Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. KittyCat:)

KittyCat:) Популарен член

Се зачлени на:
    7 ноември 2018
    Пораки:
    2.079
    Допаѓања:
    14.548

Јас да прашам во врска со Рота дали е задолжителна? За првото Малта не ја ставив не ни беше во листата на вакцини а сега сум Македонија па ме интересира дали е задолжителна кај нас…

И друго значи од кога се породив мислам дека главава ќе ми експлодира ( слепоочници) кафе 1 на ден притисок нормален стварно незнам што е ова … нешто друго за да се смири ?

2. flower55555

flower55555 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.320
    Допаѓања:
    4.697
    Задолжителна е ротата, за главоболка бруфен или кетонал пијам, дозволени се и ако доиш.

На KittyCat:) му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Eli0213

Eli0213 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јуни 2014
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    4
    Јас на мојата ќерка и ставив, пред 5 години, немаше проблем со вадење заби
    Сега исто ставив на син ми ќе полни 4 месеци

На Lady Miami му/ѝ се допаѓа ова.
  4. snowwhite.24

snowwhite.24 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 декември 2023
    Пораки:
    931
    Допаѓања:
    563
    Дали давате чајче бекутан? Три недели сме… читав смирува стомаче а и педијатарот ми рече со шприц да ставам на градата за да се навлече на цицање бебе, а знам претходно сум слушала не се дава чај и вода до 6 мес.

5. merriel0

merriel0 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2023
    Пораки:
    773
    Допаѓања:
    977
    Ќе чуеш поделени мислења, јас не дадов, други членки дадоа. Сите бебиња здрави живи, така да изборот е твој. :mm:

На Mother of 2boys, snowwhite.24 и Lady Miami им се допаѓа ова.
  6. Abc baby

Abc baby Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2024
    Пораки:
    704
    Допаѓања:
    406
    So prvoto nemav dadeno caj voda nisto drugo osven majcino mleko do 6 meseci. Na 6 pocnav so vkusovo. Sega dadov caj morav da probam
    Zosto od 2 nedela bebeto mi pocna so grcevi koi bea ne izdrivi…a cajceto kolku tolku stopluva. I koga moram da podizlezam od doma za da ne se izmolzuvam k da pravam cuda ostavam malce cajce ke i dadat ako se rasplace. A vpecatokot mi e deka i kako pedijatrive da se popostlivi sega za cajce i vodicka vo sporedba so pred 6 god koga bea mnogu porigoroznk vo odnos na toa da ne se dava caj i voda..neznam mozebi deka 2ro dete pa ne me stresiraat tolku…

На snowwhite.24 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. gwenst

gwenst Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2015
    Пораки:
    634
    Допаѓања:
    650
    Јас му давам. Почнав да давам на 2 недели некаде. Ама во текот на цел ден само 30мл.

На snowwhite.24 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. angel4444

angel4444 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 април 2016
    Пораки:
    673
    Допаѓања:
    751
    Во право си целосно за напишаното за педијатрите. Прва контрола при проблем со запек, нередовна столица, грчеви викаат не никако. Отпосле доколку не се промени веднаш кажуваат чајче, вода со ким, водичка од суви сливи, па дури и кашичка сокче од нив по лажичка 2 на 3ипол месеци. Препораките се можеби тие, но секое бебе не е исто. На другарка бебето почна со страшни грчеви мн рано, го носи во Систина ете ако е важно, пробаа се од капки и се имаше краткотраен ефект и на крај чајче помогна. Не го препорачуваат за да не го заситува бебето т.е да не замени млекце..ама до сега немам слушнато, и моево и уште 2 одма по чајот плачат за цице :D чекам барем 20 мин за да не му биде тешко на меше инаку плаче :| инаку, нас прошлите генерации не растеле речиси колку млеко толку чај (facepalm) според кажувањава :rofl:

На Abc baby и snowwhite.24 им се допаѓа ова.
  9. _budaletinka*

_budaletinka* Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2022
    Пораки:
    1.224
    Допаѓања:
    1.166
    Јас чајот не го давав на бебо туку пиев јас од него и некако ми имаше ефект све веќе сме скоро 5 месеца немам дадено ни чај ни вода

На snowwhite.24 и WhiteCat33 им се допаѓа ова.
  10. Laura7

Laura7 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2023
    Пораки:
    1.268
    Допаѓања:
    1.062
    Исто и моево така му се случи на два пати. Вриштење на цицка ако го поместам малку и нејќеше да цица, тешко ми се будеше од памет ме извади зошто не беше вообичаено плачење, плус не какаше скоро цел ден што исти не беше својствено за неа. На педијатар ништо конкретно не се востанови, демек може скок бидејќи беше 40 дена. Но после бевме и на детски хирург, бидејќи има папочна кила па ми беше страв нешто од тоа да не беше. Вистановија дека има и препонска кила која мораме да ја следиме посериозно. Така да искрено од што и беше не знам, не дај боже да се повтори. Секако кога плачењето е поразлично си ги знаеме ние бебушите мора нешто да има, било увце да ја боли, било стомак да не може да се искака.

11. Laura7

Laura7 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2023
    Пораки:
    1.268
    Допаѓања:
    1.062
    Дали некоја од вас правела после породувањето огт тест? Треба да направам, искрено не знам како да се искомбинирам бидејќи дојам и нема шанси таму два саати да дремам.

12. gwenst

gwenst Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2015
    Пораки:
    634
    Допаѓања:
    650
    Дневните дремки му се точно 30минути. Како со аларм станува на 30тата минута. А го успивам еден саат.(facepalm)
    За 2 недели ќе прави 3 месеци. Не знам дали е во ред со олку кратки дремки.
    Последната дневна дремка му е околу 16h. И после тоа до легнување никако да заспие. Само се мачи. И мене ме мачи :rofl:

На merriel0 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. TinnaMinna

TinnaMinna Истакнат член

Се зачлени на:
    11 ноември 2022
    Пораки:
    498
    Допаѓања:
    459
    Мајки,денес точно еден месец и почнавме да кашламе и по некое мрсулче,дур одиме вечер на лекар да ми кажете искуства
    Дали нешто им даваат на толку мали?

14. снежана2023

снежана2023 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    1.478
    Допаѓања:
    1.209
    Во синлаб кисела вода мене дома ме пратија, само со до кола и од кола дома лежење. Јави им се прашај ги

На Laura7 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Bella.alleB

Bella.alleB Популарен член

Се зачлени на:
    8 септември 2019
    Пораки:
    1.081
    Допаѓања:
    3.879
    И моето се врти само на десна страна од грб на меше одма штом го оставам на подлога. На лева страна му се заглавува рачето. Почна на 5 месеци. Баш го контактирав ортопедот ми рече дека не е битно на која страна се врти, битно е да се врти.

На Sunrise!!! му/ѝ се допаѓа ова.
  16. BellaBibi

BellaBibi Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    5.727
    Допаѓања:
    17.796
    Кашла од што се слеваат мрсулчиња. Аква марис и со носко влечеме мрсулчиња. Нема што да дадат, ако нема наод на плуќа или некоја бактерија.

На Abc baby и TinnaMinna им се допаѓа ова.
  17. Abc baby

Abc baby Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2024
    Пораки:
    704
    Допаѓања:
    406
    Sega mi otide pametot kaj usinjata. Znam deka ima posebna tema ama ne e aktivna. Imate li nekoj prblem so klempavi usinjav se vitka delot mek dole sto e i nekako imam strav deka ke ostanat klempavi vo toj del.2,5 mes sme dali e kasno za nekoja prevencija??

18. _budaletinka*

_budaletinka* Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2022
    Пораки:
    1.224
    Допаѓања:
    1.166
    Немам правено но мислам да се консултираш со педијатар ќе треба да се измолзиш предходно за да имаш за дента за да може да јаде бебо зашто со толку шеќер ќе треба да се одмолзиш по 1 барем од двете гради и тоа млеко да не го даваш да го фрлиш. Ова е мое мислење ама најубаво прашај си. Зависи и колкаво е бебо колку ти мл. ти пие ако пие повеќе да си се одмолзиваш предходни деново ако ти треба повеќе количински за да замрзнуваш и имаш за дента

На Laura7 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Lady Miami

Lady Miami Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    1.154
    Допаѓања:
    2.411
    И јас ги меркам, а ние сме 4 месеци, мислам дека никогаш не е касно. Знам дека ставаат и некои лепенки ама немам ништо користено. Ако е девојче лесно ке решиш со трака на глава. Јас почнава марама за на глава да ставам. Превентивно :)

На Abc baby и sani99 им се допаѓа ова.
  20. Laura7

Laura7 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2023
    Пораки:
    1.268
    Допаѓања:
    1.062
    На ова па ич ме помислив. Шеќер не смее бебуш да прима? Јас сега припазувам пак, гледам да не јадам шеќер. Вие што доите пазите на тоа?

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.