Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Kaffe

Kaffe Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2015
    Пораки:
    549
    Допаѓања:
    663
    Јас и на помалку од еден час му имам давано да цица поготово сега на ова топло постојано бара да цица. Син ми е веќе голем а уште несака вода или сок.

На zuto, bella.s и stefanija70 им се допаѓа ова.
  2. pilenka

pilenka Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2013
    Пораки:
    822
    Допаѓања:
    3.503
    I jas da skrtnam nekoj zbor za bebuska :)
    Od cucla se odbi pred eden mesec I poveke, pa se macime za zaspivanje, a plus I od zeskovo .......Cica koga saka I kolku saka, ama znae I da strajkuva, da se ligavi da vrisi na cice, ama jas trpelivo ja nudam, no I ja ostavam ponekogas, neska, nesaka....
    Okolu vodickata...I nudev so sise, so lazicka, nesaka...nemora si rekov. Uste dve nedeli planiram da pocnam so probuvanje na vkusovi, ama mislam deka ne e spremna, ni sopstvenite ligi neznae da si gi goltne, a ne nesto drugo:)
    Na ortoped bevme vo Majcin dom I pominavme katastrofa, jadra uste nerazvieni celosno I bez nikakov sovet za ponatamu. Ke ve prasam od koga pocnavte da gi potsednuvate vasite bebinja?

3. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.605
    Допаѓања:
    76.836
    Pa i moevo e malo golemo coece od 7ipol kg... mislam sekoj den raste i vo dolzina :D i ne mu e dovolno i zatoa moze i bara, ama pa ako cica na pomalku od 2h povrakja... ne bluckanje tuku fontani... i pedijatarot mi rece deka zeludniceto ne mu go ima svareno mlekceto i zatoa e do gusa... i povrakja...

4. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Мариз, нормално е да повраќа. Се додека си напредува убаво, нема проблем... Со тек на време ќе научи колку му е доста и помалку ќе повраќа.

Пиленка ние од бебе ја исправаме да седне, ама не ја држиме во седечка состојба.. Сега на ортопед на 6 месеци бевме и ни кажа дека веќе може да вежба седење, т.е. рамнотежа. Јадрата се развиени и може и од седечка да ѝ нудиме да стане.

Малку глупо што не Ви дале никаков совет.. Барем нешто околу седење? Под 45 ја ставате?

На pilenka и galapce им се допаѓа ова.
  5. Kaffe

Kaffe Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2015
    Пораки:
    549
    Допаѓања:
    663
    Мариз и син ми е буцко од 10 кг, а 8 месеци, а се роди 3 300. Нормално е да блуцка и син ми кога беше 3-4 месеци блуцкаше после секој подој и се консултирав со др. Јуија и таа ми кажа дека се додека е весел и одлично напредува блуцкањето не е страшно. Тој ако не сака да цица нема да ја лапне градата туку ќе се сврти, барем син ми.

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  6. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.896
    Dr Ivanka od Remefika mi rece od 4 da go stavam pod 45 stepeni, a od 6 meseci da sedi. Doduse nas jadrata dobri ni bea.

На pilenka му/ѝ се допаѓа ова.
  7. pilenka

pilenka Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2013
    Пораки:
    822
    Допаѓања:
    3.503
    @Kaetana баш никаков совет не добив, како со хартија да работат, а не со деца. Моја нога веќе таму не стапнува. Ќе закажам преглед кај Темелковски. А инаку да, ја ставам на 45 степени, ама за седење ќе го прашам ортопедот, може има врска што не и се целосно развиени јадрата, па не ја седнувам сеуште.
    Уште нешто ме загрижува, вчера прими вакцина, температура не крена, ама па многу ми спие, или така се пигоди со вакцината, незнам. Вчера и денес стана во 7 часот, спие од 9 до 11, па од 13 до 15 и сега еве ја заспа пак на цице, до колку незнам. Се чудам дали топлово ја омалакаува па спие или....
    До пред некој ден спиеше само 45 минути три пати на ден, незнам веќе, само мисли...

На Kaetana му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.453
    Допаѓања:
    61.059
    Треба да ја носам малава на ортопед. Тука кај нас термин ќе имало нови тек од септември. Значи ни отпаѓа таа опција.

Да ја носам во Ремедика пример, имате ли искуство? Со закажување колку се чека и колку чини прегледот?

9. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    @pilenka normalno e tojdenda se poomalaksani,ne grizi se.Ke pomine za nekolku dena.Super stom ne krenala temperatura.

A okolu stavanjeto na 45 stepeni,nie sme tri ipol meseci pa mi kazaa po saat dva moze da go stavam i za mesec dena pak na kontrola.

На pilenka и Kaetana им се допаѓа ова.
  10. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.605
    Допаѓања:
    76.836
    Bi trebalo pola mesec, mesec samo da cekas, zavisi kolku pregledi imaat zakazano... 1500 den plativ so eho na kukcinja :)

На Sky-butterfly му/ѝ се допаѓа ова.
  11. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.605
    Допаѓања:
    76.836
    Nie dtp koga ja primivme ne kaci T, ama se utepa od spienje ceeeel den.. samo za cicanje kenkase so zatvoreni oci i prodolzuvase posle, a i moj bebus ne e spanko. Inaku za majcin dom losi iskustva slusam, dadeni dijagnozi koi ne se tocni itn... Baraj dr mislenje...

На pilenka и Kaetana им се допаѓа ова.
  12. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Jas pak da vi kazam moevo bebeobozava voda,celo e na mama :) ke si se najade standard po 120 i si pie i voda, vcera sakase voda i dadov ispi 40ml, a trebase po pola saat da jade, ai mislev pomalku ke izese se zasitila ama ne pak 120.nekolku pati vo denot kenka ,znam za voda deka e i i davam, stom pie vodicka,ke pocekam za sokcinja, iako pedijatarot rece da pocnam, ima 3,5 meseci, sepak rano e spored mene.
    A da se pofalam za spienjeto otkako pisav preku den mi.spie po pola saat, eve nekolku dena od 8.30,9.00sabajle spie do 13 casot :) pu,pu ,pu :)
    e sega da prasam za zapcinja, mala e,zar moze volku rano da i izleguva zab?Premnogu se ligavi,mnooogu, ne kako do aega voobicaeno, se stava vo usta, i zabelezav koga i davam voda so cuclata od shisheto, si stava na desno i taka drzi.Zemav so prst na toa mesto nesto grebka i nababrenko e...kolku bese srekna so prst koga ja ceskav, se smee :) :)

На galapce и Tanjusce им се допаѓа ова.
  13. Mekuska

Mekuska Популарен член

Се зачлени на:
    21 март 2014
    Пораки:
    398
    Допаѓања:
    2.301
    Еве и јaс дa пишaм мaјки.денес бевме нa педијaтaр.вчерa бебе нaпрaви 2месецa.пa сaкaв дa гo измери кaкo нaпреднАл..мaлку нaпреднaл 500гр.беше 5200пред 1месец сегa 5700.си цицa,aмa имaвме приблем сo нoсетo му беше зaтнaтo.плус времетo жешкo пa не ми цицaше убaвo..не се пaничaм сепaк нaпреднaл мaлку..зa oртoпед ми рече нaкaј крaј нa aвгуст сегa немa термин ке си пoчекaме...

На Sky-butterfly му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Matea212

Matea212 Активен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2015
    Пораки:
    114
    Допаѓања:
    84
    Zenski imam edno prasanje bidejki maz mi morase da zamine vo stranstvo na mesec deka jas i bebe ke odime na odmor sami so edni prijateli planirame da odime vo ksamil albanija e sega me interesira dali ke mi treba polnomosno od maz mi za da pomineme granica isto i za pasos imame zakazano ke mozam li bez nego da izvadam pasos za deteto?

15. TIGARCE86

TIGARCE86 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    1.441
    Допаѓања:
    2.598
    Вaкa и зa пaсoш мoрa дa е личнo присутен,бидејќи двaјцaтa рoдители ги пoтпишувaaт дoкументите, мoже дa ти дaде oдoбрение зaверенo нa нoтaр декa дoзвoлувa дa вaдите пaсoш, и зa дa пoминеш нa грaницa ти требa негoвo oдoбрение или пoлнoмoштвo истoтo е без тoa ништo...

На Tanjusce му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Matea212

Matea212 Активен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2015
    Пораки:
    114
    Допаѓања:
    84
    Offf dupla rabota... :/ fala ti na brziot odgovor :)

На TIGARCE86 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. <3 pleza4e <3

<3 pleza4e <3 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    770
    Допаѓања:
    3.442
    Може да бидам малку оф-топик? :?:
    Сакам да ве прашам нешто...
    Зимно време имате ли проблем со алиштата на бебето во однос на перење-сушење?
    Размислувам уште сега на таа тема, да се средам со време... зошто ние неможеме двајца да се досушиме...а плус со алиштата на бебушко...
    Внатре несакам да ги сушам поради воздухот да не го дишеме тоа:!:
    Размислувам да купиме машина за сушење алишта,:wasntme: кој има и каква?

18. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.960
    Допаѓања:
    327.285
    Јас имам на самсунг.Ги суши мн убаво но и доста ги гужва.
    Е сега тоа со гужвањето може проблемот е до мене.Најверојатно ја пуштам да центрифугира на повеке вртежи.Немам време да седнам саглам да ги разгледам сите опции на машината а ги има стварно многу.
    Имаш специјална опција за перење на бебешки алишта,посебна за јакни,посебна за десинфицирање само,посебна за плакнење набрзински(30 степени).Буквално се.

Нашата е пери суши во едно.Цената и беше околу 45 000 ден.

Од самото сушење бубањот на машината собира како прашина,памук и знае да поприми чуден мирис.
    Јас еднаш на 10 дена ја пуштам празна да врти на 90 степени и после тоа мирисот го нема :)

На <3 pleza4e <3 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. <3 pleza4e <3

<3 pleza4e <3 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    770
    Допаѓања:
    3.442
    ^^ ние веќе купивме за перење машина, само што тогаш несакав 2во1 затоа што слушнав многу негативни работи:whew:
    Сега треба или некоја помала само за сушење...или да ја продадам оваа па да купам една 2во1 ...затоа ме интересираше искуства:doh:

20. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.960
    Допаѓања:
    327.285
    И мене ми велеа дека е подобро одделно.Демек ако се расипе едната другата пак ке работи :D
    Но немавме простор за две па падна опцијата две во едно :)