Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Matea212

Matea212 Активен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2015
    Пораки:
    114
    Допаѓања:
    84
    Majki od kolku meseci moze da se stava po malku bebeto vo dzamper dobivme vakov na poklon ama neznam od koga mozam da ja sednuvam vo nego

Прикачени фајлови:

• ike-Exersa.jpg
      ike-Exersa.jpg
      Големина на фајлот:
      65,3 KB
      Прегледи:
      29
    На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  2. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    @Matea212 од кога во џампер мислам дека треба ортопедот да ти каже. Незнам колку сте стари, но треба да направи ехо на колкчињата да види јадрата до кој степен се присутни. Најубаво него да си го прашаш.
    Инаку дали на вашите бебена им се слушаат цревцата како им работат? Денес го заспивав залепен со стомачето за мене и слушам му кркорат цревата, а само што цицаше.

На galapce, Tanjusce и Kaetana им се допаѓа ова.
  3. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.522
    Допаѓања:
    288.762
    И јас ги слушам цревата кај малата редовно, посебно за време/после цицање.

4. bella.s

bella.s Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.163
    Допаѓања:
    10.941
    Se slusa i kaj mojata,normalno e:)

5. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Џампер обавезно по препорака од ортопед. Нас на 6 месечниот преглед согласно на ехото ни препорача џампер.

На galapce му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Maceto123

Maceto123 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    612
    Допаѓања:
    960
    Мила а на кој период обично се јавува скок во развој,која недела или месец? Инаку ние сме пет недели, ама последните денови многуууу плаче пред да заспие,онака си е мирна,дури и грчевите сега за сега машки ги издржива,само ќе се стегне и потоа ќе и помине, но кога и се спие леле вришти пишти дури раце ми се тресат.Најверојатно со тек на време ќе се навикнам, а и со рацете мрда ќе те истепа многу е активна,со рацете ќе се удри и она самата и ќе се разбуди ако е заспиена.Позз:*

На Mekuska му/ѝ се допаѓа ова.
  7. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.960
    Допаѓања:
    327.281
    Скок во развој на 6 недели
    Па на три и шест месеци

На Mekuska, Maceto123 и Kaetana им се допаѓа ова.
  8. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    ^^^

Скокови во развој обично се јавуваат на 3, 6, 9 недели и 3, 6, 9 месеци... Не е правило, може и недела дена порано или покасно... Исто кога вадат заби... Или пред некој значителен скок во психомоторен развој... Проодување, лазење и слично...

Кај некои деца се поинтензивно изразени, кај некои не.

Сепак за секое дете е различно.

На SpangeBob, Eli23, galapce и 4 други им се допаѓа ова.
  9. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.453
    Допаѓања:
    61.059
    Мила гледај да не се премори тогаш потешко заспива и повеќе плаче. Следи ги знаците дека и се спие пример триење на очиња, или прозевање и веднаш ја ставај на спиење. Мали се они, така комуницираат. На неа и се спие а она не е свесна дека и се спие па ајде сега ќе се опуштам, ќе заспијам и ќе ми биде подобро :D
    И мојава е нервозна и плачљива кога и се спие, посебно навечер. Па нека се и исплаче, ќе се олесни од фрустрација :) Ќе се навикнеш.

Син ми многу мрдаше со рацете, повеќе од малава, тој самиот ќе се исплаши од своите раце и ќе вриштеше. Тоа ќе е првите месеци кога се уште немаат контрола, се им е рефлексно. Јас го ставав тогаш на мешето да спие преку ден, за да ми биде под надзор и тогаш спиеше супер.
    Знам дека не се препорачува на мешето, ама јас го ставав и него и малава сега, ем спиеја ем им годеше за грчеви.
    Или може благо да ја повиваш со тетра пелена. Потражи на јутјуб "how to swaddle a baby". На многумина помага, па види, пробувај :*

На galapce, Mekuska и Maceto123 им се допаѓа ова.
  10. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.522
    Допаѓања:
    288.762
    Девојки малата кога стана сабајле од спиење беше какана. Ја надоив и потоа беше малку вознемирена но ништо страшно.
    По 2 часа повторно ја надоив и веднаш потоа повторно какаше. Е после какањето наеднаш многу исповрати . Како фонтана беше, дали оти прв пат од памет се извадив.

Од како се смири се обидов да и дадам повторно малку да цица, одби и не инсистирав. Сега веќе трет пат се искака.
    Мирна си е, си лежи. Ама исфрли толку многу од нејзе се плашам детево да не дехидрира. Можеби е од топлото, не делува дека нешто ја боли, а и беше на педијатар пред 2 дена, се беше во ред.

Сте имале ви ваков случај. Совет некој?

11. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    Дани до сега два пати ми се случи тоа. Првиот пат се препаднав од страв. Значи нормално цицаше ама онака фати пушти и јас ајде ајде, и како што си лежеше кога почна да повраќа, мислам се од желудникот му се врати. Огромни млазови извади млеко. После малку се подсмири, не инсистирав на доење да си дојде на себе, и понатаму се нормално.
    Читав дека кружниот мускул кој го затвара желудникот сеуште не е баш во функција као што треба. Па затоа ако во моментот не се затворил се им се враќало назад. Незнам дали беше тоа кај нас.
    Вториот пат се возеше во кола беше многу топло, дојдовме дома и одма му дадов да цица, и исто си случи. Си викам да не е и од возењето и жештината.
    И веќе не инсистирам со сила да цица, колку сака толку, ако треба пак за пола саат ќе му понудам.

Сте имале ви ваков случај. Совет некој?[/QUOTE]

На danichap му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Matea212

Matea212 Активен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2015
    Пораки:
    114
    Допаѓања:
    84
    @Danishap Nas doma site ne fati stomacen virus so proliv i povrakjanje doktorkata vo ambulanta ni kaza deka periodov imalo mnogu zarazeni so toj virus neznam dali e i kaj vas toa kaj nas traese dva dena a ako ti e strav da ne dehidrira mozes da dades elektroliti ili lineks dzunior,prolife...sepak najdobro da se konsultiras so pedijatar ako vidis deka sostojbata e ista povrakja i ima cesti stolici

На galapce и danichap им се допаѓа ова.
  13. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.605
    Допаѓања:
    76.836
    Ja sledese deneska? Si cicna pak ubavo posle ova povrakjanje? Nie 4 meseci sme skoro i seuste pravi fontani... Eve sega pred malku zivi smeski bese, lezi si povrati mnogu vo vrat se mu otide i ustata cela so povrakjano i takov auuu buu si guga cel ispovraten, cim mi e vesel ne mu se sekjiram :)

14. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.522
    Допаѓања:
    288.762
    Потоа беше како ништо да не било:whew:.
    По малку, но почесто си цицаше и беше многу мирна. Цел ден бевме на тераса си спиеше, си лежеше во количката и за среќа заборавивме на лошото претпладне.

Инаку сега дури прочитав за скоков во развој на 6 недели.
    И ние сме 6 недели...и баш истите работи со влечење и тегнење за време на цицање, претање до исцрпување и кенкањето и како што пиша скај и она за еден ден добро еден ден лошо.

Јас од старт ја завиткувам како што постираше скај, инаку не може да заспие.

И јас така си викам како тебе. Штом е весела не е страшно.

Сега следува бањање и потоа се надевам мирна ноќ:).

На Tanjusce, Maceto123, galapce и 3 други им се допаѓа ова.
  15. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.605
    Допаѓања:
    76.836
    Nisto strasno togas, moze bila epten zedna i toplo i bilo pa se precicila i isfrlila visokot :D
    Ajde na zdravje banjanje i ubavo da nankate :) Jas mojov vo provod go nosam hahah

На danichap му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Matea212

Matea212 Активен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2015
    Пораки:
    114
    Допаѓања:
    84
    Brokula od kolku meseci moze da se dava?

17. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.960
    Допаѓања:
    327.281
    Јас дадов на 6 и пол месеци.

18. Matea212

Matea212 Активен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2015
    Пораки:
    114
    Допаѓања:
    84
    Jas sakav denes da i dadam svariv malce brokula i dodadov melen oriz ama mnogu mi iskoci nekako kako lepliva smesata mozebi trebase da dodadam malce od vodickata sto se varese i na kraj kasata ni zavrsi vo kanta.Ovosnite kasi super si gi prifakja si jade so slast ama zatoa morkovot tikvata kompirot ne gi saka ic samo se mrsti..ti so sto ja podgotvuvas brokulata ?vaka kako sto ja napraviv jas katastrofa e

19. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.960
    Допаѓања:
    327.281
    Пробај ориз од цело зрно повкусно е.Брокула мојата мн сака.Со компир ти е добра комбинација,со тоа што немора мн брокула да ставаш има специфичен мирис.
    Морков можеш со јаболко мн е вкусно.

На Kaetana и Matea212 им се допаѓа ова.
  20. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Zdravo mamicki,mn.cesto imase komentari za tesko zaspivanje na bebinjava,me interesira da ne najdovte nekoj nacin.znaci mojava kerkicka se maci sekoe zaspivanje ,place, se vrti desno levo ,na stomak,kenka a neznae da zaspie....saka samo vo race i toa se da gleda naokolu, ne bese vakva celo vreme lezese vo kolicka na krevet a sega ne...

На Maceto123 му/ѝ се допаѓа ова.