Моето бебе е скоро 2 месеци но од пред некој ден почна гласот да му грздави, кога плака не се осеќа туку само кога нешто се лути. Неколку дека по ред има гасови и по цел ден се слуша како грофтање од што не може да прдне. Дали мислите дека е од напрегањето на грлото и гласните жици или сепак да одиме на доктор?
На цицање е? Мојов е на формула. Ќерката беше на цицање, од 4 мес до 1 година на секој саат ми се будеше
Мојава више недела дена се буди на саат, ај да не претерам, ама на 40 минути... Ме советуваат постарите да дадам формула пред спиење... Само на цицање сме. Мислење? Цуца само на мам и тоа ретко прифаќа, шише, ништо не прифаќа за молзено... Единствено вода и дадов некоја капка од шише па го зграпчи ..
Јас пробав формула да и дадам на ќерката, никако не ми прифати. Искрено ако бебе внесува доволно млеко/храна преку ден не верувам дека од глад се буди навечер. Од навика се будат, не знаат да презаспијат. Кај мојава беше комбо ем гладна еден период беше, дур не воведов вечера, ем зависна од цице. Пробај со формула пред спиење, може ќе прифати, би требало да спие повеќе ама од мое искуство, бебе на 4 ипол месеци што било само на цице, шанса нема. Ќерка ми никогаш не прифати.
Па комбинација преку ден нон стоп цица навечер воведов од сам стар ад оти ми заспиваше и беше гладен па плачеше.. па сега давам еднаш ад во 23/00 а потоа цица другите пати
Баш убаво се врзува, ама да не отвараме дискусии. Туку во што да облечеме бебе сред зима, ако не е јакна или скафандер?
Јас споделив тоа што сум го прочитала, ако не ми веруваш пребарај на google за snow suit и car seat и ќе добиеш повеќе инфо. Нели секој си знае што ќе си прави со своето дете и негова си е одлуката. Баш тоа кажува дека ние родителите сме уверени дека е добро стегнато, ама не е. Ние ја загреваме колата, го облекувам во јакна до кола и му ја соблекувам за во седиште. Пак ќе кажам, секој си прави што мисли дека е најдобро за неговото дете.
Може зависи и до скафандерче. Мојот бебуш е 4 месеци и сосе скафандер во седиштето во кола нема шанси да го ставам. Дека е направено така да е таман за бебе, скафандерот е преволуменозен и ниту се закопчува саглам ниту тој е поставен ко што треба. Ама пак ке кажам зависи и какви седиште/транспортер користиш. Тие на Maxi-cosi што го гледав нема место за скафандер. Тој еден постар што го позајмивме, мислам дека би го собрало сосе скафандерче. Ама сега користиме седиште и количка.
Абе таман си е што си пишала. Ама така облечено не, онака облечено не, како би возеле бебе, а еве треба да се искочи итно, или од педијатар накај дома, каде ќе загрееме кола.
Па транспортерот ( уште ја возиме во него), е баш убав голем. Дел од количката ни е. И скафандерот таман и е вака. Имам и таков мекан од Зара, ама се препотувам додека ја облечам.
Како преминувате од едно на друго млеко? Сакам да сменам од Novalac на Aptamil.. И што ако не го прифати?
Mislam deka preporaka e ako e ok ima redovna stolica Ne bljucka i napreduva i ako e ekonomski prifatlivonda ne se menuva. Vomdrug slucaj jas bi se konsultirala so pedijatarot sto go Vodi bebeto. Oni znaat koi mleka kakvi karalteristiki imaat
Ne ne ke ne zbudalat definitivno. Ne daj Boze da se sluci nesto. Toa kolku cvrsto i precizno treba da e vrzano…