Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. снежана2023

снежана2023 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    1.433
    Допаѓања:
    1.169
    Probaj so lazicka mali kapki davaj i voda i moeto ne pie od shishe. Svari 2,3 slivi i nekolku lazicki daj i od sokot
    Easylax gelce se vbrizguva tecnosta i odma pocnuva da kaka

На Bella Nella му/ѝ се допаѓа ова.
  2. nikja

nikja Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    2.536
    Допаѓања:
    2.517
    Дали е нормално и колку патк ви икаат бебинјата.Моиве после пиење млеко икаат и тоа знае по поише од 5 мин да икаат.Иналусме веќе 1 месец задутре

На Lady Miami му/ѝ се допаѓа ова.
  3. WhiteCat33

WhiteCat33 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 август 2020
    Пораки:
    895
    Допаѓања:
    1.797
    Од што може бебе да испушта звуци како да се дави? ова два часа имаа поминато од пиење млеко и тоа баш како да се дави, ме разбуди од спиење како да неможе да голтни, како да неможе да диши. Се мислам можно е да е шлајм?Свеста ми ја зеде, рацете ми се тресат.И го кренав и сеуште правеше така одвај се смири

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. LadyR

LadyR Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2012
    Пораки:
    2.211
    Допаѓања:
    7.421
    Нормално е да икаат после хранење. Нема што да направиш, освен да ги подигнеш и да видиш да не треба да подждригнат.

5. Abc baby

Abc baby Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2024
    Пораки:
    689
    Допаѓања:
    396
    Zboram za rutina koga malce e zatnato i hrci a nema nesto vidliv sekret

6. It's me :D

It's me :D Активен член

Се зачлени на:
    26 април 2023
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    9
    Zdravo, moze sovet kako da go naucam bebevo sto podolgo vrmee da pominuva na zemja ( podloga ) 7 mesecno bebe saka non stop vo race , no vo race nema da nauci da lazi i da se dvizi
    Pomoss sekoj sovet e dobredojden se e probano i so igracki i flashi i zanimacii cuda sè :(

7. dead.flower23

dead.flower23 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2019
    Пораки:
    416
    Допаѓања:
    700
    Јас го легнувам на земја со кебиња и играчки до него и тропалки, во релаксатор седи и јас пуштам музика и играм и му пеам тоа му е омилено и ќеса да стиска да му шушка со тоа се занимава пола саат. Му полнам пластично со малку вода и он да шлапка со рачињата. И конзерва празна внатре му ја ставам цуцлата и да му тропа и он да ја вади.

На Bejb15 и sani99 им се допаѓа ова.
  8. merriel0

merriel0 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2023
    Пораки:
    718
    Допаѓања:
    897
    Јас само се приклучив на муабетот инаку решение немам најдено.. :whew: Единствено промена се случи кога земав поголема цуцла 3+.. Со таа не се давеше толку... Test and trial со беблињава е...

На Monas95 и sani99 им се допаѓа ова.
  9. lala15

lala15 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2014
    Пораки:
    161
    Допаѓања:
    182
    Мајки од кога почнавте со носко да чистите носе? Бебе е 1,5 месец, знам дека пишува безбеден од раѓање, ама сепак ми е страв да не е многу мало, да го повредиме носето. А има секрет за вадење..

10. Malesia

Malesia Истакнат член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    1.544
    Допаѓања:
    2.920
    Чисти слободно, прскај прво. Без страв мајка

На lala15 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. BellaBibi

BellaBibi Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    5.516
    Допаѓања:
    17.075
    Неможеш никако да го повредиш. Прскаш спреј, чекаш малце и влечете.

На lala15 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. BellaBibi

BellaBibi Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    5.516
    Допаѓања:
    17.075
    И мојава нема видлив секрет , а хрчи. Ќе прснам спрејче, чекам малце и вадам секрет. Горе стои секретот, затоа и хрчи.

13. silvana4

silvana4 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 септември 2017
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    31
    Cisti slobodno nisto ne mu e

14. silvana4

silvana4 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 септември 2017
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    31
    Majki 1 mesec i 10 den mi e bebuska denes na dok bevme nastina mi e . Nema na plujka niso , nema temperatura ama grci so noseto i kasla malce . Ovde niso ne i davaat znam deka e mala , edvaj najdov za cistenje noseto . Ako ste imale nekoe iskustvo so tolku malo bebce nastinka da mi kazite nekoj soveti . So prvoto tek na 7 meseci prv pat mi nastina bese golemko .

15. BellaBibi

BellaBibi Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    5.516
    Допаѓања:
    17.075
    Дамо тоа што ти кажале и тука е исто. Нема наод, така што чисти носе само

На silvana4 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. silvana4

silvana4 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 септември 2017
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    31
    Fala na sovet.
    Mnogu mi e malecka nekako za nastinki , ama kako ne ke nastinit koga doma site se nastinati i tatkoi i brat i . Kao sedime posebno vsoba ali nisto ne pomogna. :(

17. nikja

nikja Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    2.536
    Допаѓања:
    2.517
    Колку столици дневно е нормално да имаат бебињата.Од вчера сменивме млеко сега сме на аптамил вез лактоза,зошто предходно на секое пиење млеко какаа и дневно имаа многу столици.Сега им се изрегулира ама педијатарот неми кажа колку треба дневно да имаат столици

18. LadyR

LadyR Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2012
    Пораки:
    2.211
    Допаѓања:
    7.421
    Битно е да мократ на 3-4 ч, да има полна пелена.
    За какањето нема правило. Може еднаш во ден, може и четири пати во ден. Може и еднаш на четири дена. Бојата е поважна, да биде повеќе накај златно-жолта. Не е добро да е црна (ова е алармантно), или пак подолг период зелена.

На nikja и silvana4 им се допаѓа ова.
  19. HeLenna

HeLenna Популарен член

Се зачлени на:
    5 март 2017
    Пораки:
    950
    Допаѓања:
    1.225
    Мајки, некоја со слично искуство? Детево последнава недела кога го држам во раце како да ми крцка со вилицата, не знам да објаснам, како да мрда со вилицата.
    Прават вашите така?

20. Aschenputtel

Aschenputtel Популарен член

Се зачлени на:
    6 јуни 2012
    Пораки:
    1.433
    Допаѓања:
    8.004
    Мајки, се извинувам однапред за подолгиот пост, ама морам да ја опишам ситуацијата, може некоја имала слично искуство да ми помогне.
    Син ми на 25 ќе праве 6 месеци и уште има проблем со мешето.
    Лакомо е од бебе, беше на комбинирано месец и пол, после само формула Бебелан, од пред 2 месеца е на Дм био.
    Знаеше да му се издува меше, зелена скоро секогаш беше каката од Бебелан, докторката кажа таква била од тоа млеко.
    Грчевите ги помина, давав Бејбитол коли, од пробиотик Неонате.
    Ама, сеуште има мака со меше. И кога почнавме со вкусови, веќе си има доручек, обично палента со овошје, ама откако ќе изеде или испие млекото се мачи. Знае да заплаче или додека го држам да ми отскокне, се зафрла наназад, веројатно од болка, дали додека му минува млекото, дали додека му се вари, навистина не знам.
    Цревата многу му пукаат, се врти со глава лево десно цела ноќ, знае и да се разбуде, крева ножиња и многу прде.
    Голта воздух додека го хранам, после ждригнува, кога е на подлога, обавезно прде, некогаш многу јако, како возрасен човек.
    Навистина не знам како да му помогнам, каде да го носам.
    Еве сега спие врз мене, не осеќа веројатно така, ама ниту можам јас да спијам ( порано спиевме, ама веќе е тежок, скоро 9кг), ниту денски можам да фатам нешто.
    Сега е и во 5 скок.
    Го носев во Систина за кила, не бевме ни 60 секунди буквално, го видоа, аха ќе се повлече до 3г и оп 100 евра на шалтер.
    Не е за парите, веќе ни таму не обрнуваат внимание.
    Неколку пати му давав еспумисан, исто прде, ама како да нема толку мака тогаш.
    И во Систина ми кажаа пробиотик да дадам, 3 дена не давав, денес многу тврда кака, цел ден се мачеше, морав клизма да ставам.
    Потоа се расположи, испи млекото, еве сега заспа и пак му пукаат цревата. И малце е настинат, кива овие денови.
    Ако знаете доктор каде да го носам или што друго би можело да помогне, пишете ми.
    Стварно се надевав дека докај 4 месец барем ќе минат болки, грчеви, ова кај него крај нема.