Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    1.973
    Допаѓања:
    11.593
    @P.S.love молзиш толку и плус бебе цица? Ако да, батали и пумпи и дохрани и ставај на града само.
    Пак ќе кажам бебе како што може да исцица ниту една пумпа не може да извади.
    А плус и со дохрана не си вршиш услуга ако бебе фаќа града убаво.

На Malesia, Lady Miami, Mother of 2boys и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. _budaletinka*

_budaletinka* Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2022
    Пораки:
    1.152
    Допаѓања:
    1.123
    Ние на 11дена пиевме на 1подој по мах. 60мл бидејќи неможеше да фати па се одмолзував и давав од шише додека фати града и тоа со силиконска за да можеме после 2-2ипол месеца да ја тргнеме силиконската. Така да мислам дека тоа е многу млеко давање за бебе од 11 дена .. по мене мислам дека 60мл чим се одмолзува е доволно за едно јадење на 2-2ипол часа.. нека кажат и други

3. Mother of 2boys

Mother of 2boys Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    691
    Допаѓања:
    1.002
    Не мислев да не му даваш млекце навечер, нормално дека му треба мало е, мислев да не го пресоблекуваш ако не е покакано. Бидејќи уште не си искусна во брзо менување на пелени:D, па ќе му престуди и ќе се расони.
    Јас првото го соблекував постојано и многу ми плачеше, а за второто го добив овој совет и многу ми помогна. Заспано бебе ќе си поцица и ќе продолжи да спие.
    Твоето може и го боли меше од дохрана, велат дека потешко се вари АД од мајчино млеко.
    И не грижи се ако не кака често, оние бебиња на мајчино и до 10 дена не какаат и немаат проблем. Го користат млекцето и напредуваат во килажа. Верувај дека за две недели додека одите на контрола ти ќе приметиш дека бебе ќе се поправи и да е само на цице. Бидејќи читајќи и други мајки што ти пишат сигурно имаш млеко.
    Бебе може да ти плаче и ако е премногу облечено или прегреано. Пробај со потенка облека една вечер да видите како ќе биде.(fingers)

На P.S.love и flower55555 им се допаѓа ова.
  4. Mother of 2boys

Mother of 2boys Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    691
    Допаѓања:
    1.002
    @P.S.love

На flower55555 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. HeLenna

HeLenna Популарен член

Се зачлени на:
    5 март 2017
    Пораки:
    935
    Допаѓања:
    1.222
    Пие антирефлукс формула, но ни тоа не ни помогна, уште си повраќа, со таа разлика што со обичната формула почна помалку да напредува, а со антирефлуксот супер си напредува и покрај тоа што повраќа.
    Уште не сме почнале со кашички, чекам да видам со тоа како ќе биде.
    Инаку со неколку педијатри се консултирав и ниту еден не беше воопшто загрижен, а јас ужасно се нервирам.

6. senza.parole

senza.parole Форумски идол

Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    3.758
    Допаѓања:
    23.962
    Е па исто сме и ние, педијатарот ни вика нормално е, ама што ако не престане ни со кашичките?
    Кај мене двајцата внуци од сестра ми повраќаа исто многу, со таа разлика што поголемиот престана веднаш после воведување на оброци, а помалиот продолжи со повраќање и после тоа. За на крај да се утврди дека е алергичен на кравји протеин.
    Се прероди детето после воведување на Новалак Алернова Ар.
    Мислам тоа се некои алергии кои исчезнувале до третата година од животот, сега он навистина нормално си пие кравјо млеко, баш си сака.
    Е мене тоа ме мачи, и да сменам млеко, дали да биде само АР, дали без лактоза, дали без кравји протеин, дали пак козјо.
    Дали да инсистирам барем интолеранција на лактоза да се провери…

7. gwenst

gwenst Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2015
    Пораки:
    505
    Допаѓања:
    528
    Ќе се вмешмам:) не се откажувајте од антирефлукс млеко. И ние скоро почнавме. Првите 3,4 дена исто повраќаше. Сега сме скоро 10тина дена на Novalac AR, се случува да 'плукне' само и тоа еднаш до два пати во денот. А претходно исто и јас по не знам колку лигавчиња во текот на денот сменував и перев. За облека да не раскажувам.
    Со кашички, т.е.со поцврста храна ќе прекине да повраќа. Барем од случаите околу мене било така.

На senza.parole му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Anika55

Anika55 Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    3.481
    Допаѓања:
    59.311
    Мајка, пробајте со алернова. Син ми е интолерантен на лактоза, од раѓање ни беше утврдено и беше на аптамил без лактоза, ама имаше тегоби. Запек, грчеви и нагде пред да наполни 3 месеци почна вака да повраќа, ти како што опишуваш. Плус релативно слабо напредуваше. Педијатар ми имаше препорачано хипоалергено, ама бев скептик дека ќе помогне и не послушав. Веќе станав очајна и сменив на новалак алернова без никакви очекувања. Повраќањето му престана веднаш, од прво пиење. Тоа е главната причина што продолжив да давам алернова. После 2-3 недели, почнав да забележувам малку намалување во грчевите (баш тој период почнав да користам и инфакол) и му се среди столицата. Од темно зелена стана жолта и за прв пат откако е роден, почна да кака секој ден. Почна да напредува многу убаво, детево буквално ми процвета. Со тоа што алернова беше баш соодветна формула за нас, пошто ем е АР, ем е хипоалергено и најважно, не содржи лактоза. Другите хипоалергени содржат, мислам помала количина, ама сепак содржат лактоза.
    Единствена штета од хипоалергено млеко е што е скапо. Ова двајца педијатри ми го имаат кажано.

На flower55555, Mother of 2boys, senza.parole и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. marrisa

marrisa Истакнат член

Се зачлени на:
    4 мај 2024
    Пораки:
    512
    Допаѓања:
    564
    Му го гледаа желудничето на ехо во Систина. Поради атопија на кожа му дадоа антирефлукс млеко без кравји протеин. Не го тестираа дали е алергичен. Моето пие Новалак Алернова АР.
    За секое бебенце со рефлукс мора да го држите пола час полуисправено, никако легнување одма.
    Те разбирам и јас само менував облека, се преродив кога премина на такво млеко. За оние кои се на доење има сируп, ама не знам како се вика :(
    Јас не го ждригнувам после јадење дека така ми повраќа.

Последна измена: 8 декември 2024
    На Anika55 и senza.parole им се допаѓа ова.
  10. Elly989

Elly989 Активен член

Се зачлени на:
    8 март 2024
    Пораки:
    289
    Допаѓања:
    208
    Zdravo zeni. Prasanjevo i tuka ke go postavam mozebi ke dobijam raznovrsni mislenja. Bebeto e 2.5 meseci. Noke spie ne se budi nikako da cica. Jade vo 22, zaspiva nakaj 00 i sledno ne se budi 8+ saati. Probuvam da i dadam da cica vo son no neuspesno. Cica 3 min i zaspiva. Pedijatarot mi rece ok e 6 do 8 saati da spie noke bez jadenje. Jas sekako kako majka se sekiram. Vase iskustvo so nokno spienje? Cuvstvuvam deka ova mi go namaluva mlekoto...

11. senza.parole

senza.parole Форумски идол

Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    3.758
    Допаѓања:
    23.962
    Значи, може и сама да сменам ако докторката уште ни вика дека е нормално? Да, внук ми го пиеше истото и се прероди исто, сестра ми вика само така нѐ маткаа и нас дека е нормално.

На Anika55 и marrisa им се допаѓа ова.
  12. Anika55

Anika55 Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    3.481
    Допаѓања:
    59.311
    Јас го сменив по препорака од педијатар. За сама менување, навистина не знам како да те советувам, сепак прашај дали можеш да дадеш. Јас за синко немаше шанси на своја рака да сменам, ама да се најдам пак во слична ситуација, би сменила без око да ми трепне.

На senza.parole и Mother of 2boys им се допаѓа ова.
  13. prinstongirl2

prinstongirl2 Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    1.855
    Допаѓања:
    1.644
    Бебешки акни..тоа е пд хормоните твои сега треба да се исчистат до 40 нема да има ништо

На silvana4 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. lala15

lala15 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2014
    Пораки:
    153
    Допаѓања:
    173
    Мајки итно... дали знаете во Скопје каде може да се најде сирупчето за рефлукс Algoral infant за бебиња кои се на доење? Веќе два дена одбива да јаде заради рефлуксот, сношти имаше зелени каки, сабајле празно пеленче.. плаче постојано и ja плука градата, не сака да јаде од мачнини.

15. Bella Nella

Bella Nella Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2024
    Пораки:
    298
    Допаѓања:
    342
    Имам пријателка офтамолог, исто се случуваше и со моето, чистење со физиолошки и 3 дена по една капка тобрекс, мајчино млеко и такви работи никако.

На моето уште во болница му ставаа тобрекс, а сега јас на 5 месеци му ставав.

На marama му/ѝ се допаѓа ова.
  16. HeLenna

HeLenna Популарен член

Се зачлени на:
    5 март 2017
    Пораки:
    935
    Допаѓања:
    1.222
    10тина дена? Ние сме 2 и пол месеци на АР, на почетокот му се потсмири повраќањето но после 2-3 недели пак исто, а напредува одлично и повраќањето не го мачи, он си се смее и си враќа млеко, ама и доста е лакомо. Ќе видиме, ќе почнам за брзо со вкусови па ќе видиме како ќе биде.

На gwenst му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Bella Nella

Се зачлени на:
    17 април 2024
    Пораки:
    298
    Допаѓања:
    342
    До кога вриевте шишиња за млеко, дали некогаш може да се почне со миење со бебе фрош сјај или засекогаш ќе треба да се вријат/стерилизираат? :^)

18. BellaBibi

BellaBibi Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    5.433
    Допаѓања:
    16.770
    Од прв ден ги мијам со Фрош, под врела вода.
    Еднаш неделно или два пати, знам да ги извријам, ама и тогаш прво ги мијам со Фрош, па после ги вријам.

На Bella Nella му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Bella Nella

Се зачлени на:
    17 април 2024
    Пораки:
    298
    Допаѓања:
    342
    Врела вода на колку степени знаеш, врела како над 90 степени?
    Имам проточен а имам таков за во кујна, претпоставувам тој во кујна на најтопла така?

20. BellaBibi

BellaBibi Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    5.433
    Допаѓања:
    16.770
    Кај мене топла вода иде низ цела куќа од еден бољер. Врела на најјако што истекува. Ставам сјајче и врела вода, мучкам да се направи пена, со четка , четкам внатре, цуцлата ја расклопувам и таа ја тријам и плакнам со вода.

На Bella Nella му/ѝ се допаѓа ова.