvav i malku samo cicna demek za ater i pak po cajceto.na kraj krenav race, i dozvoliv da pie i si zaspa.
    Jas pa so majka mi vojna vodam.zapnala zena so taa dohrana neznam pusta zelba im e izgleda da imaat debeli vnuci .prvata kerka mi ima 5 god a spored visina i tezina ko 4.i ete jas sum bila krivata sto sum utnala od start demek od 5.5 meseci sum pocnala so sokce a pd 6 so kasicki:)..da, dete e slabicko i moze ponisko ama fala bogu zdravo pravo i mm bil takov ete geni..vise ni u pedojatri ne veruvam zosto sekoj si tera po svoe i sekoj razlicno kazuva.
    Inaku denes dobiv, posle tri ipol meseci od poroduvanje

На makedonkamak, galapce и Sky-butterfly им се допаѓа ова.
  12. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.605
    Допаѓања:
    76.836
    I so lazicka i so sise sum probala se gadi i cela mu istekuva od ustata, duri i ja isplukuva so toa muceto malo.. a cajot bez gajle go pie od sisence, probav i so lazicka kako golem coek zinuva i go pie.. ama vodata bez vkus deka mu e ja pluka :D a znam deka e zeden kenka, zbesnuva race si pika... malku kje pivne cajce i miren i posle se mu e ramno... Ednas samo si se napi ubavo voda ama togas bese epten toplo i ne ni primeti so pie od sto goltase brzo... A i cice sum nudela koga kenka lapni pusti pravi... Kako i da e kje isterame ajde na zeskovo, malku caj stavam, neli 5g na 100ml treba, jas na 50ml stavam pomalku od pola lazice malkucka...

13. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.605
    Допаѓања:
    76.836
    Nie od sto imame bigor nova masina za alista dva pati greacot kamen ni fakja... Ednas izvriv voda i se zaprepastiv mislam 50% bigor bese 50% voda, mnogu. Jas ja prevriv uste ednas vo flasirana i mi se iscisti... Duri i staklenite sisinja lom mi stanaa ispolepeni, ama i tie vo masina za sadovi odma se izmija i posle uste ednas so prevriena flasirana. Vodava od cesma zanikade...

На darcy му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Tanjusce

Tanjusce Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2015
    Пораки:
    113
    Допаѓања:
    126
    Јас почнав да му давам по малку сокче од јаболко, ама му го растворам со вода 1:2 (еден дел сокче - 2 вода). Инаку нема шанси вода да се напие, како што вели @mariz му истекува од уста, кога ќе му влезе во грло мислиш како да се дави такви фаци прави, се закашлува. Секое дете е различно па така и секоја мајка се ориентира по своето. Барем во сокчето има само природен шеќер, во чајчето додаваат шеќери за да биде слатко.

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Sky-butterfly

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.453
    Допаѓања:
    61.059
    Не би рекла дека има само природни шеќери. И тие се засладени инаку ќе бидат кисели.

Ама се согласувам дека како што е секое бебе различно, така и мајка. Па секој ќе си одлучи како мисли дека треба :)

Едит: јас мислев на тие куповни бебешки сокови со шеќери :)
    Ако бебе сака да пие такви цедени домашни со пола вода, можеби е најдобар избор.

16. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.605
    Допаѓања:
    76.836
    Pa i toa mi bese prasanjeto, zaso da ne svaram jabolce i da mu dadam priroden sok malku... Zar e bolje caj koj e po sostav povekje sekjer otkolku caj...

17. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Darcy,nemoj ocet.Prevrivaj gi vo kupecka i ke se iscistat.Mene taka mise iscistija.Sega koristam sterilizator pat so kupecka i se kako novi.

На pilenka и darcy им се допаѓа ова.
  18. Rabbit

Rabbit Форумски идол

Се зачлени на:
    3 септември 2012
    Пораки:
    2.263
    Допаѓања:
    46.221
    И мојата исто на почетокот лом се правеше кога пиеше вода и малку ќе пивнеше и одма ќе го фрлеше шишето ама јас не се откажував и ностоп и нудев само вода и ништо друго. Како мислиш дека е најдобро така прави :)

На Kaetana и mariz им се допаѓа ова.
  19. Kaffe

Kaffe Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2015
    Пораки:
    549
    Допаѓања:
    663
    Мариз не сте на екслузивно доење? Бебето нема потреба од чај или вода, жедта преку млекото ја згаснува.

На bella.s и Kaetana им се допаѓа ова.
  20. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.605
    Допаѓања:
    76.836
    Pa gledam nisto da ne davam, ama mi kenka i nervozen e na 1h nekogas, da go nudam i togas mleko? Epten retko znam caj da dadam... koga e epten nervozen vristi, bidejki e zesko mnogu cel e ziva voda, racinjata, nodzinjata mokri... i mu davam caj togas... i se smiruva...