Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. stefanija70

stefanija70 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2014
    Пораки:
    487
    Допаѓања:
    971
    Abe majki, samo sami, se sto treba okolu deteto. Pisuvav i porano, od prv den sama gi banjam, so asistencija na maz mi. So prvoto se plasev normalno, pa i so vtoroto, se podzaborava, ama mnogu brzo stanuva rutina. Od mnogu babi i zabi eve go rezultatot. Kaj mene i dvete pivnuvale voda na banjanje :) Dur da primetam, oni se napile, pogotovo pogolemata eden period koga ja posipuvav da ja ispalknam namerno otvarase usta, dur da vidam sto napravila ona se napila. I ni bese interesna i se gazevme od smeenje. Normalno nisto ne i stana. Kako ke se udavi od tolku malku voda, pa toa kutroto se isplasilo od vasata reakcija, a veruvaj mi na zbor, ni ti ne bi izreagirala taka da ne bila celata publika. Izbrkaj sve toa i pocni da uzivas vo slatkite obvrski okolu bebeto, od iskustvo ti kazuvam. Kolku pati, iako sme sami, koga nekoj od starite ke ni e na gosti nepotrebno me raspanicuvaat za gluposti i jas se fakam kako reagiram panicno bez vrska. Vo ista takva situacija koga sme sami reakcijata mi e sosema poinakva.

На Mandarinka, galapce, Mekuska и 3 други им се допаѓа ова.
  2. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.605
    Допаѓања:
    76.836
    Leee i sinko moj prv pat 3 dena ne bese kakan, ama mn bese nervozen pocrvenuvase i stomaceto kamen i morav toplomer.. go piknav prdna i kako sto go izvadiv koga pocna da kakaaaaa, nemase kraj... Si se iskaka eden ton, mu staviv pelena i posle 5 min uste kakase :D prv pat piknav inace haha

3. stefanija70

Се зачлени на:
    9 март 2014
    Пораки:
    487
    Допаѓања:
    971
    Mariz, koga moeto bebe ne bese kakano podolgo dobiv poveke soveti od pedijatarot, masaza, jas da smenam ishrana (iako pisav kaj mene toa ne dade efekt), cajce eventualno, mada mi naglasi deka koga ke treba ke se iskaka samoto najverojatno. Taka i se sluci. Ama ona sto mi naglasi da ne go pravam e da ne stavam toplomerce ili sapunce. Potoa istoto go procitav na poveke mesta. Ti si znaes, ama mislam deka iako toplomerot dava momentalno resenie, ne e najdobra opcija, osobeno ne ako se koristi cesto, poradi stvaranje na rizik od mrzlivi creva.

На galapce и ZojaP им се допаѓа ова.
  4. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.605
    Допаѓања:
    76.836
    Ne nee on eve pak kaka sekoj den, no smenivme klima vo Ohrid vikend i moze zatoa ne kakal, neznam... Inace do 2 meseci pa sekoja pelena bese kakana, a posle sekoj den obavezno kakase... A golem e krupen i mnoguuu cica, vikam kaj mu e ova jadenje na bebevo.. placese, pomodruvase, stomakot tvrd i morav da mu pomognam, ama vo krajni slucaevi toplomerot... A sama so mm vo Ohrid neznaev drugo sto da napravam :/ a za ishrana moja moze i od toa mu e, bidejki doma jadam mandzicki gotveno sekoj den, supa sekoj vtor den, a ovde vo Ohrid sto moze da se jade... Vo smestaj nemam kujna i po restorani, sabajle jadam zitarici so jogurt..

На stefanija70 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. eleni27

eleni27 Популарен член

Се зачлени на:
    16 декември 2011
    Пораки:
    1.473
    Допаѓања:
    8.169
    Lele mariz isto kraj nemase kakanjeto, ama jas od pusti strav ne mu piknav toplomer, pa sam si se iskaka bez maka :D. On i celi ovie 5 dena nemase kakano si prdkase i ic ne se macese. Vasite bebinja gi nosite li na gosti? Nie koga odime negde vo kola ni zaspiva i tamu koga ke se razbudi podivuva od placenje. Osven doma nigde ne mozam ni da go nadojam, pa moram sisence da si nosam. A isto segde go nosam vo druga soba, sami nie dvajca, malku zatemneto, isto kako doma.

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  6. stefanija70

Се зачлени на:
    9 март 2014
    Пораки:
    487
    Допаѓања:
    971
    Ubav odmor!

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Tanjusce

Tanjusce Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2015
    Пораки:
    113
    Допаѓања:
    126
    Sekade go nosam so mene, gajle nemam. Dosega cice nema odbieno kade i da sme bile :). Koga bese pomal vednas zaspivase vo kola, a sega samo podolgo ako se vozi, pa zatoa nemame takov problem. Se slucuva ponekogas da zaplace koga ke zaspie i ke se razbudi na drugo mesto na gosti, ama gledam sekogas da sum mu vo blizina da me vidi koga ke stane.

На stefanija70, joy1 и Kiflicka05 им се допаѓа ова.
  8. Mandarinka

Mandarinka Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2013
    Пораки:
    149
    Допаѓања:
    317
    Фала ви мамички многу ми олесна вашето мислење. Денеска сме добри ама еден момент се смееме ептен на глас па друг момент плачеме и незнаеме што сакаме. Не сме какани 2 дена па претпоставувам од тоа е. Дури и сака да пие млеко а неможе и само се тегне и кенка, ама па добро е што си прткана моменти. Со надеж сме дека ќе се искакаме денеска :) Иначе кога беше помал (сега сме 3 ипол месеци) не беше 4 дена какан и јас му ставив топломерче, се искака одма ама па мајка ми, медицинско лице е и ме искара да не го учам со топломер зошто може да си направам проблем, да неќе да кака понатаму сам, без помош на топломер.

На Mekuska и karak им се допаѓа ова.
  9. Mandarinka

Mandarinka Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2013
    Пораки:
    149
    Допаѓања:
    317
    Се искакавме, мама е пресреќна :clap: :lol:

На Mekuska, menelele, galapce и 2 други им се допаѓа ова.
  10. SpangeBob

SpangeBob Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2014
    Пораки:
    690
    Допаѓања:
    1.267
    Мамичκи! Бебенцето ми е плачливо цел ден! Не се случило тоа до сега! Се буди од сон плачејќи! Κаκо да го боли нешто! Го испρегледав, го допиρав сеκаде нема неκаκов знаκ...
    Заспа едвај... многу се измачи душичκа! Се ноρмално си пρави. Си цица, мочκа, κаκа, подждρигнува.... што може да е????

11. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.960
    Допаѓања:
    327.282
    Скок во развој?
    Колку има?

12. SpangeBob

SpangeBob Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2014
    Пораки:
    690
    Допаѓања:
    1.267
    Два и пол месеци! Помислив и јас, ама послабо цица! На два сати κаκо вообичаено ама поκρатκо тρае подојот!!!

13. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    I jas mislam deka e skok vo razvojot.
    Moze od zeskovo sto poslabo jadat i se nedojadeni pa zatoa place.

Inace i jas sovetuvam za masina za susenje.Pola od rabotite nemaat potreba za peglanje posto se veke dezinficirani.
    Pomeki se,edinstvena negativna rabota,posto mene mi e vo kujna stavena,e sto letno vreme nemozam da ja uklucam oti ispusta golema toplina.

На pilenka и SpangeBob им се допаѓа ова.
  14. eleni27

eleni27 Популарен член

Се зачлени на:
    16 декември 2011
    Пораки:
    1.473
    Допаѓања:
    8.169
    Moeto place samo pred zaspivanje. Leleeee duri me plasi kolku place. Mislev mu e od vakcinata i bolkite sto gi imase tri dena, ama eve dve nedeli pominaa, toa ne se vraka vo normala. A do togas samo na krevet zaspivase. Sega maki macime :sweat:

15. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.605
    Допаѓања:
    76.836
    Leee mene ne mi ni tekna deka moze da e skok vo razvoj koga mi vristese taka... Duri i glasot mu bese faten dva, tri dena i nemozese da guga ubavoo :/ Moze da e skok vo razvoj... Isto se si pravese normalno, ama koga kje pisnese nemozevme da go smirime...

На SpangeBob му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Dreams11

Dreams11 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2014
    Пораки:
    171
    Допаѓања:
    782
    И мојата принцеза :inlove: си е умничка и не плачи,но пред две недели се деси истото што кажувате......кога почна да плаче немаше крај :whew:страшно беше,а бев кај мајками абе незнам што не пробавме не сакаше да се смири паника страшна,а немаше некоја реакција дека нешто ја боли да се витка или слично само плачеше без престан абе гласот и се фати и после уште цел саат и повеке не можеше да си дојди при себе липаше ;((facepalm)
    Еве од тогаш се нема повторено тоа плачење а што беше :^) уште немам поим , дали и беше жешко или скок во развој незнам само да не се повторува.

На galapce, pilenka, menelele и 2 други им се допаѓа ова.
  17. menelele

menelele Популарен член

Се зачлени на:
    11 октомври 2013
    Пораки:
    710
    Допаѓања:
    8.526
    @eleni27 mislam deka sme tuka nekade so bebusi 4 meseci i jas primetiv odime kaj majka mi i ja davam beba vo race jas da ja soberam kolickata koga pocna da place da lipa novi luge nepoznato, dete ne se se smiruva i dadov da cica i uste si mrcese. Inaku sega se poznavaat i mojava za cicanje maki macime mora samo na spalna tivko nikoj da nema zosto se ja intereaira ljubopitna do nemaj kade. inaku da ve prasam dali vasive bebusi gi stavaat racete vo usta zosto mojava celo vreme gi stava da ne ja cesaat nepcata ili pa gladna e neznam?

18. Dreams11

Dreams11 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2014
    Пораки:
    171
    Допаѓања:
    782
    @menelele И мојата ги става рацете во уста и тоа речиси цело раче , е стварно незнам како успеваат во тоа :D Инаку се лигавиме многу , лигички ни течат како чешма , мислам дека е рано за запчиња .
    Инаку имаме и гумички гризалки ама некако не ги сака,рачето и е по вкусно :D

Во врска со активноста не сакаме да лежиме на грпче,само што ке ја легнам она одма се преметка на меше и така ја оставам некое време и гледам се труде да лазе се труде со ножињата и дупето го крева и се врте 360 степени . И навечер во креветчето кога се будам ја гледам се завртила хоризонтално и си клоца со ножињата преку решетки:lol: Срцки се !:hug::inlove::l:
    Инаку сме 3м и 2недели!:clap:

На espana, Tanjusce, menelele и 3 други им се допаѓа ова.
  19. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.605
    Допаѓања:
    76.836
    Nie pravime 4 meseci za 6 dena i racete nemozam da mu gi izvadam od usta, jaden nejaden vo usta mu se :D duri kje mu ja fatam rakata i se nervira zinat levo desno i rzi ja bara hahah :D od sto mu se vo usta uspea i jazikot da go isece so noktite... :D se zapoznavaat polekaa :)

На menelele и pilenka им се допаѓа ова.
  20. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    На моево рацете му се цело време на лице. А со десната рака си ја бара устата, прво во око, па нос, па лице и кога ќе си ја најде пробува да си ги пикне прстите, и кој пикне пикне, шмука. Само рипаме сите по него му ги тргаме рацете да не се испогребе, ама џабе, дури се нервира кога му ги тргаш. А малечко месец и пол има.

На makedonkamak, menelele, galapce и 1 друга личност им се допаѓа ова.