Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. marama

marama Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2010
    Пораки:
    6.424
    Допаѓања:
    91.485
    И јас ги мијам само со врела вода и сјај од Стокомак наменет за бебиња. Ги вријам еднаш неделно исто со сјај.
    Он постојано става раце во уста, лиже се што ќе му дојде при уста, не дека ќе му смени многу дали на секое ги вријам шишињата.

На merriel0, Aschenputtel, BellaBibi и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. gwenst

gwenst Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2015
    Пораки:
    504
    Допаѓања:
    528
    И јас ги мијам со Фрош сјај, со врела вода и четка. Од време на време стерилизирам, кога стигнам:D

На BellaBibi и Bella Nella им се допаѓа ова.
  3. snowwhite.24

snowwhite.24 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 декември 2023
    Пораки:
    899
    Допаѓања:
    541
    Мајки како ги облекувате бебиња периодов? 23 степени е во соба. Еве вечерва за спиење му имам облечено долго боди и долни долни пижами.
    Деновиве на педијатар кога го носевме
    му облекував кратко или долго боди одоздола, шпихозни, капа тенка, ракавици, топлинки и со ќебенце во транспортер.

4. Besbes24

Besbes24 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2022
    Пораки:
    1.816
    Допаѓања:
    1.588
    Pedijatar od sistina mi kaza na pocetokot koga go nosev bez rakavici za bebe da ima oset na dopir, znaci mora da dopira i da oseka. Fevruari se porodiv, go oblekuvav bodi so dolgo i spikozni i kebence neli od kola negde na bolnica ili po molovite. Za doma momentalno okolu 23 stepeni spie sinko so bodi na kratki vreka za spienje i corapcinja. Za nadvor sekogas gledam dr deca se mn poveke obleceni od nas sekogas ama ne popustam, klavam bodi so dolgi, holahopki i trenercinja paltence i vreka za kolicka.

На snowwhite.24 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. snowwhite.24

Се зачлени на:
    31 декември 2023
    Пораки:
    899
    Допаѓања:
    541
    да знам за ракавиците, понатака ќе ги тргнеме. Многу се гребе по лице, исто и мене и затоа му ставам.
    Уште немаме 40 дена, е за после тоа кога ќе излегуваме се мислам јакна треба ли? Имам скафандер, сеуште му е широк и вреќа, ама вреќата е кнап за во транспортерот пробав не може да се закопча затоа што е поголема.

6. flower55555

flower55555 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.241
    Допаѓања:
    4.608
    Сечете ноктиња и нема да се гребе.

7. Malatasirena123

Malatasirena123 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 декември 2019
    Пораки:
    51
    Допаѓања:
    24
    Кој е тој сјај од Стокомак? :) Ги мијам со Фрош ама веќе го нема на залиха

На BellaBibi му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Besbes24

Besbes24 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2022
    Пораки:
    1.816
    Допаѓања:
    1.588
    Nemam iskustvo so transporter iskreno ne go klavav jas ama skafanderce onie podebeli moze i kapce eventualno nekoe potenko kebence. Inace seci nokti majka bas sega treba da se uci na dopir mene me iskara doktorkata od sistina uste na 7 dena:D

9. snowwhite.24

Се зачлени на:
    31 декември 2023
    Пораки:
    899
    Допаѓања:
    541
    ќе му сечеме денес, ги исековме и пред недела дена и пак си гребе, па ќе видиме :rofl:

На Besbes24 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. marrisa

marrisa Истакнат член

Се зачлени на:
    4 мај 2024
    Пораки:
    512
    Допаѓања:
    564
    Брзо поминуваат раните :D. Моево пепел се правеше и во очи се брцаше, ракавици не му ставив. Сеуште се гребе, а еве 5 месеци е :D.

11. HeLenna

HeLenna Популарен член

Се зачлени на:
    5 март 2017
    Пораки:
    935
    Допаѓања:
    1.222
    Моето со исечени ноктиња мислам уште толку лом се правеше, посебно дента кога ќе му ги исечев, дури си направи и малку подлабока рана на обравчето и малку има лузна, се надевам ќе му пројде како што расте.

12. FarfallaBlu

FarfallaBlu Истакнат член

Се зачлени на:
    2 март 2020
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    101
    Мајки совет,
    Бебе е 3 недели и неќе ама никако да спие во креветче. Кај мене во раце ако го оставам ќе спие со саати без да мрдне. Ако го ставам во креветче одма се грчи, како да го боли стомак и вриска да го кренам и да го ставам да цица. Цица цел ден, не ми дава ни 5 мин а да не е на мене. Ако не цица на мене, спие и немам време ни да јадам ни да отидам до тоалет. Сопругот може да го намами некои 5-10 мин (ретко) но потоа пак ме бара мене.
    Исто откако ќе го искапиме навечер неќе после тоа цела ноќ да спие. Како престимулиран е и ме дрпа за градите. А јас немам највероватно многу млеко навечер затоа што цел ден и ноќ тој е на града и цица. Земам лакта микс, хип чај и лактил таблети ама некако како да не ми се преполнуваат градите затоа што тој ги празни цело време. Поради плачките и дрпањата навечер потпаднуваме и му даваме 30мл.ад а сакам да почнеме да го одвикнуваме да биде екслузивно на доење.
    исто неќе во креветче да спие навечер. Спие само доколку е легнат измеѓу нас и да е ставен така на града. Не знам начин како да не премине ова во навика за понатаму доколку нон стоп секоја вечер спие до нас?

13. Aquanna95

Aquanna95 Нов член

Се зачлени на:
    30 ноември 2024
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    2
    Моево е 7 недели и имам сличен проблем. Пробувам да ја научам да спие самостојно, ја успивам во раце, ја држам 20-30 мин, кога е ја спуштам ја тапкам по газето, оставам моја маица и го затоплувам креветчето меѓутоа отвора очи и не спие. Се трудам да ја презаспијам ама после е преморена и плаче, вреска од тоа и не сака да се смири и така во ланчан круг. И мене ме интересира кога проаѓа фазава и има ли нешто што може да се направи

На FarfallaBlu му/ѝ се допаѓа ова.
  14. BellaBibi

BellaBibi Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    5.433
    Допаѓања:
    16.770
    Пробај да го ставиш во гнездо ако имаш или пак, околу него завиткано кебе како ролна. Уште е мало, нема да може да се сврти, па да ти е страв од гушење.
    На креветче не осеќа потпора и страв им е. Мојата добри два месеци спиеше во гнездо ушукана и смирена си беше.
    Пробај, може ќе упали.

На silvana4 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Aquanna95

Aquanna95 Нов член

Се зачлени на:
    30 ноември 2024
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    2
    Јас ова го пробав и за жал кај мене ни ова не успеваше 90% од времето

16. BellaBibi

BellaBibi Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    5.433
    Допаѓања:
    16.770
    А да легнете заедно на спална, да те осеќа дека си до неа и така да пробаш?
    Мојава веќе една недела сама одбива заспивање во раце и сама заспива, а навечер легнуваме на спална, ја чекам да зацврсти и ја префрлам.
    Да не ја подречам, навечер спие по 12 саати , со будење за млеко само.

На gwenst и FarfallaBlu им се допаѓа ова.
  17. FarfallaBlu

FarfallaBlu Истакнат член

Се зачлени на:
    2 март 2020
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    101
    Пробавме и со swaddle (некогаш успева) успева и да се заврти, не ми е јасно ни како и веќе почнува да ми е страв да го повиваме да не не приметиме навечер дека успеал да де заврти. Во гнездо исто како и во креветче, прави тантруми. На спална како ништо не го боли, не се врти, спие како што ќе го оставиме. Пробавме и да го префрлиме во креветче ако видиме дека е во поцврст сон, осеќа. Пробуваме со сите начини на спуштање во креветче, веќе немам ни идеја. :(

18. Aquanna95

Aquanna95 Нов член

Се зачлени на:
    30 ноември 2024
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    2
    Колку месеци е твоето?

19. BellaBibi

BellaBibi Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    5.433
    Допаѓања:
    16.770
    3 направи пред некој ден. Ама со убаво спиење навечер сме од скоро почетокот.

20. BellaBibi

BellaBibi Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    5.433
    Допаѓања:
    16.770
    Верувам дека не ви е лесно. Да пробуваш се останува. А со гнездо да го префрлиш во креветче?