Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. menelele

menelele Популарен член

Се зачлени на:
    11 октомври 2013
    Пораки:
    710
    Допаѓања:
    8.526
    @mariz a bebus tvoj se vrti li. Mojava aber nema mi se cini si lezi samo na grb mrda preta ama ne se vrti?

На Mandarinka му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Mandarinka

Mandarinka Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2013
    Пораки:
    149
    Допаѓања:
    317
    @menelele a kolkavi ste? Nie za 1 nedela pravime 4 meseci, i uste i nie ne sme pocnale so vrtenje. Nekogas kako da saka ama ne mu odi :)

На menelele му/ѝ се допаѓа ова.
  3. eleni27

eleni27 Популарен член

Се зачлени на:
    16 декември 2011
    Пораки:
    1.473
    Допаѓања:
    8.169
    Nie utre pravime 4 meseci i se vrti samo na strana, na mese jas go stavam ama nejke taka. I da racete nonstop vo usta. Duri i cucla plus prst vo usta. Glodalka imame, ama za igranje vo usta ne bas. Ama zatoa tropkite mnogu ni se vkusni :D

На Tanjusce и menelele им се допаѓа ова.
  4. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.723
    Допаѓања:
    77.007
    Se vrti skroz na stomak uste pred 2,3 nedeli... :D ama golem e jak... i toa ubavo se vrti i raceto nauci da go vadi sega, zasto na taa strana sto se svrtel legnuvase na raka i zaglavuvase tuka :D sega skroz ubavo i glavata vo vis gore :D ne se sekjiraj koga kje nauci nema da prestane da se vrti, bebus a go stavam na krevet odma rotacija 180 stepeni haha :D
    Zaboraviv i ova, koga go drzam vo race legnat na mene se tegne da stane, vcera vo kolicka bese na 40 stepni krenat i ja krena glavata mislis gotovo stana :D a mu dadam race se fakja i stanuva sam... Drugo go primetiv deka primetil deka ima nodzinja hahaha abe samo si gi pipka i si gi gleda :D

На galapce и menelele им се допаѓа ова.
  5. menelele

menelele Популарен член

Се зачлени на:
    11 октомври 2013
    Пораки:
    710
    Допаѓања:
    8.526
    4 meseci

6. Tanjusce

Tanjusce Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2015
    Пораки:
    113
    Допаѓања:
    126
    И ние сме исти. На меше нејќе ни да чуе, а на страна и спие некогаш. Раце во уста, тропки, глодалки, и секој што ќе го фати за прст право во уста го носи.
    Јас мислам попрво ќе почне да седи отколку да се превртува. Штом ќе му ги фатам рацете веднаш се тегне да седи, крева глава без проблем. Ако го ставам потпрен на перница тој сам се исправа за седење, ама уште не е стабилен се клати лево-десно.

На galapce му/ѝ се допаѓа ова.
  7. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.534
    Допаѓања:
    289.015
    Ах тие рачиња. И кај нас а ја оставиш без надзор почнува да пика рачето во уста.
    Тогаш сите одма ќе ми се пуштат дека детето е гладно, да и дадам да јаде:rofl:.
    Инаку кога нејќе веќе да цица се трга сама и почнува да се бори со рацете во случај да не ми текне пак да ја навалам.
    Потоа срандард си го става рачето под брадата и си легнува врз рачето и си спие така. Некогаш и кога ја кревам да ждригне се врти лево десно со главчето додека не се намести, потоа си става десната рака под вилица да си легне. На нејзе а левата тупаница на образот и така секундарно заспива.(lalala)
    Туку деновиве вадам по некое мрсулче од носето ама кога диши преку носето грчи дури...ај после сме на педијатар белким не е страшно.

На irena.1, pilenka и joy1 им се допаѓа ова.
  8. Tanjusce

Tanjusce Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2015
    Пораки:
    113
    Допаѓања:
    126
    Инаку вчера примивме втора доза DTP и денеска сме кинкави, малку малаксани, повеќе спие, ама среќа температура нема качено, се надевам нема ни да качи.

На galapce му/ѝ се допаѓа ова.
  9. mami blue

mami blue Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2015
    Пораки:
    1.274
    Допаѓања:
    21.996
    Moevo raceto ne go vadi od usta.pokraj toa sto se ligavi prstite taka slatko si gi cuca mislis ziva gladna e.i navecer koga i se cica si gi stava pa ke cicne i si zaspiva.
    Inaku uste od tri meseci( sega sme tri ipol) se prevrtuva na stomace.prvo nemozese raceto da go izvadi a pred nedela dena i toa go sovlada:)
    Nemozam nitu da ja oblecam ni pampers da i smenam, se saka da se prvrtuva na stomace, i si se olesnuva so gasovi:).a koga ja stavam vo kolicka se butka nanapred da stane.mn e smesna mislis ke proodi

На galapce и pilenka им се допаѓа ова.
  10. IveBrajan

IveBrajan Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2014
    Пораки:
    267
    Допаѓања:
    593
    Јас стварно не знам од каде излезе мислењето дека бебе ако става раце во уста е гладно :^) И мене одма ми рипаат ако го видат со рачето во уста "да не е гладееен?". Не познавам бебе што не ги става рацете во уста нон стоп. Гладно бебе квичи, кенка, плаче. Не цуца прсти. На син ми цело време му е нешто во уста. Ако не раце, играчка, ако не играчка, цуцла, ако не цуцла, што докачил. :)

На Tanjusce, Kaetana, pilenka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. bella.s

bella.s Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.164
    Допаѓања:
    10.941
    Majki,aj ve molam za mislenje,bebuska veke nekolku dena mi e mnogu placliva,nervozna,se poveke da e vo race,i voopsto ne spie preku den,na dvapati po 15min i tolku,a denes posebno bese rasplakana,edvaj nekako ja smirivme da zaspie nesakase ni cice a obicno ke ja stavev da cica i se smiruvase.inaku ima dva ipol meseci,mislite li dela e skok vo razvoj ili se plasam da ne e nesto drugo,neznam dali da ja odvedam na pediatar porano,posto na 16 imam zakazano?

12. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Bella mozno e d ae skok vo razvoj,i nie toj period pcnavme da menuvame.Sepak neka pisat i drugite mamicki,pogotovo poiskusnite koi imaat veke po dve decinja.
    Proveri da ne e sparenka na gazeto,usencata,ubavo zabelezi si sto pravi koga pocnuva da place.Daj boze da e od skok vo razvojot.

На bella.s му/ѝ се допаѓа ова.
  13. N.Kety

N.Kety Популарен член

Се зачлени на:
    22 јануари 2012
    Пораки:
    1.219
    Допаѓања:
    1.764
    i nie pominavme mn takv periodi,eve veke 9 polni meseci sme ama na sekoj skok vo razvoj sin mi bese kenkav,ne cica,se luti,place,saka vo race abe nist ne mu e pogodeno... jas mislam deka e skok vo razvoj,kaj nas traese edna nedela pa i poveke .. trpenie,guskajte se ke pomine brzo ne se sekiraj

На galapce и bella.s им се допаѓа ова.
  14. bella.s

bella.s Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.164
    Допаѓања:
    10.941
    Ako treba i cel den ke se drzime ako e toa,trpenie kolku sakas,pogotovo mm:),ama mi e strav da ne ja boli nesto,zal mi e da ja gledam taka a nemozam da i pomognam,nema temperat.i gazeto i e vo red,kaka najnormalno ama ete nesto ne i e kako sto treba,ajde ke pocekam nekoj den,daj boze da se smiri do togas,bebuski bespomosni a bogami i nie sme takvi koga neznaeme sto im e..eve zaspa pa ke vidime nokva kako ke e,fala vi mamicki na mislenjeto:hug:

На Tanjusce и galapce им се допаѓа ова.
  15. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.454
    Допаѓања:
    61.068
    @bella.s ако плаче неутешно и без прекин тогаш највероватно нешто ја боли. Ако се смирува в раце а сепак од време на време е кенкава и нервозна тогаш е типично бебе. :)
    Сепак, мајка си и верувам дека интуитивно ќе можеш да согледаш дали е нешто за доктор или не.

Е мојава е за една недела два месеци. Точно на 6 недели, кога и има скок во развојот, почна еден ден воопшто да не спие, дури и во рацете да ја држиш ќе спие само пет-десет минути, рацете во уста нон стоп и тоа онака агресивно, мислиш ќе умре од глад. Ја ставам на града, не дека е гладна, само потреба од цицање има.
    Само во рацете бара, буквално ни две минути нејќеше сама.
    Следниот ден поубаво спие, сака и сама да полежи, поопуштена е, поубаво јаде.
    Пак наредниот ден лош како првиот. Следниот ден пак подобра. И буквално таа шема добар-лош ден еве тера две недели.
    Јас мислам дека е скок во развојот, проследен со грчеви. Ама да ми некој кажуваше дека може овака како по редослед да тера добар-лош ден немаше да верувам. Сега и јас почнав да се организирам по нејзе. Во добрите денови планирам што ќе правам бидејќи во лошите денови ме исцрпува до максимум.
    Сепак знам дека и овој период ќе пројде. Малите многу менуваат, многу различни фази имаат.
    Секогаш имајте на ум ете можеби се и грчеви кај помалите, цревцата се шираат, желудникот се шири, ама и растат интензивно. Можеби коските ги болат, нелагодност им ствараат.
    Зависно и од бебе како се носи со такви промени, некое ќе покаже поголема вознемиреност и кенкавост. Пример мојава малечка која сеуште од какањето плаче :lol: шта чеш, принцеза :lol:
    Ние ќе бидеме изгледа нон стоп во скок во развојот. :D
    Додека син ми многу посмирено ги поднесуваше и скокови и се.

На Maceto123, Tanjusce, galapce и 2 други им се допаѓа ова.
  16. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.454
    Допаѓања:
    61.068
    Помина ми време за редактирање...

Сакав да додадам дека со син ми практикував да го масирам по цело тело со некој лосион после бањањето. Мускулите да му се опуштат, да му олесне, опушти, смири. И тој уживаше. Поубаво и заспиваше. Па може некој да проба.
    Јас пробав со и малата вчера. Прв пат и ставив млеко за тело, па ко удри на плачење, си велеше највероватно што е сега ова. Ете малава не е за масажа, не знае да ужива :lol:
    Ете различни деца, различно реагираат на се.

На Maceto123, bella.s и MacenceEna им се допаѓа ова.
  17. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.723
    Допаѓања:
    77.007
    Majki sto da mu stavam na bebus vo krevetceto od strana za da ne gi pika nozete? Za ogradica da ne e toplo :/ Se vrti na strana i pocnuva da odi po resetkite kako na skali i ja zaglavuva nogata i vristi place, vcera crvena lom mu bese.. Koga pocna da vristi jas se cudam sto mu e odma trcam deka vo dnevna bev, koga kje vidam zaglaven zagreota preta place :(

18. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.636
    Допаѓања:
    15.784
    Хахаха,абе женски мора да се покомплицирани,и мојата не сака,какви масажи,какви бакрачи,после бањање едвај чекам да ја облечам,се нервира додека ја мачкам,од прв ден сме така

На Sky-butterfly му/ѝ се допаѓа ова.
  19. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.636
    Допаѓања:
    15.784
    Мариз и ќерка ми е иста,тек сега како што почна повеќе да се врти,исправа нозете се и се меѓу решетки,па навечер кога ќе ги заглави плаче оти неможе да ја извади,ама немам од предната страна оградица,кај жешко е ќе се угушат ако им ставиш,некое перниче кај што му се нозете ако не стави

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  20. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.723
    Допаѓања:
    77.007
    Staviv eden golem peskir samo kaj sto gi zaglavuva nozete i go piknav ubavo kaj dusekot... Samo kaj toj del e peskirot, kaj glavata gore e otvoreno :) se snajdov :D